Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Житомир.info | Жителі Житомирської області масово тікають з провінції до столиці

Українці тікають з ураженої бідністю провінції до ситої столиці, перетворюючись в нову особливу касту - внутрішніх гастарбайтерів. Приїжджі трудівники готові на все, тільки б зачепитися в Києві, який їм здається раєм, - пише Катерина Іванова в № 4 журналу кореспондент від 1 лютого 2013 року

Велика різниця в зарплатах між Києвом і провінцією (офіційно на третину вище, а реально - в рази) - головний двигун міграції дешевої робочої сили в столицю і причина появи особливої ​​касти гастарбайтерів - трудових мігрантів в своїй же країні. За підрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень, одних лише трудових мігрантів, які проживають в столиці без реєстрації, вже близько 1 млн.

Причини концентрації ділової активності виключно в столиці, а також містах-мільйонниках експерти бачать в крах радянської системи планування і жахливих умовах для ведення бізнесу, які перешкоджають внутрішнім і зовнішнім інвестиціям, здатним створити нові робочі місця.

Тепер же у київських роботодавців очі розбігаються від бажаючих працевлаштуватися. Найбільш охоче беруть претендентів на робочі вакансії - зварювальників, слюсарів, токарів, продавців, водіїв та будівельників. Але багато хто з приїжджих погоджуються на будь-яку роботу і готові цілодобово стояти на неофіційних трудових біржах, а ночувати - на вокзалі.

«Люди намагаються виїхати [з насиджених місць на батьківщині] в надії на те, що, знайшовши хоча б якусь роботу, потім з часом зуміють обжитися, придивитися і, може, залишитися в столиці», - робить висновок Лариса Лісогор, заввідділом економіки праці інституту демографії та соціальних досліджень.

«Кожен другий у нас - іногородній», - розповідає Микола Лось, начальник відділу по роботі з корпоративними клієнтами Таксі Трійка. Вартість проїзду в Києві в два з половиною рази вище, ніж, наприклад, в Житомирі, більше замовлень і чайових - це і приваблює водіїв з провінції.

27-річний таксист Сергій Вовк з Попільні, що в Житомирській області, столичними вулицями їздить вже другий рік, але не перестає дивуватися економічної прірви, що розділяє центр і регіони. Особливо вражає його велика кількість дорогих машин і фешенебельні вітрини.

«Я спочатку навіть боявся заходити в супермаркет, губився», - зізнається Сергій.

Дивують його і кияни. «Дуже пафосні, - ділиться таксист. - Навіть на елементарне запитання, як пройти, відповідають з таким виглядом, ніби підійшов грошей позичити ».

З зневагою ставляться до найманим працівникам і багато роботодавців. «У них ставлення свинське - буває, просто не розраховуються з нами», - скаржиться 39-річний червонодеревець Андрій Караван, обстоює на привокзальній «біржі» дев'ятий рік.

Караван знімає квартиру біля станції метро Славутич. За гастарбайтерських мірками живе він непогано, адже середньостатистичному заробітчанину на перших порах не по кишені не те що окрема квартира - навіть кімната. Найчастіше приїжджі знімають просто спальне місце за 500-700 грн. в місяць на околиці Києва.

Зазвичай це кімнати, обставлені по периметру двоярусними ліжками, в яких розміщуються по п'ять-шість чоловік, розповідає Віталій. «А буває, що в трійку заселяють по 30 чоловік», - додає він.

Але і це не найгірший варіант. П'ять років тому, як і багато його земляків, Віталій втік в столицю від безгрошів'я і безперспективності з декількома гривнями в кишені. «Там все набагато гірше: сидять, квасять», - констатує робочий.

Олена Недашківська, бухгалтер з містечка Малин, що на Житомирщині, позбулася місця в приватному банку, потрапивши під скорочення. «Довелося їхати до Києва, де вже і так пів-Малина», - говорить вона. Тепер Недашківська трудиться покоївки в двох столичних родинах, отримуючи за кожну прибирання своє тижневе банківське платню. Заради економії на оренді житла вона по шість годин витрачає на те, щоб дістатися з дому до столиці і назад - благо робити це доводиться два-три рази на тиждень.

Відсутність роботи на периферії - результат провальної фінансової політики держави в роки незалежності, констатує Юрій Гаврилечко, економіст і експерт з проблем зайнятості населення. «Якщо в 1990 і роки приблизно 50% грошей, зароблених в регіоні [податкових відрахувань], залишалося в регіоні, а решта йшла в центр [Київ], то зараз 80-90%, а то і більше грошей йде в центр, а вже звідти перерозподіляється по всій країні », - пояснює експерт. У підсумку коштів на розвиток у регіонів катастрофічно не вистачає.

Такий метод управління країною, коли вся її економіка зосереджується в центрі, Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру, називає азіатським - «де хан, там і орда».

Для порівняння: в Польщі, що також вийшла свого часу з соцтабору, подібного перекосу між економіками центру і периферії немає. Зарплати у Вроцлаві, Познані, Кракові, Катовіце і Гданську майже не відрізняються від варшавських, так само як і ціни, розповідає Ярек Гросс, 40 річний службовець з Вроцлава. «Це дозволяє полякам вільно міняти місце проживання, не втрачаючи при цьому якості життя», - розповідає він.

У той же час Гросс визнає, що і в Польщі багатьох тягне Варшава. Але якщо його співвітчизники прагнуть від хорошого до кращого, то українці - від важких умов до більш-менш стерпним.

Вдихнути життя в українські регіони могли б інвестиції, одностайні аналітики. Хоча підстав, на їхню думку, для цього немає.

Всі опитані Корреспондентом експерти не плекають надії, що клімат в регіонах найближчим часом зміниться. «Досить великі групи населення будуть продовжувати шукати можливість заробітку і у внутрішній міграції [в столицю], і в міжрегіональної», - прогнозує Шевляков.

А поки що приїхали на заробітки в столицю свято вірять у власну формулу успіху: якщо вдасться пройти випробування Києвом, через десять, а іноді і сім років вони будуть «міцно стояти на ногах». Наприклад, Андрій Караван за дев'ять років роботи на «п'ятачку» купив невеликий будинок в Житомирській області. Більшість його «колег» про таке лише мріють.

Перекоси на ринку праці України наочно ілюструє дисбаланс зарплат і вакансій між найбільшими містами країни і регіонами.

Катерина Іванова, журнал кореспондент

Новости