Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Помело: гібрид яких фруктів, корисні властивості, де росте, як вибрати стиглий плід, користь і шкода

  1. Яка земля народжує фрукти-гіганти?
  2. Заглянемо під шкірку помело: що в ньому особливо корисно?
  3. Як вибрати смачне помело
  4. Що приготувати з помпельмуса
  5. Чи можливий шкоду від екзотичного фрукта
  6. Корисні властивості помело: відео

З усіх доступних фруктів помело, мабуть, найбільший і навіть трохи загадковий З усіх доступних фруктів помело, мабуть, найбільший і навіть трохи загадковий. Що це? Гібрид якихось тропічних культур? А може, це результат серйозної селекції, чиї корисні для наших печінок-кіс властивості ще тільки належить розкрити? Діти, побачивши в магазині гігантський цитрус, починають торсати батьків: звідки такий узявся, де росте? Пропонована читачеві стаття розповість, що таке помело, як вибрати найбільш стиглий плід, з чим пов'язана його користь і чи є хоча б малий шкоду від його вживання.

Яка земля народжує фрукти-гіганти?

Середній розмір плода помело з тих, що можна купити поза тропіками, становить близько кілограма. Щасливчики, які побували на Філіппінах, бачили будівлі $ розміром з кавун. Щоб наситити цукром і органічними кислотами настільки великий помаранча - так називають плоди цитрусових - дереву потрібно стояти під жарким сонцем і рясними дощами круглий рік. Саме такі умови надають своїй флорі півострів Індокитай і Малайський архіпелаг.

Саме такі умови надають своїй флорі півострів Індокитай і Малайський архіпелаг

Помело вирощується в країнах Азії

В Європі помело з'явилося в епоху Великих географічних відкриттів, коли в Південно-Східну Азію прийшли іспанські і голландські кораблі. Голландці назвали рослину Помпельмус, англійці пізніше перейменували в помело. Третя назва цього цитруса - шедок, в честь командувача англійським флотом, який мав честь доставити насіння небаченого рослини з острова Барбадос в Британію.

Нині помело культивується в Таїланді, Китаї, Індії та інших куточках південно-азіатського регіону, його обробляють також в Ізраїлі і Каліфорнії. Існує близько десятка сортів кулястої, грушоподібної і злегка сплющеною форми, з жовтою і рожевою м'якоттю.

Заглянемо під шкірку помело: що в ньому особливо корисно?

Як і всякий фрукт, помело містить десятки необхідних для здоров'я речовин. Назвемо основні:

  • клітковина для стимулювання перистальтики кишечника;
  • залізо для побудови гемоглобіну;
  • калій для безперебійної роботи серця;
  • лімоноіди для допомоги лейкоцитам в пошуку і знищення ракових клітин;
  • липолитический фермент для розщеплення надлишкових жирів;
  • і відмінний вітамінний комплекс для профілактики застуд.

Вживання помело зміцнює здоров'я

Помело не так насичений, як апельсин , Але і не гірчить подібно грейпфруту . Під його товстою шкіркою ховається помірно солодка, свіжа м'якоть, розділена на великі часточки. Головне достоїнство цього плоду - його гігантський розмір. Купивши всього одну штуку, її можна розділити на сім'ю з чотирьох осіб. Якщо ж ласувати їм поодинці, то впоратися можна тільки за два присісти. Помело ідеально підходить для розвантаження під час дієт.

Вітаміни і мікроелементи помело підвищують працездатність, прочищають артерії, запобігаючи наступ атеросклерозу, покращують стан шкіри. Для літніх людей особливо важливо, що вживання помпельмуса - дієва профілактика раку товстої кишки.

Як вибрати смачне помело

Щоб не розчаруватися в покупці такого великого плода, його потрібно вміло вибрати, а для цього знати кілька секретів.

  1. Запах. Стиглий помпельмус виражено пахне, причому аромат відчувається навіть на деякій відстані.
  2. Тяжкість. Приємно відтягуючи руку, плід повідомляє про свою соковитості.
  3. Шкірка. Наявність ущільнень або наростів говорить про невідповідність умов зберігання, що може знизити смакові якості. Подряпина, вм'ятина, мокнущее пляма - початок гниття. Шкірка повинна бути цілою, блискучою і помірно щільної.
  4. Колір. Про стиглості фрукта свідчить рівномірно розлита по шкірці жовтизна. Правда, бувають зелені сорти, але і в цьому випадку забарвлення повинна бути рівномірною.

Порада. Щоб плоди не підсихали, продавці обертають їх в плівку жовтуватого кольору, яка заодно маскує зелене забарвлення незрілого фрукта. Надірвися її, щоб переконатися в істинному кольорі продукту.

Що приготувати з помпельмуса

Найчастіше цей смачний продукт їдять просто так, знявши шкірку і розібравши на дольки. Однак існують рецепти легких і навіть святкових страв з помело, які готуються за 10 хвилин і зовсім не псують фігуру.

Однак існують рецепти легких і навіть святкових страв з помело, які готуються за 10 хвилин і зовсім не псують фігуру

Помело використовують для приготування десертів і соусів

  1. Вишукана закуска. На салатний лист викласти шматочки помело, четвертинки круто звареного яйця, півкільця солодкого лука і крабове м'ясо.
  2. Найпростіший гарнір. Часточки фрукта розібрати на шматочки, змішати із зеленню і подавати до м'яса.
  3. Сирний десерт. У красивих келихах викласти шарами невеликі шматочки помело і жменьку журавлини, збитий в блендері зі сметаною і цукром сир, кружечки бананів. Повторити всі верстви ще раз. Прикрасити шоколадними паличками і кедровими горішками. Охолодити за пару годин до вечірки.

Помело - очікуваний інгредієнт фруктових шашличків і салатів, цитрусових асорті і фруктово-ягідних желе. Порубана кубиками кірка при бажанні перетворюється в цукати, а розрізана навпіл - в оригінальну тарілочку під салат.

Порада. Щоб легше очистити часточки від плівок, підсушіть їх протягом півгодини.

Чи можливий шкоду від екзотичного фрукта

Ласувати Помпельмус не забороняється практично нікому, проте в деяких випадках краще поберегтися і порадитися з лікарем:

  • важкий перебіг вагітності;
    запальні процеси травної системи;
  • схильність до алергій.

Увага! Якщо ви вперше даєте дитині помело, то розмір шматочка повинен бути не більше кубика рафінаду. Переконавшись у відсутності алергічної реакції, можна злегка збільшити порцію.

Обов'язково спробуйте помело. Відчуйте оксамитову ненав'язливу солодкість малайського плода. Є думка, що це найсмачніший антидепресант в світі.

Корисні властивості помело: відео

Користь і протипоказання помело: фото

Користь і протипоказання помело: фото

Яка земля народжує фрукти-гіганти?
Заглянемо під шкірку помело: що в ньому особливо корисно?
Що це?
Гібрид якихось тропічних культур?
А може, це результат серйозної селекції, чиї корисні для наших печінок-кіс властивості ще тільки належить розкрити?
Діти, побачивши в магазині гігантський цитрус, починають торсати батьків: звідки такий узявся, де росте?
Яка земля народжує фрукти-гіганти?
Заглянемо під шкірку помело: що в ньому особливо корисно?

Новости