Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Заборонене море або «кусючі» ціни: чому продажу турпутівок в Хабаровську нижче кризових

Дорога в Краснодарський край і Крим - дорога, а в Приморському - хмари і вітер. А шлях в Південно-Східну Азію вже не найпривабливіший через виросли цін і занадто частого і набридлого там відпочинку. У підсумку - продажу турів в Хабаровську впали нижче показників, які були в кризові роки.

Літо - пора відпусток і відпочинку. Однак цього разу жителі далекосхідної столиці не особливо дозволяють собі подорожувати. У туристичних фірмах вперше за довгі роки не бачать звичного ажіотажу на путівки.

Набрид Приморський край?

Зараз середина літа, і щороку в цей час на пляжах в сусідньому регіоні не проштовхнутися. Але нині там вільно. Хоч танцюй, хоч стрибай, хоч лежи. Попереду серпень і вересень - найулюбленіші місяці у відпочиваючих, але і на них попит впав.

- Невелика паніка у туристичних фірм по формуванню груп в Приморський край. Зазвичай вони набрані вже в кінці червня, а зараз вже середина липня, а пляжі порожні. Погодні умови такі, що не дозволяють отримувати хороший і якісний відпочинок. Багато ж їдуть з дітьми і намагаються потрапити на тепле море. Поки цього немає, - розповіла Валентина Асєєва, член Російського союзу туріндустрії.

Однак не можна говорити, що наші громадяни зовсім вже відмовилися від відпочинку в Приморському краї. Хабаровчане з надією на краще продовжують бронювати будиночки на березі Японського моря.

- Наша база відпочинку працює вже давно і має своїх постійних клієнтів. Заїзди до нас починаються з 14 липня. Заброньовані будиночки. Не можу сказати, що менше, ніж рік тому. Основний потік людей очікуємо в серпні. А липень в принципі завжди дощовий і прохолодний, відпочиваючі знають про це, - поділилася Ольга Маркова, співробітниця бази відпочинку "Форт Андріївський".

А липень в принципі завжди дощовий і прохолодний, відпочиваючі знають про це, - поділилася Ольга Маркова, співробітниця бази відпочинку Форт Андріївський

Треба сказати, що в цьому році трохи не було не ввели заборону на купання на Шамора. Але ж місце легендарне для багатьох хабаровчан. Тоді ініціативна група жителів Владивостока замовила незалежну експертизу в акредитованій лабораторії Росспоживнагляду, яка підтвердила, що вода на першому пляжі відповідає всім нормам.

А якщо на захід?

Ще більше в цьому році відлякує хабаровчан Краснодарський край, хоча і не він один. Ще недавно відпочиваючі в Анапі і Геленджику відкрили купальний сезон і коротали час в море, а нині зробити це можна. Просто заборонено.

- Стався перетікання з більш південних ділянок Чорного моря, і узбережжі Краснодарського краю тимчасово перетворилося в "Льодовитий океан". Тому купання на всіх пляжах Анапи заборонено. Температура води впала до 14 градусів, - повідомив представник служби порятунку курорту.

У місцевих структурах Росспоживнагляду відзначили, що наслідки аварії на каналізаційно-насосній станції, яка сталася в Геленджику в п'ятницю, до сих пір не усунені. Через це заборонено купатися і там.

Однак далекосхідники ті ще любителі низьких температур. Вони напевно купалися б і воді 14 градусів. Але долетіти туди - це та ще завдання.

- Спочатку клієнти дивляться на вартість і безпеку туру. Якщо беремо західний напрямок, то ціна відпочинку програє відразу. Адже пільгові квитки вже пішли. Зараз можна пільгову вартість "виловити", але не відразу на цілу сім'ю. На захід летять більше ті, хто заздалегідь забронював собі квитки. А так вартість перельоту виросла не тільки до Москви, але і від неї до точки відпочинку. А це і Краснодарський край, і Крим, і безліч інших місць, - поділилася Валентина Асєєва.

А це і Краснодарський край, і Крим, і безліч інших місць, - поділилася Валентина Асєєва

Попит на путівки впав нижче періодів кризи

Це не Далекий Схід знаходиться далеко від Європи, а вона від нього. Зате близький він географічно до Азії. Туди хабаровчане можуть дістатися і без пільгових квитків, хоча знову ж таки - все залежить від запитів.

- Наш споживач все ж дивиться на країни Південно-Східної Азії. Там мінімальна різниця в часі і туди літають чартерні рейси, так як ціни на перельоти в регулярних літаках дуже високі - 35-38 тисяч рублів з Хабаровська в Сеул і назад на одного дорослого. Ну або бронювали вони квитки ще в березні або квітні. Тому вибирають Хайнань, де тижневий відпочинок з проживанням коштує дешевше такого перельоту. Ще цікавляться рейсом в Вейхай, оскільки летіти всього 2,5 години, а пропоновані дати випадають на тепле море, - зазначила Валентина Асєєва.

Інтерес і популярність до Азії можна сказати створені штучно. Хабаровчане, може бути, і хочуть полетіти в західні регіони країни і підтримати місцевих, але не можуть.

- Все недешево, і великого вибору немає. Багато хто не встигли купити субсидовані квитки і думали це зробити пізніше. Ніхто не очікував, що їх розкуплять за два - три дні. Тому вибирають тепер невеликі відстані. Відзначила б, що навіть в період кризи були активні продажі на літні періоди. У 2017 році взагалі був сплеск інтересу. А тут все спочатку пішло складно - менше рейсів, пільгових квитків і погодні умови не радують, - додала Валентина Асєєва.

Відзначимо, за останні чотири роки кількість туроператорів скоротилося майже в три рази - з 1 920 їх залишилося трохи більше 600.

Нагадаємо, в розпал сезону відпусток виникли проблеми спочатку у "Наталі Турс" і DSBW-Tours, а тепер і ще в однієї турфірми. Про припинення діяльності повідомив петербурзький оператор "Аврора БГ". Експерти галузі пояснюють нову низку банкрутств зміною кон'юнктури і укрупненням ринку.

Олександр Васильєв, новини Хабаровська DVhab.ru

Набрид Приморський край?
А якщо на захід?

Новости