Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бюлетень КонсультантПлюс N 10 (193) жовтень 2011 \ Консультант Плюс

  1. З лідером надійніше!
  2. Найповніший банк правової інформації *
  3. Путівники КонсультантПлюс допоможуть розібратися в складних питаннях
  4. Зручний і точний пошук
  5. Персональна підтримка - кожному користувачеві
  6. Користувачі про КонсультантПлюс
  7. А ви знаєте, як правильно ... Зверніться до путівника
  8. поширена ситуація
  9. Розберемося з допомогою Путівника по корпоративних спорів
  10. Які документи підтверджують повноваження генерального директора?
  11. Юридична консультація
  12. Нове в системі Розділ "Фінансові та кадрові консультації"
  13. Про податкових спорах
  14. Про бухоблік при розрахунках з іноземними фірмами
  15. Восени - нові книги КонсультантПлюс! *
  16. Щодо внесків максимально докладно
  17. Увага складних ситуацій
  18. Юристам - про договори
  19. Все про договори поставки і підряду
  20. Кому адресовано видання

Архів | попередній випуск | наступний випуск

З лідером надійніше!

Сьогодні важко знайти бухгалтера або юриста, який не чув про систему КонсультантПлюс. Для сотень тисяч фахівців вона стала надійним помічником у роботі. У чому секрет такої популярності системи? За що її вибирають користувачі? Ми виділили головні переваги КонсультантПлюс

Архів   |   попередній випуск   |   наступний випуск   З лідером надійніше Найповніший банк правової інформації *

Що чекають користувачі від довідкової правової системи? Знайти відповіді на свої питання. Загальна кількість документів в системі на сьогоднішній день перевищує 6,4 мільйона. Це федеральні і регіональні правові акти, матеріали судової практики, консультації з бухгалтерського обліку та оподаткування, коментарі законодавства, міжнародні правові акти, документи з будівництва, законопроекти та багато іншого.

З системою КонсультантПлюс користувачі можуть працювати з найповнішим банком правової інформації   * З системою КонсультантПлюс користувачі можуть працювати з найповнішим банком правової інформації * . А якщо в комплекті користувача необхідний документ відсутній, його можна замовити прямо з системи за допомогою сервісу "Онлайн-замовлення документів" і отримати електронною поштою.

Систему можна оновлювати щодня через Інтернет. Або у користувачів є можливість отримувати нові документи завдяки онлайн-сервісу "Гарячі документи" на сайті КонсультантПлюс.

Путівники КонсультантПлюс допоможуть розібратися в складних питаннях

Фахівці досить часто стикаються на практиці з ситуаціями, коли обсяг інформації з питання великий і важко швидко "перелопатити" цю інформацію для відповіді на питання. А якщо питання неоднозначне і по ньому є різні точки зору, завдання ускладнюється в кілька разів. На допомогу тоді приходять Путівники КонсультантПлюс.

Путівники для юристів

Спеціально для юристів розроблено кілька путівників. Це Путівники по судовій практиці (ГК РФ), з корпоративних спорів. Вони містять аналіз судової практики: висновки з судової практики і позиції судів за цивільно-правовими договорами, корпоративного права.

У Путівнику по договірній роботі представлені рекомендації щодо укладення та узгодження умов договорів, дано аналіз ризикових ситуацій з урахуванням положень законодавства та судової практики.

Путівники регулярно актуалізуються - додаються судові рішення, висновки і позиції судів.

Путівники для бухгалтерів, кадровиків

У путівнику для бухгалтерів і кадровиків вже відібрана і проаналізована інформація по найбільш затребуваним темам - податках і внесках, кадрам, податкових перевірок, бухгалтерської звітності, операціях. Не забуті і фахівці бюджетних організацій - спеціально для них підготовлений "Путівник по бюджетному обліку і податків".

Матеріали до путівника представлені в зручному форматі і містять покрокові інструкції, все точки зору і варіанти дій, практичні приклади, посилання на правові акти та судову практику, зразки заповнення документів. Відзначимо, що Путівники регулярно оновлюються: доповнюються новими точками зору і практичними ситуаціями з урахуванням змін законодавства.

Зручний і точний пошук

Важко посперечатися з тим, що пошук - найважливіша функція довідкової правової системи. Простий і точний пошук - це те, що відрізняє КонсультантПлюс. Наприклад, пошук розпізнає професійний сленг і скорочення, робить підказки при введенні запиту.

В системі є пошук за реквізитами документа або готові тематичні добірки. Важливу інформацію взагалі не потрібно шукати, вона завжди під рукою - наприклад, до кодексів або новин законодавства можна потрапити відразу з стартового вікна.

Простота і зручність - так можна охарактеризувати в цілому систему КонсультантПлюс. А стабільну роботу системи на комп'ютері підтверджує сертифікація Microsoft на відповідність вимогам Microsoft Windows.

Персональна підтримка - кожному користувачеві

Персональна підтримка КонсультантПлюс - це безліч корисних і важливих послуг.

Допомога по гарячій лінії, інформування про новини законодавства, можливість відвідування семінарів та тренінгів - все це доступно кожному користувачеві. А ще - зручні форми навчання роботі з системою, рішення будь-яких питань функціонування системи, допомогу в пошуку інформації, професійні журнали і багато інших корисних послуг.

Але користувачі цінують персональну підтримку не тільки за широкий спектр послуг. Важливі турбота і увага - то, чим відрізняється сервіс КонсультантПлюс. З користувачами працюють кваліфіковані, уважні і чуйні фахівці, в будь-якій ситуації готові прийти на допомогу.

Сервіс в будь-якому куточку країни надається за єдиним стандартом якості.

Персональну підтримку користувачів забезпечує найбільша в Росії Мережа КонсультантПлюс, яка складається з 700 сервісних підрозділів по всій країні .

___________
* Серед комерційних довідкових правових систем, що встановлюються на комп'ютерах користувачів.

Користувачі про КонсультантПлюс

Сергій Неретін,   начальник юридичного відділу ВАТ Видавництво Просвіта Сергій Неретін,
начальник юридичного відділу ВАТ "Видавництво" Просвіта "

КонсультантПлюс - це найпоширеніша довідкова правова база. І цей факт багато до чого зобов'язує - треба тримати найвищу планку за всіма параметрами. Продукт повинен бути надійним за всіма статтями, тому що, коли система встановлена ​​у сотень тисяч користувачів, розробник повинен бути кращим у всьому. У КонсультантПлюс це чудово виходить!

З останніх нововведень дуже ціную Путівник по судовій практиці. З його допомогою можна відразу побачити зріз судової практики за нормами ЦК РФ, що стосуються договорів, передбачених ЦК РФ. Позиції і висновки з судових рішень дозволяють набагато швидше ознайомитися з проблемою, що економить час на пошук і вивчення цієї інформації. За допомогою путівника відповіді на "робочі" питання знаходяться оперативно і в зрозумілій формі, що дуже важливо при сучасному темпі роботи.

Катерина Маленкова,   головний бухгалтер ТОВ Цитадель Е Катерина Маленкова,
головний бухгалтер ТОВ "Цитадель Е.М."

Хочу відзначити дуже зручний, зрозумілий і простий пошук в системі, за допомогою якого можна швидко знайти потрібні документи. Це робить роботу з системою КонсультантПлюс дуже комфортною. Ще для мене дуже важлива сервісна підтримка. Мене неодноразово виручали фахівці гарячої лінії, які завжди оперативно і професійно відповідають на питання. Регулярно і швидко відбувається оновлення бази, і я завжди впевнена, що працюю з актуальною інформацією. Про всі новинки в системі я теж дізнаюся одразу. Так що сервіс на висоті, і це приємно.

А ви знаєте, як правильно ... Зверніться до путівника

Які документи підтверджують повноваження генерального директора ТОВ?

Важливо врахувати, що текст ст. 40 Закону про ТОВ, яка регулює діяльність генерального директора ТОВ, не містить прямої відповіді на питання, що цікавить.

поширена ситуація

Між суспільством і банком укладається кредитний договір. З боку суспільства договір підписує генеральний директор. Банк запитує документи, що підтверджують його повноваження. Які документи будуть підтверджувати повноваження генерального директора?

Розберемося з допомогою Путівника по корпоративних спорів

Детальніше про документах, які можуть підтверджувати повноваження генерального директора, ви можете дізнатися з "Путівника по корпоративних спорів. Рада директорів (наглядова рада) та одноосібний виконавчий орган товариства з обмеженою відповідальністю". В одній з проблем розділу II "Одноосібний виконавчий орган товариства з обмеженою відповідальністю", яка називається "Документи, що підтверджують повноваження одноосібного виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю", представлені висновки з судової практики з актуальних питань. Позиції судів проілюстровані фрагментами судових рішень, в повні тексти яких при необхідності можна перейти за посиланнями.

Які документи підтверджують повноваження генерального директора?

У Путівнику представлено сім ситуацій, коли суд розглядав питання, пов'язане з підтвердженням повноважень генерального директора. У першому випадку суд зробив висновок про те, що документом, який підтверджує повноваження генерального директора, є протокол загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника). У наступних трьох випадках суд вказав, що для підтвердження повноважень генерального директора крім протоколу загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника) необхідні: виписка з ЕГРЮЛ; наказ і виписка з ЕГРЮЛ; статуту товариства відповідно. У п'ятому випадку суд прийшов до висновку, що підтвердженням повноважень генерального директора може бути виписка з ЕГРЮЛ і наказ. Однак з питання про те, чи є тільки виписка з ЕГРЮЛ документом, що підтверджує повноваження генерального директора, судами єдиної позиції не вироблено. З урахуванням цього в шостому випадку представлені дві позиції судів з питання. В останньому, сьомому випадку суд розглядав питання про можливість підтвердження повноважень одноосібного виконавчого органу договором між суспільством і генеральним директором.

Кожен висновок і позиція обгрунтовані практикою судів касаційних інстанцій різних округів. Таким чином, керуючись розглянутої судовою практикою, приходимо до висновку: документами, що підтверджують повноваження генерального директора, є протокол загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника), на додаток до якого можуть бути представлені інші документи (виписка з ЕГРЮЛ, наказ, статут), а також виписка з ЕГРЮЛ і наказ. З питання підтвердження повноважень генерального директора тільки випискою з ЕГРЮЛ суди не виробили єдиної позиції.

У Путівнику також можна ознайомитися з думкою судів щодо моменту виникнення і припинення повноважень генерального директора. Так, наприклад, повноваження генерального директора виникають і припиняються з моменту прийняття рішення загальними зборами учасників (єдиним учасником), а не з дня внесення відповідних відомостей в ЕГРЮЛ. Разом з тим, для третіх осіб особа виступає в якості генерального директора саме з моменту внесення відповідних відомостей в ЕГРЮЛ.

Наочний приклад: див. рис.1 , Мал. 2 .

Юридична консультація

Якщо замовник не сплатив роботи за договором будівельного підряду, а звернувся з позовом про визнання його недійсним ...

Відповідає С Відповідає С.В. Мусарскій,
к.ю.н., експерт "КонсультантПлюс"

ПИТАННЯ: Замовник прийняв роботи за договором будівельного підряду, але їх не сплатив, а звернувся до арбітражного суду з позовом про визнання договору недійсним. При цьому він послався на недотримання ним порядку здійснення великої угоди і відсутність повноважень у свого представника на підписання договору. Чи може суд кваліфікувати пред'явлення позову, спрямованого, по суті, на виключення застосування договірної неустойки за несвоєчасну оплату, як зловживання правом (ст. 10 ГК РФ) і в позові відмовити?

ВІДПОВІДЬ: Суд може відмовити в позові на підставі зловживання правом. Але слід враховувати, що з питань застосування норм ст. 10 ГК РФ в судовій практиці немає єдиного підходу.

ОБГРУНТУВАННЯ: Звернення з позовом до суду - це процесуальна дія, регульоване арбітражним процесуальним законодавством. Ст. 10 ГК РФ регулює питання зловживання правом учасниками цивільних правовідносин, а не учасниками судового розгляду. Застосування її положень до процесуальним правовідносин суперечить ст. 2 ГК РФ. Право на звернення до арбітражного суду на захист порушених інтересів закріплено ст. 4 АПК РФ. Отже, таке звернення незалежно від наявності або відсутності підстав для задоволення або відмови в задоволенні позову не може бути кваліфіковано як зловживання правом по ст. 10 ГК РФ.

Даний підхід відображений, зокрема, в постановах ФАС Поволзької округу від 18.05.2011 у справі N А12-3245 / 2010, від 06.12.2010 у справі N А57-26069 / 2009 (підтримано Ухвалою ВАС РФ від 19.04.2011 N ВАС-4139 / 11), від 30.11.2010 у справі N А57-26068 / 2009 (підтримано Ухвалою ВАС РФ від 31.03.2011 N ВАС-3888/11).

На підтвердження даної позиції можна привести також постанови ФАС Західно-Сибірського округу від 24.03.2009 у справі N А45-14272 / 2008, ФАС Волго-Вятського округу від 01.11.2004 N А11-2714 / 2004-К1-6 / 88-а, ФАС Північно-Кавказького округу від 26.02.2004 у справі N А32-14400 / 2003-21 / 327, ФАС Уральського округу від 25.02.2010 у справі N А76-29041 / 2008-55-208 (підтримано Ухвалою ВАС РФ від 13.04.2010 N ВАС-3777/10).

Тим часом, досить часто суди не враховують правила ст. 2 ГК РФ і визнають пред'явлення позову зловживанням правом. Див., Наприклад, постанови Президії ВАС РФ від 08.02.2011 у справі N А46-18723 / 2008, від 15.12.2009 N 9330/09 у справі N А75-7168 / 2007, постанови ФАС Поволзької округу від 24.12.2009 у справі N А55-7741 / 2009, ФАС Північно-Кавказького округу від 08.09.2003 у справі N А32-2576 / 2003-32 / 78, ФАС Східно-Сибірського округу від 21.07.2009 у справі N А10-1222 / 08, ФАС Центрального округу від 07.10.2010 у справі N А62-8604 / 2010 року (підтримано Ухвалою ВАС РФ від 11.02.2011 N ВАС-958/11).

Таким чином, беручи до уваги позицію Президії ВАС РФ, що дотримується останнім часом другий з наведених точок зору, суд може в даному випадку відмовити в позові на підставі ст. 10 ГК РФ. При цьому суд може виходити з такого:

  1. Позивач сам винен в поточну ситуацію в Ізюмі (в недотриманні порядку здійснення великої угоди) - див. П. 1 Огляду практики застосування арбітражними судами ст. 10 ГК РФ (затв. Інформаційним листом Президії ВАС РФ від 25.11.2008 N 127), постанови ФАС Волго-Вятського округу від 24.02.2009 у справі N А82-6656 / 2008-10, ФАС Далекосхідного округу від 26.11.2007 у справі N А51-1796 / 2007-2-108, ФАС Північно-Кавказького округу від 11.01.2000 у справі N А32-10472 / 99-43 / 140;
  2. Позивач перш визнавав угоду діючої (прийняв виконання) - див. Постанови Президії ВАС РФ від 08.02.2011 у справі N А46-18723 / 2008, ФАС Центрального округу від 28.03.2011 у справі N А14-2035 / 2009/111/36, ФАС північно-Західного округу від 26.12.2007 у справі N А56-25723 / 2006;
  3. Застосовуючи ст. 10 ГК РФ, суд може проігнорувати факти правопорушення (обставини, що свідчать про недійсність угоди) - див. Постанови ФАС Центрального округу від 02.02.2011 у справі N А35-1 / 2010, ФАС Поволзької округу від 24.12.2009 у справі N А55-7741 / 2009.

Нове в системі
Розділ "Фінансові та кадрові консультації"

В інформаційний банк "Бухгалтерська преса і книги" включені нові журнали і книги.

Про податкових спорах

У книзі "Докази і доказування з податкових спорів" (автор - О.І. Долгополов, "Податковий вісник", 2011) виділені особливості та типові помилки, яких припускаються сторонами податкового спору, наведені приклади з судової практики.

Скористайтеся полем Автор Картки пошуку розділу Фінансові та кадрові консультації Скористайтеся полем "Автор" Картки пошуку розділу "Фінансові та кадрові консультації".

Про бухоблік при розрахунках з іноземними фірмами

У книзі "Експорт. Імпорт. Бухгалтерський облік та оподаткування" (автор - І.Л. Мамина, "АйСи Груп", 2011) роз'яснюються нюанси обліку курсових і сумових різниць, правила застосування нульової ставки ПДВ при міжнародних перевезеннях, питання визначення місця реалізації робіт (послуг) при укладанні договорів з іноземними фірмами як з країн далекого зарубіжжя, так і з країн - учасниць Митного союзу (Білорусь, Казахстан).

Скористайтеся полем Автор Картки пошуку розділу Фінансові та кадрові консультації Скористайтеся полем "Автор" Картки пошуку розділу "Фінансові та кадрові консультації".

Восени - нові книги КонсультантПлюс! *

Бухгалтерам - про страхові внески

До книги увійшов фрагмент Путівника КонсультантПлюс Путівник по податках До книги увійшов фрагмент Путівника КонсультантПлюс "Путівник по податках. Практичний посібник по страхових внесках на обов'язкове соціальне страхування", електронна версія якого щомісяця оновлюється з урахуванням змін законодавства.

Щодо внесків максимально докладно

У книзі висвітлюються всі основні питання, що стосуються внесків на обов'язкове соціальне страхування: об'єкт обкладання страховими внесками, їх тарифи, пільги, порядок обчислення і сплати. Розказано про обкладення страховими внесками різних видів виплат на користь працівників: заробітної плати, компенсацій, які надаються відповідно до норм трудового права, матеріальної допомоги, дивідендів і т.д. А також детально розглянуто порядок складання звітності щодо страхових внесків, що подається до органів ПФР, звітності для персоніфікованого обліку.

У новому виданні читачі знайдуть докладні рекомендації і поради щодо розрахунку та сплати страхових внесків, зразки заповнення форм звітності, що подається до органів ПФР. Всі роз'яснення ілюструються прикладами з практики з покрокові інструкції по розрахунку сум щомісячних обов'язкових платежів для кожного конкретного випадку, зразками заповнення платіжних доручень на перерахування страхових внесків.

Увага складних ситуацій

Існує чимало складних ситуацій, коли неможливо знайти пряму відповідь на питання. У таких випадках потрібен ретельний аналіз нормативних актів, листів і роз'яснень контролюючих органів, вивчення судової практики, думок експертів. У книзі таких ситуацій приділяється особлива увага, тому читачеві буде набагато простіше прийняти рішення.

Автори нового видання - ЕКСПЕРТИ компанії "КонсультантПлюс". Книга адресована бухгалтерам, індивідуальним підприємцям, керівникам організацій, а також буде корисна адвокатам, нотаріусам і юристам.

Юристам - про договори

До книги увійшов фрагмент Путівника КонсультантПлюс Путівник по договірній роботі До книги увійшов фрагмент Путівника КонсультантПлюс "Путівник по договірній роботі. Договір поставки. Договір підряду", електронна версія якого щомісяця оновлюється з урахуванням змін законодавства.

Все про договори поставки і підряду

Питання укладення одних з найпоширеніших у господарській практиці договорів - поставки і підряду - детально розглянуті в книзі. Читачі знайдуть рекомендації з узгодження основних умов для кожного виду договору, починаючи з умови про предмет договору та закінчуючи положеннями про відповідальність сторін, зміну і розірвання договору. Даються поради, як уникнути ризикових ситуацій для тієї чи іншої сторони договору з урахуванням положень законодавства і сформованої судової практики. Описано, якої зі сторін вигідно ту чи іншу умову, як його правильно узгодити, які положення, навпаки, не варто включати в договір і чому. Наводяться приклади формулювань конкретних умов. Рекомендації підкріплені посиланнями на нормативні акти і судову практику

Також в книзі розглянуто наслідки неузгодженості або неправильного узгодження умов, які представлені у вигляді ризиків кожного боку. На підтвердження ризиків наводяться посилання на судову практику.

Кому адресовано видання

Книга буде цікава юристам, адвокатам, а також інших фахівців, які самостійно складають договори Книга буде цікава юристам, адвокатам, а також інших фахівців, які самостійно складають договори. Матеріали книги будуть також корисні фахівцям консалтингових фірм, що надають послуги зі складання та експертизи договорів. Свою позицію автори книги - експерти компанії "КонсультантПлюс" - обґрунтовують нормативними актами та іншими документами. При цьому вся інформація викладена простою зрозумілою мовою, а текст представлений в зручній компактній формі.

___________
* Тираж обмежений.

У чому секрет такої популярності системи?
За що її вибирають користувачі?
Які документи будуть підтверджувати повноваження генерального директора?
Які документи підтверджують повноваження генерального директора?
Чи може суд кваліфікувати пред'явлення позову, спрямованого, по суті, на виключення застосування договірної неустойки за несвоєчасну оплату, як зловживання правом (ст. 10 ГК РФ) і в позові відмовити?

Новости