Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Наскільки небезпечно літати на старих лайнерах?

  1. Чи існують заборони на експлуатацію старих літаків?

REUTERS / Mohamed Abd El Ghany

Вранці 31 жовтня 2015 року російський пасажирський Airbus А321 авіакомпанії MetroJet ( «Когалимавіа») зазнав аварії над Синайським півостровом під час польоту з Шарм-ель-Шейха в Санкт-Петербург. В результаті катастрофи загинули 224 людини, що знаходилися на борту. Причини катастрофи ще невідомі, проте в числі найбільш вірогідних версій відразу назвали технічну несправність літака, в першу чергу пов'язану з тим, що його вік становив 18 років. До «Когалимавіа» він належав турецької компанії Onur Air і ліванської Middle East Air. Після катастрофи Ространснадзор видав припис MetroJet призупинити польоти літаків A321, які складають більшу частину авіапарку компанії.

Slon спробував розібратися, наскільки критичний вік літака для безпеки його експлуатації.

Чи існують заборони на експлуатацію старих літаків?

Відразу після перших повідомлень про катастрофу в Єгипті перший заступник голови думської фракції від «Справедливої ​​Росії» Михайло Ємельянов запропонував ввести заборону на експлуатацію старих літаків, встановивши обмеження 15 років. За словами парламентарія, він може внести такий законопроект найближчим часом. Примітно, що в кінці 2013 року після катастрофи «Боїнга-737» в Казані подібний законопроект вже вносила до Держдуми фракція «Єдиної Росії». Депутати пропонували заборонити експлуатацію в Росії цивільних літаків старше 20 років і внести відповідні поправки до Повітряного кодексу. Поправки повинні були вступити в силу в 2017 році. Як говорилося в пояснювальній записці, виключно високий вік повітряних суден є однією з основних проблем в цивільній авіації Росії.

Однак в результаті негативний відгук на законопроект дали одночасно в профільному комітеті з транспорту і в російському уряді. Так, за даними профільного комітету, обмеження на вік парку приведуть до скорочення числа рейсів, збільшення вартості квитків, а також створять конкурентні переваги для іноземних перевізників. Більш того, міжнародна конвенція цивільної авіації не встановлює будь-якої залежності стану придатності повітряного судна від терміну його експлуатації. Але найголовніше, заборона на старі літаки, як вважали в комітеті, «надасть іноземним авіаперевізникам певні конкурентні переваги на російському ринку авіаперевезень». У підсумку законопроект був відхилений на ранній стадії і навіть не дійшов до першого читання.

Чи існують заборони на експлуатацію старих літаків?
Чи існують заборони на експлуатацію старих літаків?

Новости