Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зарядка без розетки

Вчені Об'єднаного інституту високих температур РАН розробили портативний джерело струму для зарядки мобільних телефонів і ноутбуків.

Розроблений портативний джерело струму призначений для зарядки акумуляторів мобільних телефонів або автономного зовнішнього живлення різних малопотужних портативних пристроїв (від ліхтариків до ноутбуків) за відсутності зовнішньої електромережі.
Ідейний натхненник розробки - кандидат технічних наук, завідувач відділом Алюмоводородной енергетики Об'єднаного інституту високих температур РАН Євген Йосипович Школьников. Пристрій, ще не вийшло на конвеєр і представляє собою поки тільки макетний зразок, складається з воднево-повітряної паливного елемента і алюмоводного генератора водню, який дозволяє отримувати водень за допомогою води і металу.
У разі реалізації розробки у виробництві все, що знадобиться побутовому споживачеві, - це придбати головне пристрій (вчені оцінюють його вартість до 1000 рублів) і купувати до нього змінні картриджі (імовірною вартістю 10 - 20 рублів: в залежності від обсягу). Картридж являє собою контейнер з двома відділеннями, заправленими водою і металом. Користувач знімає з картриджа, наприклад, захисну плівку, вставляє і закручує його в основний пристрій, а мікрогенераторів, що знаходиться в пристрої, стимулює реакцію металу (Al) з водою (H2O), при якій виділяється водень. Потім водень (H2) направляється на стек паливних елементів, який взаємодіє з металогідридним накопичувачем водню, і на перетворювач-стабілізатор електричної напруги. Таким чином електроенергія надходить по дроту на мобільний телефон.
Стандартного контейнера буде вистачати для однієї зарядки. За майже шестирічну історію розробки були створені прототипи зарядних пристроїв з різними потужностями (в діапазоні від 2 до 5 Вт). Розробка 2009 року - прототип, розрахований на споживання 5 Вт * ч і призначений для зарядки повністю розрядженого сучасного мобільного телефону. Зараз є варіанти і для більш простих пристроїв, і для підзарядки. На думку розробників, існує можливість масштабувати пристрій до діапазону в 50 - 200 Вт.
На жаль, справа до науково-промислового виробництва поки не дійшла, та й сам процес розробки затягнувся від нестачі фінансування, але портативним пристроєм для зарядки цікавляться військові, і вона може бути цікава для МНС. Звичайно, заряджати від такого джерела струму дорожче, ніж від розетки, а прототип являє собою важкувато пристрій, оскільки виготовляється з металу, але в разі виходу на конвеєр його конструкція буде оптимізована. І тоді, можливо, про зарядку телефону, смартфона, ліхтарика, ноутбука і будь-якого іншого переносного електронного пристрою не доведеться турбуватися ні рятівнику в екстрених умовах роботи, ні пасажиру поїзди далекого прямування, ні любителю багатоденних походів або сплавів по річці.

Наука і життя // Ілюстрації

<

>

>

Новости