Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Забруднення повітря - Міждержавна комісія зі сталого розвитку

Пріоритетною екологічною проблемою в країнах Центральної Азії є забруднення атмосфери промислових центрів і урбанізованих територій, а також транскордонний перенос забруднюючих речовин повітряним шляхом

Пріоритетною екологічною проблемою в країнах Центральної Азії є забруднення атмосфери промислових центрів і урбанізованих територій, а також транскордонний перенос забруднюючих речовин повітряним шляхом.

У 1999 році від промислових і транспортних джерел п'яти країн в атмосферу надійшло понад 7,5 млн.тонн забруднюючих речовин. Максимальний загальний обсяг викидів припадає на Казахстан - 43,8%; потім Узбекистан - 28,7%; Туркменістан - 22,9%; Киргизстан - 3,0% і Таджикистан - 1,6%.

В Узбекистані найбруднішим містом (ІЗА> 7) є р Навої. Тут зосереджені великі підприємства металургії, енергетики, хімічної, промисловості та будматеріалів. У Казахстані до міст з високим рівнем забруднення (ІЗА> 7) віднесені 10 міст, з яких р Усть-Каменогорськ є містом з дуже високим рівнем забруднення повітряного басейну (ІЗА> 14). Киргизстан, Таджикистан і Туркменістан не проводять розрахунків індексів забруднення атмосфери. У Киргизстані, Таджикистані, Узбекистані на тлі зменшення обсягу викидів в атмосферу від стаціонарних джерел спостерігається збільшення викидів від автотранспорту, частка яких в Киргизстані становить 85%, Таджикистані - 75%, Узбекистані - більше 70%. У Казахстані та Туркменістані викиди автотранспорту не перевищують 25%.

В цілому характеризуючи ступінь забруднення атмосфери в цих країнах, слід зазначити, що в Киргизстані найбільший рівень забруднення атмосферного повітря вихлопними газами автотранспорту відзначається в столиці республіки м Бішкеку. У Таджикистані найбільш неблагополучними по рівню забруднення атмосферного повітря є густонаселені райони Вахшській і Гиссарской долин, Согдской області, а також великі міста - Душанбе, Турсун-заде, Ходжент, Курган-тюбе. У Туркменістані головний забруднювач - пил.

Аналіз корінних причин виявлених проблем

До основних причин забруднення повітряного середовища в регіоні відносяться:

* По стаціонарних джерелах:

  • низький рівень технологій виробничих процесів, експлуатація морально застарілого і фізично зношеного технологічного обладнання;
  • недостатнє впровадження маловідходних і безвідходних технологій;
  • низька ефективність очищення викидів забруднюючих речовин в атмосферу, відсутність сучасного пилогазоочисного обладнання;
  • слабка аналітична база визначення специфічних забруднюючих речовин;
  • відсутність автоматизованої системи контролю джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

* По пересувних джерел:

  • зношеність транспортних засобів;
  • погана якість доріг;
  • низька якість споживаного палива;
  • недостатній контроль якості вихлопних газів транспортних засобів;
  • відсутність нормативів на утримання оксидів азоту та свинцю у вихлопних газах автомобілів.

Основні джерела забруднення повітря

стаціонарні джерела

Від промислових підприємств і об'єктів енергетики в повітряне середовище викидається понад 150 найменувань шкідливих речовин, основними з яких є оксиди сірки, азоту, вуглецю, вуглеводні, аміак, сірководень, фтористий водень, важкі метали, бензапірен та ін.

Аналіз видів виробництв і якісного складу викидів показав, що найбільш великими забруднювачами атмосфери діоксидом сірки і необробленими вуглеводнями в регіоні є підприємства паливно-енергетичного та нафтогазового комплексів. Паливно-енергетичний комплекс є також основним джерелом емісії в атмосферу двоокису вуглецю і метану, які створюють парниковий ефект, що викликає глобальну зміну клімату. Великими джерелами забруднення повітря газоподібними домішками і важкими металами є гірничодобувні і металургійні підприємства. Підприємства хімічної промисловості викидають в атмосферу специфічні забруднюючі речовини: пил аміачної селітри, оксиди азоту, аміак, фенол, органічні розчинники. Будівельна промисловість і виробництво цементу є головними джерелами виділення пилу.

Серйозну загрозу для здоров'я людей і навколишнього середовища представляє група хімічних речовин, відомих як стійкі органічні забруднювачі (СОЗ), до яких відносяться пестициди, промислові хімічні речовини - гексахлорбензолу, ПХБ, а також нецільові побічні продукти - діоксини та фурани.

пересувні джерела

Головні забруднювачі в секторі транспорту - це оксиди азоту, оксид вуглецю, вуглеводні, бенз (а) пірен, альдегіди. Неповне згоряння палива в двигунах автомобілів перетворює частину вуглеводнів в сажу, яка містить смолисті речовини. Використання етилованого бензину веде до високих рівнів вмісту свинцю в повітрі, що негативно впливає на здоров'я людей, особливо дітей. На транспортні засоби припадає приблизно 90% викидається в атмосферу свинцю.

природні джерела

Природними джерелами забруднення повітря в Центрально-Азіатському регіоні є пустелі Каракуми і Кизилкуми, а також висохле дно Аральського моря, з поверхні якого вітром піднімаються і переносяться із заходу на схід великі маси засоленої пилу. З сіллю переносяться тонни сільськогосподарських хімікатів - залишків пестицидів і добрив. Щорічно 43 млн.тонн солей виноситься з басейну Аральського моря і осідає на площі 1,5 - 2,0 млн.кв.км, завдаючи значної шкоди близько розташованим аграрним регіонам.

Оцінка транскордонних аспектів

У 1992 р за програмою ЄМЕП були прораховані взаємні транскордонні випадання сполук сірки (SOx), окисленого азоту (NОx) і відновленого азоту (NHx) між країнами ЦАР. Проводилось математичне моделювання далекого перенесення в атмосфері сірки і азоту.

Негативний вплив на південні райони Узбекистану надають викиди Таджицького алюмінієвого заводу. Газоподібні і пилоподібні фтористі з'єднання, котрі виділяються в значних кількостях в атмосферне повітря при отриманні металевого алюмінію, створюють загрозу екологічній безпеці регіону, здоров'ю людей і тварин.

Останнім часом за рахунок інтенсивного пересування транспорту по «Шовковому шляху» збільшилася кількість транзитного транспорту, що призводить до зростання в атмосфері концентрацій токсичних речовин від вихлопних газів автомобілів.

З осушенного дна Аральського моря відбувається перенесення солі в результаті розвитку потужних піщаних і сольових бур. З сіллю переносяться тонни сільськогосподарських хімікатів - залишків пестицидів і добрив.

Оцінка обсягів транскордонного переносу забруднюючих речовин в атмосфері можливо тільки шляхом проведення спеціальних досліджень і розрахунків.

джерело: Регіональний План Дій з охорони навколишнього середовища, схвалений рішенням Міждержавної комісії зі сталого розвитку від 12 квітня 2001 р

Матеріали по темі

Новости