Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як ветеран АТО почав робити чебуреки - історія компанії "Хайтарма"

  1. З дизайнерів в повара
  2. Зростання і просування бізнесу
  3. Що далі

До окупації Криму ветеран АТО Арслан Місіратов багато років працював інженером-дизайнером в Москві. Однак події весни 2014 року кардинально змінили його життя. Відслуживши рік добровольцем в рядах "Правого сектора", Арслан повернувся до мирного життя в Києві. В інтерв'ю Delo.UA ветеран розповів, як йому вдалося відкрити заклад кримсько-татарської кухні "Хайтарма", і чим чебурек відрізняється від янтих

З дизайнерів в повара

Ветеран АТО Арслан Місіратов здобув дві вищі освіти. За першою освітою він інженер-дизайнер, по - другому юрист. Навчався спочатку в Сімферополі, а потім в Харкові. Після закінчення інституту він багато років працював інженером-дизайнером в Москві.

Як нагадує ветеран, у нього була зарплата 118 тис. Рублів (на той час це було близько $ 4 тис.), А також квартира і машина. Однак все змінилося навесні 2014 року, після окупації Криму. Марлен, старший брат Арслана, пішов воювати добровольцем в "Правий сектор".

"Після окупації брат написав мені, щоб я їхав з Москви. Я і сам вже думав про це, але спочатку хотів продати квартиру. Однак після того, як до мене на роботу прийшла ФСБ зрозумів, що зволікати не можна", - згадує Арслан.

Влітку 2014 року Арслан переїжджає до Києва і, як брат, збирається йти на фронт. "Брат дуже не хотів, щоб я йшов на війну, на фронт не пускав ні в якому разі. Зрештою в середини 2015 роки я зібрався і сам поїхав, фактично втікши від брата", - зізнається ветеран.

Як і старший брат, Арслан став добровольцем ДУК "Правий сектор". За рік служби Арслан з позивним "Аслан" пройшов кілька гарячих точок. Серед них - шахта "Бутівка" в Авдіївці, де загинули чотири бійці з батальйону Арслана.

Ветеран АТО Арслан Місіратов. Фото: Е. Солдатова

Після року в АТО Арслан Місіратов повернувся до мирного життя в Києві, де став керівником організації "Кримськотатарська сотня". Він пробував повернутися до дизайну, проте, за його словами, Україна дуже сильно відстає від світових трендів. "Я хочу зробити як краще, а мене просять зробити дешевше і як у сусіда. Я не зміг працювати в таких умовах", - пояснює ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ветеран побудував бізнес на дерев'яних іграшках

Попрацювавши кілька місяців в охороні, Арслан задумався про власний бізнес. "Після повернення в Київ, я багато готував вдома - янтих, чебуреки, самсу, плов. Мене цим бабуся в Криму навчила. Тому разом з дружиною вирішили, що будемо відкривати власну справу", - розповідає він.

Назва для свого бізнесу у Арслана народилося відразу - "Хайтарма", що в перекладі з кримсько-татарської означає "повернення".

"Дуже б хотілося вірити, що такою назвою я тільки наближаю момент, коли Крим знову стане українським", - зізнався Арслан.

Гроші на відкриття бізнесу ветерану позичив друг - $ 5 тис. Найдорожчим виявилося обладнання для кухні. На нього пішло 60% цієї суми. На тістомісильник і тестораскатку пішло близько $ 2 тис, ще $ 1 пішло на інше обладнання для кухні (плита, сковорідка, умивальник). Решту грошей було витрачено на ремонт і рекламу.

"Мені дуже сильно допомогло те, що я ветеран АТО. Меблі і рекламні матеріали мені мої друзі-волонтери зробили майже безкоштовно, я оплатив тільки матеріали", - розповідає він.

Шлях від ідеї до початку роботи закладу зайняв у Арслана чотири місяці. При цьому найважче було знайти місце під заклад. "Разом і моїм партнером Іваном ми об'їздили майже весь Київ в пошуках приміщення. Спочатку розглядав приміщення біля станції метро" Арсенальна ", але там не було місця для кухні, два тижні вели переговори з приводу місця біля метро" Житомирська ", шукали на" Мінської "," Оболоні ", але в результаті зупинилися на" Нивках ", - згадує ветеран.

Зростання і просування бізнесу

Свої перші чебуреки в закладі на Нивках Арслан почав випікати в жовтні 2017 року. На старті він зі своїм партнером Іваном працювали в ресторані удвох без вихідних. "Перші місяці ми працювали зі збитками 8-10 тис. Грн на місяць, тільки до Нового року нам вдалося вийти в нуль. Лише на початку 2018 роки ми стали працювати в плюс і навіть змогли розширити виробництво", - зазначає татарин.

Зараз в "Хайтарма", крім Арслана і Івана, працюють ще три людини. Сам Арслан чебуреки вже не робить, а займається адміністративною роботою, а також закупівлею продуктів для бізнесу.

"Я навчив хлопців піч чебуреки і янтих. Тепер вони працюють змінами по двоє. Але якщо хтось захворів і не може вийти на роботу, то я стаю біля плити", - посміхається Арслан.

Як розповідає ветеран, найпопулярніша страва у нього чебуреки (в перекладі з татарської означає "сирої пиріжок") - за день в "Хайтарма" роблять в середньому 150 чебуреків з м'ясом і сиром. Також великою популярністю користується плов і самса (пиріжки з листкового тіста з начинкою). Крім самси і чебуреків, в "Хайтарма" також продають і янтих (пиріжки зовні дуже схожі на чебуреки, але смажаться вони на сковороді без масла).

Ціни на чебуреки і янтих в "Хайтарма" починаються від 24 грн за пиріжок з м'ясом, з сиром сулугуні коштують трохи дорожче - 27 грн, самса - 30 грн, чашечка кави, приготованого на піску, - 15 грн.

Як розповідає ветеран, всі продукти він купує особисто і пильно стежить за їх якістю. "Я дуже уважно підходжу до вибору постачальників. Для мене важливо, щоб у них були всі дозволи і сертифікати. М'ясо для чебуреків, а це телятина і баранина, замовляю під Гостомелем. Вони мені привозять м'ясо і довідку від ветеринара, що все чисто. Борошно і сир теж мають всі необхідні документи ", - зазначає Арслан.

Борошно і сир теж мають всі необхідні документи , - зазначає Арслан

Янтих. Фото: Е. Солдатова

Крім того, всі чебуреки в "Хайтарма" смажать на фритюрному маслі, яке міняють щодня. "Спочатку я смажив на соняшниковій, але воно не витримує температуру 300 градусів. Чебурек на такому маслі викликав печію, а мені було важко перебувати в приміщенні через запах масла. Тому майже відразу замінив його на фритюрних", - зізнається ветеран.

За дев'ять місяців діяльності "Хайтарма" у Арслана з'явилися і постійні клієнти. 50% з них прийшли за рекомендаціями знайомих, 30% знайшли "Хайтарму" в Facebook, інші 20% прийшли до ветерана випадково, але стали його постійними клієнтами.

"Серед них є один ветеран, який на" Мінської "живе. Він щотижня приїжджає до мене з дружиною. Кожен раз бере 8 чебуреків, 4 їсть тут, інші забирає з собою", - посміхається Арслан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З будівельників в ювеліри: як ветеран побудував бізнес на прикрасах

Що далі

Як зізнається ветеран, планів у нього дуже багато, але всі вони зводяться до відкриття власного великого ресторану.

"Я вже готую бізнес-план ресторану, планую подавати його на грант. Можу сказати, що в плані кухні це буде кримськотатарська ресторан зовсім іншого формату, ніж те, що є зараз", - говорить Арслан, проте розкривати свої секрети поки не поспішає.

Що ж стосується планів на найближчий рік, то в 2018 році ветеран планує відкрити ще три невеликих закладу кримсько-татарської кухні.

"Один з них я б хотів, щоб був на станції метро" Житомирська ", інший - десь на Лівому березі, наприклад, на" Дарниці ", крім того, я все ще не відмовився від ідеї відкрити" Хайтарму "біля метро" Арсенальна ", - ділиться планами Арслан.

Один з них я б хотів, щоб був на станції метро Житомирська , інший - десь на Лівому березі, наприклад, на Дарниці , крім того, я все ще не відмовився від ідеї відкрити Хайтарму біля метро Арсенальна , - ділиться планами Арслан

"Хайтарма" біля метро "Нивки". Фото: Е. Солдатова

У планах на найближчий час також розширити меню і робити чебуреки з ягодами. "Це може бути полуниця, малина, чорниця та інші ягоди. Планую і далі продовжувати кулінарні експерименти з кримсько-татарської кухнею", - резюмує ветеран.

Не пропустіть найважливіші новини і цікаву аналітику. Підпишіться на Delo.ua в Telegram

Новости