Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Наказ на відпустку. Форма Т-6. Зразок і бланк 2019 року

  1. Відмінні риси документа
  2. Як правильно скласти наказ
  3. Оформлення відпустки, коли заробітна плата не зберігається
  4. Наказ на відпустку у зв'язку з вагітністю, пологами
  5. Відпустка по догляду за дитиною в формі Т-6

Відпустка працівника необхідно оформляти в повній відповідності з прийнятими стандартами, нормами. Важливо заповнити відповідну форму для офіційного надання відпустки. Ключова офіційний папір, яка фіксує надання відпустки - спеціальна затверджена і уніфікована форма Т-6. Даний наказ видається керівником.
На місцях розпорядженнями займаються уповноважені посадові особи, наприклад, начальник кадрової служби.

ФАЙЛИ
Наказ на відпустку за формою Т-6 .doc Наказ на відпустку за формою Т-6 .xls Наказ на відпустку за формою Т-6 .doc (заповнений зразок)

Відмінні риси документа

Звернемо увагу на стандарти, відповідно до яких оформляються накази на відпустку співробітників. За наявним зразком слід оформляти всі відповідні документи. Співробітник кадрового відділу, будь-яке інше уповноважена особа заповнює форму наказу. Потім бланк обов'язково передають на затвердження. Щоб документ був дійсним, його завіряють підписом керівника організації, підрозділу.

Важливо! Коли наказ уже затверджений, співробітник теж ставить свій підпис. Слід також внести інформацію про відпустку в особисту картку співробітника. Дані вписують на основі наказу. Також в строк не пізніше трьох днів до першого дня відпустки потрібно зробити виплати, якщо вони передбачаються.

Є й перелік паперів, які додаються до наказу. Оформляються наступні офіційні папери:

Запам'ятайте! Працівник зобов'язаний сповістити про необхідність відпустки завчасно. Визначено і конкретний термін: інформація надається співробітником мінімум за 15 днів до першого дня передбачуваного відпустки. Враховуються календарні дні.

Існують ще ряд документів, які можуть додаватися до наказу по формі Т-6.

  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Довідка-виклик з навчального закладу.
  • Довідка про стаж роботи.
  • Листок непрацездатності.
  • Довідка про смерть близького родича. Вона потрібна, якщо відпочинок надається для організації похорону.

Як правильно скласти наказ

Зараз ми детально розглянемо, як грамотно скласти наказ. В першу чергу вказується дата складання, потрібно записати номер даного офіційного документа, внести найменування організації, підрозділу.

Починають накази з формулювання «надати відпустку». Позначається, хто саме відправляється відпочивати. У давальному відмінку пишуть прізвище, ім'я, по батькові працівника. Наприклад: Вахрушева Марії Миколаївні. Потім у відповідних полях записують назву підрозділу, посаду, яку займає співробітник. Вказують його спеціальність, професію. Якщо використовувати в якості зразка особисту картку працюючого громадянина, всі відомості будуть максимально точними.

Потім потрібно приділити увагу рядку, де позначається конкретний робочий період. Заповнювати рядки А, Б, В слід відповідно до того, якого саме типу планується відпустку. У нас діє ТК РФ. По ньому будь-який працівник має можливість щороку відпочивати, отримуючи при цьому грошову компенсацію, 28 календарних днів. Питання вирішується керівником індивідуально, якщо працівник не встиг відпрацювати 12 місяців. Наприклад, часто начальники готові дати своїм підлеглим оплачуваний відпочинок, якщо вони працювали хоча б 6 місяців. Тоді це необхідно вказати під літерою Б. У нас в прикладі - найпоширеніший варіант - щорічну основну оплачувану відпустку (літера А).

Потім залишається підписати документ. Запевняють підписами наказ не тільки керівник, але і сам співробітник. Документ відправляється в бухгалтерію, відділ кадрів, тому його треба оформити в двох примірниках.

Оформлення відпустки, коли заробітна плата не зберігається

Дуже важливо оформити такий наказ грамотно, оскільки це грає велику роль не тільки для звітності, а й для бухгалтерії. Необхідно підтвердити, що співробітник за власною ініціативою йде на відпочинок, згоден на відпустку за свій рахунок. В такому випадку середній заробіток не виплачується, тобто організації не потрібно компенсувати простий.

Варто зазначити, що організації бажано заздалегідь убезпечити себе від можливих домагань працівників. Важливо мати гідне підтвердження того, що співробітник по своїй волі попросив саме неоплачувану відпочинок. Фахівці радять подумати про форму заяви працівника. У деяких компаніях практикується заповнення заяв на відпустку без збереження зарплати на бланках, вже розроблених, роздрукованих. А співробітнику залишається тільки підписати готовий документ. Це не дуже гарне рішення. Іноді в подальшому з такими заявами виникають проблеми, а співробітники подають позови на компенсацію простою і моральної шкоди, посилаючись на недійсність заяви. Підпис легко підробити, а перевірити і підтвердити її справжність складніше.

Що ж робити керівництву? Оптимальний варіант - просити співробітників писати заяву на відпустку без збереження зарплати власноруч. Такий документ вже є більш надійним підтвердженням, оскільки експертиза точно визначить по досить великому рукописному тексту його автора.

Зверніть увагу, що відпустка за свій рахунок може надаватися просто за бажанням, а також з будь-яких поважних причин. Коли оформляється наказ, в ньому обов'язково записується в графі Б: відпочинок надано, але виплати, збереження зарплати при цьому не передбачаються.

Наказ на відпустку у зв'язку з вагітністю, пологами

Запам'ятайте, що тут теж вкрай важливо грамотно оформити наказ. Вагітна працівниця не тільки отримує можливість відпочити в Відповідно до нього, а й має право на грошову компенсацію. Таке право регулюється трудовим кодексом РФ.

Сам факт вагітності, майбутнього народження дитини ще не є підставою для відпочинку, адже все необхідно підтвердити офіційно, зареєструвати відповідну заяву, випустити наказ.

Складають наказ на відпустку вагітної жінки за формою Т-6 на підставі набору паперів. Майбутня мама повинна пред'явити в першу чергу заяву, в якому просить дати їй декретну відпустку, нарахувати грошові виплати. Також необхідний офіційний документ, де вказується планована дата появи дитини.

Жінка отримує можливість відправитися відпочивати за 70 календарних днів до передбачуваної дати народження дитини.

Потрібна відповідна довідка з лікувального закладу - жіночої консультації, а також листок непрацездатності. Такі документи будь-яка майбутня мама отримає без проблем в тій установі, де ведуть її вагітність.

Розглянемо кілька важливих моментів. Приділіть увагу назвою відпустки. Прийнято називати його декретною, але потрібно використовувати офіційне найменування, яке дається в ТК: відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами.
Таке формулювання вписується в рядок Б.

Потім потрібно вказати тривалість відпустки. Коли жінка вагітна двома і більше дітьми, виникають ускладнення, він становить 192 дня. При цьому найчастіше використовується стандартний період декретної відпустки - 140 днів. Обов'язково вказують початкову, кінцеву дату відпустки.

Найчастіше жінки вирішують використовувати і той період щорічної відпустки, який у них залишився. Можна обидва відпустки оформити в одному документі Т-6. У графі А пишуть про основну відпустку, а потім вже вносять в рядок Б дані про декретну, після чого в рядку В підсумовують відомості про двох періодах відпочинку.

Відпустка по догляду за дитиною в формі Т-6

Молода мама має можливість відпочити від роботи, щоб доглядати за дитиною. Відпустка буде оплачуватися, поки малюку не виповниться півтора року. До трьох років залишається право скористатися відпусткою за свій рахунок. Оплаті не підлягають півтора року.

Заповнюється пункт Б. Чи відображається останній, перший день відпочинку, загальний період вказується в календарних днях.

Важливо простежити, щоб були надані підтверджуючі паперу.

Обов'язково подається свідоцтво про народження дитини. Потрібен документ з місця, де трудиться чоловік, що він не отримав відповідну відпустку по догляду за дитиною.

Коли обоє батьків не відпочивають, відпустка може оформити бабуся чи дідусь. В такому випадку обов'язково надаються документи від обох батьків з їх місць роботи, щоб зафіксувати, що вони не використовували свої можливості відпочивати і доглядати за дитиною.

Також співробітники оформляють відпустки з подальшим звільненням за власним бажанням. Роботодавець має право видати грошову компенсацію відпустки, але сам відпустку не оформляти.

Що ж робити керівництву?

Новости