Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Димова завіса: що ховається за розробкою національної криптовалюта Венесуели?

венесуельська криптовалюта El Petro, підкріплена нафтою країни, може виявитися звичайним відволікаючим маневром обтяженого боргами уряду. Про це економісти заговорили після того, як президент Венесуели Ніколас Мадуро анонсував випуск нової фіатной валюти. У подробицях змови розібралися Cointelegraph .

На цьому тижні Мадуро зробив офіційну заяву, в якому анонсував ребрендинг венесуельського болівара (VEF). Нова валюта буде носити назву суверенного болівара, а її банкноти позбудуться п'яти зайвих нулів. Примітно, що емісія фіата буде підкріплена криптовалюта El Petro.

Зараз вартість однієї монети Petro коливається на рівні 60 доларів або 3600 суверенних боліварів. По суті, в країні планують провести деномінацію, в якій буде замішана криптовалюта.

У п'ятницю в ефірі національного телебачення Ніколас Мадуро заявив, що цей крок спрямований на поступове виведення долара з економіки країни.

Вони підкріпили доларом наші ціни. Я підкріплю нафтою ціни і зарплати. Ми збираємося використовувати Petro як універсальної міри цінності для підкріплення економіки.

CEO венесуельського стартапу Cryptobuyer Хорхе Фаріас помітив деякі нестикування в стратегії Мадуро.

Одна монета Petro - це нібито 60 доларів або 3600 суверенних боліварів. Криптовалюта підкріплена нафтою, яка виробляється національною нафтовою компанією PDVSA. Суть в тому, що у PDVSA теж є борги на суму 45 мільярдів доларів. У реальному житті Petro не існує. Ми не бачили жодної монети в циркуляції, коду блокчейна або смартконтрактов.

CEO біржі BitInka Роджер Бенітес припустив, що Мадуро використовує блокчейн як «димову завісу» для відводу уваги від минулого провальної деномінації в країні. Тоді прибрати нулі з банкноти болівара намагався колишній президент Уго Чавес.

Ситуація, що склалася - повний нонсенс. Не можна прив'язувати фіат до криптовалюта, яка підкріплена барелів нафти компанії. При цьому сама компанія не може погасити свої величезні борги.

Президент Венесуели вже давно просуває Petro як панацею від усього, починаючи нестачею житла і закінчуючи безробіттям молоді. Нагадаємо, пресейл криптовалюта почався в лютому, ICO проекту зібрало приблизно 3,8 мільярда доларів.

Все це може стати ефектним трюком, який спрацює. Питання ось у чому - спрацює для кого? Для президента Ніколаса Мадуро і його наближених? Або для звичайних громадян Венесуели? На жаль, ймовірність першого набагато вище.

На жаль, ймовірність першого набагато вище

На тлі санкцій США уряду Росії і Ірану теж замислюються над створенням власної криптовалюта. Втім, El Petro поки не хочуть визнавати інші країни і кріптобіржі .

Підписуватися на НАШ КАНАЛ В Телеграма, ТУТ ДОБРЕ.

Питання ось у чому - спрацює для кого?
Для президента Ніколаса Мадуро і його наближених?
Або для звичайних громадян Венесуели?

Новости