Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стамбул за один день - маршрут прогулянки по 11 пам'яток

  1. Маршрут прогулянки по Стамбулу:
  2. Район Султанахмет в Стамбулі
  3. Айя-Софія
  4. Блакитна мечеть
  5. цистерна Yerebatan
  6. Колишній іподром і обеліски
  7. Романтичний європейський район за Блакитною мечеттю
  8. палац Топкапи
  9. Єгипетський базар
  10. Галатский міст
  11. Район Таксим - новий Стамбул
  12. Галатская вежа
  13. Вулиця Істікляль
  14. Площа Таксим і парк Гезі
  15. Ps Як подивитися в Стамбулі все важливе без черг і зі знижкою
  16. Що входить в Museum Pass İstanbul:

Насправді для того, щоб з толком і розстановкою подивитися Стамбул, знадобиться набагато більше, ніж один день. Потрібно як мінімум на кожен район міста виділити добу, а бажано провести в Стамбулі хоча б тиждень (саме стільки там ми і прожили). Тоді ви зможете відвідати основні визначні пам'ятки і не поспішаючи оглянути місто. З іншого боку, багато хто використовує Стамбул як транзитний пункт і не завжди мають можливість провести в ньому більше доби.

Загалом, я б хотіла, щоб ця стаття була була корисна і тим, у кого в Стамбулі буде мало часу, з її допомогою вони зможуть спланувати оптимальний маршрут прогулянки по місту. Але якщо днів заплановано більше - кожну описану пам'ятка можна буде оглянути уважніше, без поспіху і суєти.

Склала маршрут прогулянки в Google.Maps. Клікніть по картинці

Маршрут прогулянки по Стамбулу:

  1. Айя-Софія і Блакитна мечеть
  2. цистерна Yerebatan
  3. Колишній іподром і обеліски
  4. Романтичний європейський район за Блакитною мечеттю
  5. палац Топкан
  6. Єгипетський базар
  7. Галатский міст
  8. Район Таксим - новий Стамбул
  9. Галатская вежа
  10. Вулиця Істікляль
  11. Площа Таксим і парк Гезі

Район Султанахмет в Стамбулі

Починати знайомство зі Стамбулом найкраще з району Султанахмет. Не дарма він вважається самим туристичним - саме тут розташовані головні пам'ятки міста, при чому всі вони знаходяться на одній площі. Було б набагато сумніше, якби за ними довелося їздити по всіх окраїнах величезної Стамбула.

Я не буду втомлювати вас історичними довідками, взятими з Вікіпедії, а більше їм взятися, на жаль, нема звідки. З історією Туреччини я практично не знайома, але до наступної поїздки (коли б вона не трапилася) обіцяю виправитися. Поки ж вважаю за потрібне поділитися своїми власними враженнями.

Айя-Софія

Два найстаріших і найкрасивіших релігійних споруди, розташованих буквально в двох кроках один від одного - Айя-Софія і Блакитна мечеть. Це перше, що ви повинні подивитися в Стамбулі, якщо у вас всього 1 день.

Айя-Софія - це православний храм, перетворений в мечеть, але все ще дуже шановані християнами. Якщо ви захочете оглянути собор Святої Софії зсередини, то запасіться терпінням. На вході в будь-який час року і практично в будь-яку погоду величезна черга. Вона нас так налякала, що ми навіть сунутися туди побоялися. Зате наша несподівано придбана подруга зайшла в Айю-Софію в рамках оглядової екскурсії, тому фотографій у мене предостатньо. І там дійсно дуже красиво. У більшості путівників вам скажуть, що ви не подивилися Стамбул, якщо не зайшли в Айю-Софію. Моя думка, ви набагато більше втратите, якщо при короткому візиті до міста півдня простоїте в черзі. Але вирішувати, звичайно, вам. Якщо ви відчуваєте внутрішню необхідність зайти в собор, мечеть або два години просто просидіти на лавці і розглядати людей - зробіть саме це! Тільки так ваш відпочинок буде саме вашим.

Ціна: вартість входу в храм Айя-Софія 60 лір (близько 750 рублів на кінець 2018 роки)

Час роботи: з 9 до 19 (влітку), з 9 до 17 (взимку). З 1 листопада 2018 храм закритий по понеділках на реставрацію

сайт: http://ayasofyamuzesi.gov.tr/

Порада: приготуйтеся відстояти довгу чергу, якщо вирішите зайти в храм

Блакитна мечеть

З Блакитний мечеттю теж ситуація у нас вийшла дивна. Ми чесно кілька разів намагалися прорватися туди, поставивши обов'язкову для Стамбула галочку, але кожен раз потрапляли на молитву. Природно, нас, невіруючих в Аллаха, в мечеть в цей священний момент не пускали. Так ми і поїхали зі Стамбула, не побачивши своїми очима, за що Блакитну мечеть саме так і називають. Ну що ж, є привід повернутися) Серйозно, мечеть зсередини дуже красива і мені б дуже хотілося в неї зайти. Особливо після такого вдалого досвіду знаходження в мечеті в Астані .

Ціна: вхід в Блакитну мечеть безкоштовний

Порада: звіряйтеся з графіком молитов

цистерна Yerebatan

Ще одне дуже важливе для Стамбула місце, в яке ми цілком могли не потрапити (питаєте, чому ж ми займалися в Стамбулі? Мені самій цікаво)). Буквально в останній день за кілька годин до від'їзду я все-таки вирішила не залишати Стамбул, поки не спущуся в древнє водосховище. Я бачила його ні один раз на фотографіях і на відео, і обов'язково хотіла опинитися в цьому таємничому, містичному і дуже атмосферному місці. Відразу скажу, воно мене не розчарувало. Треба відзначити прекрасно підібраний «саундтрек» - грає в підземеллі музика ідеально підходить для цього місця. Шкода, що не вистачило часу на те, щоб посидіти в кафе і трохи довше позаліпать в йдуть в темноту тунелі з колон, але вражень мені все одно вистачило.

Ціна: 20 лір (трохи більше 250 рублів)

Час роботи: з 9 до 17:30

сайт: http://yerebatan.com/

Порада: якщо чергу в цистерну тягнеться на півкілометра на вулиці - краще прийти в інший час. Цілком може бути, що навіть через годину натовп розсіється і ви зможете насолодитися тишею підземелля.

Колишній іподром і обеліски

Якщо чесно, то площа між Софією та Блакитною мечеттю не дуже-то схожа на іподром. Я як не старалася, не змогла собі уявити, що саме в цьому місці колись проходили скачки. Потім мені вдалося випадково знайти картинку, яка чудово ілюструє, як виглядав Стамбул багато століть назад. Стає зрозуміло, що обеліски стояли в центрі іподрому, і саме навколо них проходили змагання. Я не розумію, як ці будівлі $ змогли дожити до наших днів. Це дуже круто.

Тут же знаходиться фонтан, який особливо гарний в нічний підсвічуванні. Між іншим, йому вже більше 100 років. Якось мимоволі пригадується, що в Омську кольорово-музичний фонтан прожив у своєму первісному вигляді років 5, потім з нього вкрали всі кольорові елементи. Але це ліричний відступ.

Вхід: безкоштовний

Порада: проникніться історичною цінністю цього місця і не забудьте випити кави на площі або біля шикарного фонтану.


Романтичний європейський район за Блакитною мечеттю

Відразу за Блакитною мечеттю знаходиться дуже симпатичний район, на який ми вийшли зовсім випадково. Гуляючи по ньому, я ловила себе на думці, що відчуваю себе в Європі. Невеликі дво-триповерхові будиночки, затишні дуже європейські кафешки і безліч англо-, франко-, німецькомовних туристів. Це ідеальне місце для романтичного вечора 14 лютого)

Скільки коштує: легка вечеря в кафе Nobel на двох з вином і піцою обійшовся в 40 лір (500 рублів). Тут же, до речі, знаходиться непоганий хостел Nobel . З того, що ми встигли побачити, хостел можу рекомендувати.

Порада: найкраще прогулятися тут після заходу сонця


палац Топкапи

Поряд з Блакитний мечеттю і собором Айа-Софія палац Топкапи - це обов'язкова для відвідин місце в Стамбулі. І це ще одне місце, яке ми не відвідали)) Зате ми дуже багато часу провели в парку палацу, в який просто закохані. Це саме те місце, де можна на годину-другу зависнути на лавочці, розглядаючи перехожих (місцевих і туристів), жуючи кукурудзу або бублик з шоколадною пастою. А ще ми тут в перші побачили папуги, що сидить на дереві, як якийсь звичайний голуб.

Сам палац Топкапи насправді місце цікаве, але мені б хотілося відвідати його поза екскурсійної групи, щоб можна було все уважно розглянути, чи не штовхаючись ліктями. Але для цього потрібно трохи більше знати про турецької історії, тому цю екскурсію я залишаю на майбутнє. Якщо у вас в Стамбулі тільки 1 день, вам теж, швидше за все, доведеться вибирати, на що варто витратити час, а на що ні. Майте на увазі, що всередину пускають тільки в обмежене число кімнат, тому багато всього цікавого залишиться поза вашою увагою.

Ціна: 60 лір (близько 750 рублів) + 35 лір (близько 450 рублів) коштує вхід в гарем

Час роботи: з 9 до 16:45 (взимку), з 9 до 6:45 (взимку)

сайт: http://topkapisarayi.gov.tr/

Онлайн продаж квитків: https://www.muze.gov.tr/

Порада: перед відвідуванням почитайте хоча б Вікіпедію, щоб бути «в темі»

кафе в парку палацу в Стамбулі. Ідеальне місце для чашечки турецької кави

Лавочка для залипання в парку Гюльхане

той самий папуга

Єгипетський базар

У моєму маршруті прогулянки по Стамбулу практично не приділяється увага шопінгу, тому що для мене це не так важливо. Проте, Єгипетський базар я все-таки вважаю за потрібне включити в список обов'язкових пам'яток, так як він знаходиться по дорозі, досить компактний для одноденної прогулянки і дуже колоритний. А ще ми дуже любимо спеції, смачні чаї і рахат-лукум - всього цього на базарі в надлишку.

Ціни: набір спецій 5 лір (60 руб), коробка рахат-лукум 12 лір (150 руб)

Час роботи: з 9 до 19 (вихідний неділя)

Галатский міст

Якщо після огляду району Султанахмет у вас ще залишаться сили, то вирушайте пішки в Таксим. Йти можна уздовж трамвайних шляхів, які в підсумку виведуть вас до знаменитого Галатський міст, уподобаному місцевими рибалками. Майте на увазі, що на першому ярусі моста можна купити стамбульський рибний бутерброд, який намагаються спробувати все туристи. Там же можна випити чашечку турецької кави і віддихатися.

Ціна: бутерброд 6 лір (близько 70 рублів), кава 6 лір

Порада: обов'язково спробуйте цей дивний рибний бутерброд, якщо ви позитивно ставитеся до риби

Район Таксим - новий Стамбул

Перебравшись через бухту Золотий Ріг, вирушайте до Галатської вежі. Виконати це можна двома шляхами - на найстарішому фунікулері або пішки по колоритною вуличці Галіп Деде. Вуличка чудова з купою сувенірних і музичних магазинчиків, ресторанчиками і свіжо вичавленим гранатовим соком. Але у неї є один мінус - вона круто піднімається вгору і, після Султанахмет, прогулянка по ній навряд чи принесе вам задоволення. Все-таки краще пройти її на зворотному шляху (якщо ще залишаться сили).

Європейський Стамбул по іншу сторону Золотого Рогу

магазинчики на вулиці Галіп Деде

Інша справа фунікулер - пара хвилин і ви вже нагорі. Можна заспокоювати себе, що фунікулер Тюннель - це теж невід'ємна частина екскурсії по Стамбулу) Головна проблема для нас була знайти вхід в цей самий Тюннель. Знаходиться він на першому поверсі будівлі зліва від трамвайної зупинки (через дорогу). Щоб не блукати - краще запитайте напрямок у місцевих жителів.

Ціна: якщо я не помиляюся проїзд 2 ліри (оплата за допомогою IstanbulKart)

вхід в Tunel

Галатская вежа

Підйом на Галатський вежу - це ще один обов'язковий пункт програми в Стамбулі. І що ви думаєте? Ага, на неї ми теж не забралися) Чергова величезна черга привела нас в зневіру, тому оглянули вежу з усіх боків і вирішили відправитися на вулицю Істікляль.

Ціна: 25 лір (близько 300 рублів)

Час роботи: з 9 до 20

Вулиця Істікляль

Це головна пішохідна вулиця в європейській частині Стамбула (хоча створюється враження, що і у всій Туреччині). У будь-який час дні й ночі нескінченні потоки людей течуть назустріч один одному в обох напрямках. Це просто якась щоденна і щогодинна демонстрація, без якоїсь певної мети.

На вулиці Істікляль багато магазинів відомих брендів, сувенірних крамниць і навіть є пара торгових центрів. Це також чудове місце для зголоднілих туристів, тому що на Істікляль величезна кількість різноманітних кафешок, забігайлівок і ресторанів. При чому вони є не тільки на головній вулиці, заглядайте в провулки - там буде в два рази дешевше і в стільки ж разів колоритнее)

Увечері ж Істікляль перетворюється в центр нічного життя. Саме сюди привели нас турецькі друзі в один з численних ресторанчиків «для своїх». Він сховався на другому поверсі непримітного будівлі і навіть не має вивіски. Таких затишних містечок в Стамбулі повно, і туристи можуть потрапити туди або по великій удачі, або завдяки знайомству з місцевими жителями)

Порада: прогуляйтеся по вулиці Істікляль як мінімум два рази - вдень і ввечері

Рада №2: як тільки зголоднієте - вирушайте в столову Ehlitat Lokantasi (Вас чекає смачна і недорога турецька кухня)

вуличні музиканти на Істікляль

Європейська архітектура в Стамбулі (вулиця Істікляль)

Знаменитий старовинний трамвайчик, до сих пір подорожує по вулиці Істікляль

Площа Таксим і парк Гезі

Останнє, що я раджу подивитися в Стамбулі за 1 день, - площа Таксим і парк Гезі. Це дуже знакова для міста місце. Взагалі в Стамбулі не так багато парків, а Таксим є одним з найпопулярніших, особливо серед молоді. Тому, коли місцева влада оголосила про свій намір знести парк і на його місці побудувати готель, місто збунтувався. Починалося все як невелика акція протесту, а перетворилося на одне з найжорстокіших протистоянь місцевих жителів з владою. Було це в червні 2010 року, коли ми хотіли перший раз побувати в Стамбулі. У підсумку ми все-таки вирішили відкласти поїздку, за порадою наших друзів, які активно брали участь в акціях протесту. Через рік видно результат цих дій - парк все ще на своєму місці, і жителі Стамбула і туристи все ще можуть насолоджуватися його спокоєм в центрі метушливого мегаполіса. Аплодую стамбульців стоячи.

Площа Таксим

парк Гезі

Звичайно, це далеко не все, що можна подивитися в Стамбулі, навіть якщо у вас всього один день. Якщо вам цікавіше шопінг - ви можете провести час на численних базарах або в сучасних торгових центрах. Можливо, ви виділите пару годин на круїз по Босфору на прогулянковому теплоході. А може бути, вам буде цікавіше побачити фортеця Румелі Хисарі , Яка справила на нас таке сильне враження. Обраний мною маршрут - це тільки один з численних варіантів прогулянки по Стамбулу, але далеко не найгірший варіант.

Ps Як подивитися в Стамбулі все важливе без черг і зі знижкою

Збираючи інформацію для цієї статті, я натрапила на туристичні карти - Museum Pass İstanbul. Ви можете купити її онлайн заздалегідь або в одному з стамбульських музеїв, уже перебуваючи в місті. Головна її перевага для туриста, який планує подивитися Стамбул за 1 день, - можливість проходити в музеї без черги. Крім того, якщо ви примудрилися пробігти по всіх визначних пам'яток, доступним по карті, ви ще зможете заощадити. Також карта дає знижки в деяких кафе і магазинах.

Карта Museum Pass İstanbul діє 5 днів. У кожен музей зі списку по карті можна зайти 1 раз.

Ціна: 185 лір (2300 руб)

Що входить в Museum Pass İstanbul:

  • Айя-Софія (без карти вхід 60 лір)
  • Палац Топкапи і Гарем (без карти 60 + 35 лір)
  • Археологічний музей Стамбула (без карти 30 лір)
  • Церква Святої Ірини (без карти 30 лір)
  • Музей турецького та ісламського мистецтва (без карти 35 лір)
  • Музей мозаїки (без карти 20 лір)
  • Музей історії науки і технологій в Ісламі (без карти 12 лір)
  • Музей Хору (без карти 45 лір)
  • Музей Фетхіє (без карти 6 лір)
  • Будинок-музей Галата Мевлеві (без карти 12 лір)
  • Фортеця Румелі Хісар (Без карти 15 лір)
  • Палац Йилдиз (безкоштовний і так))

Таким чином, якщо ви, на відміну від нас, любите ходити по музеях і плануєте оглянути як мінімум 3 з них (Собор Святої Софії, палац Топкапи з гаремом і, наприклад, Археологічний музей), то вам обов'язково варто придбати цю карту.

Питаєте, чому ж ми займалися в Стамбулі?
І що ви думаєте?

Новости