Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хлібні тости - наскільки корисний цей продукт

  1. Хлібні тости: шкода і користь
  2. Тости, смажені на маслі: чи варто вживати?

Хліб - один з найдавніших продуктів. Збирати злаки, перетворювати їх на подобу борошна і випікати коржі на розпеченому камінні людство навчилося ще в кам'яному столітті. Від створення хліба, до появи тосту - всього один крок. Фактично, тост - це хліб, який пройшов додаткову термічну обробку. В даному випадку велике значення має формат приготування.

Хлібні тости: шкода і користь

Хліб - один з найдавніших продуктів

хлібні тости

Сухий тост - це «зневоднений» хліб. Хрусткі, апетитні скибочки можуть бути отримані в духовці або за допомогою спеціального пристрою - тостера. Вони повністю передають первісну форму хліба, але стають помітно легше. Подібний спосіб зберігає більшу частину корисних і шкідливих властивостей вихідної сировини.

Поширена думка, що тости не настільки калорійні, як хліб. Подібне твердження не так. Ймовірно, причина помилки - зміна маси продукту при приготуванні. Але зниження ваги відбувається за рахунок видалення вологи, і на кількість калорій в тостах це ніяк не впливає.

Ще одна ілюзія, яку приписують тостів, - здатність викликати онкологічні захворювання. На поверхні висушеного хліба дійсно утворюється акриламід - речовина, що сприяє розвитку раку. Але його кількість ніколи не досягає суттєвих доз. Щоб загроза стала реальна, людина повинна кілька разів на день з'їдати стільки тостів, скільки він важить сам.

Єдине, що може в тостах представляти реальну загрозу здоров'ю, - це обвуглені до чорноти ділянки. У них дійсно містяться канцерогени, тому надмірно потемнілі фрагменти краще зчищати.

Любителям тостів корисніше буде готувати їх з цілісно-зернового хліба з включеннями висівок. Клітковина, що входить до складу такого продукту, позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт і виводить з організму шлаки. Глікемічний індекс цих тостів дозволяє вживати їх і діабетикам.

Тости, приготовані з білого хліба, випеченого на основі високоякісного борошна, переймають всі недоліки вихідного продукту:

  1. Такий білий хліб втрачає вітаміни і мікроелементи. У ньому зберігається лише крохмаль і висококалорійні, легко засвоювані речовини, що сприяє набору зайвої ваги.
  2. Вміст клітковини в таких тостах мінімально, а вона зменшує рівень холестерину і знижує ризик раку кишечника.
  3. Подібні тости мають високий глікемічний індекс. Через це в крові підвищується глюкоза, відбувається відповідна вироблення інсуліну і переривається розщеплення жирів.

Отже, обробляти або не обробляти хліб в тостері - це питання смаку. Куди більше значення має вибір самого хліба.

Тости, смажені на маслі: чи варто вживати?

хлібні тости

Альтернативний спосіб приготування тостів - жарка хліба на сковороді з використанням олії. В такому випадку блюдо часто називають не тостами, а грінками.

Обмовимося відразу, визнати такі тости однозначно корисними - не можна. Якщо хліб смажиться на рослинній олії, то треба враховувати, що ці масла включають в себе жирні Омега-кислоти. Дані речовини при термічній обробці набувають токсичних властивостей. А підсмажений хліб, в силу своєї фактури, вбирає масло дуже активно.

Температура смаження на сковороді зазвичай становить 120-140 градусів. Це означає, що майже будь-яке масло, що містить поліненасичені жирні кислоти, в процесі приготування перетворюється на оліфу. «Чемпіон» в даному сенсі - популярне соняшникову олію. Зміст поліненасичених кислот в ньому - 65%. Майже не відстає кукурудзяна олія - ​​54%.

Порівняно безпечний варіант - оливкова олія. Поширена точка зору, що воно не підходить для смаження - міф (і найкраще це знають італійські кухарі). Поліненасичених кислот в оливковій олії всього 10%. А мононенасичені жирні кислоти, що входять до його складу, значно більш стійкі до окислення.

Ще більш прийнятний варіант - топлене масло «ДХІ». Цей продукт дуже популярний в Азії, але поступове його починають використовувати і у вітчизняній кухні. Крім того, топлене масло можна приготувати самостійно. «ДХІ» дозволяє готувати тости майже без шкоди для здоров'я, так як не виділяє шкідливих речовин при нагріванні до 250 градусів.

На перший погляд, хороший варіант - це жарка тостів на вершковому маслі. Поліненасичених кислот в ньому ще менше, ніж в оливковій, воно багате вітамінами Е, D і A, містить корисні мікроелементи і фосфоліпіди. Однак мінусів у тостів, прожарених на вершковому маслі, теж предостатньо:

  1. Вершкове масло містить холестерин. Надмірне вживання таких тостів шкодить судинам і серцю людини, порушує ліпідний обмін.
  2. У вершкового масла порівняно низька «температура димленія» - той поріг, після якого жири починають розпадатися, утворюючи шкідливі для людського організму альдегіди, пероксиди, кетони. Дані сполуки можуть стати причиною виникнення раку, негативно вплинути на нервову систему і органи травлення.
  3. Корисні сполуки і вітаміни, включені до складу вершкового масла, руйнуються при довгому нагріванні.

Але, незважаючи на все перераховане вище, іноді тости готувати на вершковому маслі можна. Для цього потрібно лише дотримуватися два правила:

  • не перегрівати сковороду;
  • смажити хліб недовго і ніколи не використовувати масло повторно.

Таке приготування дозволить мінімізувати можливу шкоду. Втім, в будь-якому випадку, смаженими на маслі тостами надмірно захоплюватися не варто.

No tags for this post.

Тости, смажені на маслі: чи варто вживати?

Новости