Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Золота лихоманка в Гватемалі

Після того, як німецький математик Йоахим Ріттсштайг заявив, що розшифрував рукопис майя, яка говорить, що більше восьми тонн золота покояться на дні озера Ісабаль в Гватемалі, влада країни зробили термінових заходів, щоб зупинити навалу шукачів скарбів. Хто швидше добереться до скарбів? Після того, як німецький математик Йоахим Ріттсштайг заявив, що розшифрував рукопис майя, яка говорить, що більше восьми тонн золота покояться на дні озера Ісабаль в Гватемалі, влада країни зробили термінових заходів, щоб зупинити навалу шукачів скарбів

Фото: AP

Німецький вчений стверджує, що вже близько 40 років займається розшифровкою Дрезденського кодексу майя, однією з чотирьох рукописів, написаних жерцями і збережених до наших днів. Ріттсштайг невідомий фахівцям, і це його перший публічний виступ. Якщо його висновки підтвердяться, то відкриття стане революцією в дешифрування мови майя. Дійсно, як же визнані дослідники Юрій Кнорозов і Ерік Томпсон прогавили такий сенсаційний слід?

Ріттсштайг довго шукав спонсора для організації експедиції і, нарешті, знайшов в особі німецької газети Bild . Саме на її сторінках у кінці лютого з'явилося повідомлення про розшифровку Дрезденського кодексу майя і появі конкретного сліду, що вказує на місцезнаходження золота майя, а саме - на дні озера Ісабаль в Гватемалі. "Дрезденський кодекс майя веде до величезних скарбів в Гватемалі - це золоті таблички вагою близько восьми тонн", - повідомляє Ріттсштайг. "На 52-й сторінці йдеться про столицю майя Атлане, яка була зруйнована в результаті землетрусу 30 жовтня 666 року до нашої ери. На території міста зберігалося 2156 золотих табличок, на яких викарбувані закони цивілізації", - цитує вченого Bild.

Згідно Ріттсштайгу, Атлан пішов під воду в тому місці, де зараз знаходиться озеро Ісабаль, площа якого становить 589,6 квадратних кілометра, а глибина досягає 18 метрів. Вчений досліджував зйомки, зроблені за допомогою ехолота, і знайшов на них підтвердження своєї версії. "На знімках можна ясно бачити руїни міста. В одному місці на руїнах фортеці можна розрізнити кам'яний саркофаг, в якому можуть перебувати 2156 золотих табличок. Грунтуючись на цих даних, я можу вказати місце для пошуку з похибкою в десять сантиметрів", - запевнив Ріттсштайг, оцінивши вартість скарбу в 290 мільйонів доларів.

Першого березня Bild повідомив, що в Гватемалу за скарбом вирушила експедиція в складі самого вченого, журналіста і фотокореспондента газети, оператора і професійного дайвера. Новина викликала переполох, якщо не сказати паніку в Гватемалі. Справа обговорювалося на президентському рівні. Уряд заявив, що розглядає скарб як "ймовірний", але цього недостатньо для проведення будь-яких пошукових робіт. Для того щоб підстави з'явилися, необхідно, принаймні, отримати заявку і проект з обґрунтуванням, нічого подібного у Гватемали немає, заявила прес-аташе президента.

Для того щоб підстави з'явилися, необхідно, принаймні, отримати заявку і проект з обґрунтуванням, нічого подібного у Гватемали немає, заявила прес-аташе президента

Фото: AP

Побоюючись навали шукачів скарбів, уряд країни розпорядився організувати патрулювання озера і прилеглих територій. Для цього мобілізовані неабиякі сили - бригада ВМС і спецназ національної поліції. Все прибувають в прилеглі до акваторії озера міста особи з підводним спорядженням будуть допитані з метою з'ясування причини появи в цьому районі.

У розгубленості не тільки влади, а й фахівці з культури майя. Директор Інституту антропології та історії при Головному управлінні культурної спадщини Гватемали Моніка Уркіса підтвердила, що ніяких офіційних запитів про експедицію не має. "Якщо німці і доберуться до місця, то ніхто їм не дозволить там щось шукати. Вони повинні будуть представити в Головне управління культурної спадщини свій проект, який буде оцінюватися в рамках існуючих законів, цитує газета Siglo21 .

За словами Моніки Уркіса, "сьогодні немає науково обґрунтованої теорії про те, що майя в великих кількостях використовували золото". Вона додає, що поважає точку зору німецького вченого, але він математик, а не лінгвіст і не фахівець в області вивчення древніх рукописів. Ще категоричніше висловився Томас Баррієнтос, декан факультету археології Університету дель Вальє-де Гуатемала. Він вважає результати дослідження "сумнівними", оскільки згаданий кодекс давно розшифрований і містить релігійні та астрономічні відомості. "Цей тип документів містить іншу інформацію. Крім того, про німецькому експерта нічого не відомо", - пояснює Баррієнтос.

Крім того, саме місцезнаходження на берегах озера Ісабаль багатого міста майянской цивілізації класичного преіод (I тисячоліття нашої ери) вельми сумнівно. Справа в тому, що дана область є своєрідним "ведмежим кутом" Мезоамерики і великих міст майя, а також представників інших культур там ніколи не було. "Цивілізовані" майя вважали за краще селитися на північ від (півострів Юкатан) і на захід від (гірська Гватемала). А в південно-східному куті, де знаходиться Ісабаль, в основному жили "нецивілізовані" індіанці, що належать, як і майя, до мовної групи кіче. Майя кілька презирливо називали їх чичимеков (потім це слово в іспанізіровал варіанті "чучмек" увійшло і в російську мову як позначення дикуна).

Чичимеков вели абсолютно первісний спосіб життя, вони займалися полюванням і збиранням, полів НЕ обробляли і міст, відповідно, не будували. Тому знаходження в даному районі великого центру, жителі якого займалися обробкою кольорових металів (що у майя взагалі зустрічалося досить рідко) дуже малоймовірно. Навряд чи це було поселення представників інших культурних народів Мезоамерики - все міста ольмеків, сапотеків, тотонаков і мішітеков розташовувалися на північ від, цю область, за даними археологів, вони відвідували вкрай рідко.

Дуже сумнівною і версія Ріттсштайга про те, що таємничий Атлан був столицею майя. Давно відомо, що у цих індіанців не було єдиної держави. Їх цивілізація була чимось схожа на античну Грецію, що являла собою скупчення міст-держав (полісів), оточених залежних від них селами, які то дружили, то ворогували між собою. Самі розумієте, до подібної структурі цивілізації термін "столиця" не застосовують.

Також викликає великий сумнів і те, що Атлан нібито зник з лиця землі в результаті землетрусу. Звичайно, подібне часто траплялося (і трапляється) на території Гватемали, проте саме район, де розташоване озеро Ісабаль, є сейсмічно безпечним. Судячи за даними геологів, коливань земної поверхні тут не було кілька мільйонів років. І, що теж характерно, поблизу немає жодного великого вулкана, який міг би їх спровокувати.

Таким чином, головна теоретична нестиковка між "відкриттям" і реальними даними проглядається в нетиповою для культури майя роботі з золотом. Дійсно, археологічні дані говорять про те, що вони не працювали серйозно ні з золотом, ні з сріблом, набагато більша увага приділялася нефриту, обсидіаном і кварцу. А свої письмена наносили на керамічні вироби. Але у Ріттсштайга знайшлося пояснення цієї нестиковці. Він уточнив газеті Prensa Libre , Що це не скарб майя. Тепер він стверджує, що рукопис говорить про якийсь існував до цивілізації майя місті, який занурився в пучину після катаклізму. Ось та більш стародавня цивілізація і написала ці таблички.

Очевидно, що Ріттсштайг плутається в свідченнях або не домовлялися, що додає сумнівів у всю цю історію. Така експедиція з п'яти чоловік могла б перевірити свою версію і нишком. Ріттсштайг запевнив, що не претендує на скарби, і в разі їх виявлення вони залишаться в Гватемалі. Потрібно сказати, що в будь-якому випадку - і виявлення, і немає - кількість читачів у згаданій газети збільшиться на порядок, а то і на два.

Дрезденський кодекс майя складений в 1250 році нашої ери жерцями. У 1739 році він був подарований "одним багатою людиною в Відні", ім'я якого до нас не дійшло, Саксонської державної бібліотеці в Дрездені. Документ, складається з 74 сторінок, включає 74 різних ієрогліфа, довжина його - 3,56 метра. Значний внесок у розшифровку писемності майя вніс радянський вчений Юрій Кнорозов, який запропонував свою фонетичну версію читання ієрогліфів.

У його перекладі, визнаному усіма вченими світу, тексти кодексів є свого роду посібниками для жерців з переліком обрядів, жертвопринесень і передбачень, які належали до різних видів господарства майя і до всіх верств населення, крім рабів. Нам інформацію про те занять богів служили вказівками, що робити відповідним групам жителів. Жерці, керуючись описами дій божеств, могли призначати час проведення обрядів, принесення жертв, здійснення тих чи інших робіт і передбачати майбутнє.

Саме останній лист Дрезденського кодексу описує щось, що багато дилетанти приймають за пророкування Апокліпсіса, або кінця світу, який повинен відбутися 21 грудня 2012 року. Однак якраз дана частина є, з точки зору лінгвістів, найскладнішою для перекладу. До сих пір не зрозуміло, що саме має статися в даний час. Частина філологів-майяніст впевнена, що мова йде не про катастрофу (навіть локальної), а про обряд очищення, який проводився в кінці кожного довгого циклу (докладніше про це читайте в статті " Майя передбачити не апокаліпсис, а пиятику "). Він мав на увазі руйнування будинків, статуй і навіть храмів для того, щоб після на їх місці побудувати нові. Тобто, тільки символізував Апокаліпсис, а не був їм.

Читайте найцікавіше в рубриці "Наука і техніка"

Хто швидше добереться до скарбів?
Дійсно, як же визнані дослідники Юрій Кнорозов і Ерік Томпсон прогавили такий сенсаційний слід?

Новости