Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Світ навколо нас: пишність водоспадів


Рідкісне природне явище здатне загіпнотизувати людину так, як водоспад. Тонни води обрушуються на камені та скелі, виблискуючи в променях сонця. Це видовище одночасно зачаровує своєю красою і лякає міццю, здатної знести все на своєму шляху. Навряд чи знайдеться людина, яка не знає і ні разу не бачив хоча б на фотографії Ніагарський водоспад. Але хто зможе назвати найкрасивіші і незвичайні водоспади світу? Саме про них я хочу вам сьогодні розповісти.

Ніагарський водоспад, США / Канада

Це найпотужніший водоспад в Північній Америці. Він розташований на кордоні Канади і США, недалеко від міста Баффало, штат Нью-Йорк. Ніагарський водоспад складається з трьох окремих каскадів: Американський водоспад (висота 51 м), водоспад Фата Наречені (висота ~ 54 м), розташовані на території США, і водоспад Підкова (висота 47,5 м) на території Канади. Можна сперечатися, звідки відкривається найкращий вид на водоспад, з США або з Канади, але правда в тому, що саму неймовірну панораму можна побачити з берега. Щоб насолодитися всією красою Ніагарського водоспаду, необхідно милуватися на нього з води. Для цієї мети прогулянкові судна підпливають так близько до водоспаду, що всім пасажирам необхідно надягати непромокальні плащі, щоб не вимкнути під його бризками.

Водоспад Hanakapiai, Гаваї, острів Кауаї

Цей водоспад красивий доісторичної незайманою красою джунглів з фільму «Парк Юрського періоду». На щастя, без динозаврів 🙂 Тонкий, в порівнянні з водами Ніагари, потік води падає з висоти 100 метрів, а з двох сторін його ніби обіймають тропічні джунглі.

Плитвицкие озера, Хорватія

Якби Гранд Каньйон був покритий неймовірно яскравим, ніби кіношним, зеленим мохом, якби він був прикрашений яскраво-блакитними плямами 16 озер, якби за його стінах стікали тисячі водоспадів, можна було б сказати, що він злегка схожий на Плитвицкие озера в Національному парку в південно-західній Хорватії. Національний парк Плітвіцькі озера (хорв. Plitvička jezera) - головна природна пам'ятка Хорватії. Він розташовується в гірській місцевості центральної частини країни, приблизно на півдорозі від Загреба до Адріатичного узбережжя. Парк займає територію 29,5 тис. Га і являє собою каскад з 16 великих і безліч дрібних озер, близько 140 мальовничих водоспадів і близько 20 печер.
Всі озера в залежності від місцезнаходження розділені на дві групи: Верхні та Нижні. Найбільшими з них є озеро Козяк і Прощанско озеро, площа яких становить 81,5 і 68 га, а глибина 46 і 37 м відповідно. Вражає уяву Саставці - самий мальовничий водоспад на території парку, скидають з висоти 72 метри води річок Плітвіци і Корану.

Плитвицкие озера стали першим національним парком в Хорватії, отримавши цей статус в 1949 році. Тоді ж було прийнято рішення про заборону відвідування, його метою стало збереження унікальної екосистеми регіону. До 1958 року була впроваджена програма по створенню туристичних шляхів, що не роблять руйнівний вплив на природні ландшафти, і Плитвицкие озера відкрилися для туристів. У 1979 році парк був включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Пересуватися по національному парку сьогодні можна не тільки по дерев'яних настилах, призначеним для пішохідних і велосипедних прогулянок. До послуг відвідувачів екологічно безпечний транспорт: електропоїзди, прогулянкові катери і пороми на електротязі. Будь-яка діяльність, яка може порушити екологічну рівновагу, заборонена - тут не можна купатися, розводити багаття і влаштовувати пікніки. На території Плітвицьких озер з найдавніших часів збереглися незаймані хвойні та букові ліси. Їх відмінна риса - здатність до самовідновлення. Крім того, тут росте близько 1200 видів рослин, в тому числі і 50 видів орхідей. Серед представників фауни, що мешкають в парку, можна відзначити великих ссавців - бурих ведмедів, популяція яких становить 40-50 особин, вовків, диких кішок, оленів, кабанів і косуль. У цьому районі гніздиться близько 120 видів птахів, для багатьох з яких Плитвицкие озера - постійний ареал проживання. Вода тут інтенсивно-бірюзового кольору завдяки унікальному поєднанню мінералів і мікроорганізмів в джерелах Дінарських Альп.

Водоспад Ігуасу, Аргентина

Вище і вдвічі ширше, ніж Ніагарський, з 275 каскадами в формі кінської підкови - водоспад Ігуасу розпростерся майже на 2 милі за течією річки Ігуасу в Аргентині. Водоспад Ігуасу - результат сильного вулканічного виверження, який залишив велику розколину в землі. Під час сезону дощів в листопаді - березні потік води в річці досягає 13 000 кубічних метрів в секунду. Велич водоспаду розкривається у всій своїй могутності - недаремно Ігуасу вважається одним з найкрасивіших водоспадів у світі. Велич водоспаду Ігуасу описати неможливо, це потрібно бачити своїми очима - величезна кількість води, що скидається з висоти 269 футів, чистота і краса тропіків навколо, незаймана природа .... Ігуасу розділений на безліч водоспадів островами, розташованими посеред течії. Найвідоміший водоспад - Глотка Диявола, або, як його називають в Аргентині, - Гаргантуа дель Діабло. Також примітні водоспади Сан Мартін, Боссетті і Бернабе Мендез. Якби каскади Ігуасу становили єдину, безперервну стіну води, то він був би самим широким водоспадом в світі. Водоспад Ігуасу знаходиться на кордоні Аргентини і Бразилії і є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ігуасу - невід'ємна частина унікальної, фактично недоторканою екосистеми джунглів, захищеної аргентинськими і бразильськими національними парками з обох сторін каскадів. Дві третини каскадів знаходяться на аргентинській стороні річки. Від виду на водоспад Ігуасу буквально перехоплює подих. Кажуть, що Елеонора Рузвельт, вперше побачивши Ігуасу, вигукнула: «Бідна Ніагара!»

Потоки води тут обрушуються вниз з величезною силою. Створюється враження, що потік води не падає вниз, а вистрілює вгору з басейну водоспаду. Найвідоміший з водоспадів Ігуасу - це «Глотка Диявола» - водоспад в формі підкови, шириною 80 метрів і довжиною майже 700 м.

Водоспад Йосеміті, Каліфорнія, США

У Сполучених Штатах Америки, на території штату Каліфорнія, розташований національний парк Йосеміті, в якому знаходиться однойменний водоспад. Каскад водоспадів Йосеміті є одним з найбільш високих в Північній Америці і входить в двадцятку найвищих водоспадів світу. При найближчому розгляді можна побачити геологічна будова Йосеміті, де горизонтальна система тріщин перетинається під різними кутами з вертикальними тріщинами і утворює химерні візерунки, що розділяють водоспад на три частини терасами. Висота верхнього, що доходить до першої тераси водоспаду Аппер-Йосеміті, становить 435 метрів, а середній і нижній водоспади мають висоти 206 і 98 метрів відповідно. Залежно від пори року потужність водоспаду схильна до значних змін, найбільш повноводним і могутнім він стає навесні і на початку літа. До заснування в горах Каліфорнії національного парку Йосеміті водоспад був добре відомий місцевим племені американських аборигенів індіанців аванічі, постійним місцем проживання яких і була ця долина. Аванічі вірили, що водоспад, якому вони дали ім'я Чолок, є місцем проживання відьом Полоті. Згідно старовинним переказами, одна з жінок племені вирішила набрати в водоспаді посудину води, але потурбувала Полоті і, замість цілющої вологи, витягла лише змій. В покарання за відібраний спокій духи Чолокі перенесли ураганним вітром і втопили в водоспаді, будинок і сім'ю цієї жінки. Висота водоспаду складає більше 700 метрів - це приблизно висота 160-поверхового будинку. Водоспад красивий і сам по собі, але навколишня природа - гігантські скелі і секвої - роблять його однією з найбільш приголомшливих пам'яток США.

Водоспад Вікторія, Замбія і Зімбабве

Водоспад Вікторія це - найбільший в світі і самий захоплюючий водоспад. Він визнаний одним з семи природних чудес світу. Знаходиться він приблизно в середині течії річки Замбезі, четвертої за величиною річки Африки, на кордоні між Зімбабве і Замбії. Тут же проходить межа двох національних парків Водоспад Вікторія (Зімбабве) і Баха Дим (Замбія). Ширина водоспаду 1708 метрів, а падає він з висоти 128 метрів в ущелині 30 метрової ширини. Моси-о-Тунья - «Гремящий дим» - так мисливці племені Батока з давніх часів називали водоспад на річці Замбезі, а скотарі матабеле, що живуть на протилежному березі, дали йому інше, не менш поетичне ім'я - Чонгуе, що на їхній мові означає « Місце веселки ». Удвічі вище, ніж Ніагара, і близько 300 метрів в ширину, водоспад Вікторія є воістину захоплююче видовище. Сила води, яка обрушується в басейн водоспаду, так велика, що в сонячний день бризки вод водоспаду Вікторія видно за 10 кілометрів. Водоспад утворений різким падінням річки Замбезі в вузьку ущелину, ніби вирізану його водами в зоні перелому земної кори. Потужна лавина води обрушується вниз на сто двадцять метрів і потрапляє в вузьку ущелину зі стометровими обривистими стінами, які розташовані під прямим кутом до верхнього руслу. Зовнішній вигляд водоспаду залежить від пори року. Всю красу водоспаду можна оцінити в період найбільшої повені, в березні - квітні. Величезна кількість бризок, створених міццю падаючої води, не дають можливості насолодитися в повній мірі видом водоспаду з землі. У цей період по достоїнству оцінити розміри і пишність водоспаду, поворот зиґзаґоподібного багатокілометрового ущелини, насолодитися страхітливою потугою води можливе лише з повітря. Водоспад Вікторія в пік повноводдя - це незабутнє видовище, від пишноти і мощі якого захоплює дух. Огляд на водоспаді Вікторія поліпшується зі зменшенням кількості падаючої води. Період з листопада по грудень характеризується найменшою кількістю води. Падаючі вниз потоки води настільки пересихають, що стають маленькими струмочками, а в деяких місцях водоспад пересихає настільки, що його спокійно можна перейти вбрід. У цей період сповна можна оцінити красу і значимість ущелини і величину прірви. Близько гребеня водоспаду є невеликий природний басейн діаметром близько 20 метрів. Від вертикально спадаючої прірви його відділяє зовсім тонка перемичка, розмір якої ледь сягає півтора метра. На дні басейну - камені, покриті водоростями. Утриматися на таких слизьких каменях вельми складно. Називається це місце диявольським басейном (Devil's pool). У цей період любителі гострих відчуттів можуть випробувати свої нерви купанням в цьому Диявольському басейні, сповна відчувши жахливу міць і силу водної стихії на собі.

Водоспад Сатерленд, Нова Зеландія

Водоспад Сатерленд розташований в Національному парку Fiordland на Південному острові Нової Зеландії. Природні умови парку ідеально підходять для створення водоспадів: поверхня порізана скелями, а дощі йдуть 300 днів в році. Результат такого «збігу обставин» - сотні прекрасних водоспадів. Серед всіх водоспадів парку саме Сатерленд виділяється своєю особливою красою. Його води падають з висоти 570 метрів і в дорозі кілька разів змінюють свій напрямок, утворюючи, таким чином, три окремі ступені. Кращий вид на це тріо відкривається з мілфордському стежки - це один з найпопулярніших прогулянкових маршрутів в Новій Зеландії.

Водоспад Гюдльфосс (Golden falls), Ісландія

Одним з найбільш мальовничих водоспадів острова Ісландія є водоспад Гюдльфосс (ісл. - «золотий водоспад», gull - золото; foss - водоспад). Гюльдфосс знаходиться на півдні Ісландії в долині Хаукадалур, на річці Хвітау. Загальний обсяг води, що зривається з уступів водоспаду, становить близько 110 м³ / сек, а в літні місяці доходить до 130 м³ / сек. Під час паводків його потужність збільшується більш ніж в десять разів і доходить до 2 000 м³ / сек. У періоди паводків через Гюдльфосс проходить об'єм води набагато більший, ніж через водоспад Деттіфосс, що вважається найпотужнішим водоспадом Європи. У ясну погоду можна побачити як, виблискуючи міріадами бризок, по двом великим уступах в вузьку ущелину спрямовується величезний бурхливий потік води. В повітрі видно золотиста пил і веселка. Чути сердитий гуркіт води, мінующей два щаблі висотою 21 і 11 метрів, щоб річка Хвітау могла нести далі води по вузькому, покритому смарагдовою рослинністю, каньйону. Гюльдфосс прекрасний у будь-який час доби. І рано вранці в перших сонячних променях, і ввечері під широко розкинувся зоряним небом. Незважаючи на те, що в Іcландіі розвинена альтернативна енергетика, і велика частина населення країни використовують для опалення енергію термальних джерел, будівництво гідроелектростанції на уступах Гюльдфосс не було успішним. Двічі в 1920 і 1977 роках були спроби будівництва гідроелектростанції, яка зруйнувала б водоспад. Двічі жителям Ісландії довелося відстоювати водоспад від руйнування. Існує легенда, що оповідає про те, що повна рішучості зберегти це місце для нащадків, прекрасна ісландська дівчина Сігріудюр Тоумасдоуттір кинулася вниз з уступів Гюльдфосс. І хоча ця красива історія є повністю вигаданою, на вершині Золотого водоспаду місцеві жителі встановили кам'яний пам'ятник Сігріудюр, як символу, заступництво цього чуда природи. Зараз Гюдльфосс належить державі і знаходиться під надійним захистом.

Водоспад Анхель, Венесуела

Анхель - найвищий водоспад у світі. Його висота - 963 метри! Падаючи з такої висоти, частина води встигає випаруватися до того, як досягає своєї мети. А якщо дивитися на водоспад знизу, то здається, що потік води виникає з нізвідки. Водичка падає з так званої «їдальнею гори» Ауянтепуі - однієї з найвищих венесуельських гір. Назва водоспаду - окрема історія. Джеймс Ейнджел, льотчик США, всю дорогу шукав алмази. У 1937 він за наводкою місцевих нишпорив на літаку по місцевості в пошуках благородного скла. Плато Ауятепуі викликало у нього жвавий інтерес, оскільки рясніє кварцами. Можливість швидкого збагачення з головою накрила Джеймса, та так, що він здуру вирішив приземлиться на плато. Літак, звичайно, віддав кінці при посадці, і алмазоіскателю укупі з попутниками довелося 11 днів з потугами вибиратися з тропічних джунглів. Попутно Джеймс відкрив для цивілізованого світу розглянутий нами водоспад, який був названий на його честь - Ейнджел (англ. Angel), по-іспанськи читається як Анхель. На відміну від більшості водоспадів, які беруть свої води з танучих льодів, озер або річок, Анхель харчується виключно водами тропічних злив.

Водоспад Лангфосс, Норвегія

Лангфосс є одним з найкрасивіших каскадних водоспадів Європи і належить до числа найвищих в світі. Унікальне диво природи знаходиться в західній Норвегії, недалеко від невеликого селища Етні. Водоспад вражає досить значними розмірами - ширина становить 76 метрів, повна висота 612 метрів. На відміну від звичайних водоспадів, вода Лангфосс, спускаючись по схилу гори, впирається у скелю, і, долаючи на своєму шляху скелі, з'єднується з водами фьорда Акра, перетворюючись у величезний і потужний потік. Приголомшливе видовище! У місцевості, де розташований водоспад, дуже красива природа. І хоча вода Лангфосс не володіє цілющими властивостями і не використовується для лікування, споглядання природної краси водоспаду, що не зміненого, на відміну від багатьох інших, людиною, є свого роду терапією, часом досить дієвою. Лангфосс дійсно унікальний і варто того, щоб побачити величний природний феномен, що входить до першої десятки світового рейтингу, у всій красі. Замість того, щоб падати вниз одним потоком, як зазвичай відбувається в водоспадах, води Лонгфосса обтікають скелі і котяться по ним, поки не досягнуть фьорда Акра. Лангфосс не є найбільшим водоспадом в Норвегії, але поєднання його сумарної висоти (600 м) і ширини (~ 60 м) справляє незабутнє враження. Схил гори за водоспадом влітку покривається яскравою зеленню, яка дуже красиво контрастує з білосніжними водами водоспаду і вугільно-чорними скелями, які місцями проглядають крізь зелень. Це один з небагатьох норвезьких водоспадів, які не використовуються в енергетиці, і зберегли свою первозданну красу.

Рейхенбахскій водоспад, Швейцарія


Рейхенбахскій водоспад - один з найбільшіх и найкрасівішіх в Альпах, знаходиться в Мейрінгене (Швейцарія) между Берном и Лугано. ВІН складається з п'яти каскадів, Які спрямовуються вниз з висоти примерно 250 метрів. Найдовший водний каскад - це Верхній Рейхенбахскій водоспад. Нижній Рейхенбахскій водоспад находится на відстані 20-хвілінної Прогулянки від села. Тут шум его падаючої и розбівається про каміння води чути всюди в окрузі. Звідси можна піднятися вище в гори, до Верхнього водоспаду, але краще зробити це за допомогою фунікулера, який відправляється від станції кожні 15 хвилин. Тільки там можна побачити, як його потік перехрещується з нижнім потоком. Водоспад знаменитий не тільки своїми красотами. Він набув всесвітню популярність завдяки літературі. На його протилежному березі, до якого можна дістатися по маленькому містку, є місце, де за оповіданням Конана Дойля «Остання справа Холмса» знаменитий детектив і професор Моріарті зійшлися в рукопашній, перш ніж один з них впав в вируючу безодню. А великий сищик вхопився за виступ і не зник в потоці водоспаду. На згадку про цю подію біля Рейхенбахського водоспаду встановлена ​​меморіальна плита, остаточно змішала світ вимислу і світ реальний.

Водоспад Кайетер, Гайана


Кайетур - це один з найкрасивіших водоспадів планети. За переказами, він отримав свою назву на честь індіанського вождя Кайя, який прославився актом самопожертви заради порятунку своїх людей і проплив в каное по річці Мазаруні, на якій розташований водоспад. Європейці довгий час не знали про існування Кайетур. Його першовідкривачем вважається англійська геолог Чарльз Браун, який виявив його в 1870 році під час однієї зі своїх експедицій по американському континенту. З тих пір Кайетур увійшов в число найкрасивіших і вражаючих водоспадів на Землі. Водоспади, зіставні за потужністю з Кайетур, можна перерахувати по пальцях. Щомиті з висоти 226 метрів, що в два рази перевищує водоспад Вікторія і в п'ять Ніагарський, падає більше шестисот п'ятдесяти кубометрів води. За основним уступом слід кілька мальовничих каскадів, які збільшують загальну висоту Кайетур ще на 25 метрів. Незважаючи на вражаючі розміри, водоспад Кайетур маловідомий в наш час. Далеко не кожен день мандрівники вирушають в дорогу, щоб помилуватися його величчю. Пояснюється це важкодоступністю водоспаду, його віддаленістю від популярних туристичних магістралей, ізольованістю від цивілізації. Гайана на мові аборигенів означає «країна великої води». Річка Мазаруні (Потаро), на якій і знаходиться Кайетур, - головна визначна пам'ятка країни, а район навколо водоспаду в 1929 році був оголошений Національним парком Кайетур.

Водоспад Детіан, Китай


Цей вражаючий водоспад проголошений як «водоспад уздовж державного кордону». Він знаходиться на китайсько-в'єтнамському кордоні і є четвертим за величиною водоспадом в світі, що розділяє національну кордон, після водоспаду Ігуасу, Ніагарського водоспаду і водоспаду Вікторія. Мальовничий ландшафт робить його ще прекраснішим, особливо близько ущелини Тонглінг, яке було тільки недавно заново відкрито і є домом для деяких ендемічних видів, властивих тільки цьому місцю. Водоспад падає з висоти 30 метрів. Розсіяні серед скель і дерев, звуки водоспаду здалеку звучать, як гуркіт грому.

Водоспад Джог, Індія


Водоспад Джог - найвищий вертикальний водоспад в Індії. Він розташований в штаті Карнатака на річці Шараваті, води якої, перекочуючись через кам'яний поріг, спрямовуються вниз, утворюючи цілих чотири водоспаду. Так що правильніше буде говорити не водоспад Джог, а водоспади Джог. У кожного з потоків є своя назва: Раджа, Ракета, Гуркітливий і Рані. Раджа найвищий - 253 метра вільного падіння, несе свої води з незаперечною перевагою. Ракета - потужний швидкісний потік, що випливає з невеликого отвору. Гуркітливий з шумом перекочується по великому нагромадженню каменів. Рани - звивистий і мінливий, як танець індійської жінки ( «рани» в перекладі на російську означає «жінка», «королева»).
Відвідувати водоспади найкраще в сезон дощів - воістину чудове видовище. А ось в посуху Джог часто перетворюється в жалюгідні цівки води, які випаровуються на півдорозі до водойми біля підніжжя. Крім того, потужність потоку регулюється дамбою, і в вихідні дні його збільшують. Спуститися до підніжжя водоспаду можна по сходах, що нараховує понад тисячу сходинок. Щорічно до водоспаду з'їжджаються сотні тисяч мандрівників. Джог Фолс - найвідоміша і найпопулярніша визначна пам'ятка штату.

Водоспад Кегон, Нікко, Японія


Водоспад Кегон - самий зАле хто зможе назвати найкрасивіші і незвичайні водоспади світу?

Новости