Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Алкоголь на борту літака, кілька порад - Моя газета

  1. Така тенденція, проте
  2. Маршалли, екіпаж і стюардеси
  3. Права і обов'язки пасажирів
  4. За здоров'я і для хоробрості!
  5. Duty-free заробляє, в той час як авіакомпанії - втрачають
  6. Ви думаєте це авіа квиток? Це договір перевезення!
  7. Разом:

За неперевіреними даними, вперше келих французького шампанського в повітрі був поданий пасажиру дирижабля в 1914 році
За неперевіреними даними, вперше келих французького шампанського в повітрі був поданий пасажиру дирижабля в 1914 році. Історія не зберегла ні імені пасажира, ні марки шампанського, проте з тих пір багато сотень тисяч людей повторили цей нехитрий дію і можуть підтвердити: шампанське на висоті 10 тисяч метрів п'ється легше і швидше, ніж на землі. А ще, кажуть, за допомогою келиха шампанського і льодяника можна досить точно визначити «клас» літака. Для цього потрібно кинути цукерку в келих і прислухатися: якщо вдається не тільки побачити, а й почути момент «падіння» - ви на борту (першо) класного повітряного судна з відмінною звукоізоляцією, а значить шум двигунів не буде докучати вам під час польоту.

Звичайно, пасажири рідко використовують шампанське та інші напої з експериментальними цілями. Набагато частіше - з метою скрасити переліт і доповнити гаряче блюдо келихом вина. Авіакомпанія British Airways щорічно розливає в келихи пасажирів першого і бізнес-класу трохи більше 7 млн ​​пляшок вина. А в авіакомпанії Air New Zealand підрахували, що якщо скласти всі запаси алкоголю за рік, вийде 10 літаків Boeing 747, заповнених вином під зав'язку.

Така тенденція, проте

Проте багато авіакомпаній сьогодні стали все частіше відмовляються від спиртного на борту. Прибуток від продажу алкоголю незначна, а загроза безпеці - цілком реальна. Так, кілька років тому під час одного з рейсів авіакомпанії «Трансаеро» сталася масова бійка за участю 20 пасажирів. Тоді ж на маршруті Москва - Женева п'яний дебошир спробував «захопити» літак «Аерофлоту». У квітні минулого року троє підпилих росіян, які летіли на відпочинок в Чорногорію, побилися між собою і спробували відкрити люки аварійного виходу під час польоту. Подібних прикладів можна навести ще дуже і дуже багато. Як правило, авіакомпанії намагаються не афішувати такі інциденти заради збереження іміджу компанії, і розголосу отримують тільки найбільш кричущі випадки.

Для того щоб у майбутньому уникнути повторення позаштатних ситуацій, авіакомпанії вводять сухий закон не тільки на чартерних, а й на регулярних рейсах. Цікаво, але уявлення про пасажирів першого і бізнес-класу як про стриманих і не доставляють клопоту клієнтів це не більше ніж міф. Наприклад, не так давно в одному алкогольному скандалі була також помічена навіть принцеса (!) Саудівської Аравії, яка до крові роздряпала обличчя бортпровідниці під час перельоту з Парижа в Бостон.

Справедливості заради варто помітити, що неадекватні витівки в повітрі під впливом алкоголю - не тільки східнослов'янська проблема. Подібні події трапляються практично у всіх авіакомпаніях світу. Кілька років тому борт тайванської авіакомпанії China Airlines, що прямував з Хошіміна в Тайбей, здійснив екстрену посадку через одного дуже п'яного пасажира. Перебравши під час польоту спиртного, той примудрився розбити ілюмінатор і поранити стюардесу. Так що алкоголь на борту літака, останнім часом став не стільки засобом аерофобии, скільки підвищеним джерелом небезпеки.

Маршалли, екіпаж і стюардеси

Як це не дивно але, найменш захищені заручники п'яних дебоширів - це екіпаж, стюардеси і бортпровідники, які обслуговують пасажирів. Про це рідко говорять вголос, але найперше завдання кабінної команди якраз не сервіс, а забезпечення безпеки польоту. Коли пасажир порушує встановлені правила поведінки, наприклад, категорично відмовляється пристебнути ремінь безпеки, бортпровідник розсіює увагу, яке повинно бути повністю зосереджена, повторимося, на забезпеченні безпеки польоту.

Деякі авіакомпанії, наприклад, найбільший туристичний перевізник Росії «Трансаеро», створюють сьогодні спеціальні групи супроводу. Як правило, агенти служби внутрішньої безпеки (аналог так званої служби Маршаллом) супроводжують рейси тривалістю понад 4-5 годин. Це спеціально навчені - і фізично, і психологічно - співробітники, завдяки яким кількість неприємних інцидентів з п'яними пасажирами скорочується в кілька разів.

Права і обов'язки пасажирів

Більшість держав мають дуже жорстке законодавство, що захищає інших пасажирів і екіпаж повітряного судна від п'яних хуліганів. У США ніхто не має права розпивати алкогольні напої на борту літака, якщо тільки вони не пропонуються авіакомпанією, інакше штраф - 10 тис. Доларів. У Великобританії стягнення за таке ж порушення становить мінімум тисячу фунтів (близько півтори тисячі доларів). У Німеччині, якщо поведінка п'яного пасажира призводить до проблем на борту або затримку рейсу, штраф сягає 25 тис. Євро. Штраф у 500 латів (близько тисячі доларів США) заплатить пасажир airBaltic за вживання алкоголю, купленого нема на рейсі авіа-компанії. До того ж за кордоном персонал авіакомпаній на законних підставах використовує превентивні заходи, зокрема спецзасоби - пластикові наручники, ремені або стрічки і т.п.

білоруське законодавство не передбачає подібних методів, обмежуючись лише вказівкою прав командира повітряного судна, серед яких є і таке - «вживати всіх необхідних заходів, в тому числі і примусових, до громадянам, що створює своїми діями загрозу для безпеки польоту повітряного судна і не підкоряються його розпорядженням і командам ». При цьому що входить в поняття «примусові заходи» не уточнюється. Що стосується відповідальності пасажира, то найперша міра - розірвання договору повітряного перевезення, а простіше кажучи - відмова доставляти пасажира в точку призначення і / або назад. Якщо до того ж п'яний пасажир зробив «умисні дії, що грубо порушують громадський порядок і виражають явну неповагу до суспільства», і далі по тексту ст. 339 КК РБ «Хуліганство», йому загрожують громадські роботи, штраф, виправні роботи строком до двох років, арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років. Чи задоволення від випитої пляшки Jack Daniel's на ранковому чартерному рейсі можна порівняти із задоволенням продовжити відпустку в місцях не таких віддалених, як сонячні курорти Туреччини або Єгипту.

За здоров'я і для хоробрості!

Багато пасажирів випивають перед польотом, так би мовити, для «хоробрості». Здавалося б, келих червоного вина або чарка коньяку знімуть стрес: «Ви вже чули? Вчора літак в Болівії здійснив аварійну посадку! Як тепер пережити політ ?! ». Лікарі ж стверджують зовсім протилежне: алкоголь тільки посилить страх польоту. Більш того, в повітрі в «критичних» умовах організм вже знаходиться в стані, схожому зі станом алкогольного сп'яніння, і пасажир, який вже прийняв на землі «на груди», на борту повітряного судна може кардинально змінити свою поведінку внаслідок зміни загального фізичного стану. Іншими словами, 100 грам до польоту можуть не тільки заспокоїти, але і неприємно здивувати тим, на які вчинки людина здатна під впливом алкогольних парів на висоті 10 000 метрів, де низький тиск, низький рівень кисню і сухість і без того сприяють «растормаживанию» поведінки .

Duty-free заробляє, в той час як авіакомпанії - втрачають

Магазини безмитної торгівлі або Duty free грають далеко не останню роль у заохоченні «повітряного алкоголізму». З одного боку, вони знаходяться в «стерильної» зоні, за територією митного кордону, де не діють правила встановлені авіакомпаніями. З іншого боку, пляшки зі спиртним, куплені в Duty free, обов'язково повинні бути упаковані в спеціальні пакети, на яких написано: «Не розкривати до закінчення польоту». Не секрет, що багато пасажирів абсолютно нехтують цим правилом безпеки і купують алкоголь, щоб вжити його на борту літака або перед польотом у вільних зонах. Менше з усіх можливих зол після таких алкогольних пиятик - здоровий міцний хропіння до посадки. Найгірший варіант - екстрена посадка літака і неминучі витрати, стягнути які з п'яного хулігана авіакомпанія може тільки в теорії. Так, наприклад, в минулому році пілоти, які виконували внутрішній рейс компанії «Аерофлот» за маршрутом Москва - Іркутськ, зробили вимушену посадку в аеропорту Нижньовартовська через п'яного і повністю несамовитого пасажира. Авіакомпанія протягом півроку намагалася стягнути з винуватця події компенсацію збитку: посадка обійшлася приблизно в 10 тис. Доларів, дозаправка - ще в одну тисячу. Незважаючи на те що суд зобов'язав пасажира виплатити штраф авіакомпанії, його розмір виявився несумірні з незапланованими витратами.

Ви думаєте це авіа квиток? Це договір перевезення!

Коли пасажир купує авіа квиток, він укладає з авіакомпанією договір перевезення, згідно з яким авіакомпанія зобов'язується безпечно доставити клієнта з пункту А в пункт призначення В. Пасажир в свою чергу зобов'язується виконувати правила перевізника, а також дотримуватися чинного в галузі цивільної авіації законодавство, як місцеве, так і міжнародне. Якщо пасажир порушує зі свого боку умови договору, авіакомпанія має право розірвати договір в односторонньому порядку. Це означає, що співробітники авіакомпанії має право не допустити пасажира на борт, якщо він «несамовитий» вже при посадці, або анулювати зворотний квиток, якщо він «набрався» в повітрі. Правда, це не забороняє пасажиру скористатися послугами авіакомпанії в наступний раз. Один з небагатьох відомих випадків, коли суд заборонив пасажирові, замішаного в алкогольному, м'яко кажучи, непорозуміння, користуватися повітряним транспортом протягом усього життя, стався, як неважко здогадатися, в Сполучених Штатах Америки.

Разом:

Продажі міцного алкоголю в аеропортах і магазинах, жорсткість правил - питання, безумовно, важливі, але все ж другорядні. Головне, на що варто робити акцент це, все таки на наш погляд, культура пиття. А вона поки, як абсолютно точно зауважив Володимир Семенович Висоцький, така: «Адже якщо я чого вирішив - я вип'ю обов'язково, але до цих жартів ставлюся я дуже негативно!»

Піднімаючи планку відповідальності, в тому числі і фінансової, авіакомпанії, можливо, втратять кілька десятків пасажирів, але замість придбають спокій сотень інших.

Один коментар до "Алкоголь на борту літака, кілька порад"

Здавалося б, келих червоного вина або чарка коньяку знімуть стрес: «Ви вже чули?
Як тепер пережити політ ?
Ви думаєте це авіа квиток?

Новости