Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Великі вітрильники: "Катті Сарк". Обговорення на LiveInternet

Думка розповісти про це вітрильнику прийшла до мене цього вечора, абсолютно випадково, по ходу відповіді на один з коммертаріев до цитати іншого поста

Думка розповісти про це вітрильнику прийшла до мене цього вечора, абсолютно випадково, по ходу відповіді на один з коммертаріев до цитати іншого поста. Як не дивно, відеоматеріал підібрався дуже швидко і я вирішив, що називається "не зволікати". В інтернеті є величезна кількість матеріалів про цю дивовижну судні, побудованому в далекому 1869 року вже на еакате епохи чайних кліперів. Кліпер назвали в честь короткої сорочки відьми Ненні з віршованої повісті Роберта Бернса. Її фігурою і прикрасили судно. «Катті Сарк» - трищогловий чайний кліпер - був побудований в доці шотландського містечка Думбартон (на річці Клайд, поблизу Глазго) на замовлення відомого лондонського судновласника Джона Вілліса. Кліппер був обшитий нижче ватерлінії мідними листами, ніс 3350 квадратних метрів вітрил і робив 17 вузлів на годину. (Близько 32 кілометрів). Кліпер мав тільки одного достойного суперника - кліпер "Фермопіли". Ці два красеня сильно відрізнялися від американських кліперів, які немов плуги підривали водну поверхню і буквально стогнали під неймовірною масою вітрил. Їх вік був недовгий - море і вітер швидко розхитали обшивку, корпус і щогли. Ні, "Катті Сарк" і "Фермопіли" буквально ковзали по воді. Вони були рівні! І в 1872 "Фермопіли" перемогли на довгому шляху з Шанхая в Лондон. Чи було це збіг обставин, погоди, обережності або відчайдушності капітанів - невідомо! Який програв відправили возити шерсть з Австралії. Кліпер змінив багато імен і занять, встановив безліч рекордів швидкості, за що його стали називати «королевою океанів», поки в 1922 році його не викупило капітан Вільфред Доумен, що відновив «Катті» у всій її колишній красі. З 1938 року кліпер став навчальним судном. А в 1954 році «Коротка сорочка» оселилася в сухому доці в Грінвічі під Лондоном і стала музеєм. На кораблі була повністю відтворена обстановка вікторіанської епохи, коли кліпер був воістину дивом досконалості корабельних форм, вершиною багатовікового розвитку вітрильного озброєння. На жаль, навесні 2007 року в результаті недбалості персоналу музею, вітрильник майже повністю згорів. Найбільш імовірною причиною загоряння стала відмова двигуна промислового пилососа, що використовувався для прибирання судна від відходів. Пилосос забули вимкнути і він працював близько 48 годин (у вихідні дні) до своєї відмови і початку пожежі, виявленого в понеділок. Матеріальні свідчення і записи з камер відеоспостереження CCTV говорять про те, що пожежа почалася в кормі корабля на нижній палубі. На підставі доказів був зроблений висновок, що підпал малоймовірний і пожежа сталася через недогляд. В даний час його відновлюють.

На честь "Катті Сарк" вже кілька десятиліть проводиться ехегодная вітрильна регата. Регата "Cutty Sark Tall Ships 'Races" щорічно збирає під свої знамена десятки навчальних вітрильників і яхт зі всього світу. Складається вона з двох гонок і навчального переходу, під час якого відбувається обмін частиною екіпажів, і молодь різних національностей трудиться пліч-о-пліч, разом долаючи тяготи морського життя, пізнаючи досвід однолітків з інших країн. Заходи вітрильників в міста проміжних стоянок супроводжуються святами на березі, участь в яких беруть і моряки, які прийшли на вітрильниках, і жителі міста, і численні гості, які приїжджають на свято з найдальших куточків Європи.

За право бачити регату в своєму порту щороку змагаються найбільші європейські міста. За більш ніж сорокарічну історію регата "Катті Сарк" побувала практично в усіх відомих морських центрах, серед яких Амстердам, Стокгольм, Осло, Копенгаген, Лісабон і інші.

Новости