Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

☂ впливає на атмосферні умови обертання Землі навколо своєї осі?

Так, обертання Землі відбивається на погодні умови нашої планети. Будь Земля нерухомій, що не обертається, вони були б зовсім іншими. Істотною є, однак, кутова швидкість цього обертання, однакова для всіх точок земної поверхні, яка становить у середньому 0,729 • 10-4 c-1; лінійна ж швидкість обертання, яка на полюсах дорівнює нулю, а на екваторі досягає 464 м / с, тобто близько 1700 км / год, практичного значення для умов погоди не має.

Справа в тому, що вся повітряна оболонка Землі (атмосфера) обертається разом з Землею і з тією ж швидкістю. Обертання Землі створює інерційні сили, в тому числі відхиляє силу обертання Землі, пропорційну кутової швидкості обертання планети. Ця сила позначається на будь-якому горизонтальному русі, в тому числі і на русі повітря, тобто вітрі. Вона відхиляє потік повітря від початкового його напрямки в північній півкулі вправо, а в південному - вліво.

Тому вітер в північній півкулі дме не з області високого тиску в область низького, а під деяким кутом (прямим або трохи меншим його) до прямої, що з'єднує їх центри, так що низький тиск залишається зліва, а високе - справа від напрямку руху повітря. У зв'язку з цим вирівнювання неравномерностей в тиску відбувається уповільнено, що виникли вітри дмуть довго, створюючи ті чи інші погодні умови. Крім того, оскільки сила обертання Землі має неоднакове значення в різних широтах (на полюсах вона максимальна, на екваторі - дорівнює нулю), рух повітря в різних географічних районах має свої особливості. Все це сприяє формуванню вихорів великого масштабу (циклонів і антициклонів) в високих і помірних широтах і перешкоджає їх виникненню поблизу екватора.

П.Д Астапенко, «Питання про погоду», Ленінград Гидрометеоиздат, 1986

Назад до розділу

Новости