Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вартість життя в Естонії

особливості бюджету

Естонія, центр старого світла Східної Європи, славиться мальовничим природним ландшафтом, старовинною архітектурою, гарною екологією, розміреним способом життя і чудовою якістю продуктів. Тут не так багато емігрантів, і велика частина з них зосереджена в столиці країни, Талліні. Однак останнім часом інтерес до Естонії посилюється з боку іноземців (за винятком, мабуть, росіян і українців), які бажають інвестувати в місцеву нерухомість. А з 2016 року діти нерезидентів, які народилися на території Естонії, автоматично отримують громадянство країни.

Офіційною мовою держави є естонський, і, не дивлячись на явні спроби корінного населення забути про радянське минуле, російську мову тут дуже поширений, тому наші співвітчизники, які приїжджають до Естонії, не зіткнуться з сильним мовним бар'єром.

Ціни в Естонії варіюються в залежності від регіону, а найдорожчим містом в державі вважається Таллінн, його столиця. Згідно з дослідженнями провідної естонської маркетингової групи TNS Emor, щомісячна вартість естонської продуктового кошика становить близько € 70 на людину, при цьому оплата комунальних платежів «з'їдає» на місяць майже € 160 сімейного бюджету (в Талліні ця сума трохи вище). Безумовно, реальні витрати надають вище статистики, але з урахуванням того, що середня зарплата в Естонії перевищує € 1000., після погашення всіх обов'язкових платежів, у жителів країни все ж залишаються вільні кошти.

Оскільки п'ять років тому Естонія вступила в зону загальноєвропейської валюти, офіційною грошовою одиницею країни є євро (€).

Ціни на продукти

Хоча ціни на «базові» естонські продукти варіюються в залежності від регіону, сезонності, цінової політики торговельної мережі, а також акцій і знижок, середні показники публікує міжнародний портал Numbeo:

  • Молоко (1 л) - € 0,59
  • Батон свіжого білого хліба - € 0,73
  • Рис (1 кг) - € 1,02
  • Яйця (12 шт.) - € 1,23
  • Сир місцевого виробництва (1 кг) - € 6,07
  • Куряче філе (1 кг) - 5,42 €
  • Риба (форель, лосось) - € 7,5-8,5 за 1 кг
  • Фрукти (яблука, апельсини, банани) - € 1-1,4 за 1 кг
  • Овочі (томати, картопля, цибуля) - € 0,4-1,6 за 1 кг
  • Питна вода вода (1,5 л) - € 0,78
  • Пляшка вина - € 5,3
  • Місцеве пиво (0,5 л) - € 0,9
  • Імпортне пиво (0,33 л) - € 1,2
  • Пачка сигарет (Marlboro) - € 3,5

Гурманів в Естонії чекає значне різноманітність місцевих продуктів найвищої якості, але, з огляду на нинішнє співвідношення валют, ціни для росіян виявляться на порядок вище, ніж в рідній країні, особливо, на делікатеси і м'ясо. Так, 1 кг свинини коштує тут більше € 5, а ціна яловичини перевищує € 10. Кілограм фаршу яловичина-свинина коштує в середньому € 5, приблизно стільки ж доведеться заплатити за 1 кг сосисок або ковбаси. Свіжу рибу можна придбати за € 13 за кілограм, традиційні також копчене м'ясо і риба (від € 15/1 кг). Знавці звертають увагу на те, що відвідування Естонії без дегустації її молочної продукції може стати справжнім злочином. Сири (€ 3-40 за кг), сметана (€ 3-6 / 1 кг), домашній сир (€ 5/1 кг), йогурти (близько € 1 за літр) - все це з'являється на прилавках виключно свіжим і якісним. Неодмінно варто скуштувати сирний пудинг і сирки «kohuke».

В середньому на продукти в Естонії доводиться витрачати € 250-300 на місяць на людину, що йде врозріз з офіційними статистичними даними. Безумовно, ця сума збільшиться в разі частого відвідування ресторанів, кафе і барів.

Одяг, аксесуари, подарунки

Естонський шопінг, з урахуванням нинішнього курсу валют, за цінами буде порівнянний з країнами Західної Європи, тобто його не можна назвати дуже бюджетним. Класика на століття, джинси Levi's обійдуться тут в € 70, літнє плаття в мережевому магазині в € 35, а взуття (спортивні кросівки або шкіряні туфлі) в € 75-90. В самому серці Таллінна можна знайти масу цікавих магазинчиків і бутиків, які пропонують гостям столиці унікальну авторську одяг, взуття, аксесуари і подарунки від естонських дизайнерів. Осередком таких закладів є «модна вулиця» кварталу Балтика. Тут в популярному магазині Les Petits любителі милих дрібничок і незвичайного одягу знайдуть автентичні прикраси (браслет з нефриту € 25), оригінальні подарунки (чоловічий фартух з краваткою € 47, повстяні тапочки € 85), «екологічно чисте» плаття за € 110, дизайнерський шарф за € 40. Щоб одягнутися і обзавестися подарунками потрібно близько € 200. Цікаві етнічні товари можна купити в магазині Estiethno. Практично всі вони виконані з використанням фурнітури з традиційними візерунками. Так, сукня з льону стоїть тут € 65.

Комунікації і техніка

В Естонії хвилина розмови по мобільному телефону коштує € 0,04-0,05, а місяць користування безлімітним інтернетом обійдеться в € 15. Сам же смартфон, скажімо, моделі iPhone 6, коштує від € 650.

Телевізор з діагоналлю 40 см обійдеться в великому естонському магазині техніки € 430, дзеркальний фотоапарат Nikon 3300 в € 470, двокамерний холодильник від € 570, фен в € 50, погружной блендер від € 25, а мультиварка польської фірми Stollar в € 130.

Розваги

Жителі в Естонії розпещені широким вибором активних видів відпочинку, хоча в цілому атмосфера тут дуже спокійна, і, як правило, вечорами життя в містах затихає. Природа цієї прибалтійської країни дозволяє здійснювати захоплюючі прогулянки на каное, долати цікаві піші та велосипедні маршрути, займатися вітрильним спортом, а також такими традиційними розвагами тутешніх широт, як полювання, рибна ловля і банний відпочинок. До того ж Естонія може похвалитися багатою культурною спадщиною - по ній можна дуже цікаво подорожувати, вивчаючи середньовічні церкви, замки, палаци, та й просто звичайні поселення і їх традиції.

Ресторани Естонії - окрема пригода. Місцева кухня славиться свіжими продуктами, рибою, молочною продукцією, м'ясом - і навіть включає в себе такі спеціалітети, як ковбаса з лосятини або м'ясо ведмедя. Обід із трьох страв на двох осіб в ресторані середньої цінової категорії в середньому обійдеться в € 30. Але в популярних ресторанах столиці, наприклад, в часниковому ресторані «Бальтазар», розташованому на Ратушній площі в самому серці Таллінна, або в «Олде Ханса» середня сума обіду може в два-три рази перевищити середній чек.

Безумовно, представлені в країні і ресторани національних кухонь світу, зокрема, одними з найпопулярніших закладів Талліна є грузинська таверна «Тбілісі» і ресторан російської кухні «Балалайка» - в останньому, до речі, можна покуштувати ведмежатини по € 35 за порцію в горщику з грибами. Що стосується новітніх кулінарних трендів, то жителі Західної Європи відзначають, що відвідування модних гастрономічних ресторанів західної Естонії обійдеться на порядок дешевше, ніж в інших державах.

Що стосується новітніх кулінарних трендів, то жителі Західної Європи відзначають, що відвідування модних гастрономічних ресторанів західної Естонії обійдеться на порядок дешевше, ніж в інших державах

Як нескладно здогадатися, кращі театри, концертні зали, нічні клуби і розважальні центри знаходяться в Талліні, а вартість відвідування дискотеки чи театру дешевше, ніж в більшості країн Європи. Так, наприклад, відвідати театр можна за € 12-18, сходити на концерт - за € 8-50, вартість квитка в нічний клуб варіюється від € 7 до € 20, а квиток в кіно коштує € 5-7 в залежності від кінотеатру, часу доби або дня тижня.

Оренда і утримання нерухомості

Орендувати квартиру з однією спальнею в середньому по країні можна за € 250-390 на місяць. У Талліні аналогічна квартира буде коштувати вже € 300-450. Оренда трикімнатної квартири в передмісті і в столиці обійдеться в € 670 і € 750 євро відповідно. Але є в країні і значно більш бюджетні напрямки для оренди. Так, в Іда-Вірумаа - переважно російськомовному повіті на північному сході Естонії - в даний момент вартість оренди однокімнатної квартири починається від € 80 на місяць + комунальні платежі (приблизно € 150-160 євро), до € 250-300 євро / місяць + «комуналка» за оренду трикімнатної квартири.

Як уже згадувалося, на оплату комунальних рахунків щомісяця витрачається близько € 160. Влітку, без опалення, сума «комуналки» може знижуватися до € 90 на місяць.

Студенти, які навчаються в місцевих університетах, будуть витрачати на кімнату в студентському гуртожитку € 80-120 на місяць.

Освіта

Шкільна освіта в Естонії є безкоштовним і обов'язковим для всіх, причому виключення не робляться навіть для дітей іноземців та осіб без громадянства.

Вища освіта, за умови навчання естонською мовою, можна отримати безкоштовно. На даний момент в країні діє шість суспільно-правових університетів, два державних професійних вузу, один приватний університет і професійні вищі школи (приватні та державні). Залежно від навчального закладу, спеціальності та наявності стипендії вартість навчання може варіюватися від € 3000 до € 4000 в рік. Також є можливість вступити на бюджетне місце або отримати стипендії та гранти для оплати навчання. В процесі навчання при хороших успіхи можна перейти з платної програми на бюджетну.

Освіта в Естонії знаходиться на дуже хорошому рівні, хоча в країні є тільки одна міжнародна школа, яка знаходиться в столиці. І, хоча викладання в місцевих навчальних закладах ведеться державною мовою, все більше навчальних програм є англійською, а в деяких вузах і на російській мові.

транспорт

Система громадського транспорту як у Талліні, так і в інших містах країни, добре розвинена, і необхідність в особистому автомобілі тут не завжди актуальна. Більш того, в Талліні проїзд на будь-якому громадському транспорті є безкоштовним для дітей до семи років, для дорослих, які супроводжують дитину віком до трьох років, а також для резидентів Таллінна (обов'язкова наявність документа, що посвідчує особу, а також «єдиного»). Проїзд в громадському транспорті безкоштовним і для власників туристичної картки Tallinn Card в період її дії.

Проїзд в громадському транспорті безкоштовним і для власників туристичної картки Tallinn Card в період її дії

Проїзд в одну сторону на громадському транспорті коштує € 1,2 (в Талліні для приїжджих € 1,6), а проїзний квиток на місяць коштує € 21,5-23.

За поїздку на таксі оплата здійснюється по лічильнику: € 2,5 за посадку і по € 0,6 за кожен кілометр шляху, однак ціни варіюються в залежності від компанії.

При необхідності пересуватися на особистому автомобілі, покупка Volkswagen Golf стане в € 17 500, а літр палива - в € 0,94-1,07.

Також в Естонії розвинена мережа міжміських та міжнародних маршрутів, завдяки яким подорожувати по країні зручно і недорого. Наприклад, поїздка між двома найбільшими містами країни Таллінном і Тарту на комфортабельному автобусі Simple Express з кондиціонером, туалетом і безкоштовним WiFi обійдеться в € 7. Такий же автобус довезе з Талліна в Санкт-Петербург, а квиток буде коштувати від € 16. Якщо заздалегідь потурбуватися покупкою квитків, то між європейськими містами можна подорожувати на автобусі, маючи бюджет всього в € 3.

З огляду на той факт, що Естонія і, зокрема, Таллінн - популярний туристичний напрям, в країну легко можна дістатися бюджетною авіакомпанією. Однак більшість перельотів поки відбувається з Європейських та Скандинавських країн, що вельми зручно для мандрівників і бізнесменів, які думають влаштуватися в Естонії.

медичне обслуговування
Приїжджаючи в Естонію, необхідно мати медичну страховку. І хоча стандарти охорони здоров'я в Естонії підвищуються, іноземці кажуть, що місцева система охорони здоров'я ще не «дотягує» до рівня Західної Європи або Північної Америки. Основна проблема естонської медицини - дефіцит лікарів, велика частина яких з відкриттям кордонів поїхала в Європу, як правило, в сусідню Фінляндію.

При разової поїздки в Естонію медичною страховкою варто обзавестися ще на батьківщині - її вартість буде залежати від кількості днів перебування в країні і страхового покриття полісу. Іноземні громадяни, які проживають і працюють в Естонії, отримують медичну допомогу на підставі сплаченого соціального податку, при цьому податок може сплачуватися роботодавцем, державою або самим громадянином. Розмір соціального податку становить 33% від нарахованої зарплати, де 13% відраховується на медицину, а 20% - в пенсійний фонд. Маючи на руках медичний поліс, вартість всіх медичних послуг і частини лікарських препаратів компенсується «лікарняною касою».

Візит до приватного лікаря коштує € 23 євро, причому за цю суму можна очікувати, що, на відміну від російських поліклінік, лікар приділить достатньо часу і уваги пацієнту - в середньому прийом у приватного лікаря триває 30 хвилин.

Засоби проти застуди і антибіотики стоять в аптеці близько € 6-7.

На сьогоднішній день Естонія не є популярним напрямком для експатів і емігрантів, але відносно низька вартість життя укупі зі сприятливими умовами для ведення бізнесу додають привабливості в очах іноземців.

Портал HomesOverseas. ru дякує за допомогу в підготовці статті Сергія Горлача ( Trianon Grupp ), Ірину Дзюіну ( Корпорація «Адвекс.Недвіжімость» ), Наталію Федотову ( BNKinnisvara Buroo ).

photocredits: flickr

Ольга Шошина

HomesOverseas.ru

Новости