Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Проблеми фізичного виховання школярів в період літніх канікул

розділи: Спорт в школі і здоров'я дітей , Позакласна робота

На сучасному етапі досить гостро стоїть питання про фізичне виховання підростаючого покоління. Повноцінний розвиток дітей без активних фізкультурних занять практично недосяжно. Затримка фізичного розвитку дітей визначається цілою низкою причинних факторів, таких як:

- малорухливий спосіб життя;

- порушення режиму;

- низька зацікавленість до активного способу життя.

В наслідок чого дані фактори призводять до таких наслідків як:

- порушення моторних функцій організму;

- порушення працездатності органів;

- уповільнення зростання організму.

Здоров'я людини - це якісна характеристика, яка визначає стан живого людського тіла. Здатність організму в цілому і всіх його органів окремо виконувати, свої функції, по підтриманню і забезпечення життєдіяльності. З цього випливає, що фізичним вихованням є цілеспрямований процес формування знань з основ фізичної культури, який сприяє формуванню спортивно-фізичних умінь і навичок, які впливають на зміцнення здоров'я, залучення до здорового способу життя, а також розвитку фізичних і морально-вольових якостей особистості.

Виходячи з вище сказаного, завданням фізичного виховання буде:

- зміцнення здоров'я та забезпечення правильного фізичного розвитку людини;

- формування знань, умінь, навичок і звичок в галузі фізичної культури і гігієни, спрямованих на зміцнення здоров'я;

- включення в різноманітні види фізкультурно-спортивної діяльності;

- фізична підготовка молоді до професійної праці;

- виховання морально-вольових якостей і рис особистості;

- розвиток фізичних здібностей і прагнення до занять фізкультури і спорту;

- залучення до здорового способу життя.

Фізичний розвиток створює передумови для повноцінного розумової праці, який вимагає значного фізичного напруження, тому розумову роботу рекомендується поєднувати з заняттями спортом і фізичними вправами. Адже здоров'я людини безпосередньо залежить від фізичного виховання.

Проблемою даного дослідження є організація дозвілля дітей шкільного віку в період літніх канікул. Такі інтереси, як відеоігри, спілкування через інтернет, вже стали масовими. Зараз персональні мобільні пристрої стали доступні майже кожному, вони займають основну частину дозвілля молоді, тим самим впливаючи на духовний світ, морально вольове і спортивне виховання. Отже, це повністю підриває дисципліну дитини.

Проблема фізичного виховання має багату історію, хоча не втрачає своєї актуальності і для сучасних дослідників, таких як: Віленський М.Я. (2001р.), Железняк Ю.Д. (2004р.), Степаненкове Е.Я. (2006р), Воробйова Н.Л. (2008р), торієвого А.Ш. (2013р.), Адирхаєв С. Г. (2014) і ін.

Актуальність даної проблеми, її недостатньо науково-теоретична і практична розробленість послужили підставою для вибору теми мого дослідження.

Об'єктом дослідження є організація фізичного виховання дітей, які прибувають в дитячому оздоровчо санаторному таборі "імені 28 Панфіловців".

Предметом дослідження є методики і засоби фізичного виховання.

Мета даного дослідження полягає в тому, щоб залучити дітей шкільного віку до фізичної культури шляхом зацікавленості, і для подальшого вироблення і вдосконалення фізичних якостей і пов'язаних з ними здібностей.

Для вирішення даного завдання використовувалася такі методи як: опитування, бесіда і ігровий метод. Робота проводилася з дітьми 8-16 річного віку, які прибувають в дитячому оздоровчо санаторному таборі "ім. 28 героїв Панфіловців ". При загальній кількості 105 чоловік було визначено три вікові групи - молодші, середні та старші, в кожній віковій групі спостерігалися по 35 чоловік. Дане дослідження складається з трьох етапів які проходили протягом табірної зміни (21 день).

По початку першого тижня був визначений перший етап, в нього входив:

- опитування у вигляді анкетування на інтерес до фізичної культури і зацікавленість до видів спорту;

- заняття рухливими іграми (пионербол, міні-футбол).

По початку другого тижня і за визначенням другого етапу:

- бесіда на визначеність і зацікавленість до рухливих ігор;

- заняття рухливими іграми (пионербол, міні-футбол) з додатковою виробленням навичок.

До кінця третього тижня було визначено третій етап:

- опитування на інтерес до фізичної культури, до зацікавленості до видів спорту і рухливих ігор;

- бесіда про майбутні захоплення в сфері фізичної культури і спорту.

У процесі дослідження було з'ясовано:

На першому етапі в молодшому ланці з 100% випробовуваних тільки 25.7% людини мало інтерес до фізичної культури;

У середній ланці з 100% випробовуваних, 34.2% осіб мали захоплення в сфері фізичної культури;

У старшій ланці з 100% випробовуваних, 74.2% осіб мали захоплення в сфері фізичної культури.

За проведення бесіди на другому етапі вдалося отримати наступну інформацію:

У молодшому ланці у 62.8% випробовуваних виробився інтерес до командних рухливих ігор, у 31.4% випробовуваних рівень інтересу був не достатньо високий, обумовленість цього була недостатність навичок, у решти 5.7% випробовуваних інтерес до рухливих ігор був відсутній.

У середній ланці не захоплення до командних ігор виявився 2.8% випробуваний, у інших, що залишилися виникав інтерес до підвищенням навичок шляхом додаткового часу на заняття рухливими іграми.

У старшій ланці долучені були всі учасники дослідження, але лише у 22.8% випробовуваних навик гри в команді був на високому рівні, у решти досліджуваних навик гри в команді був досить високий.

За проведення третього етапу я отримав наступні дані:

Після проведення занять на підвищення навичок у молодшої ланки, інтерес до рухливих ігор виник у 80% випробовуваних, у решти 20% інтерес до занять був недостатньо високий. На питання про участь в рухливих іграх в майбутньому позитивно відповіли 80% піддослідних.

На даному етапі в середній ланці захопленими рухливими іграми виявилося 97.1% випробовуваних. На питання про участь в рухливих іграх в майбутнім позитивно відповіли 97,1% випробуваних.

По закінченню третього етапу в старшому ланці зацікавленість дітей у рухливих іграх досягла максимальної позначки в 100%, високих навичок домоглися більш 45.7% випробовуваних, 48.5% випробовуваних показали досить високі результати, у решти 5.7% інтерес до рухливих ігор був великий, але на жаль навички даних дітей були мало відпрацьовані. На питання про участь в рухливих іграх і відпрацювання навичок позитивно відповіли всі 100% вихованців.

Необхідно зробити висновок, що при проведенні даного дослідження, створення спортивного дозвілля та залучення дітей до фізичної культури, шляхом ігрового методу проведення занять, інтерес у дітей до спортивних ігор підвищився, що ми чітко можемо простежити на даній діаграмі:

Статистка зацікавленості дітей рухливими іграми в ДСОЛ.

Статистка зацікавленості дітей рухливими іграми в ДСОЛ

Дана робота є лише невеликим оглядом проблем фізичного виховання школярів в літній період, і вирішення проблеми на прикладі літнього табору "28 героїв Панфіловців" д. Дубосєково. Дана проблема досить актуальна в наш час, тим самим вона залишається пріоритетною в моїх подальших розробках.

Література.

1. Віленський М.Я. Фізична культура як освітня дисципліна в сучасній вищій школі // Фізична культура і спорт як фактор інформаційно-виховного простору сучасного вузу: Зб. матеріалів науково-практ. конф. під ред. Ю.І. Євсєєва, Б.А. Кабаргін Зростання. держ. економ. ун-т. Ростов н / Д, 2001, с. 16-19.

2. Железняк, Ю. Д. Теорія і методика навчання предмета "Фізична культура": Учеб. посібник для студ. вищ. пед. навч. закладів / Ю. Д. Желєзняк, В. М. Мінбулатов. - М .: Видавничий центр "Академія", 2004. - 272 с.

3. Степаненкове Е.Я. Теорія і методика фізичного виховання і розвитку дитини : Учеб. посібник для студ. вищ. навч. закладів / Емма Яківна Степаненкове. - 2-е изд., Испр. - М .: Видавничий центр "Академія", 2006. - 368 с.

4. торієвого А. Ш. Ігрові методи у фізичному вихованні [Текст] / А. Ш. торієвого // Педагогіка: традиції та інновації: матеріали III Міжнар. науч. конф. (Челябінськ, квітень 2013). - Челябінськ: Два комсомольця, 2013. - С. 102-103.

5. Воробйова Н.Л. Гра і спортивні розваги, 2008р. - 96с.

6. Адирхаєв С.Г. До проблеми фізичного виховання студентів з обмеженими можливостями здоров'я / С.Г. Адирхаєв // Молодий вчений. - 2014. - №1. - С. 459-465.

16.12.2014

Новости