Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Приватні музеї туніського міста: Holiday.by пройшовся по арабським експозиціям в Сіді-Бу-Саїді

Туніс вабить туристів не тільки морем, білосніжними пляжами і великою кількістю сонця. Такий набір послуг є в багатьох курортних країнах світу. Але тільки в Тунісі можна побачити евкаліпти і оливкові гаї прямо з вікна автомобіля, а апельсини - зірвати на вулиці. Тільки тут можна спробувати морську рибу «дорадо» в поєднанні з гострим соусом «харісса». І тільки тут - прогулятися по мальовничому місту в місті - Сиди-Бу-Саїд. Holiday.by побував в одному з найромантичніших міст Північної Африки і розповість, за що туристи і місцеві жителі так люблять це місце. Туніс вабить туристів не тільки морем, білосніжними пляжами і великою кількістю сонця

Місто романтиків і чистоти

Синьо-білий місто Сіді-Бу-Саїд розташований в 20 кілометрах на північний схід від столиці. Він охороняється ЮНЕСКО, а значить змінювати архітектурний ансамбль або перефарбовувати віконниці в інші кольори тут не можна. З далекого 18 століття заможні тунісці будували тут свої літні резиденції. Нічого не змінилося і зараз. Будинками тут володіють провідні політичні діячі. Серед них - Сільвіо Берлусконі.

Місто відрізняється не лише помпезністю і яскравими квітами. Він неймовірно романтичний. Саме тут знаходиться оглядовий майданчик, вид з якої заворожує. Гарна панорама затоки, яхти і море, що переливається в променях сонця ... Напевно, саме за цю красу Сіді-Бу-Саїд іноді називають містом для закоханих. Пара тут дійсно багато. Є й туристи, і місцеві.

Є й туристи, і місцеві

Ще одна родзинка синьо-білого міста - неймовірна охайність. У порівнянні з самим Тунісом, вулиці тут чисті й акуратні, а в сезон всюди квітнуть рожеві квіти - бугенвіллії.

У порівнянні з самим Тунісом, вулиці тут чисті й акуратні, а в сезон всюди квітнуть рожеві квіти - бугенвіллії

«Не дивлячись на те, що на вулицях іноді можна побачити сміття, в будинках тунісців кристально чисто. Середній клас, наприклад, вважає прибирання нижче за свою гідність, тому часто наймає спеціальних працівників. А ось що стосується вулиці, то тут порядок тунісців не дуже цікавить », - розповідає директор туніського туроператора GMTravel Діана Савельєва.

Приватним музеям в Сіді-Бу-Саїді більше 300 років

Приватні музеї Сіді-Бу-Саїда, на перший погляд приховані від сторонніх очей. У всьому містечку їх налічується три. Нам вдалося побувати в двох: Centre Danimation і Dar Elannabi. Обидва розповідають про історію сімей. Тільки кожен по-своєму. У першому можна купити сувеніри. Другий являє собою музей воскових фігур. Історія кожного музею налічує 300 років. Вхід коштує 2-3 динара (близько 15 або 20 тисяч білоруських рублів). Але з господарями завжди можна домовитися і пройти за ще нижчою ціною. Головне, щоб ви їм сподобалися.

Головне, щоб ви їм сподобалися

«У цьому будинку жили мої предки. Таке житло, та ще в три поверхи раніше могли собі дозволити тільки заможні люди. Третій поверх - це, по суті, дах будинку. Багато хто робить тут кафе. Вид згори приголомшливий, а свіжий морський бриз освіжає в літню спеку », - розповідає нам господар частого музею.

Вид згори приголомшливий, а свіжий морський бриз освіжає в літню спеку », - розповідає нам господар частого музею

Як у справжньому музеї, під склом можна помилуватися посудом, яка належала цій родині в далекому 18 столітті. Вона виконана в цікавому Андалузії стилі. Акуратні малюнки і дрібна клітинка виглядають неймовірно органічно.

Акуратні малюнки і дрібна клітинка виглядають неймовірно органічно

У музеї можна фотографуватися і при бажанні, купити сувенір. Під магазин відведено практично весь перший поверх. Тут є різьблені клітини для канарок, арабські тканини і навіть картини.

Другий музей - Dar Elannabi також належить туніської сім'ї - подружжю Соні і Білелю Аннабі. Інтер'єр оформлений в шикарному Андалузії стилі. Однак, на відміну від попереднього музею, тут представлені воскові ляльки. Вони одягнені в традиційну святкову одяг. Один кут кімнати присвячений арабської весіллі. Другий - сімейному побуті. Тут також можна побачити зал для прийомів, літню кімнату для відпочинку, відкриту терасу.

Є можливість познайомитися з внутрішнім садом, який до цих пір служить господарям. У дворику розташований справжній фонтан і колодязь, неподалік ростуть жасмин і плющ.

У дворику розташований справжній фонтан і колодязь, неподалік ростуть жасмин і плющ

«На другому поверсі ми спеціально зберегли« жіночу кімнату ». Віконниці в ній розташовані так, щоб жінка, яка перебувала там, бачила все, що відбувається у дворі, але її при цьому ніхто не бачив би », - пояснює господар будинку.

Віконниці в ній розташовані так, щоб жінка, яка перебувала там, бачила все, що відбувається у дворі, але її при цьому ніхто не бачив би », - пояснює господар будинку

Крім того, в музеї подружжя Аннабі, є кімната для молитов і сімейна бібліотека. Тут можна побачити стародавні рукописи і сучасну літературу. Араби любили читати і раніше, і до сих пір з трепетом ставляться до читання.

Араби любили читати і раніше, і до сих пір з трепетом ставляться до читання

Другий поверх будинку порадує прекрасним видом на туніський бухту і величний Карфаген.
Цікаво також, що візерунки на хвіртках в будинку різні. Кожен з них - це своєрідний шифр. Тільки місцеві розуміють, що в них написано. Найчастіше тут зберігається інформація про статус сім'ї.
За розповідями господарів приватних музеїв, основні туристи - це французи і німці. Російськомовні трапляються, але рідше.

Російськомовні трапляються, але рідше

«Нам дуже б хотілося бачити більше білорусів і росіян. Ми навіть інформацію про музеї не тільки англійською, французькою та арабською зробили, але і на російській », - каже господар музею в Сіді-Бу-Саїді Білель Аннабі.

Holiday.by дякує компанії Be in travel за допомогу в організації підготовки матеріалу.

Тури в Туніс на Holiday.by

Цікаве по темі:

У Тунісі все спокійно. Holiday.by побував на півночі Африки і побачив, як забезпечується безпека туристів

Національний туристичний офіс Тунісу: країна готова приймати білорусів і відправляти тунісців в Білорусь

Міністр туризму Тунісу: «Туристичний податок для білорусів та інших туристів планується прибрати»

Новости