Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мальта

  1. Регіони і курорти Мальти
  2. клімат
  3. Віза і таможня
  4. Tax free
  5. Як дістатися до Мальти
  6. транспорт
  7. Громадський транспорт всередині міст
  8. Оренда авто і скутерів
  9. зв'язок
  10. Готелі Мальти
  11. гроші
  12. Як уникнути проблем
  13. Корисні номери телефонів
  14. пляжі Мальти
  15. дайвінг
  16. лікування

Мальта - мальовниче острівна держава на перехресті цивілізацій: багато тисячоліть тут перетиналися торговельні шляхи із заходу на схід, з Європи в Африку. Чия тільки нога не ступала на цю землю: тут бували і міфічний Одіссей, і цілком реальні Наполеон з Нельсоном. А сьогодні по їх стопах відправляються сучасні шукачі скарбів - культурних, архітектурних, пляжних і кулінарних.

Кожна епоха залишила на Мальті свій відбиток: дивовижні пам'ятки - від стародавніх мегалітів до середньовічних храмів і фортець - все ще зберігають відлуння минулих часів. Сюди потрібно їхати, щоб розгадувати таємниці старовинних вуличок, вловлювати інтернаціональні нотки в традиційних частування, насолоджуватися відпочинком на кам'янистих і піщаних пляжах, захованих в затишних бухтах біля берегів Середземного моря. А ще - відновлювати здоров'я в сучасних центрах талассо і вивчати англійську в популярних мовних школах. Та й просто милуватися навколишньою красою: невипадково мальтійські пейзажі були обрані декораціями для зйомок культової «Ігри престолів».

Регіони і курорти Мальти

Столиця Мальти - портова Валлетта : Колишня фортеця, заснована в 16 столітті лицарями Ордена святого Іоанна, які захищали місцеві землі від натиску турок. На щастя, велика кількість пам'яток , Які виросли тут з тих часів, збереглися відмінно. Саме тому ЮНЕСКО включив до Списку всесвітньої спадщини ціле місто, чия історична забудова визнана однією з найбільш щільних у світі.

  • У Валлетті можна цілими днями лавірувати між ошатними площами, палацами і храмами, попутно заглядаючи в зосереджені на вул. Республіки сувенірні лавки і колоритні ресторанчики.

Вивчивши столицю, саме час відправлятися на курорти, яких на острові ціла низка. Один з найбільш популярних - Сент-Джуліанс , Що лежить на північному сході країни. Жваве місто, розрісся з крихітного рибальського селища, дихає на повні груди і вдень, і вночі: поки світить сонце, відпочиваючі ніжаться на пляжах (кращі - піщаний «Сент-Джорджес-Бей» і кам'янистий «Сент-Ендрюс»), вивчають архітектуру і скуповують сувеніри, а після заходу сонця веселяться в клубах і казино району Пачевіль .

Найпрестижніший мальтійський курорт - Сліма , Де прагнуть провести відпустку не тільки іноземці, а й місцеві жителі. Тут розташовані елітні готелі і ресторани, відомі мовні школи та фешенебельні торгові комплекси. Буджибба, Аура і Сент-Полс-Бей знамениті комфортабельними купальними зонами і старожитностями на кшталт мегалітичних храмів і римських вілл. Мелліха і Марсаскала ідеальні для усамітненого відпочинку, оточена кріпосними стінами Мдіна - для піших екскурсій. А головні природні краси заховані на прилеглих островах: Гозо з його пагорбами і долинами і Коміно з постійним населенням в 4 (!) щасливчика.

клімат

Клімат середземноморський, з жарким, сонячним літом і м'якою зимою. Середня температура влітку +26 ... + 28 ° C, температура води коливається від +21 ° C у червні до +24 ... + 26 ° C в липні-серпні. У травні купатися може бути ще прохолодно (+19 ° C), а ось у вересні-жовтні панує справжній оксамитовий сезон.

Опадів випадає 530-570 мм на рік, в основному взимку - але навіть в цей час переважає ясна і сонячна погода. Вологість повітря більшу частину року досить висока. На Мальті немає ні річок, ні гір.

Віза і таможня

Мальта входить в число країн-учасниць Шенгенської угоди, для її відвідування громадянам Росії і СНД будуть потрібні віза і страхування .

Ввезення і вивіз іноземної валюти не обмежений. При в'їзді з території країн, що не входять в ЄС, суми понад 10 000 EUR обов'язково потрібно декларувати. Особам старше 18 років дозволено безмитне ввезення 200 сигарет або 100 сигарил, або 50 сигар, або 250 г тютюну; 1 л міцних спиртних напоїв (міцніше 22 °) і 2 л вина; парфумерії - в межах особистих потреб. Ціни на сторінці вказані на червень 2017 р

На митниці не пропустять боєприпаси, вибухівку і вогнепальну зброю, наркотики (наркосодержащие ліки - тільки зі спеціальним дозволом) і порнографічні матеріали. Не вдасться ввезти на острів рослини, грунт, диких птахів та тварин, продовольство з м'яса і молока (в тому числі консерви, шоколад, ковбасу і т. Д.). До вивозу заборонені зброю, боєприпаси і порнографія, а також історичні артефакти, коштовності та антикваріат.

Tax free

Система Tax free дозволяє повернути близько 15% від вартості товарів, придбаних на Мальті. Для цього належить виконати кілька правил : Як мінімум, зробити покупки на суму від 55 EUR (в ціну потрібно включити ПДВ), зберегти всі товарні чеки і не користуватися речами до самого від'їзду.

  • Tax free на Мальті оформляють, тільки якщо загальна вартість придбаних товарів перевищує 315 EUR.

Завчасно приїхавши в аеропорт, належить написати заяву на повернення ПДВ у стійки Vat Refund на виході із зони відльоту. Належну суму видадуть не відразу: чек буде відправлений за вказаною заявником адресою протягом трьох місяців (на практиці іноді доводиться чекати цілий рік). Перевести в готівку чек можна в російських банках не пізніше, ніж через півроку з дня отримання.

Як дістатися до Мальти

єдиний міжнародний аеропорт Мальти знаходиться на 5 км на південний захід від Валлетти, в муніципалітеті Луа. Він зовсім невеликий, але при цьому повністю відповідає всім прийнятим у світі стандартам. Прямі рейси з Москви є тільки у компанії «Ейр Мальта»: відправлення з Шереметьєво - по вівторках і суботах (в високий сезон літаків більше), квитки - від 475 EUR в одну сторону, тривалість польоту - близько 4 годин.

В інші дні можна доїхати лише з пересадками: «Ейр Балтік» пропонує маршрути з Шереметьєво зі стикуванням в Ризі (від 130 EUR в один кінець, 17 годин 35 хвилин), «Турецькі авіалінії» - з Внуково через Стамбул (від 205 EUR, 14 годин 20 хвилин), «Ес Севен» і «Ейр Мальта» - з Домодєдово через Мюнхен (від 235 EUR, 6,5 годин). Найшвидші пересадочні рейси - у тандему «Ейр Берлін» і «Ніки» 6 годин з стикуванням в Мюнхені за 245 EUR в одну сторону.

З Санкт-Петербурга на Мальту можна потрапити лише «на перекладних». Наприклад, «Ейр Балтік» везе з Пулково через Ригу за 115 EUR в одному напрямку (час в повітрі - від 12 годин 40 хвилин), «Скандинавські авіалінії» - через Стокгольм за 190 EUR (19,5 годин), «Ейр Мальта» і «Аліталія» - через Рим за 245 EUR (6 годин 50 хвилин). Заощадити час допоможе «Ейр Балтік»: рейси з пересадками в Ризі тривають 5 годині 50 хвилин, квитки коштують 180 EUR в один кінець ( «Росія» і «Ейр Мальта» доставляють за той же час, але втричі дорожче).

транспорт

За Мальті найзручніше пересуватися на автобусах: раніше ними володіла британська компанія Arriva, але нині кермо влади передані національному перевізникові Malta Public Transport ( оф. сайт на англ.). Практично всі маршрути лежать через Валлетту, і, щоб дістатися до пункту призначення, часом доводиться робити солідний гак.

  • Експреси, що йдуть в аеропорт, позначені літерою X, рейси через столицю - номерами від 1 до 99, мінующіе її автобуси - від 200 до 300, нічні маршрути - буквою N, транспорт острова Гозо - номерами від 300.

Салони оснащені комфортабельними сидіннями, кондиціонерами та електронними табло. Квитки продаються у водіїв, вартість однієї поїздки взимку - 1,50 EUR, влітку - 2 EUR, нічні рейси - 3 EUR. Для туристів є спеціальні проїзні: Explore за 21 EUR (для дітей - 15 EUR) з необмеженими поїздками на 7 днів і ExplorePlus за 39 EUR з включеними екскурсійними турами і аудіогідами.

Ще один популярний вид громадського транспорту на Мальті - пороми, що з'єднують великі міста і острови архіпелагу. Поїздка з Валлетти в Слиму обійдеться в 1,50 EUR, на Гозо - в 4,65 EUR, на Коміно - в 10 EUR. Оглянути всі мальтійські краси за день можна на двоповерховому екскурсійному автобусі, вартість задоволення - 20 EUR.

Громадський транспорт всередині міст

Основний засіб пересування в межах населених пунктів - все ті ж автобуси, зупиняються на вимогу в будь-якій точці міста. У Валлетті є пара мікроавтобусів, які курсують по маршруту № 133: вулиці тут такі вузькі, що велика машина просто не проїде. Околиці Мдіни приємно оглядати на туристичному поїзді Melita Train, квитки - 4,50 EUR. А найромантичніший транспорт - кінні екіпажі «карроціни», що катають по визначних пам'ятках за 30-50 EUR.

Таксі можна відшукати на спеціальній стоянці, зловити на вулиці або замовити заздалегідь онлайн, по телефону і в кіоску Taxi Booth. Посадка в середньому обходиться в 3,50 EUR, перші 8 км шляху - по 1,40 EUR за кожен, далі - по 1 EUR. Трансфер з аеропорту до столиці коштує 17 EUR.

Оренда авто і скутерів

Якщо в планах - повноцінний тур по визначних пам'ятках, відпочинок на відокремлених пляжах і вже тим більше поїздки на Гозо і Коміно, брати в аренду авто або скутер варто неодмінно. Майже 80% мальтійських доріг покриті хорошим асфальтом, відстані між містами несерйозні, траси безкоштовні - суцільні плюси. Труднощі чекають хіба що в Валлетті: в'їзд в історичний центр платний, дороги вузькі (або зовсім пішохідні), так що особовому транспорту краще віддати перевагу громадський.

  • У Budjet та інших міжнародних конторах ціни «кусаються»: оренда економічної моделі обходиться від 45 EUR, позашляховика - від 120 EUR в день. Місцеві прокатники лояльніше до клієнтів: компактні авто здаються за 15-20 EUR на добу. Розмір застави - 100-300 EUR, ціна бензину - 1,30 EUR за 1 л.

Для більшої свободи переміщень можна орендувати скутер, ось тільки коштує він майже як автомобіль. Рух на Мальті лівосторонній, пробки - рідкість, місця для парковок позначені білими прямокутниками, але ставати можна всюди, де немає забороняє жовтої лінії.

зв'язок

Найбільші мобільні оператори - Go Mobile, Vodafone Malta і Melita. Сім-карти продаються в фірмових офісах, відкритих в аеропорту і туристичних районах Мальти і Гозо. В пакети за 10-20 EUR включені безкоштовні дзвінки на місцеві номери і 50-500 Мб інтернет-трафіку. Баланс поповнюється за допомогою спеціальних карт, що продаються в газетних кіосках і деяких магазинах. Переговори з Росією у оператора Vodafone стоять по 0,25 EUR, у Go Mobile - по 0,30-1,10 EUR за хвилину.

Ще одне популярне засіб зв'язку - розташовані повсюдно вуличні таксофони. Вони діляться на кілька типів: монетні coin phones, карткові card phones і автомати з IP-телефонією. Карткові таксофони приймають карти Telecard і EasyLine номіналом 5-50 EUR, IP-автомати - ICM і Prima Tel вартістю 3-10 EUR. Їх можна придбати в газетних і сувенірних кіосках, магазинах, готелях, поштових відділеннях та на автозаправках. Дзвінки в Росію обходяться в 0,70-0,90 EUR за хвилину, найвигідніші тарифи - вечорами і у вихідні.

Безкоштовний Wi-Fi є в багатьох готелях, ресторанах і закусочних (щоб отримати доступ в мережу в закладах громадського харчування, потрібно що-небудь замовити). На центральних вулицях відкриті інтернет-кафе, що пропонують підключення за 3-5 EUR за годину.

Готелі Мальти

готелів на Мальті багато, але вибирати їх потрібно уважно: рівень сервісу сильно відрізняється від готелю до готелю. Зрозуміло, найбільше привілеїв - у постояльців розкішних «п'ятірок», в «трійках» обслуговування простіше, але гідні варіанти знайдуться і серед «бюджеток». У деяких готелів є власні пляжі, з харчування поширені континентальні сніданки і вечері по меню (система «все включено» є лише в кількох готелях).

  • Напруга в мальтійської електромережі - 230 В, номера найчастіше оснащені триполюсними британськими розетками типу G. Перехідник можна отримати під заставу на ресепшн.

Взимку в більшості готелів затівають косметичний ремонт, так що кількість доступних для проживання номерів скорочується в рази. Зате з листопада по кінець березня ціни на житло падають, а значить, можна шикувати в люксі за цілком адекватні гроші. Влітку ліжко в хостелі Слім обходиться в 15-40 EUR за ніч, двомісний номер в "трійці" Валлетти - від 60 EUR. Більшість «п'ятірок» зосереджені в Сент-Джуліанс, ціни стартують від 270 EUR в день.

гроші

Грошова одиниця країни - Євро (EUR), в 1 євро 100 євроцентів. Життєвий цикл: 1 EUR = 70,45 RUB.

Валюту на Мальті змінюють в банках, готелях і обмінниках, відкритих на туристичних вулицях, у великих торгових комплексах, морських портах і аеропорту. З початку жовтня по середину червня банківські відділення працюють з 8:30 до 12:30 (з понеділка по п'ятницю), по суботах і в літній період відкриваються і закриваються на півгодини раніше. Неділя - вихідний, філії в аеропорту і вуличні обмінні автомати працюють цілодобово.

Прийнята норма чайових в мальтійському громадському харчуванні - 5-10% від чека (подекуди їх включають в рахунок відразу). На знак подяки носіям вручають по 0,10-0,15 EUR за валізу, таксистам - не більше 10% від вартості проїзду.

Найменш привабливий курс обміну - в готелях, тим більше там, як і в банках, за операції стягують комісію. У вуличних обмінниках вона може бути відсутнім, так що деталі краще завжди уточнювати у касира. До обміну приймаються тільки основні світові валюти. Кредитними картами можна розплачуватися в усіх великих ресторанах, магазинах і готелях (в громадському транспорті - тільки готівкою), банкомати встановлені повсюдно.

Як уникнути проблем

Мальта - країна спокійна: рівень злочинності низький, гуляти по вулицях безпечно. Звичайно, від кишенькових крадіжок не застрахований ніхто: великі грошові суми, документи і цінності краще залишати в сейфах готелів. Часом трапляються і угони, так що машину розумніше паркувати в людних місцях.

  • Вуличні злочину найчастіше скоюють африканські мігранти, але часом загроза виходить і від самих туристів, які втрачають голову від алкогольної ейфорії в злачному районі Пачевіль.

Перед поїздкою рекомендується зробити щеплення від дифтерії і правця. На острові водяться отруйні скорпіони: європейський, мальтійський і жовтий середземноморський. У туристичних місцях вони зустрічаються вкрай рідко, але ось в сільській місцевості краще остерігатися каменів і скельних ущелин. Якщо скорпіон все ж вкусить недбайливого туриста, слід відразу звернутися в найближчий медпункт: алергічна реакція може виявитися важкою. Біля берегів плавають отруйні медузи, але тримаються великими зграями біля самої поверхні, так що помітити їх легко. При укусі достатньо промити шкіру морською водою, зішкребти отрута і обробити уражену ділянку кремом або пінкою від сонячних опіків. До речі, про сонцезахисні засоби: в 40-градусну літню спеку вони просто незамінні, так само як головні убори і темні окуляри. На кам'янистих пляжах знадобляться гумові тапочки, а купатися краще в місцях, патруліруемих рятувальниками: з місцевими течіями і хвилями жартувати не варто.

Корисні номери телефонів

Посольство Росії на Мальті: «Ariel House», 25 Anthony Schembri Street, Kappara, San Gwann; тел .: (21) 371-905, 371-907; веб сайт .

Мальтійське Управління по Туризму (Malta Tourism Authority): 229, Merchants 'Street, Valletta CMR 02; тел .: (22) 915-000.

пляжі Мальти

На Мальті немає широченних безкрайніх пляжів , Зате є невеликі і затишні, загублені в мальовничих бухтах. Покриття - піщане, кам'янисте і галькові, вхід майже всюди безкоштовний.

  • Піщані пляжі завжди багатолюдні, з пологим спуском у воду і зручностями: платними лежаками і парасольками (близько 10 EUR за комплект), душовими, туалетами, прокатом спортінвентаря. Кам'янисті і галькові ділянки більш відокремлені, чисті, здебільшого «дикі».

Найпопулярніші зони відпочинку розташовані в Слім, Сент-Джуліанс, Мелліха , Буджіббе, Аурі і Сент-Полс-Бей . Перші два курорту - найбільш фешенебельні: до послуг відпускників - прибережні магазини, ресторани і розваги на будь-який смак. Сент-Джордж-Бей в околицях Пачевіль переповнений і вдень, і вночі, на Сент-Томас-Бей в Марсаскале набагато тихіше. Голден-Бей відзначений Блакитним прапором, Айн-Туффіха оточений стрімкими скелями, з Парадайз-Бей відкриваються розкішні краєвиди на Гозо і Коміно . До речі, насолоджуватися самотою стоїть саме на сусідніх островах: затишні пляжі Сан-Блас, Байяр-Бей і Шленді-Бей славляться чистою водою і затишною атмосферою.

дайвінг

Дайвінг на Мальті - третя за популярністю розвага після пляжного релаксу та екскурсій по визначних пам'ятках. Пірнати тут можна цілий рік: влітку вода прогрівається до +23 ... + 25 ° C, взимку температура впевнено тримається на позначці +14 ° C. Прибережні води дивно чисті (видимість досягає 30-50 м), на глибинах погляду постають дивовижні мешканці та різноманітні ландшафти: від тунелів і арок до гротів і печер.

  • Занурюватися без інструктора можна лише при наявності спеціальної заяви, журналу реєстрації занурень і чинного сертифіката дайвера. При відсутності таких - ласкаво просимо до місцевих шкіл, які пропонують попірнати за 30-80 EUR або пройти цілий курс від 250 EUR.

Найбільш популярні дайв-сайти - Марфа-Поінт, Делімара-Поінт, Каврая-Поінт, Анкор-Бей і Гхар-Лапси. Тут водяться мурени, группери, риби-папуги, кефаль, камбала, скати, а ще - восьминоги, краби, кальмари, морські коники і зірки. Фоном для цієї пишноти служать корали всіх кольорів веселки, багато з них ендемічні. Біля берегів Гозо знамениті рифи і печери Шленді, лагуна Інланд-Сі і скеля Фунгус. Біля узбережжя Комино дайверів ваблять печери Св. Марії і риф Комінотто. В мальтійських водах покояться і затонулі кораблі, найвідоміші з яких - французький лайнер «Карнак» і англійська субмарина X7.

лікування

Головний цілитель на Мальті - природа: насичене йодом повітря, м'який клімат, море. Можливості офіційної медицини теж на рівні: клініки оснащені новітнім обладнанням, що пройшли багатоступеневу підготовку лікарі застосовують ефективні методи діагностики і лікування.

Найчастіше на Мальту їдуть, щоб зняти стрес, омолодитися і схуднути. У цьому допомагає таласотерапія, процедури якої засновані на застосуванні органічних і мінеральних речовин. Цілющі обгортання, маски, гідромасаж стимулюють обмінні процеси, зміцнюють м'язовий тонус, розгладжують шкіру. У комплексі з пілінгу, лимфодренажем та іншими методами результат досягається вражаючий.

  • Кращі талассоцентр відкриті при готелях: Kempinski San Lawrenz на Гозо, Corinthia Palace в Аттарді і Corinthia San Gorg в Сент-Джуліанс. Вартість ритуалів краси - 30-140 EUR.

В мальтійських клініках справляються не тільки з естетичними, але і з серйозними медичними проблемами. Найбільші установи, що працюють з іноземними пацієнтами, - лікарні Св. Джеймса в Слім і Св. Філіпа в Санта-Венері. Основні показання - захворювання серця, дихальної та ендокринної систем, опорно-рухового апарату, обміну речовин. Талановиті стоматологи, офтальмологи і пластичні хірурги допомагають надовго забути про недугах.

Візовий режим

Новости