Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найвищий вулкан

  1. Священна гора індіанців
  2. Найбільший діючий вулкан
  3. А що в космосі?

Вулкани - зачаровує і в той же час лякає видовище: адже перед природною стихією ніщо не встоїть. Їх виверження стають легендами і надихають на створення творів мистецтва. Сьогодні TravelAsk розповість про найвищому вулкані планети.

Священна гора індіанців

Найвищий вулкан за сумісництвом є другою вершиною Південної Америки. Його висота 6 893 метра, називається він Охос-дель-Саладо, що в перекладі з іспанської означає «солоні очі». Прозвали його так за лагуни з покладами солі, які виглядають немов очі гори.

Прозвали його так за лагуни з покладами солі, які виглядають немов очі гори

Охос-дель-Саладо знаходиться на кордоні між Аргентиною і Чилі , Сама вершина - на аргентинській території. На захід від вулкана, аж до узбережжя Тихого океану, простягається пустеля Атакама.

Вулкан примітний ще й тим, що на східному його схилі в кратері розташоване найвище в світі озеро: на висоті 6390 метрів над рівнем моря.

Протягом всієї історії спостережень не було зафіксовано жодного виверження, тому вулкан вважають згаслим. Передбачається, що останнє виверження відбулося приблизно 1300 років тому. Але, незважаючи на це, є пасивна діяльність: періодично трапляються незначні викиди сірки і водяної пари. Тому деякі вчені вважають, що вулкан просто спить.

Тому деякі вчені вважають, що вулкан просто спить

Вперше Охос-дель-Саладо підкорили польські альпіністи Юстин Войшніс і Ян Щепаньский в 1937 році. Під час підйому вони виявили сліди жертовних вівтарів інків. Це говорить про те, що індіанці вважали гору священною.

У вулкана є ще одне досягнення: його підкорив спортсмен з Чилі Гонсало Браво на ... автомобілі. Це світовий рекорд для машини.

Найбільший діючий вулкан

Але найбільшим діючим вулканом є Льюльяйльяко. Насправді він не набагато менше нашого першого рекордсмена: його висота 6 739 метрів. Знаходиться Льюльяйльяко теж на кордоні Чилі і Аргентини, в хребті Західної Кордильєри Перуанських Анд, якраз на території пустелі Атакама, про яку ми писали вище.

Знаходиться Льюльяйльяко теж на кордоні   Чилі   і Аргентини, в хребті Західної Кордильєри Перуанських Анд, якраз на території пустелі Атакама, про яку ми писали вище

Вершина Льюльяйльяко укладена в вічні льоди: це дивно, так як на цій території взагалі не буває снігу, а пустеля - одна з найбільш сухих місць на планеті.

Останній раз виверження Льюльяйльяко було зафіксовано в 1877 році, зараз він ніби спить, перебуваючи в сольфатарной стадії. Тобто тут регулярно протягом багатьох років випаровується сірчистий газ і пари води з домішкою сірководню і вуглекислого газу. За це індіанці навіть прозвали його обманщиком.

У 1999 році на вершині вулкана були виявлені три мумії дітей інків віком 4, 5 і 13 років. Швидше за все, їх принесли в жертву приблизно 500 років тому. На їхніх тілах немає слідів насильницької смерті: мабуть, діти просто замерзли. Сухий і розряджений повітря і холод зберегли мумії в хорошому стані.

Сухий і розряджений повітря і холод зберегли мумії в хорошому стані

Сьогодні вони зберігаються в музеї аргентинського міста Сальта .

А що в космосі?

Ну і наостанок звернемося космосу. Вулкани є не тільки на Землі, але і на інших планетах і їх супутники. Олімп (саме так називається найвищий вулкан в Сонячній системі) знаходиться на Марсі. Його висота, тільки уявіть, 21,2 кілометра!

Його висота, тільки уявіть, 21,2 кілометра

А найбільша вулканічна активність зафіксована на Іо, супутнику Юпітера. Вулканів тут близько 400, вони вивергають речовину, шлейф якого височіє на 330 кілометрів і має протяжність більше 700 кілометрів.

А що в космосі?

Новости