Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Планета Марс

  1. Поверхня і будова Марса
  2. супутники Марса
  3. характеристики Марса

Червона планета - Марс - названа так на честь однойменного давньоримського бога війни, аналогічного у греків Аресові. Вона є четвертою, по відстані, віддаленої від Сонця, планетою сонячної системи. Вважається, то саме криваво-червоний колір планети, який їй надає оксид заліза і вплинув на її назву.

Вважається, то саме криваво-червоний колір планети, який їй надає оксид заліза і вплинув на її назву

Марс в усі часи був цікавий не тільки вченим, але простим людям різних професій. Все від того, що людство покладало великі надії на цю планету, бо більшість людей сподівалися, що на поверхні Марса теж існує життя. Більшість фантастичних романів написано саме про планету Марс. Намагаючись проникнути в таємниці і розгадати її загадки, люди стрімко вивчали поверхню і будова планети. Але отримати відповідь на такий, всіх хвилює питання: «чи є життя на Марсі?», Поки так і не зуміли. Марс обертається по своїй, трохи витягнутій орбіті, навколо Сонця за 687 земних діб, зі швидкістю 24 км / с. Її радіус становить 1,525 астрономічних одиниць. Відстань від Землі до Марса, постійно змінюється від мінімального 55 млн. Км, до максимального 400 млн. Км. Великими протистояннями названі ті періоди часу, повторювані раз в 16 - 17 років, коли відстань між двома цими планетами ставати менше 60 млн. Км. Добу на Марсі, всього на 41 хвилину більше земних і складають 24 години 62 хвилини. Зміна дня і ночі, а так же пір року, теж практично повторює земні. Так само є і кліматичні пояси, але через більшу віддалення від Сонця, вони набагато суворіше, ніж на нашій планеті. Так, середня температура становить близько -50 ° C. Радіус Марса дорівнює 3397 км, що майже в два рази менше радіуса Землі - 6378.

Поверхня і будова Марса

Марс, нарівні з іншими планетами земної групи, складається з кори товщиною до 50 км, мантії до 1800 км і ядра, діаметром 2960 км.

У центрі Марса, щільність доходить до 8,5 г / м3 У центрі Марса, щільність доходить до 8,5 г / м3. В ході тривалих досліджень, було з'ясовано, що що внутрішню будову Марса і його нинішня поверхня складається в основному з базальту. Передбачається, що кілька мільйонів, а може і мільярдів років тому, на планеті Марс була атмосфера. Відповідно вода перебувала в рідкому стані. Про це свідчать численні русла річок - меандри, які можна спостерігати і зараз. Характерні геологічні утворення на їхньому дні, вказують, що вони протікали дуже тривалий період часу. Зараз, для цього немає необхідних умов і вода знаходитися тільки в шарах грунту, під самою поверхнею Марса. Це явище названо пермафрост (вічна мерзлота). Опис Марса і його характеристики часто зустрічається в доповідях знаменитих дослідників «Червоної планети».

Опис Марса і його характеристики часто зустрічається в доповідях знаменитих дослідників «Червоної планети»

Решта поверхню Марса і його рельєф, володіє не менш унікальними знахідками. Будова Марса відрізняється глибокими кратерами. У той же час, на цій планеті, є найвища гора у всій Сонячній системі - Олімп - марсіанський згаслий вулкан заввишки 27,5 км і діаметром 6000 м. Так само, присутній грандіозна система каньйонів Маринер довжиною близько 4 тис. Км і цілий район древніх вулканів - Елізіум.

супутники Марса

супутники Марса

Фобос і Деймос - природні, але дуже маленькі, супутники Марса. Вони мають не правильну форму, і за однією з версій, являють собою, захоплені гравітацією Марса, астероїди. Супутники Марса Фобос (страх) і Деймос (жах) - це герої давньогрецьких міфів, в яких вони допомагали богу війни Аресу (Марсу), перемагати в боях. У 1877 році, їх відкрив астроном з Америки Асаф Холл. Обертання обох супутників по своїй осі відбувається з однаковим періодом, як і навколо Марса, за рахунок цього вони весь час звернені до планети однією стороною. Деймос поступово вдається від Марса, а Фобос навпаки, притягується ще більше. Але це відбувається це дуже повільно, тому, врятли наші найближчі покоління, зможуть побачити падіння або повний розпад супутника, або його падіння на планету.

характеристики Марса

• Маса: 6,4 * 1023 кг (0,107 маси Землі)
• Діаметр на екваторі: 6794 км (0,53 діаметра Землі)
• Нахил осі: 25 °
• Щільність: 3,93 г / см3
• Температура поверхні: -50 ° C
• Період обертання навколо осі (добу): 24 години 39 хв 35 секунд
• Відстань від Сонця (середнє): 1,53 а. е. = 228 млн. км
• Період обертання навколо Сонця по орбіті (рік): 687 днів
• Швидкість обертання по орбіті: 24,1 км / с
• Ексцентриситет орбіти: e = 0,09
• Нахил орбіти до екліптики: i = 1,85 °
• Прискорення вільного падіння: 3,7 м / c2
• Супутники: Фобос і Деймос
• Атмосфера: 95% вуглекислий газ, 2,7% азот, 1,6% аргон, 0,2% кисень

Але отримати відповідь на такий, всіх хвилює питання: «чи є життя на Марсі?

Новости