Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зугдіді, Грузія: пам'ятки, погода, історія

  1. Географічне положення
  2. клімат
  3. пам'ятки
  4. Як дістатися
  5. де розміститися

Зугдіді - це місто, розташоване на заході Грузії, в 30 км від узбережжя Чорного моря. «Зугдіді» в перекладі з мегрельської означає «великий пагорб».

Місто порівняно молоде, він був заснований в 1918 році. Чисельність населення Зугдіді становить 76 тис. Жителів.

Географічне положення

Невелике містечко Зугдіді розташувався в Колхидской (Ріонськую) низовини в долині річки Ріоні. Місто є районним центром Зугдідського муніципалітету і адміністративним центром історичного регіону (мхаре) Самегрело - Земо-Сванеті. Висота над рівнем моря становить 110 метрів.

Висота над рівнем моря становить 110 метрів

Зугдіді на карті Грузії

клімат

Клімат Зугдіді - субтропічний, теплий з підвищеною вологістю. Самий спекотні місяці на рік - липень і серпень. В цей період температура повітря зазвичай складає 25-26ºС. Найхолодніші місяці - січень і лютий. Температура в цей період становить 2-3ºС і майже ніколи не опускаються нижче нуля.

Дощі в Зугдіді йдуть часто. У рік випадає більше 1500 мм опадів. Найбільш дощові місяці - червень, вересень, жовтень і листопад.

пам'ятки

Основною визначною пам'яткою і важливим історичним спадщиною міста Зугдіді є палац Дадиани - резиденція стародавнього роду мегрельських князів, пов'язаних родинними узами з Наполеоном. Гарний, величний палац нагадує своєю архітектурою замки Середньовічної Європи.

Гарний, величний палац нагадує своєю архітектурою замки Середньовічної Європи

палац Дадиани

При створенні палацу Дадиани архітектором Едгаром Дж. Райсом прототипом для нього став Воронцовський палац в Алупці.

Зараз в замку розташований музей, заснований володарем Мегрелії - князем Давидом Дадиани - в середині XIX століття. У музеї зберігаються його особисті скарби і історичні грузинські цінності. Всього в музеї зібрано понад 40 тис. Експонатів, серед яких предмети меблів Наполеона; ікона знаменитої грузинської цариці Тамари; древні пам'ятки з Константинополя; зброю Середньовічної Європи та ін.

Навколо палацу розкинувся ботанічний сад неймовірної краси. Княжна Дадиани найняла кращих садівників з Європи для благоустрою саду, виписала насіння найрідкісніших рослин.

Сад навколо палацу Дадиани

Сьогодні вік деяких дерев в саду перевищує 200 років, багато з них абсолютно унікальні. Завдяки своєму розташування Зугдідський ботанічний сад є ідеальним місцем для вивчення субтропічної флори. Загальна площа ботанічного саду перевищує 26 га.

У декількох кілометрах від міста Зугдіді розташована історична спадщина - Рухская фортеця. Знаменита вона тим, що в 1780 році тут сталася велика битва між полком Дадиани (за підтримки війська Соломона I Імеретінського) і абхазами, які хотіли захопити частину західної Грузії. Битва завершилася перемогою Дадиани.

На сьогоднішній день фортеця частково зруйнована, але при цьому вона не втратила своєї величі. Могутні кам'яні стіни, оточені зеленню, як ніби згадують про давні війнах і битвах.

У 20 км від Зугдіді в селі Ганарджііс-Мухурі розташоване чудове озеро Тобаварчхілі (Срібне озеро). Воно знаходиться в горах, на висоті понад 2,5 км над рівнем моря. Поруч розташований зачаровує гірський водоспад.

Поруч розташований зачаровує гірський водоспад

озеро Тобаварчхілі

Озеро і водоспад важкодоступні через свого розташування в горах. Однак гармонія, що панує навколо, чистий і прозорий гірське повітря і непередаване пишність природи компенсують всі витрачені на піший маршрут сили.

Як дістатися

Центральний автовокзал в Зугдіді розташований неподалік від палацу Дадиани. Автобуси з Тбілісі курсують кожні півтори години (вартість - 13 ларі).

З Тбілісі в Зугдіді ходить швидкий поїзд. Час у дорозі становить близько 6 годин.

де розміститися

В даний час в Зугдіді слабо розвинений готельний бізнес. У місті є кілька невеликих готелів і хостел, вартість проживання в якому становить близько 10 $ на добу.

Хочете заощадити в подорожі? Напишіть нам! Проект Viva-Georgia створений для того, щоб робити відпочинок в Грузії популярним і доступним, тому ми надаємо знижки від 5 до 25% на проживання в готелях і допомагаємо взяти напрокат кращі авто .

Зугдіді - це невелике затишне місто, що розташувався поблизу узбережжя Чорного моря. Місто приваблює туристів великим історичною та культурною спадщиною.

Хочете приїхати сюди? Команда Viva-Georgia організовує для вас екскурсію або тур, складе оптимальний маршрут подорожі і надасть будь-яку іншу допомогу в поїздці.

Сподобалася стаття? Поділіться!

Хочете заощадити в подорожі?
Хочете приїхати сюди?
Сподобалася стаття?

Новости