Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

500 днів навколо світу: білоруска вирішила об'їхати світ на мотоциклі

Фото: auto.onliner.by

Мінчанка першої з белорусок відправляється в таке кругосвітню подорож.

Катерина Дубаневич - повна протилежність стереотипам про мотоциклістів. Надобережна, хоч у спеку, хоч в холод в шоломі і повному комплекті екіпіровки. А якщо готується в далеку поїздку, то продумує все до дрібниць, вибирає найкрасивіші маршрути, цікаві місця. Здається, ніж зараз здивуєш - за часів, коли Instagram і YouTube на піку популярності. Але всякий раз вона примудрялася захоплювати увагу, наприклад, божевільними пейзажами Ісландії або поїздкою на фінський архіпелаг, де в основному живуть шведи і є стежка тролів. Зараз дівчина планує своє головне подорож - навколосвітню. Її мотопроект викликав гаряче обговорення в соціальних мережах, пише onliner.by .

Початок. Мотоцикли - робота і хобі

Зрозуміло, думка пуститися в таку ризиковану авантюру прийшла не просто так, а після безлічі мотопоездок на далекі відстані.

- За кермом мотоцикла я вже вісім років, - розповідає дівчина. - Їздити початку досить пізно - в 25, вже маючи за плечима досвід водіння автомобіля. Першим мотоциклом став M1NSK М4200 (проект «Мотовело» і Юрія Шифа) - легкий, маневрений, прощає багато помилок починаючого водія. У той час я працювала на «Мотовело», якому присвятила сім років свого життя.

Другим мотоциклом також став M1NSK, але на 50 кубічних сантиметрів більше - С4250. Його Катерина пофарбувала в рожевий колір і вирішила вже почати подорожувати.

- Першим самостійним виїздом стала поїздка на Куршськую косу, під час якої було пробито колесо і придбаний безцінний досвід вирішення форс-мажорних ситуацій, тривалого перебування за кермом і їзди в дощ, - згадує мотоциклістка. - Восторг від нових доріг, неймовірної природи, піщаних дюн, танцюючого лісу і ні на що не схожого відчуття дороги був настільки великий, що на наступний ранок після повернення я знову вирушила в дорогу, тільки вже в Латвію, де знаходився маленький містечко піньк (після цього свій мотоцикл я теж стала називати Pinky). Разом - всього чотири дні травневих свят і величезний багаж вражень.

Після цього запланований відпустку в Туреччині був скасований. Катерина задумалась про двотижневе мотовояже по Європі.

- Відпустка випав на жовтень. Перепад температур в дорозі складав від -5 до +20 за Цельсієм. Зате я побувала в Альпах, доїхала до Венеції, зачарований затишній Словенією, дихала кристально-чистим повітрям біля замку Нойшванштайн (Німеччина) і гуляла по контрастному і яскравого Амстердаму, - перераховує дівчина.

За її словами, завершивши подорож довжиною понад 5 тисяч кілометрів, вона «захворіла» остаточно.

Зараз у неї BMW F650GS, на якому мотоциклістка проїхала Ісландію, Сахалін, Курильські, Аландські, Фарерські острови - всього 26 країн.

Фото: auto.onliner.by

Як зізнається Катерина, їй особливо подобаються поромні переправи і місця, в яких мало людей, але первозданна природа.

Аварія. переосмислення

Будь-яка подія змушує нас переживати попередній досвід інакше. Такою подією для дівчини стала аварія. Це сталося на грунтовці, на якій колесо потрапило в глибокий пісок. Катерина перелетіла через кермо ...

Підсумок - складний осколковий перелом плеча, дві операції, рік з титановою пластиною і довгий період реабілітації.

- Знову почати їздити було страшнувато, але я сотню раз прокрутила в голові момент події, проаналізувала свої помилки і вже три роки їжджу акуратно, так як переживати все це знову немає ніякого бажання, - зізнається мотоциклістка.

Втім, був і приємний момент. Молода людина, з яким вона зустрічалася, з лікарні відвіз її до себе додому і дбав весь період реабілітації. Потім вони одружилися.

«Він Мотомеханик, підтримує мене у всьому і готує мотоцикл до тривалих поїздок».

Кругосветка. Розповісти про Білорусь

- Спершу думка про кругосветке зароджується в самій глибині душі боязким зернятком, - метафорично описує свої переживання Катерина. - Фокус уваги зміщується і починає з величезного інформаційного простору навколо виловлювати все, де фігурує слово «кругосвітню». І зернятко починає рости, обплутує міцним корінням свідомість - і ось уже все єство живе однією великою ідеєю. І настає день, коли ти приймаєш рішення, після чого зворотного шляху вже немає. Всесвіт починає тобі активно допомагати або перешкоджати, але бажання подолати всі складнощі тільки міцніє.

Дівчина запевняє, що готова до труднощів, що буде складно, важко, самотньо. Але її рішення усвідомлене.

- Під час навколосвітньої подорожі мені б хотілося розповісти про Білорусь великій кількості людей в усіх країнах, - мотоциклістка ставить перед собою таку мету. - Планую взяти з собою листівки з фотографіями наших пам'яток і фактами про нашу країну на звороті.

Можливо, хтось захоче допомогти з дизайном, можна відправити варіанти через сайт або розмістити в коментарях.

Підготовка. Маршрут. Візи. Страховки. щеплення

Ясна річ, кругосвітню подорож - це не тільки плани і мрії. Належить вирішити безліч питань: отримати візи, документально оформити переміщення мотоцикла, підготувати його, а ще зробити щеплення і так далі.

Старт намічений на 18 серпня цього року. Маршрут вже відомий: через Росію в Казахстан, потім в країни Середньої Азії. В середині вересня обов'язково потрібно бути у Владивостоці. Звідти мотоцикл в контейнері відправиться в Австралію. Катерина - за ним слідом.

Чому саме Австралія? Виявилося, це найбільш економічно вигідний варіант. Відразу «перестрибнути» в Південну Америку або Африку обійшлося б значно дорожче.

У січні дівчина планує дістатися до США. Потім - Південна Америка. Катерина збирається доїхати до крайньої точки материка - Ушуая. Звідти - в Уругвай, потім - в ПАР. А наостанок - через східну частину Африки в напрямку будинку.

Фото: auto.onliner.by

Має вийти близько 100 тисяч кілометрів пробігу. Займе мотоподорож близько 500 днів.

- Якщо чесно, в такій подорожі важкувато з точним плануванням, - мотоциклістка оцінює плани реалістично. - Подивимось як вийде…

Окрема розмова про щеплення. Їх дуже багато. Набір розраховує інфекціоніст в поліклініці: щеплення від гепатиту A і B, черевного тифу, дифтерії, правця, кліщового енцефаліту та інші.

- Без деяких щеплень в ряд країн (Анголи, Кот-д'Івуар, Буркіна-Фасо, Бурунді, Габон, Гану, Демократичну Республіку Конго, Камерун, Конго, Ліберії, Малі, Маврикій, о. Майоте, Нігер) взагалі не пустять. Документальне підтвердження того, що уколи зроблені, - така жовта книжечка. Мені її вже видали, - каже Катерина.

Візи ... Кому як не білорусам розповідати про мороки з одержанням дозволу на відвідування країни.

- Найскладніша віза - австралійська. Потрібно цілий пакет документів, набагато більший, ніж на шенген, включаючи докладне обґрунтування мети поїздки, лист від транспортної компанії, яка буде перевозити мотоцикл, - розповідає про свій досвід Катерина. - Потім я отримувала візу в США, сильно хвилювалася. Але все пройшло добре, інтерв'ю проводила мила жінка. Вона задала всього пару питань: навіщо мені в Америку, хто спонсорує, як надовго і куди збираюся потім. Решту часу говорила я - про навколосвітню подорож, щеплення, підготовку, двох котів, чоловіка і бабулю, Гранд-Каньйон і маєток Елвіса.

Фото: auto.onliner.by

Зараз мотоциклістка зайнята збором документів для отримання шенгенської візи. А ось з іншими поки заковика: період в'їзду у них занадто малий, тобто дозволу доведеться отримувати в інших країнах.

Медичну страховку Катерина планує оформити в максимальній «комплектації», включаючи стоматологію і найгірший результат.

- Мотоцикл збираюся страхувати поетапно, так як це занадто дорого, - каже мотоциклістка. - Для в'їзду мені ще знадобиться такий хитромудрий документ, як Carnet de Passages en Douane. Це міжнародна митна декларація, яка дозволяє в'їжджати в різні країни світу без розмитнення по режиму тимчасового ввезення. У багатьох країнах при в'їзді можуть попросити внести депозит / заставу величиною в вартість мотоцикла і повернути його через кілька тижнів, що зовсім незручно. Та й процес оформлення паперів може виявитися довгим і складним. «Книжка» в цьому сенсі - вихід.

Також Катерина замовила «міжнародні права». Всі країни світу поділяються на ті, які підписали Женевську конвенцію про дорожній рух 1949 року, і ті, які обрали Віденську в 1968-му.

- Теоретично водійські права «женевцев» не діють у «віденців», і навпаки. Але деякі країни ставляться до цього більш лояльно, а деякі - зовсім жорстко, - мотоциклістка багато часу присвятила вивченню юридичних тонкощів. - У багатьох країнах можна піти і офіційно отримати «міжнародні права», які, по суті, є перекладом на вісім мов і дійсні тільки разом з вашими рідними. Але Білорусь таку послугу не надає. На мій запит в ДАІ надійшла відповідь про те, що вони готують законодавчу базу для видачі таких прав, а поки «шукайте інформацію в ЗМІ».

Перед тривалим подорожжю дівчина придбала супутниковий трекер. Прилад це досить простий. Є кнопка SOS - коли потрібна термінова допомога. Кнопка Help - мовляв, у мене проблеми, але я в порядку. Кнопка OK - зі мною все добре, але зв'язку немає. І кнопка, на яку ви можете записати будь-яке повідомлення. Кожні 5/10/15 хвилин (як налаштуєте) трекер відправляє сигнал на сайт, де видно всі ваші пересування. При натисканні на вищезгадані кнопки він зробить розсилку з повідомленням і вашими координатами на 10 номерів і адрес електронної пошти, які внесені до облікового запису. Рік обслуговування коштує € 200.

Фото: auto.onliner.by

Підготовку мотоцикла взяв на себе чоловік Катерини: замінена ланцюг головної передачі; встановлені автосмазчік ланцюга, посилений задній амортизатор, датчики температури охолоджуючої рідини і зовнішньої температури, додаткове освітлення; замінена гальмівна магістраль; модернізовано кріплення хвостовій рами і так далі.

Мотоцикліст пройшла курси по екстремальної медицини, де вчилася накладати джгути, тампонувати кровотечі, переносити людини, не панікувати в нестандартних ситуаціях, робити штучне дихання і багато іншого:

«На мій погляд, такі курси потрібні кожному, а не тільки мандрівникам».

На Валдаї дівчина пройшла тренінг з позашляхового водіння, вчилася їздити по піску і піднімати мотоцикл. Оновила знання з контраварійного водіння в мотошколе Keymotoschool (Мінськ).

Сімейний питання. Гідна відповідь чоловіка

Одним з перших питань, які ми поставили Катерині, дізнавшись про її плани, був «А як же чоловік?». Має бути розставання на тривалий період, а це непросте випробування навіть для заможних пар.

- Чоловік може вибирати сам, - вважає дівчина. - Ми рівноправні партнери, і я ніколи не ставлю йому ультиматуми і не нав'язую свої правила. Зрештою, що в наш час може перешкодити чоловікові робити щось таємно, навіть якщо дружина сидить вдома?

Фото: auto.onliner.by

Відповідь чоловіка був по-чоловічому гідним: «Я дуже поважаю себе і дорожу тобою».

- Поїздка стане випробуванням для нашої сім'ї, і тільки час покаже, як ми його витримаємо, - підкреслює дівчина. - Якщо все пройде добре, то мені буде що розповісти нашим дітям.

Гроші. Поки вистачає до Австралії

Найскладніший і болюче питання, за словами Катерини, - це фінанси. На даний момент їй вдалося лише назбирати на дорогу до Австралії.

З довгого списку компаній, яким мотоциклістка розіслала пропозиції про партнерство, відгукнулися лише десять. Їй надали необхідну екіпіровку і обладнання.

Вона також створила сайт, на якому планує розміщувати фото, звіти, розповідати про хід подорожі. Так би мовити, замітки на ходу.

- В дорогу я візьму ноутбук і буду брати невеликі проекти для роботи віддалено (дизайн, статті в ЗМІ, маркетингові консультації), - ділиться планами мотоциклістка. - У різних країнах також часто потрібні тимчасові працівники для збирання врожаю і виконання робіт по дому. Буду використовувати будь-яку можливість, щоб подорож тривала.

Чому саме Австралія?
Зрештою, що в наш час може перешкодити чоловікові робити щось таємно, навіть якщо дружина сидить вдома?

Новости