Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кліматичні контрасти півночі і півдня Далекого Сходу

  1. Загальна характеристика клімату Далекого Сходу Східна околиця Азії, де розташований російський Далекий...
  2. клімат Примор'я

Загальна характеристика клімату Далекого Сходу

Східна околиця Азії, де розташований російський Далекий Схід, визначає головні особливості його природи. Територія безпосередньо підпадає під вплив Тихого океану і належать йому морів. Величезна протяжність території з півночі на південь і з заходу на схід приводить до великої контрастності клімату - різко континентального на півночі і мусони на південному сході. Тут взаємодіють континентальні і морські повітряні маси помірних широт, що викликають ці кліматичні контрасти.

Північна частина регіону має дуже суворий клімат з малосніжною і тривалою зимою, а на півдні, де клімат має мусонний тип - зима холодна і вологе літо. Складний, в основному гірський рельєф, теж надає на клімат своє великий вплив. Холодне повітря з боку Азіатського максимуму в зимовий період спрямовується на південний схід. Холодний континентальний повітря Східного Сибіру по околиці Алеутського мінімуму на північному сході вступає у взаємодію з теплим морським повітрям. Результатом цієї взаємодії є часто виникають циклони, що приносять опади. Нерідкі зимові хуртовини з великою кількістю випадає снігу. На Камчатці, наприклад, висота снігового покриву може досягати $ 6 $ м.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Значними бувають снігопади і на Сахаліні. Повітряні потоки з боку Тихого океану спрямовуються на сушу в літній період, починається період мусонних дощів. Відбувається це в результаті взаємодії континентальних і морських повітряних мас. У смузі мусонного клімату знаходяться Амурська область і Приморський край, тому Амур розливається влітку, а не навесні. Виникаючі повені часто носять катастрофічний характер. У прибережні райони з боку південних морів приходять руйнівні тайфуни. Помірно-мусонний клімат Далекого Сходу це єдине місце в Росії. В цілому такий тип клімату досить сприятливий.

Далекий Схід Росії лежить в трьох кліматичних поясах:

  1. Арктичний кліматичний пояс;
  2. Субарктичний кліматичний пояс;
  3. Помірний кліматичний пояс.

Узбережжя Північного Льодовитого океану лежить в межах арктичного клімату з невеликою кількістю сонячної радіації і невеликою кількістю опадів.

З просуванням на південь на зміну арктичному клімату приходить субарктический. Він охоплює Верхоянский хребет, хребет Черського, Корякское і Колимські нагір'я. Кількість опадів доходить до $ 400 $ мм.

Південно-західна частина регіону знаходиться в зоні різко континентальної області помірного кліматичного поясу. Цей тип клімату відзначається на Среднесибірськом плоскогір'я і Алданском нагір'я.

Південна частина Далекого Сходу, а саме Примор'ї, лежить в межах мусонного клімату. Тут протягом року панують сезонні вітри -муссони, які взимку дмуть у бік океану, а влітку навпаки. Зима тут буде відносно холодна, а літо вологе і прохолодне. Річна кількість опадів збільшується до $ 800 $ мм з переважанням річного максимуму. Камчатка знаходиться в зоні морського клімату помірного поясу.

визначення 1

Мусони - це вітри, що змінюють свій напрямок по сезонах року. Літній мусон дме з океану на сушу, зимовий мусон дме з суші на океан.

клімат Чукотки

Хтось називає Чукотку дальнім кутом окраїнною Сибіру, ​​а хтось вважає її північним краєм Далекого Сходу. На території цього Чукотського півострова розташувався Чукотський автономний округ. Відкрита Чукотка була в $ 1648 $ м експедицією С. Дежньова. Анадирський острог став на цій території першим російським населеним пунктом. Велика частина Чукотського півострова знаходиться за Полярним колом, де тривалість зими складає $ 10 $ місяців. Півроку сонце не показується над горизонтом, а другу половину року за горизонт не заходить. Клімат території суворий, субарктичний, морський на узбережжі і континентальний у внутрішніх частинах півострова. Середня температура в січні від - $ 15 $ до - $ 39 $ градусів. Температура в західних континентальних частинах Чукотки нерідко знижується до $ 44 $ - $ 60 $ градусів, а для східних районів характерні сильні вітри, сніжна заметіль.

Літня липнева температура від + $ 5 $ до + $ 10 $ градусів. Коротке, дощове і холодне літо, протягом якого сніг не скрізь встигає розтанути. У регіоні був зареєстрований абсолютний мінімум - $ 61 $ градус і абсолютний максимум + $ 34 $ градуси. За рік випадає від $ 200 $ до $ 500 $ мм опадів. Повсюдно і неглибоко залягає вічна мерзлота. Територія розташована в зоні впливу двох океанів, має складну атмосферну циркуляцію, яка в теплий і холодний періоди істотно різниться. Взимку над Чукоткою панує область підвищеного атмосферного тиску, з яким стикаються циклони європейсько-азіатського фронту, арктичні антициклони і південні циклони. В результаті погода за короткі проміжки часу різко змінюється.

На зміну морозам і сильним вітрам раптово приходить сира відносно тепла погода зі снігопадами. Влітку, коли суша в якійсь мірі прогрівається, встановлюється область зниженого тиску. Над Тихим океаном в цей час антициклони, а над узбережжям Північного Льодовитого океану - циклони європейсько-азіатського фронту і холодні арктичні повітряні маси. Взаємодія цих циркуляційних факторів теж призводить до частої зміни погоди - тепла погода раптово змінюється на холодну з заморозками. Сніг може йти в будь-який літній місяць. щорічні поодинокі пориви вітру можуть досягати $ 50 $ - $ 60 $ м / с.

Кліматичні рекорди є характерними для Чукотки:

  1. Радіаційний баланс тут найменший;
  2. Максимальна кількість днів без сонця;
  3. Мінімальна кількість годин сонячного сяйва;
  4. Максимальна середньорічна швидкість вітру;
  5. Максимальна в Росії повторюваність штормів і ураганів.

клімат Примор'я

На півдні Далекого Сходу знаходиться Приморський край, який з півдня і сходу омивається Японським морем. Його протяжність з півночі на південь становить $ 900 $ км, а з заходу на схід - близько $ 280 $ км. Примор'ї розташоване в межах помірного мусонного клімату. В області Азіатського антициклону формуються холодні, і сухі повітряні маси, під впливом яких Примор'ї знаходиться в зимовий період.

Переважаючими в цей час будуть північно-західні вітри. Влітку, коли переважають південно-східні вітри, перенесення повітря йде з боку океану. Початок зимового періоду на півночі і на півдні Примор'я трохи відрізняється - на півночі зима приходить в перших числах листопада, а на півдні - в середині місяця. Тривалість зимового періоду $ 4 $ - $ 5 $ місяців, а в гірських районах до шести місяців. Зима, як правило, суха і морозна, велика кількість ясних днів. Для зими характерні часті відлиги, з підвищенням денної температури до + $ 10 $ градусів. У розподілі зимових температур Примор'я значну роль відіграє хребет Сіхоте-Алінь. Хребет виконує роль кліматичної межі між прибережними і передгірними районами. У зимовий період температуру повітря підвищують вітри, що дмуть з гір в сторону моря, тому більш теплими будуть південне і східне узбережжя.

В районі Знахідки відзначаються найтепліші зими, а для гірських районів центральних і північних частин Примор'я характерні найхолодніші зими. На узбережжі середня температура січня - $ 14 $ градусів, а в глибині краю - $ 23 $ градуси. Зимові опади досить рідкісні. Весняний період на півдні регіону починається в кінці березня, на півночі - на початку квітня. Тривалість весняного періоду на узбережжі триває приблизно $ 2 $ місяці, а в континентальних районах $ 1,5 $ місяці. Характерними є весняні заморозки, що закінчуються в прибережних районах в кінці квітня, а на материковій території - в перших числах травня. З різницею в півмісяця на півдні і на півночі в Примор'ї починається літо. Це початок червня і відповідно середина червня.

зауваження 1

Особливістю літнього періоду є рясні опади і тумани, тропічні тайфуни. В континентальній частині Примор'я перша половина річного періоду спекотна і суха. На узбережжі в цей час прохолодно і волого, часті тумани та мряка. У другу половину літа, жарку і вологу, набирає силу літній мусон. Липень для континентальних районів Примор'я є найтеплішим місяцем. Середня температура липня + $ 25 $ градусів. Найтепліший місяць на узбережжі - серпень, з температурою повітря + $ 20 $ градусів. З початком вересня місяця на північ Примор'я приходить осінь. На півдні вона починається в середині місяця. Зазвичай осінь суха і ясна, а в кінці вересня приходять перші заморозки. З приходом листопада в Примор'ї настає зима.

Нічого не зрозуміло?

Новости