Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

6 основних дисциплін гірського велоспорту

  1. фрірайд
  2. стріт
  3. Тріал
  4. Дерт
  5. даунхилл
  6. Крос-кантрі

6 основних дисциплін гірського велосипеда і короткі характеристики залізних коней

~~~

6 основних дисциплін
гірського велоспорту

6 основних дисциплін гірського велосипеда
і короткі характеристики
залізних коней


Фото: mtb.al

Двоколісний світ вельми рухливий і часто терпить різні метаморфози, поділ і симбіоз дисциплін, а також народження абсолютно нових напрямків. Хоча більшість дисциплін і регламентуються федераціями та асоціаціями, на сто відсотків чіткої картини у визначенні видів немає. Сьогодні, для всіх, хто ще не вирішив, яким саме чином за допомогою свого гірського велосипеда можна збирати травми і лайки, ми постараємося внести деяку ясність в багатий, але хаотичний велосипедний світ. Можливо, ви й не збиралися ставати частиною цієї тотальної велосіпедізаціі, але зате тепер зможете без праці розібратися в безкрайньому армії вершників і з бойового коня визначити, до якого «ордену» належить його власник.

фрірайд

фрірайд

Історія маунтинбайку - самої божевільної і безкомпромісній різновиди велосипедного спорту

Найчастіше цей термін можна почути, кажучи про лижах чи сноуборді, проте в світі MTB фрірайд розвинений нітрохи не гірше і навіть має кілька видів. У класичному розумінні - це спуск по диким схилах, з усіма принадами ландшафту: нерівностями, купинами, звивистими ярами і різкими обривами. Однак, для змагань маршрути, як правило, доповнюють всілякими інженерними спорудами, щоб учасники мали можливість вибору декількох ліній спуску. Для окремого напрямку фрірайду - «норт шор» - характерна велика кількість дерев'яних споруд, на зразок містків, трамплінів і гойдалок, збудованих на лісистих схилах гір. Одне з наймолодших напрямків - «слоупстайл» - комбінація з усього перерахованого вище, включаючи елементи дерта і стріту, про які розповімо нижче. Що стосується байків для фрірайду, все залежить від обраного маршруту, але, як правило, це максимально міцні, а значить, і важкі Двухподвес байки з передніми і задніми амортизаторами, хід яких дорівнює 150-300 мм. Для більш «м'яких» трас використовують міцні хардтейли з таким-же ходом амортизаторів.

Фото: redbull
Фото: redbull.com

стріт

стріт

Втекли з гір: хроніки перетворення вулиць у траси для гірського велосипеда

Практично з тією ж швидкістю, з якою велосипед освоює дикі незаймані простори, розростаються міста і навколишні їх області. Але далеко не всі беруть участь в цій гонці. Деякі знаходять платформу для творчості навіть на пологих міських вулицях. Поняття «стріт» об'єднало в собі відразу кілька велосипедних напрямок. Саме тому під цей тип потрапляють як трюки з використанням міських споруд, парапетів, сходів, поручнів, бетонних блоків, опори мостів, так і швидкісні спуски, які прийшли зі світу фрірайду і даунхила. З підбором байків справи йдуть так само вільно, на те вона і вулиця. Підійдуть хардтейли з жорсткими або амортизованими вилками, легкі сінглспіди (всього з одним гальмом), BMX, навіть спустилися з гір двухподвеси.

Фото: Red Bull
Фото: Red Bull

Тріал

Тріал

Легендарний велосипедист в пошуках унікального кадру в горах

Як явище, «велотріал» народився, а точніше сказати, від'єднався від мототриала в 70-х роках в Іспанії. З тих самих пір тріал стрімко розвивається, далеко пішовши від свого первинного призначення - їзди. Основна ідея полягає в пересуванні або подоланні будь-яких природних і штучних перешкод, не торкаючись ногами землі, як правило, стрибками на одному колесі. В процесі еволюції сам байк позбувся всього непотрібного і на нинішній стадії практично непридатний для звичайного катання. Два основних типи: «стік» і «мод» мають занижені рами з жорсткими вилками, без сідла, колеса діаметром 26 (стік) і 20 (мод) дюймів. В якості альтернативи іноді виступають стоки з діаметром коліс 24 дюйма.

Фото: Red Bull
Фото: Red Bull

Дерт

Дерт

Десять найбільших московських веломагазинів, в яких знайдеться все від коліс до шолома.

Незважаючи на говорить назва (від англійського - «бруд»), адепти цього напрямку зовсім не валяються в грязі разом зі своїм залізним другом. Така назва з'явилася завдяки землі, з якої будують трампліни для катання. Дерт - чистий фристайл, де немає місця гонці, секундомір, і величезних площах. Тільки спеціально підготовлена ​​площадка, що складається з серії трамплінів різної величини, де можна показати весь арсенал підготовлених трюків. Спочатку дьорт був одним з напрямків BMX, проте з часом маленькі велосипеди почали тіснити, що спустилися з гір MTB.Основное «населення» дьорт-парків - хардтейли з колесами 24 або 26 дюймів, ходом вилок 100-130 мм, ну або зовсім без амортизаторів.

Фото: redbull
Фото: redbull.com

даунхилл

даунхилл

Гонки по торговому центру Forum Dual Mall - одні з найбільш незвичайних змагань з маунтинбайку.

На перший погляд може здатися, що даунхіл - це будь-який катання з гірки, не залежно від обраного снаряда, однак, все дещо складніше. В першу чергу варто розуміти, що на відміну від, скажімо, фрірайду, даунхіл - гоночна дисципліна, де головне завдання райдера - спуститися по маршруту якомога швидше. Для даного виду будують спеціальні траси і навіть парки, які, втім, можна використовувати і для фрірайду. До речі, останнім часом набирає популярність так званий міський даунхіл і навіть проводяться масштабні заходи, на кшталт City Downhill World Tour, куди увійшов один з найбільш видовищних контестов Red Bull Valparaíso Cerro Abajo. Примітно, що даунхіл не зупинився на захопленні вулиці, а увірвався в торгові центри та будинки культури, зародивши гонки в стилі «DownMall», які тепер є і в Росії. Основне знаряддя - двухподвеси з великим ходом обох амортизаторів (180-250мм).

Фото: redbull
Фото: redbull.com

Крос-кантрі

Крос-кантрі

Mountain Bike Pro - додаток-велокомпьютер з картами, доступними навіть без мережі

Єдина з гоночних і будь-яких інших дисциплін гірського велосипеда, що входить до складу олімпійських видів спорту. По суті, крос-кантрі є кругову гонку по пересіченій місцевості, де є спуски, підйоми, рівнинні і технічні ділянки. Останнім часом траси доповнюють штучними елементами, запозиченими в даунхілі і норт Шорі. Всі учасники стартують одночасно. У класичному варіанті гонка триває 1,5-2 години, за які райдери на швидкість долають 3 -7 кіл. У марафоні час і дистанція збільшується до 2-8 годин. Більш агресивний аналог крос-кантрі - ендуро, відрізняється більш складним рельєфом на якому відсутні прямі ділянки, а значить, потрібно ще більше уваги і витривалості від райдера і його бойового коня. Для крос-кантрі використовують полегшені хардтейли з контактними педалями, високим і вузьким сідлом, виделками з невеликим ходом (100мм) і вузьким кермом.

Фото: flowmountainbike
Фото: flowmountainbike.com

Познайомившись з усім цим різноманіттям двоколісної життя, важливо пам'ятати, що для кожних конкретних умов існує найбільш підходящий байк. А якщо ви взагалі не планували залишати зелені кордони велодоріжок, цілком можна обійтися міським або шосейними дорогами агрегатом. До речі, емоцій і пригод буде не менше

Поділитися



Новости