Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сухарі користь і шкода

  1. позитивні властивості
  2. шкода сухарів

У раціоні кожного з нас обов'язково присутній такий продукт як хліб У раціоні кожного з нас обов'язково присутній такий продукт як хліб. Це важливе джерело поживних речовин, багатьох мінералів і життєво необхідних вітамінів. Цікаво, що медики рекомендують вживати не свіжий, тільки що спечений хліб, а злегка підсушений. Вважається, що в такому вигляді хлібобулочні вироби краще засвоюються нашим організмом і, відповідно, приносять більше користі.

Напевно, саме тому здавна такою популярністю серед наших співвітчизників користуються сухарі. Адже це не що інше, як сильно підсушений хліб. Даний продукт традиційно додають в супи, використовують як сполучна в багатьох других стравах, а також в якості ласощів до чаю, для чого при виготовленні до них додають мак, кунжут та інші інгредієнти.

З цієї причини дієтологи давно займаються вивченням питання про користь і шкоду сухарів. Дана тема вивчена досить глибоко, хоча, на жаль, далеко не всі шанувальники даного продукту знайомі з результатами наукових досліджень.

позитивні властивості

Сухарі - це відмінне джерело життєво важливих мікроелементів. Так, в ньому міститься фосфор, натрій, калій, залізо і магній з кальцієм. Крім того, в них присутні вітаміни В, які відрізняються високою стійкістю до термічної обробки тому не руйнуються при сушінні. Також в сухарях виявлений цілий ряд амінокислот, наприклад, метіонін і лізин.

Для сухарів характерний високий вміст вуглеводів. Причому в такому стані вони добре перетравлюються організмом - набагато краще, ніж вуглеводи свіжого хліба. З цієї причини ймовірність виникнення метеоризму при вживанні сухарів набагато нижче, що дуже важливо для людей похилого віку.

Також сухарі сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, вони відмінно знімають інтоксикацію при різних отруєннях і допомагають організму швидко відновити втрачені в результаті хвороби сили.

Обговорюючи користь і шкоду сухарів можна обійти стороною питання клітковини, яку фахівці зі здорового харчування називають натуральним засобом очищення організму від шлаків. Основним джерелом клітковини є злаки, тому не дивно, що вона присутня у всіх без винятку хлібопродуктах, в тому числі, в сухарях.

Найбільш високий вміст клітковини характерно для житніх хлібобулочних виробів, а також для хліба з висівками. Тому готувати сухарі своїми силами в домашніх умовах рекомендується саме з таких сортів хлібобулочних виробів. У пшеничному хлібі концентрація клітковини мінімальна. Для порівняння, якщо в стандартному хлібі з висівками міститься близько 21 г клітковини, то в пшеничного булці цей показник знижується до 8,1 м

При цьому сухарі з житніх різновидів борошна відрізняються більш низькою калорійністю, так що їх цілком можна використовувати як замінник звичних хлібопродуктів при різних дієтах, спрямованих на позбавлення від зайвої ваги.

шкода сухарів

Однак не варто забувати, що користь і шкода сухарів, як і інших продуктів харчування, незмінно йдуть поруч, в одній упряжці. Перш за все, це виражається в можливі ускладнення в роботі кишечника. Імовірність виникнення подібних проблем особливо зростає при надмірному захопленні підсушений хліб. Тому в цьому питанні вкрай важливо дотримуватися помірності і не переборщувати з дозуванням.

Крім того, сухарі, особливо приготовані з житнього хліба, прямо протипоказані при хронічній виразковій хворобі, проблеми зі шлунком і дванадцятипалої кишки. У таких випадках медики рекомендують віддавати перевагу пшеничним різновидів хліба, але навіть їх вживати в дуже обмежених кількостях.

Ще один негативний момент, пов'язаний з сухарями, зводиться в використанні при їх виготовленні різних ароматизаторів, підсилювачів смаку та інших штучних добавок. Подібним сьогодні грішать практично всі виробники подібних продуктів. Тим часом, вони далеко небезпечні для здоров'я людини і при регулярному вживанні можуть стати причиною виникнення дуже серйозних захворювань шлунка і кишкового тракту.

Тому, якщо є така можливість, то краще відмовитися від промислової продукції з різними смаками, які так популярні серед молоді. Тим більше, що самостійне приготування сухарів не представляє собою великих складнощів - при мінімальних затратах праці і часу витягується тільки користь, а шкоду сухарів повністю нівелюється.

Обов'язково прочитайте:

Новости