Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Жива вода Мертвого моря

Цілющі властивості Мертвого моря і прилеглих природних джерел були відомі людям протягом тисячоліть Цілющі властивості Мертвого моря і прилеглих природних джерел були відомі людям протягом тисячоліть. У будь-який час року тут не бракує в охочих насолодитися розрідженим, що не містить квіткового пилку повітрям - результатом високого атмосферного тиску і розсіяного сонячного світла.

Коли ви спускаєтеся з Єрусалиму до Мертвого моря через Іудейські гори, ваш шлях проходить по зовсім дивної місцевості. За півгодини ви досягнете найнижчої точки на земній кулі - 400 метрів нижче рівня моря. Дорога серпантином спускається вниз, і раптом перед Вами внизу з'являється озеро незвичайної краси. Таких фарб більше немає ніде в світі. Побачивши вражаючі пейзажі Іудейській пустелі, ви зрозумієте, чому район Мертвого моря служив місцем притулку для втікачів, таких як Давид і Елія, і чому саме тут були засновані відокремлені поселення і монастирі.

Саме цілюща море

Сучасні готелі, туристичні бази для любителів подорожей по пустелі, торговельні комплекси і лікувальні центри краси перетворили це місце в великий лікувально-косметичний курорт. Викупайтеся в море - насичена сіллю вода буде утримувати вас на поверхні як поплавок, випробуйте сірчані ванни, покрийте себе з голови до ніг цілющою чорної брудом і не пропустіть можливість побачити оази, водоспади і історичні місця цього району.

Підніміться по канатній дорозі на Масаду, палац царя Ірода на плоскій вершині гори, який став символом героїзму іудеїв в повстанні проти римлян. Відвідайте природний заповідник Ейн-Геді, де ви побачите чудові зразки унікальної флори і фауни даного регіону. Якщо ви любите пригоди, проведіть день в Іудейській пустелі, піднімаючись і спускаючись по скелястих схилах гір, і неодмінно відвідайте Кумран, поселення есеїв, де 2000 років пролежали в безвісності в печері рукописи Мертвого моря.

Нехай вас не бентежить ця назва. Насправді, околиці Мертвого моря повні життя. Узбережжя Мертвого моря, розташованого на 400 метрів нижче рівня світового океану, - найнижче місце поверхні Землі. Води Мертвого моря - справжня комора мінеральних речовин. Уздовж пустельних, місцями скелястих берегів розташована велика кількість термальних джерел і покладів лікувальних грязей. Все це в поєднанні з прекрасним сонячним сухим кліматом і чистим повітрям, робить узбережжі Мертвого моря курортом світового значення.

Але унікальні властивості узбережжя Мертвого моря, як курорту, далеко не вичерпують всіх його достоїнств, які приваблюють туристів з усього світу. Узбережжя Мертвого моря - один із найдавніших осередків цивілізації. Відвідавши Мертве море, ви насолодитеся чудовою природою цього краю, відчуєте живий подих історії. Така можливість надана вам цілий рік. Адже це край вічного літа - 330 сонячних днів в році. Ваш візит в Ізраїль не буде повноцінним без відвідування Мертвого моря і відпочинку на його узбережжі.

Важливою перевагою околиць Мертвого моря, як місця відпочинку і туризму, є те, щo приємне, цікаве і змістовне проведення часу одночасно поліпшить ваше самопочуття, зміцнить здоров'я і навіть благотворно вплине на вашу зовнішність. Зокрема, багата мінералами морська вода, води гарячих джерел, грязьові аплікації додадуть вашій шкірі ніжність, пружність і гладкість. Це властивість солей і мінералів Мертвого моря було відомо людям ще за часів цариці Клеопатри. Підтвердженням цього є дані археологічних розкопок, в ході яких учені виявили якусь подобу косметичної фабрики, за всіма ознаками удовлетворявшей примхи знаменитої єгипетської цариці.

Уздовж узбережжя Мертвого моря, від гирла річки Йордан у його північного краю, до Содому на півдні, розташовані курорти з мінеральними джерелами, що відносяться до різних класів сервісу. Навіть коротке перебування на узбережжі дозволить вам отримати задоволення від купання в водах Мертвого моря і по достоїнству оцінити цілющі властивості грязьових аплікацій. Останнім часом виготовлення косметичних засобів для догляду за шкірою було поставлено на промислову основу. Одночасно кілька фірм виробляють солі для ванн, маски для обличчя, мила, креми, лосьйони. Але лише безпосередня присутність на Мертвому морі дозволить доторкнутися до самого джерела цих багатств.

Нашим предкам здавна були відомі цілющі властивості клімату і насиченою мінеральними речовинами води Мертвого моря. Лікування в курортній зоні Мертвого моря в корені міняє наше уявлення про лікувальному процесі. Тут лікування більш нагадує изнеживают відпочинок і розвага, ніж набір терапевтичних процедур. Перебування на курортах Мертвого моря в найбільшою мірою буде корисно людям, страждаючим шкірними захворюваннями (дерматит, псоріаз), а також хворобами суглобів, включаючи артрит, ревматизм і наслідки спортивних травм.

Для того, щоб по-справжньому оцінити достоїнства Мертвого моря, необхідно ознайомитися з найважливішими відомостями про нього. Мертве море, зване також Солоним, отримало свою назву тому, що в його водах з 30-відсотковою концентрацією солей і мінеральних речовин, практично, немає живих організмів. Цим пояснюється феноменальне властивість води утримувати на поверхні ваше тіло, навіть якщо ви абсолютно позбавлені навичок плавання. Деякі мінеральні речовини потрапляють на поверхню з глибин земної кори. Термальні води, досягаючи земної поверхні, зберігають свою температуру. Вони впадають в Мертве море і в гарячі джерела Мазор в Ейн-Геді і Зоар в Содомі.

Крім уже зазначених джерел, Мертве море живиться також прісноводними джерелами у його узбережжя і гірськими потоками. І ті й інші містять в собі мінеральні грязі, які осідають згодом на певних ділянках узбережжя. Це пелоїдного бруд, що надає ефективний лікувальний вплив при її нанесенні на шкіру і суглоби.

На додаток до цього, жаркий пустельний клімат забезпечує інтенсивне випаровування, створюючи високу концентрацію кисню і бромін в приморському повітрі. Це розслабляючи діє на організм, що, в поєднанні з відсутністю шкідливих домішок в повітрі, покращує самопочуття, допомагає позбутися від деяких форм алергії.

Шкірні захворювання лікуються, в основному, за допомогою дозованого впливу прямих сонячних променів. Встановлено, що шкідливий вплив ультрафіолетового випромінювання значно знижує товщий атмосферний шар (додаткові 400 метрів) і парова прошарок в повітрі, що виконує роль своєрідного фільтра. Все це дозволяє вам, не побоюючись опіків, тривалий час перебувати під цілющими променями сонця. Якщо правильно користуватися рекомендаціями місцевого Центру кліматотерапії, то вже через десять днів перебування на сонці шкіра очищається, причому, це відчуття зберігається ще довго після завершення курсу лікування після повернення додому.

Людям, страждаючим захворюваннями суглобів, принесе полегшення саме перебування в сухому кліматі Мертвого моря. Хворобливі відчуття слабшають також при плаванні на морській поверхні, так як «стан невагомості» зменшує навантаження на суглоби. Терапевтичний ефект можна розвинути також за допомогою аплікацій пелоїдної бруду, грязьового обгортання і занурення в мінеральні басейни, що живляться природними сірчаними джерелами.

У стародавні часи люди, які прагнули зануритися в атмосферу самоти і духовності, всього за один день долали відстань від Єрусалиму до Мертвого моря. Адже саме тут, в гирлі річки Йордан, відбулося хрещення Ісуса. Сьогодні автомобіль або комфортабельний автобус швидко доставить вас до найважливіших пам'яток цих, багатих історичним минулим, місць.
Особливий інтерес викличе Кумранських ущелині, місце, пов'язане з діяльністю аскетичної релігійної секти ессев, сучасників Ісуса і наступників його духовної спадщини. Серед печер, в яких мешкали ессеї, є легкодоступні для туристів, але в деякі можуть проникнути тільки гірські тварини.

Південніше розташовані чудовий палац і фортеця Массада, побудовані царем Іродом на високогірному плато, в якості потенційного притулку від ворогів. Самому Іродові там не довелось бувати. Своєю славою Массада зобов'язана стійкості єврейських повстанців-зелотов, які протягом кількох років стримували облогу фортеці, надаючи впертий опір римським завойовникам. Це найбільш досліджений археологічний об'єкт в Ізраїлі, на якому були виявлені унікальні знахідки відразу в декількох культурних шарах. Римляни гідно оцінили б канатний підйомник, який доставляє туристів на вершину гори. Бажають піднятися на гору самостійно можуть здійснити сходження по так званій Зміїний стежці. Якщо Ви підете в шлях до світанку, діставшись до мети, ви отримаєте можливість помилуватися сходом сонця над Мертвим морем. Із західного боку можна піднятися по земляному насипі, порядкової римлянами напередодні рішучого штурму Массада.

Мертве море розташоване на віддалі від міст, тому місцеві готелі прагнуть надати весь комплекс необхідних відпочиваючим послуг. Необхідно відзначити, що вони прекрасно справляються з цим завданням, надаючи відпочиваючим затишні житлові кімнати, забезпечуючи різноманітним харчуванням, пропонуючи безліч розваг. Умови проживання можна вибрати найрізноманітніші: від індивідуальних «дачних» будиночків, до туристичних готелів і першокласних санаторіїв. З огляду на жаркий клімат цієї зони, всі житлові приміщення, навіть найскромніші, оснащені кондиціонерами.

Багато задоволення і приємних враження доставлять вам захоплюючі прогулянки та екскурсії по цікавих місцях узбережжя. Досвідчені інструктори-скелелази проведуть з вами екскурсії по пустелі, що включають альпіністські походи по скелях, печерах та проваллях. Особливо незабутнє враження справляють на туристів експедиції в пустелю на джипах-всюдиходах. Маршрут такий поїздки включає відвідування гори Содом, що цілком складається з солі, огляд сольових відкладень в печерах і соляного стовпа, в який перетворилася жінка Лота.

Але тутешні місця славляться не тільки піском і сіллю. Коли Давид переховувався від царя Саула, його притулком став квітучий оазис Ейн-Геді, розташований поблизу прісноводних джерел. Сьогодні тут діють чудові природні заповідники Нахаба Давид і Нахаба Аругот, спеціально створені для збереження цих унікальних місць. Прогулюючись уздовж струмка, ви виявите приховані водоспади, в яких так приємно викупатися в жаркий день. Більш підготовлені туристи відважно деруться на круті скелі, відвідують важкодоступні місця археологічних розкопок, милуються з висоти красивими ландшафтами, серед яких мешкають гірські козли і інші представники біблійної фауни.

Можливості відпочинку на Мертвому морі воістину необмежені. На який би термін ви не приїхали - на одноденну екскурсію, на відпочинок у вихідні дні або ж ви вирішили провести відпустку на курорті в поєднанні з екскурсіями в інші райони Ізраїлю, - вам гарантовано вище задоволення в найнижчій точці земної кулі.

тільки факти

Проїзд: на автомобілі або туристичному автобусі: двоє години їзди з Тель-Авіва: менше двох годин від аеропорту імені Бен-Гуріона;
одну годину через Єрусалима: півгодини польоту від Тель-Авіва; рейсові автобуси з усіх районів Ізраїлю; можна також приїхати самостійно на автомобілі.
Розміщення: від дешевих готелів до фешенебельних готелів і са-о санаторії: кемпінги та селища для відпочиваючих.

Погода : Опади - менше 40 мм в рік: відносна вологість - 34-50%: середня максимальна температура від 20 ° С в січні до 39 ° С в липні: помірно тепло навесні і восени.

Статті по темі:

Новости