Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Особливості природи Східного Сибіру

  1. Східна Сибір як географічний регіон зауваження 1 У різних джерелах пропонуються різні схеми фізико-географічного...
  2. Грунтово-кліматичні умови Східного Сибіру
  3. Особливості живої природи Східного Сибіру

Східна Сибір як географічний регіон

зауваження 1

У різних джерелах пропонуються різні схеми фізико-географічного районування. Але особливості рельєфу дозволяють об'єднати ці схеми в єдину систему. Особливо це стосується Сибіру. Західна Сибір - це добре виражений регіон в межах Західно-Сибірської рівнини.

Долина Єнісею служить природним кордоном регіонів. Всю територію Середньої і Північно-Східного Сибіру, ​​що лежить на схід від Єнісею, об'єднують під назвою «Східний Сибір». Цей регіон розкинувся від обсько-Єнісейського межиріччя на заході, до гірських гряд тихоокеанського вододілу на сході. На півночі Східна Сибір відкривається в узбережжю Північного льодовитого океану. Південь регіону межує з Монголією і Китаєм.

До складу регіону входять території Красноярського і Забайкальського країв, Читинської області, Бурятії, Туви і Якутії. Регіон вражає своїми розмірами. На його території можуть розміститися кілька великих європейських держав. Загальна площа регіону становить понад $ 7 $ млн км $ ² $.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Рельєф і геологічна будова Східного Сибіру

В основі тектонічної будови Східного Сибіру лежать древня Сибірська платформа, ділянки формується мезозойської платформи Північного Сходу Сибіру, ​​складчасті області різних епох гороутворення. Складна історія формування території зумовила велику різноманітність рельєфу. В цілому місцевість дуже сильно піднята, тому її називають «Високої Сибіром». Гори і плоскогір'я займають три чверті всієї площі регіону. Середні висоти перевищують $ 500 $ м.

У кайнозої завершилося формування на основі сибірської платформи Середньо-Сибірського плоскогір'я. На Таймирі відбулося омолодження рельєфу і відродилися гори Бирранга. До омолодженим формам рельєфу відносять також наступні гірські системи:

  • Верхоянский хребет;
  • хребет Черського;
  • Корякское нагір'я.

У міжгірських прогину залягають такі низовини, як Вилюйская і Північно-Сибірська. Яно-Індігирськая і Колимська низовини є опущений край Євразії. Деякі геологи виділяють в їх підставі молоду Колимську плиту. Рельєф поцяткований розломами земної кори і слідами магматичних виливів. Виливаючи і застигаючи, магма утворила лавові плато.

Серед особливостей рельєфу слід зазначити, що гірські хребти закривають доступ тихоокеанських повітряних мас, а рівнини відкриваються до північного узбережжя.

Грунтово-кліматичні умови Східного Сибіру

Територія Східного Сибіру розташована в областях арктичного, субарктичного і помірного кліматичних поясів. Завдяки географічному положенню і рельєфу, тут встановився різко континентальний тип клімату. Зима дуже довга, малосніжна і холодна. Саме в Східному Сибіру (в районі Верхоянска і Оймякона) знаходиться полюс холоду північної півкулі. Мінімальна зареєстрована температура становила $ -71 ° $ С.

Літо характеризується малохмарна і досить високими температурами (до $ + 30 ° $ С). З Арктики і Тихого океану надходять вологі повітряні маси, встановлюючи арктичний фронт. В горах можуть утворюватися снежники і льодовики. На більшій частині регіону поширена багаторічна мерзлота.

Грунти регіону різноманітні. З півночі на південь вони змінюються від бідних грунтів арктичних пустель до чорноземів міжгірських улоговин. Переважають мерзлотние грунту.

Особливості живої природи Східного Сибіру

На півночі регіону і в горах поширені тундра і лісотундра. Але на більшій частині території Східного Сибіру знаходиться светлохвойная тайга. Основний лісовими породами є модрина. У північних і гірських районах поширений кедровий стланик. У південних регіонах ростуть соснові ліси (сибірський кедр).

зауваження 2

характерною особливістю тваринного світу Східного Сибіру є велика кількість хутрових звірів. Їх хутро становив традиційний об'єкт промислу місцевого населення. Найбільш цінними хутровими тваринами є:

  • білка;
  • соболь;
  • горностай;
  • куниця;
  • колонок;
  • видра.

На рівнинах півночі розводять північних оленів, в південних регіонах - плямистих, благородних і ізюбрів.

Нічого не зрозуміло?

Новости