Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сухопутні і водні черепахи. Догляд. зміст.

Сухопутні черепахи (лат

Сухопутні черепахи (лат. Testudinidae) - сімейство черепах з 11-13 пологами (в залежності від точки зору систематиків на родову самостійність сейшельських і галапагосских черепах) включає близько сорока видів.
Зовнішній вигляд і розміри:
Наземні тварини з високим, рідше приплюснутим, панциром, з товстими столбовідних ногами. Пальці ніг зрощені разом, і тільки короткі кігті залишаються вільними. Голова і ноги покриті щитками і лусками.
Серед сухопутних черепах зустрічаються як дрібні види, довжиною близько 12 см, так і гігантські, довжиною до метра і більше. Велетенські види мешкають лише на декількох островах (Галапагос, Сейшельські острови та ін.); відомі екземпляри, які досягли в неволі близько 400 кг живої ваги.
Поведінка і тривалість життя:
У порівнянні з прісноводними черепахами сухопутні дуже повільні і незграбні, тому в разі небезпеки не намагаються врятуватися втечею, а ховаються в панцир. Інший спосіб захисту, який застосовується багатьма сухопутними черепахами - різке спорожнення дуже місткого сечового міхура. Середньоазіатська черепаха при небезпеки шипить, як гюрза.
Відрізняються феноменальною жизнестойкостью і довголіттям. Тривалість життя у різних видів складає від 50 до 100 років, іноді до 150.
Харчування:
В основному рослиноїдних, але їх раціон повинен включати певну кількість їжі тваринного походження. Можуть дуже довго обходитися без води і їжі, а при наявності соковитої рослинності взагалі не потребують води, але охоче п'ють її, особливо в спеку.
зміст:
Правильніше, містити черепаху в тераріумі, з умовами, близькими до природних. В цьому випадку, черепаха буде жити довго і радувати господарів.
сплячка:
У природі, багато видів впадають в сплячку. Але, в домашніх умовах сплячка не потрібна. Часто, в сплячці черепахи вмирають, не прокидаючись. Тому, завжди повинен підтримуватися температурний режим.
Найбільш популярна, середньоазіатська і середземноморські черепахи. Ціна, коливається від 70 до 600 рублів, в залежності від розмірів і віку. Краще, брати молоду черепаху. Це легко визначити за розмірами панцира (він маленький) і поведінки (реакція, у молодих черепах краще).
І, увага! Часто, в зоомагазині радять годувати "ХЛІБОМ З МОЛОКОМ". Ніколи, цього не робіть. Т.к молочний білок (фермент) у черепах, які не переваріваеться, вони не ссавці !!!
-------------------------------------------------- --------------
Прісноводні черепахи (лат. Emydidae) - саме велике сімейство черепах, що включає 31 рід і 85 видів. Це дрібні та середніх розмірів тварини, панцир яких в більшості випадків невисокий, має округло-овальну обтічну форму. Кінцівки їх зазвичай плавальні, мають більш-менш розвинені перетинки і озброєні гострими кігтями. Голова покрита зверху гладкою шкірою, лише іноді на потилиці є невеликі щитки. Багато видів мають дуже яскраву, красиву забарвлення голови і ніг, а часто і панцира.
Сімейство поширене надзвичайно широко - в Азії, Європі, Північній Африці, Північній і Південній Америці. Виділяються два головних вузла в їх географії. Основний, найбільш древній центр лежить в Південно-Східній Азії, де зосереджено більше 20 пологів; другий центр склався, очевидно, пізніше на сході Північної Америки, де зустрічається 8 пологів прісноводних черепах.
Більшість видів - водні мешканці, які населяють водойми зі слабким плином. Вони вправно рухаються і в воді, і на суші, харчуються різноманітною тваринною і рослинною їжею. Лише окремі види вдруге перейшли до перебування на суші, що позначилося на їхньому зовнішньому вигляді і поведінці. Хоча плотолюбність характерна для водних черепах, проте деякі види - суворі вегетаріанці.
зміст:
Також, як і сухопутних слід тримати в тераріумах, але тільки в спеціальних. Необхідна лампа з підігрівом, "бережок" куди черепаха повинна виходити погрітися, і собственно- вода.
Але (!), Черепахам групи трионикс, цього не вимагаєте, вони ведуть повністю водний спосіб життя, тобто живуть в звичайних акваріумах. Вони хижаки.
Детальніше, про них:
Тріонікс- представник сімейства, м'якотілих черепах.
Населяє в межах Росії басейн Амура, (що є крайньою північною межею свого ареалу) майже від гирла і на південь до західної частини Примор'я, Східний Китай, КНДР, Японію, а також про-ва Хайнань, Тайвань. Интродуцирована на Гаваї.
Панцир круглий, схожий на сковорідку з м'якими краями, які допомагають черепахам зариватися в мул, покритий м'якою шкірою, без рогових щитків, досягає в довжину 250 мм, але зрідка трапляються екземпляри з довжиною панцира до 40 см. Верхня сторона панцира зеленувато-сіра або зеленувато -бурая з більш-менш виразними жовтими плямами. Пальці забезпечені добре розвиненими плавальними перетинками. Щелепи дуже сильні, з гострим ріжучим краєм і, з огляду на вкрай агресивний характер цієї черепахи, представляють певну небезпеку. Вона здатна далеко витягати довгу шию з подовженою головою, що закінчується довгим м'яким хоботком з ніздрями, щоб набрати повітря, це дозволяє їй не спливати - досить тільки виставити з води непомітний хоботок. Вага черепахи досягає декількох кілограмів.
Мешкає в прісних водоймах. Найбільш активна в сутінки і вночі. Днем часто гріється на березі. При небезпеки миттєво ховається в воді, закопуючи в придонний мул. Харчується рибою, земноводними, комахами, молюсками і черв'яками.
Половозрелости досягають на 6 - 7-й рік життя. Розмножується з травня по серпень, за цей час відбувається по 2-3 кладки, які містять 20-70 яєць, самка закопує їх у добре прогріваються грунт. У пошуках зручного для гніздування місця черепаха зазвичай відходить від води не далі 10-35 м, розмір округлих білих яєць близько 20 мм, маса становить до 5 м Інкубаційний період 45-60 днів, з яєць виходять молоді черепашки і негайно біжать до води.
Зимує на дні водойм, зарившись в мул, з кінця вересня до початку квітня.
Далекосхідна черепаха є реліктом тієї фауни, яка до настання значного похолодання клімату була поширена набагато північніше, ніж в даний час.
Охороняється в Большехехцирском і Ханкайском заповідниках.
Також, дуже популярні красноухие черепахи:
Червоновуха черепаха (лат. Trachemys scripta) належить до сімейства прісноводних черепах. Представників роду можна зустріти на південь від Північної Америки, Південної і Центральної Європі, Південній Африці, Південно-Східної Азії.
Молоді черепашки народжуються з довжиною панцира близько 3 см, довжина панцира у дорослої черепахи може досягати 28-30 сантиметрів. У молодняку ​​карапакс яскраво-зелений, з віком він стає оливковою або жовто-бурим, прикрашений візерунками з жовтих смуг. На голові, шиї і кінцівках черепаха прикрашена малюнком з білих і зелених хвилястих смуг і плям. Свою назву черепаха отримала за два подовжених яскраво-червоні плями за очима. Це пляма може бути яскраво-жовтим у підвиду P. s. troosti (Камберлендское черепаха, або черепаха Труст) або жовтим, у підвиду P. s. scripta (желтобрюхая черепаха). Пластрон овальний, як правило, темного кольору з жовтими лініями і жовтою окантовкою по краю.
Достовірне визначення статі стає можливим у статевозрілих черепах, які перебувають у віці 6-8 років, причому краще визначати стать в порівнянні з іншими черепахами. Крім загальних для всіх черепах статевих відмінностей, у самців червоновухих черепах кігті набагато довше, ніж у самок.
На головну.

Новости