Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Самі солоні моря нашої планети

Про те, що вода в морі солона - кожен знає не з чуток. Але відповісти на питання, яке море найсолоніше на планеті, більшість людей, швидше за все, ускладниться. Втім, навряд чи людина замислювався про те, чому море солоне і чи є в самому солоному морі в світі життя.

Світовий океан - це єдиний цілий природний організм. На планеті він займають дві третини всієї земної простору. Ну а морська вода, яка наповнює світовий океан, вважається найпоширенішою речовиною на поверхні Землі. У неї гірко-солоний смак, від прісної води морська відрізняється прозорістю і кольором, питомою вагою і агресивним впливом на матеріали. А пояснюється це просто - в морській воді знаходиться понад 50 найрізноманітніших компонентів.

В усьому світі налічується близько 80 морів, які є складовою частиною Світового океану. Всі ці води солоні, але серед них виділяють рекордсменів, які відрізняються високою концентрацією солей і інших мінералів в своєму складі. Самим прісним морем на планеті вважається Балтійське море, солоність якого становить лише 7 ‰ (проміле), що дорівнює 7 грамам на 1 літр води. Серед всіх інших ми виділили солоні моря в світі.

10. Біле море

Солоність 30 ‰ Біле море відносять до самим солоним морях світу. Солоність тут може досягати місцями 30 ‰. Це одне з найменших морів в Росії, площа якого становить 90 000 кв. км. Температура тут піднімається до 15 градусів в літню пору року і опускає до мінус 1 градуса в зимовий період. Мешканцями Білого моря є близько 50 видів риб, серед яких белуха, сьомга, тріска, корюшка та інші.

9. Чукотському морі

Чукотському морі

Солоність 33 ‰ Чукотському морі входить в десятку самих солоних у світі. Його солоність в зимовий час є більш високою і може досягати 33 ‰. Розташувалося воно між Чукоткою і Аляскою на площі 589 600 кв.км. Температура води тут досить низька: влітку - 12 градусів вище нуля, а взимку - мінус 1,8 градусів. Тут мешкають моржі, тюлені, а також риби - харіус, полярна тріска, далекосхідна навага, арктичний голець та інші.

8. Море Лаптєвих

Солоність 34 ‰ Море Лаптєвих, що займає площу 662 000 кв. км., відносять до самим солоним в світі. Розташувалося воно між Новосибірськими островами і островами Північна Земля. Солоність його вод досягає місцями 34 ‰, а температура вод не піднімає вище 0 градусів цілий рік. У морських глибинах мешкають морж, стерлядь, осетер, окунь та інші тварини.

7. Баренцове море

Баренцове море

Солоність 35 ‰ Баренцове море, що має солоність 35 ‰, є одним з найбільш солоних на землі і самим солоному в Росії. Омивається воно водами Білого моря і має площу 1 424 000 кв.км. У зимовий час не замерзає лише південно-західна частина моря, температура тут в літню пору не перевищує плюс 12 градусів. Підводний світ тут досить багатий рибами, серед який мойва, окунь, оселедець, зубатка, косатка, білуга та інші.

6. Японське море

Солоність 35 ‰ Японське море, розташоване між берегами Євразії, Японськими островами, а також островом Сахалін, відносять до самим солоним в світі. Його солоність досягає 35 ‰. Річна температура вод коливається в межах 0- + 12 градусів на півночі, а в південній частині 17-26 градусів вище нуля. Тваринний світ тут дуже багатий і включає безліч видів риб. Тут мешкають оселедець, минтай, навага, камбала, горбуша, кета, анчоус, краби, креветки, устриці, кальмари і багато інших. Займають японські солоні води площу в 1 062 000 кв.км.

5. Іонічне море

Іонічне море

Солоність 38 ‰ Іонічне море вважається самим щільним і солоним в Греції. Воно відмінно підійде для тих хто не вміє плавати і бажає навчитися. Влітку тут температура коливається в межах 25-26 градусів вище нуля, а взимку опускається до позначки плюс 14 градусів. Солоність моря становить близько 38 ‰. Мешканцями солоних вод є такі риби, як тунець, камбала, скумбрія та інші. Займає Іонічне море площа 169 000 кв.км.

4. Егейське море

Солоність 38,5 ‰ Егейське входить в десятку самих солоних морів світу. Його солоність становить близько 38,5 ‰. Через високу солоності, після купання в такій воді рекомендується омитися прісною водою, так як висока концентрація натрію здатна несприятливо позначитися на шкірних покривах і слизової. Зимова температура тут становить близько 14 градусів вище нуля, а літо - плюс 24 градуси. Його населяють восьминоги, сардини, губки і інші мешканці. Розташувалося воно між півостровами Балканським, Малої Азії і островом Крит. Існує Егейське море близько 20 000 років. Утворилося воно в результаті затоплення суші Егеніди і зайняло площу 179 000 кв.м. Його поява призвела до формування островів Крит, Лесбос, Евбея і інших.

3. Середземне море

Середземне море

Солоність 39,5 ‰ Середземне море розташувалося між Європою та Африкою. Його по праву відносять до самим солоним морях світу, солоність якого досягає місцями 39,5 ‰. Воно також відноситься до найтеплішим морях Світового океану - температура тут становить плюс 25 градусів влітку і мінус 12 градусів взимку. Його населяють тюлені, морські черепахи, а також понад 500 видів риб, серед яких акули, скати, морські собачки, лангусти, краби, мідії і багато, багато інших.

2. Червоне море

Солоність 42 ‰ Червоне море, розташоване між Африкою та Азією, одне з найбільш солоних на планеті Земля. Його солоність досягає 42 ‰, що становить близько 41 грама на літр води. Тут зосереджений дуже багатий підводний світ: акули, дельфіни, скати, мурени і інша живність є мешканцями Червоного моря. Температура вод становить 25 градусів вище нуля цілий рік.

У Червоному морі вода дуже добре і рівномірно перемішана. Взимку поверхневі води охолоджуються, стають більш щільними і опускаються вниз, а вгору піднімаються теплі води з глибини. Влітку з поверхні моря випаровується вода, а решта вода стає більш солоною, важкою і опускається вниз. На її місце піднімається менш солона вода. Таким чином, весь рік вода в морі інтенсивно перемішується, і в усьому своєму обсязі море однаково по температурі і солоності, крім як в западинах. Крім цього море може похвалитися дивовижною прозорістю, пише Топ 10 .

1. Мертве море

Солоність 270 ‰ Мертве море - саме солоне у світі, яке знаходиться на кордоні Ізраїлю і Йорданії. Зміст мінеральних речовин становить близько 270 ‰, а концентрація солей на 1 літр досягає 200 грам. За складом солей море значно відрізняється від всіх інших. Воно на 50% складається з хлориду магнію, а також багате калієм, бромом, кальцієм і багатьма іншими мінеральними елементами. З його води штучно кристалізують калійні солі. Вода має тут найвищу щільність, яка становить 1.3-1.4 г / м³, що виключає повністю можливість потонути.

Крім унікальних солей море містить лікувальні грязі, які містять 45% солей. Його особливостями є високе значення pH дорівнює 9, а також гірка і масляниста вода на смак. Температура моря може досягати 40 градусів вище нуля, що створює інтенсивне випаровування і сприяє високої щільності. Якщо в інших водах з високою солоністю мешкають різноманітні мешканці, то в водах Мертвого моря їх зустріти неможливо.



Новости