Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Євразія - найбільший континент на Землі

  1. Євразія
  2. Гібралтар

© Володимир каланамі,
сайт "Знання-сила".

Євразія

Найбільшим материком на Землі є Євразія. Ми думаємо, що буде доцільно розглядати дві частини світу - Європу й Азію як географічно єдине ціле, як один континент. Євразію по праву називають суперматерик. Загальна площа континенту (разом з островами) дорівнює 54,6 мільйона квадратних кілометрів, з них 10,2 млн. Кв. км - площа Європи і 44,4 млн. кв. км - площа Азії. Площа Євразії становить 36,9% всієї земної суші. Континент Євразія по ширині простягається від мису Челюскін на півночі (півострів Таймир) - 77 ° 43 'пн до мису Піай на півдні (півострів Малакка) - 1 ° 16 'пн

Із заходу на схід Євразія простягається від мису Рока (Португалія) - 9 ° 34 'з.д. до мису Дежньова (Чукотка) - 169 ° 40 'з.д. Отже, Євразія займає в Східній півкулі Землі все 180 градусів і ще в Західній півкулі з обох його сторін 19 ° 54 '. На півночі Євразію омивають моря Північного Льодовитого океану: Норвезьке, Баренцове, Біле, Карське, Море Лаптєвих, Східно-Сибірське і Чукотське.

На півночі Євразію омивають моря Північного Льодовитого океану: Норвезьке, Баренцове, Біле, Карське, Море Лаптєвих, Східно-Сибірське і Чукотське

Найбільший материк на Землі - Євразія

Південь континенту омивається Середземним морем і морями Індійського океану: Червоним, Аравійським, Бенгальською затокою й Андаманським морем, а також Південно-Китайським морем, що належить Тихого океану.

Із заходу - моря Атлантичного океану: Біскайська затока і Північне море.

Зі сходу - моря Тихого океану: Берингове, Охотське, Японське і Східно-Китайське.

А тепер подумки піднімемося з південного заходу Євразії на північ, а потім опустимося з півночі на південь. Метою такого "подорожі" ми ставимо знайомство з основними природно-кліматичними зонами континенту, з особливостями рельєфу, рослинного і тваринного світу. По ходу маршруту ми розповімо про деяких державах, розташованих в Євразії, про їх природу, населення, історичне минуле та сучасне життя. Вибір держав буде визначатися тим, наскільки, на нашу думку, інформація про них буде нової або цікавою як для фахівця, так і для звичайного читача.

Гібралтар

Отже, ми знаходимося на крайньому південному заході Євразійського континенту. Європу від Африки тут розділяє Гібралтарську протоку. Геологічно це місце суші є скидний западиною альпійського віку. Довжина протоки 65 км. Ширина від 14 до 21 км., Глибина в середньому 338-366 метрів. По берегах протоки височать скелі. На півночі вони називаються Гібралтарські, а на півдні Джебель-Муса. У давнину ці скелі називалися Геркулесовими стовпами.

Гібралтарську протоку

Особливістю Гібралтарської протоки є наявність двох протилежних течій: одне йде з Атлантичного океану на схід і захоплює поверхневий 100-метровий шар води. Інше, зустрічне, протягом проходить на глибинах від 200 метрів до дна. Пояснюється це тим, що в Середземному морі вода більш солона і щільна, ніж в Атлантичному океані. При цьому поверхнева течія приносить в Середземне море в середньому за рік приблизно на 3300 кубічних кілометрів води більше, ніж надходить назад в Атлантичний океан. Цей дефіцит пояснюється в основному випаровуванням води з поверхні Середземного моря.

На північному березі Гібралтарської протоки розташоване місто Гібралтар, який є фортецею і військово-морською базою Великобританії. Площа цього міста-держави - 6,5 кв. км. Населення (цивільне) близько 32 тисяч чоловік. Гібралтар фактично знаходиться на іспанській території, хоча і є британським володінням. Історія цього міста довга і складна. Гібралтар був побудований як фортеця арабами в VIII столітті, а в 1462 році був завойований іспанцями. У 1704 році, під час війни за іспанську спадщину, був захоплений англійцями. Іспанці неодноразово намагалися повернути Гібралтар, але успіху не мали. Англійці зміцнили Гібралтар і перетворили його в опорний пункт для своїх колоніальних захоплень в Африці, Індії і на Близькому Сході. Під час першої світової війни 1914-1918 рр. Гібралтар був базою англійського флоту, що діяв в західній частині Середземного моря. Під час громадянської війни в Іспанії (1936-1939) англійський флот спільно з німецькими та італійськими кораблями фактично організував блокаду республіканської Іспанії. Під час другої світової війни (1939-1945) англійські і американські військово-морські сили використовували Гібралтар як базу для військових дій на Близькому Сході і Середземному морі. Стратегічне значення Гібралтару як військово-морської бази абсолютно очевидно.

Оскільки Гібралтар знаходиться на Піренейському півострові, більшу частину якого займає Іспанія, розповімо коротко про цю державу.

© Володимир каланамі,
сайт "Знання-сила".

Новости