Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Купання дітей у відкритих водоймах: корисно чи небезпечно?

  1. З якого віку починати?
  2. А що кажуть лікарі?
  3. З чого починати?
  4. Де можна плавати, де не можна?
  5. Правила безпеки на воді

Якось спекотного літнього дня ми всією сім'єю вибралися на річку: я розташувалася в тіні під деревом і розкрила книгу, а чоловік і чотирирічний син вирушили ловити рибку, велику і маленьку. Треба відзначити, в нашій родині якось не прийнято купатися в річці. І тому з особливим інтересом я спостерігала за мамами та бабусями, які активно занурювали немовлят в прозорі води нашої річки. Води, треба відзначити, були досить прохолодними. По крайней мере, так здалося мені і моєму синові, коли ми вирішили було походити босоніж по мілководдю, але швидко вискочили з води і побігли грітися на гарячий пісочок. А між тим, маленькі діти плескалися і плавали у воді, абсолютно не виявляючи ознак переохолодження. Так що ж це таке, купання у відкритій водоймі, і чи дійсно воно корисно маленькій дитині?

www
www.omnogom.by

З якого віку починати?

Розвиваючись в утробі своєї матері, дитина плаває в навколоплідних водах і почуває себе, образно кажучи, як риба в воді. З'явившись на світло, немовля ще деякий час добре пам'ятає ту радість і відчуття спокою, які дає вода. І зберігає такий рефлекс як неусвідомлена затримка дихання при контакті особи з водою. Тому зовсім не позбавлена ​​сенсу теорія про те, що новонароджених потрібно вчити плавати з моменту, коли зажила пуповина. А з двох місяців життя малюка можна брати і в басейн . Головне, уникати хлорування і вибирати басейни, де воду очищують більш безпечними способами (іонізація, ультразвук, озонування, активний кисень). Так шкіра немовляти не буде дратуватися, вода з хлоркою не потраплять в травні шляхи і купання не заподіє ніякої шкоди.

Але що щодо відкритих водойм - ставків, озер і річок? Там ні про яке хлорування і підігріві води не йдеться, і зростає ризик підхопити інфекцію або переохолодитися. З якого ж віку можна купатися малюкам? Вважається, що дитину, якій ще немає двох років, краще в відкритих водоймах не купалися, віддаючи перевагу домашнім ванн і дитячим басейнах. Це підготує дитину до переходу на «велику воду» і зробить навчання плаванню вільним від стресу і страху.

А що кажуть лікарі?

Давно відомо, що не кожному дорослому рекомендовано плавання і купання в річках і озерах. Що вже говорити про дітей, для них протипоказань ще більше. Утримайтеся від водних процедур на свіжому повітрі, якщо ваша дитина:

  • Застуджений, температурить (замість ефекту загартовування можна отримати ускладнення при самої дріб'язкової застуді);
  • Постійний клієнт отоларинголога і має проблеми з «вухом-горлом-носом» (купання може загострити хронічні хвороби);
  • Має проблеми з шлунково-кишкового тракту (купаючись, малюк напевно наковтається води, разом з якою в шлунок і кишечник потраплять і все мікроорганізми в цій воді живуть).

www
www.supermamma.ru

З іншого боку, є такі захворювання, які дуже успішно лікуються саме за допомогою купань у відкритих водоймах. Правда, справедливості заради, потрібно відзначити, що найбільш цілющі морські купання і солона вода. Вона чарівним чином допомагає зцілити такі хвороби як:

  • Сколіози та інші викривлення хребта
  • хвороби суглобів
  • Хвороби бронхів і легенів
  • Шкірні захворювання (дерматити і т.п.)

А ось при таких проблемах як внутрішньочерепний тиск або хвороби вух, купатися можна, але не варто пірнати.

З чого починати?

З чого починати

www.pics-zone.ru

Якщо ваша дитина здорова і ніяких протипоказань для походу на річку або поїздки на море у нього немає, можна радісно збиратися і вирушати в дорогу. Що взяти з собою, щоб водні процедури були максимально комфортними?

Одяг для плавання. Плавки для хлопчика, трусики або купальник для дівчинки. Також захопіть з собою суху білизну, щоб діти могли переодягнутися, вийшовши з води. Адже проведення часу в мокрому білизна загрожує простудними захворюваннями сечостатевої системи, і той же цистит - на рідкість неприємна річ, яку дітям переносити особливо важко.

Гумові шльопанці, сандалики або крокси. Вони стануть в нагоді в разі, коли пляж кам'янистий, і босоніж по ньому ходити некомфортно. Також взуття потрібна і на морі, щоб випадково не наступити на медузу або морського їжака. Якщо ж пляж піщаний і чистий, то ходіння босоніж - це додатковий бонус для зміцнення здоров'я.

travel
travel.razvitie-krohi.ru

Купання шапочка. Актуальна для дівчинки з довгими косами: адже мокре волосся так довго сушити, і на вулиці зробити це без фену непросто, а з мокрою головою великий шанс застудитися в вітряний день.

Халатик з капюшоном, рушники, панамка. Після купання може бути холодно, особливо якщо юні плавці не вилазили з води занадто довго. Тут не завадить укутати в халатик або розтертися махровим рушником, щоб кровообіг налагодилося і малюк швидше зігрівся. Ну а панамка захистить голову від яскравого сонця і допоможе запобігти сонячний удар.

З тією ж метою знадобляться і сонцезахисні окуляри, і крем, що захищає дитячу шкіру від зайвого обгорання на сонці.

Іграшки. Пісок і вода - що може бути краще для ігор? Наплававшись, дитина з задоволенням буде будувати піщані фортеці, рити канавки і наповнювати їх водою, ліпити ватрушки і пироги з бруду. Щоб грати було зручніше, прихопіть свій стандартний "набір для пісочниці» - лопатку, відерце, кілька формочок.

womo
womo.com.ua

Рятувальний круг або нарукавники. Для карапузів, які не вміють плавати або ще не дуже-то впевнено плюхається в воді, відмінним помічником стане гумовий круг.

При виборі цього надувного пристосування зверніть увагу на те, щоб коло не був занадто великим і широким, інакше дитина може вислизнути під час купання. Перевагу варто віддати колі у вигляді якого-небудь забавного тваринного по тій простій причині, що за його голову дитина зможе триматися, що зробить водні розваги більш безпечними. Також відмінною підмогою в навчанні плавання стануть і надувні нарукавники: невеликі і компактні, вони дарують велику самостійність на воді.

static
static.kinderly.ru

Увага! Навіть якщо ви наділи на свою дитину надувний круг або нарукавники, не залишайте його в воді без нагляду ні на хвилину.

Де можна плавати, де не можна?

www
www.pravmir.ru

Зазвичай на міських пляжах завжди є місця, де проводять час мами з маленькими дітьми. Це так звані «лягушатники» - неглибокі місця в прибережній зоні з чистим піщаним дном, де малюки можуть безпечно плескатися і тренувати свої плавальні навички під керівництвом дорослих.

Вибираючи водойму, звертайте увагу на рекомендації санепідстанції та інших організацій, контролюючих чистоту води і облаштованість пляжів.

Щороку перед початком купального сезону фахівці перевіряють воду в річках, озерах та інших відкритих водоймах на наявність і кількість кишкових паличок і вивішують списки місць, заборонених для купання. Адже, якщо мікроорганізмів у воді занадто багато, плавання в ній може привести до виникнення кишкових розладів. Особливо це актуально для дітей, які не завжди вміють купатися з закритим ротом і можуть наковтатися води.

static
static.103.by

Вибираючи між річкою і озером або ставком, не забувайте, що стояча, непроточна вода, нагріта літнім сонечком, - це просто рай для кишкової палички, яка розмножується там з величезною швидкістю. Тому купатися з малюками краще в річці, де швидка течія не дозволяє воді застоюватися і очищає її. Разом з тим, швидка течія саме по собі небезпечно. Тому вибирайте на річці місця, де немає глибини і вирів, підводних ям і інших небезпек. І ніколи не залишайте дитину плескатися одного навіть на мілководді.

Правила безпеки на воді

Наостанок нагадаємо основні правила безпечного купання. Купання у відкритих водоймах не варто починати, якщо на вулиці прохолодно і температура повітря ще не піднялася до позначки 22 ° С. Що стосується температури води, вона також повинна бути комфортною для дитини - не холодніше 20 ° С.

cdn
cdn.mamaplus.md

Не можна купатися відразу після їжі: перетравлювання їжі і плавання - це дві навантаження для організму, які не варто поєднувати, інакше дитини може занудило, можлива непритомність. Найкраще купатися, коли після прийому їжі пройшло не менше години.

Бережіть дітей від активного сонця, уникайте перебування на свіжому повітрі з 12-00 до 16-00. Найкраще купатися вранці або ввечері, коли сонце не так «смажить» і малюк не ризикує обгоріти або отримати тепловий удар.

www
www.mazko.ru

І не забувайте брати з собою на пляж питво, щоб запобігти зневоднення дитячого організму. Майте на увазі, що газовані солодкі напої не втамовують спрагу, а тільки погіршують її. Тому краще всього мати при собі звичайну питну воду без газу: вона відновить водний баланс в організмі і дозволить дитині відчувати себе комфортно і насолоджуватися купанням.

Шановні читачі! Як ви ставитеся до купання дітей у відкритих водоймах? Поділіться своєю думкою в коментарях.

З якого віку починати?
А що кажуть лікарі?
З чого починати?
Де можна плавати, де не можна?
Так що ж це таке, купання у відкритій водоймі, і чи дійсно воно корисно маленькій дитині?
Але що щодо відкритих водойм - ставків, озер і річок?
З якого ж віку можна купатися малюкам?
А що кажуть лікарі?
З чого починати?
Що взяти з собою, щоб водні процедури були максимально комфортними?

Новости