Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Байкал

«Славне море», «священний Байкал», Батько-Байкал, Омулевая бочка, Сибірське море - яких тільки порівнянь ні заслужило це колосальне природне явище серед просторів нашої безкрайньої Росії!

Озеро Байкал і його околиці - місця неймовірної, космічної краси. Піщані і галькові пляжі, глибокі лагуни, «альпійські» луки і гостроверхі гірські вершини, полонини і великі степи, чарівні острова, свіжий гострий вітер і сліпуче яскраве сонце - все це Байкал. Саме тут, на берегах безкрайнього водного дзеркала, можна насолодитися справді вселенським спокоєм і «залатати» енергетичні проломи змученої міської душі приголомшливою силою первозданної Матері-Природи ...

Озеро Байкал - найглибше озеро планети Земля. У самому центрі Євразії, в південній частині Східного Сибіру, ​​серед гірських хребтів Байкальської гірської країни широко розкинулися води цього кришталевого природного резервуара. Максимальна глибина озера Байкал 1637 м, довжина 636 км, а ширина 80 км. У Байкал впадає понад 330 річок, а витікає зі нього єдина річка - велична і могутня красуня Ангара.

Дивно, але навіть в наш час глобального природного забруднення воду озера Байкал можна пити некип'яченої! Причому пити її ми будемо дуже довго, адже це унікальне озеро-море - один з найбільших природних резервуарів чистої прісної води. Майже двадцять відсотків всіх (!) Світових запасів і 90 відсотків російських запасів прісної води «зберігається» саме в озері Байкал. Байкал ще й найдавніше озеро на Землі, адже його вік налічує, за різними даними, від 20-25 до 30 мільйонів років!

Байкал - льодовикове озеро, а термін життя льодовикових озер щодо «недовгий» і закінчується, як правило, поступовим заболочуванням і заростанням дна шаром мулу. Яскравий тому приклад - озеро Неро в околицях Ростова Великого. Унікальність Байкалу в тому, що, не дивлячись на своє льодовикове походження, Байкал сьогодні - саме прозоре озеро в світі і, до того ж, інтенсивно росте, адже його берега «розходяться» щороку на 2 см. Деякі вчені взагалі вважають Байкал зароджуються новим океаном планети !

Назва озера Байкал, швидше за все, походить від монгольського слова Байгал - Багатий вогонь. Хоча має право на життя і версія походження назви від тюркського слова Бай-Куль - Багате озеро. Як би там не було, вже з давніх-давен, численні народи і племена, що жили в околицях Байкалу, визначили ключове слово для назви свого годувальника-озера - «багатий».

Озеро Байкал і узбережжі Байкалу - справжня природна комора. Буйство і багатство Байкальської природи неймовірно! Рослинний і тваринний світ Байкалу різноманітний надзвичайно. Байкальські води «кишать» цінної рибою. Тут водиться байкальський осетер, таймень, ленок, сиг, знаменитий байкальський омуль, харіус сибірський, щуки; тріскові, сомів, окуневі ... Недарма рибалка на Байкалі - пристрасна мрія будь-якого рибалки! На вдалих уловах благоденствує унікальна байкальська нерпа. А в травні кожного року на берега Байкалу виходять численні родини бурих ведмедів - ласувати жирної байкальської рибкою після зимової сплячки. Байкал - годувальник величезних зграй чайок, а на узбережжі і островах Байкалу гніздяться гоголі, Турпан, огарі. Тут водиться рідкісний хижак орлан-білохвіст.

Сьогодні Байкал, Прибайкалля і Забайкальський край інтенсивно «освоюються» російськими та зарубіжними туристами. Недарма озеро Байкал внесено ЮНЕСКО до Списку природної спадщини. Основний туристичний маршрут по Байкалу, починається, як правило, в Іркутську. Хоча відправитися в тури по Байкалу можна і з Улан-Уде, і з Северобайкальска.

Іркутськ - найстаріший сибірське місто і негласна столиця Східної Сибіру. Це справжній центр туризму по Байкалу. Закладено Іркутськ був в 1661 році на березі річки Іркут. Иркутские золоті копальні здобули Іркутську славу «Золотий столиці» Сибіру, а нечуване багатство іркутських золотопромисловців сприяло процвітанню міста. А вже будівництво Транссибірської магістралі і зовсім затвердив Іркутськ в статусі головного міста і адміністративного центру величезного регіону Росії. Сьогодні Іркутськ - один з найбільших міст Росії, що представляє безперечний культурний та історичний інтерес. У місті збереглося безліч рідкісних пам'ятників цивільної архітектури: різьблені дерев'яні шедеври XIX-XX століть. Найгарніший Знаменський монастир - одна із значних пам'яток Іркутська. А Краєзнавчий і Художній музеї Іркутська - одні з найстаріших музеїв Росії, з чудовими і великими експозиціями. До природних визначних пам'яток Іркутська відносяться околиці знаходиться неподалік села Велике Голоустное.

Тут знаходиться знаменитий Прібайкальскій національний парк. Приголомшливої ​​краси пейзажі дельти річки Голоустной, яскраві квіткові галявини «альпійських лугів» в обрамленні віковічної тайги, джерельні води Сухого озерця, печери і кручі Малої та Великої кадильний падей здобули цій місцевості славу «Воріт Байкалу». А одне з найбільш незабутніх байкальских пригод в околицях Іркутська - сплави по річці Іркут. Особливо вражає своєю первозданною красою Зиркузунское ущелині, за яким проходять маршрути сплавів.

Неподалік від Іркутська перебуває селище Листвянка. Власне, круїзи і подорожі по Байкалу починаються саме звідси. Одна з видатних рукотворних пам'яток Байкалу - знаменита «Кругобайкалка» - Навколобайкальська залізниця (КБЖД).

Одна з видатних рукотворних пам'яток Байкалу - знаменита «Кругобайкалка» - Навколобайкальська залізниця (КБЖД)

Це унікальний пам'ятник культури, архітектури та інженерної думки початку XX століття. Якраз з Листвянки можна зробити приголомшливе подорож навколо Байкалу, милуючись панорамами чарівного озера з вікна поїзда, або проплисти на катері по Байкалу уздовж КБЖД, споглядаючи дивовижні байкальские краси з водного ракурсу. Ліствянка входить в маршрут Великий Байкальської Стежки. Ця стежка - унікальний міжнародний проект по створенню організованої системи туристичних стежок навколо озера Байкал і по всьому Байкальського регіону. В Листвянка знаходяться унікальний музей Байкалу і Нерпінарій, де поблизу можна помилуватися Нерпа - чудовими байкальскими тюленями.

В Листвянка знаходяться унікальний музей Байкалу і Нерпінарій, де поблизу можна помилуватися Нерпа - чудовими байкальскими тюленями

Тут же знаходиться Іркутський архітектурно-етнографічний музей під відкритим небом «Тальци». З високого берега відкриваються чарівні види на Ангару і знаменитий Шаман-камінь, який за переказами розсерджений Байкал кинув услід непокірної дочки-Ангарі, тікала до нареченого Єнісею. Вершина однієї з гір в селищі Листвянка носить назву Каменя Черського. До цієї природної оглядовому майданчику заввишки майже 800 метрів веде канатна дорога. З Каменя Черського відкриваються приголомшливі панорами Байкалу, на вершини хребта Хамар-Дабан, на витік Ангари і саму величну річку аж до Іркутського водосховища.

Одна з природних пам'яток Листвянки, та й усього Байкалу - туристична стежка по скелястих, покритим модриновим лісом берегах. Це стежка в сторону селища Великі Коти. Спускаючись до кришталевої воді Байкалу, стежка приводить на безлюдні галькові пляжі, де можна позасмагати, покупатися і насолодитися красою і тишею заповідних місць ... Ще одна цілорічна забава і розвага для туристів в Листвянка - Байкальський центр їздового спорту. Тут і взимку, і влітку можна поспілкуватися з чарівними чотириногими вихованцями - їздовими собаками і спробувати себе в якості каюра.

Одна з перлин байкальских пам'яток - околиці міста Байкальська. Тут знаходиться чудовий природний парк Пік Черського, до складу якого входять красиві високогірні озера «Серце» та «Чортове озеро». Мальовничі каскади водоспадів річки Подкомарной, зарості блакитний сибірської ялини - краса захоплює дух! В околицях парку збереглися залишки старовинного Старокомарского тракту, який пов'язував Сибір і Монголію.

Неподалік від Байкальська, біля підніжжя хребта Хамар-Дабан, розкинулися три найкрасивіших озера: «Казка», «Смарагдове" і "Мертве». У народі ці озера називають Теплими озерами. Влітку вода в них добре прогрівається, і купатися в них дуже комфортно. Хаман-Дабан, що в перекладі означає «Горіховий перевал», - унікальний гірський природний парк зі своїм мікрокліматом і дивним рослинним і тваринним світом.

Безсумнівно, Байкальск - ще і байкальська гірськолижна «столиця». Багаторівневі розгалужені траси гори соболині залучають лижників і сноубордистів з усієї Росії і з-за кордону.

До визначних пам'яток Северобайкальска - ще одного з туристичних центрів на Байкалі - відноситься унікальне природне явище Байкалу, що свідчать на користь його «активної» геологічної молодості. Це термальні джерела Гуоджекіт і гарячі джерела Джілінда і Хакуси. Цілющі фтористо-гідрокарбонатні і сульфатно-натрієві води джерел приваблюють сюди безліч поціновувачів цих дивовижних «природних лікарень». Неподалік від Северобайкальска розташовані мальовничі Слюдянскій озера, що утворилися при розробці слюди. На нині занедбаних слюдяних штольнях колись працювали ув'язнені ГУЛАГу. Активний відпочинок в околицях Северобайкальска - слав по гірській річці Тия. А блаженним пляжним нечегонеделаньем в околицях Северобайкальска можна «зайнятися» на найкрасивіших байкальских пляжах губи Онакачан і Сеногда.

Одна з найбільш вражаючих своєю красою і приголомшливою енергетикою пам'яток Байкалу - єдиний населений байкальский острів Ольхон.

Це «середовище проживання» великих Ольхонських духів, місце «проживання» самого шанованого байкальської божества Угуте-нойон і «енергетичне серце» Байкалу. Тут живуть справжні шамани - нащадки давніх майстрів обрядів камлання. Ольхонском мис Бурхан і скеля Шаманка - унікальні святині Азії. Але, перш за все, острів Ольхон - дивовижною, приголомшливої ​​краси заповідник природи. Унікальний ландшафт Ольхона у вигляді безкраїх степів на півдні і з зубцями гір на півночі, солоне озеро Шара-Нур, теплі озера Ханхой і Нуку-Нур, мальовничий мис Хобой в заростях байкальської багна, красиві ліси з сосен, модрин і беріз, напоєні ароматом нагрітого сонцем чебрецю - це справжня Байкальська казка! Місце прилучення до великих таємниць справжньої живої краси.

Середня температура по місяцях

січень

лютий

Березень

квітень

травень

червень

Липень

Серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

-14 °

-24 °

-11 °

-24 °

-2 °

-15 °

+ 8 °

-2 °

+ 16 °

+ 3 °

+ 25 °

+ 10 °

+ 27 °

+ 12 °

+ 24 °

+ 9 °

+ 15 °

+ 3 °

+ 7 °

-3 °

-4 °

-11 °

-11 °

-20 °

Відстань від Москви до озера Байкал більше 5000 км. Але навіть такі відстані не можуть стати перешкодою для відкриття одного з найбільш приголомшливих місць нашої Вітчизни! Багатоденні тури на Байкал - це розкішний свято прилучення до дивовижної краси. А може бути, в чомусь, поїздка на озеро Байкал - це відкриття самого себе ...

Екскурсійні тури на Байкал

Новости