Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Помело (памела): опис і властивості екзотичного фрукта, відгуки та коментарі

  1. Ботанічний опис помело
  2. Корисні властивості помело (памели)
  3. Кому шкідливо їсти помело
  4. Області застосування помело
  5. Як зберігати помело

Фрукт помело (памела)   Помело, памела, Памела, помпельдус, шедок - п'ять слів, що означають одне і те ж Фрукт помело (памела)

Помело, памела, Памела, помпельдус, шедок - п'ять слів, що означають одне і те ж. Йдеться про Citrus maxima, фрукті, схожому на величезний грейпфрут ... У Тайланді помело є одним з найпопулярніших ласощів. До Європи рослина потрапила «окружним шляхом»: в XVII столітті англійський капітан шедок завіз фрукт з Південно-Східної Азії в Новий Світ; тільки через десятиліття помело, вирощене на американських берегах, було «представлено» англійської двору. Є думка, що широко відомий сьогодні грейпфрут не що інше, як мутувати в умовах Центральної Америки помело.

батьківщиною екзотичного фрукта вважається Китай - помело розводили там вже в I столітті до нашої ери. Спочатку чудовий ароматний плід вирощувався тільки для імператорського столу. Упродовж віків насіння рослини поширилися по довколишніх держав, і фрукт став надбанням широкої громадськості. Сьогодні памела успішно культивують в Таїланді, Китаї, Шрі-Ланці, Тайвані, Ізраїлі та Японії. У невеликих кількостях фруктове дерево можна зустріти і в інших теплих країнах, наприклад. На півдні США - в Каліфорнії.

Ботанічний опис помело

Помело - вічнозелене дерево з роду Цитрус, що плодоносить великими (вага - до 10 кілограмів, діаметр - до 30 сантиметрів) плодами. М'якоть помело захована під товстою шкіркою і розділена на великі часточки. Усередині кожної часточки знаходяться насіння. Колір шкірки зрілого плода варіюється від жовтого до світло-зеленого. Смак м'якоті - гіркувато-солодкий, з яскравим ароматом. Памела - найбільший фрукт з сімейства Цитрусових. Основні сорти помело:

  • Помело Khao horn - біла солодка м'якоть, шкірка жовтувато-зеленого кольору;
  • Помело Khao paen - кислуватий біла м'якоть, плід форми сплющенного кулі з жовтувато-зеленою шкіркою;
  • Помело Khao namphung - солодка жовтувата м'якоть, плід грушоподібної форми зі світло зеленою шкіркою;
  • Помело Thongdi - рожева солодка м'якоть, плід кулястої форми з темно-зеленою шкіркою;
  • Помело Khao phuang - жовтувата кисло-солодка м'якоть, плід грушоподібної форми зі світло-зеленою шкіркою.

Корисні властивості помело (памели)

Як росте помело (памела) Як росте помело (памела)

Плід помело є володарем найбагатших запасів вітамінно-мінеральних речовин. У м'якоті «товстошкірого» фрукта містяться вітамін С (до 53 мг на 100 г м'якоті), вітаміни групи В (В1 - до 0,07 мг, В2 - до 0,02 мг, В5 - до 0,3 мг на 100 г) , А-бета-каротин (до 30 мг на 100 г), фолієва кислота (вітамін И9), калій (до 235 мг на 100 г), фосфор (до 26 мг на 100 г), натрій (до 1 мг на 100 г ), залізо (до 0,5 мг на 100 г).

Такий різноманітний хімічний склад фрукта з давніх часів застосовувався тайськими медиками при лікуванні різних захворювань. Помело сприятливо впливає на людей із захворюваннями серцево-судинної системи, з ослаблих імунітетом, з порушеннями кровоносної системи. Регулярне вживання помело в їжу зміцнює серцевий м'яз, знижує ризик інфаркту, відновлює нервову систему, сприяє нормальному функціонуванню мозку, очищає судини від холестеринових бляшок. Лімоноіди, що входять до складу фрукта, допомагають зупиняти розвиток ракових клітин в деяких видах онкологічних захворювань.

У шкірці помело знаходиться ефірне масло, що володіє зміцнює і тонізуючий ефект. Біофлавоноідів з шкірки допомагають впоратися із захворюваннями органів травлення (шлунка, підшлункової залози і кишечника). Листям помело тайські цілителі знімають набряки і лікують виразки.

Памела - дієтичний фрукт. У 100 г його м'якоті міститься всього 39 калорій. Речовини, що знаходяться в м'якоті помело, сприяють активізації обміну речовин і вивільнення великої кількості енергії.

Кому шкідливо їсти помело

Людям, схильним до алергій, потрібно утриматися від дегустації помело - фрукт є алергенним продуктом. Не рекомендується їсти помело жінкам в період вагітності і лактації. З обережністю потрібно поставитися до поїдання соковитих часточок екзотичного фрукта людям, які хворіють на цукровий діабет.

Області застосування помело

Помело широко застосовується в кулінарії. Соковиту м'якоть памели вживають як в сирому, так і в термічно обробленому вигляді. У Таїланді помело є інгредієнтом багатьох національних блюд - салатів, соусів, холодних закусок.

Є традиція дарувати один одному цей екзотичний фрукт на китайський новий рік. А тайські китайці часто використовують помело в своїх релігійних обрядах.

Як зберігати помело

Помело відноситься до фруктів, невибагливим до умов зберігання. Але це стосується тільки цілих плодів, здатних пролежати в холодильнику кілька місяців, не втративши при цьому своїх смакових і цілющих якостей. Розрізаний або очищений плід памели зберігається не більше доби: він починає висихати і стає несмачним.

Новости