Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Підземні мінеральні води

  1. Характеристика мінеральних вод
  2. Родовища і видобуток мінеральних вод

Мінеральними водами називаються природні підземні води, з більш-менш постійним хімічним складом і підвищеним вмістом біоактивних мінеральних або органічних елементів Мінеральними водами називаються природні підземні води, з більш-менш постійним хімічним складом і підвищеним вмістом біоактивних мінеральних або органічних елементів.

Такі води мають лікувальні властивості і використовуються як для вживання, так для зовнішнього застосування (мінеральні ванни).

Характеристика мінеральних вод

Характеристика мінеральних вод

По суті, будь-яка вода з підземних або надземних джерел має в своєму складі мінеральні солі та інші корисні для людини компоненти. Відмінність води, яку називають мінеральною, від звичайної прісної в тому, що її склад формується протягом сотень років під впливом ряду факторів в підземних джерелах. Її склад завжди стабільний і залежить від родовища, а не від пори року і погодних умов, як у випадку з прісною.

Її склад завжди стабільний і залежить від родовища, а не від пори року і погодних умов, як у випадку з прісною

Мінеральна вода, яку можна вживати всередину, прозора. Однак вона може мати легкий відтінок жовтого, коричневого або зеленого кольору, а також невеликий осад в залежності набору містяться в ній елементів.

Мінеральні води мають велику класифікацію. Вони розрізняються по:

  • хімічним складом (сірководневі, вуглекислі, залізисті, йодні, бромні і т.д.)
  • ступенем мінералізації (від прісних до високомінералізованих);
  • призначенням (столові, лікувальні та лікувально-столові).

Родовища і видобуток мінеральних вод

Родовища і видобуток мінеральних вод

Існує величезна кількість родовищ мінеральних вод по всьому світу. Особливо багата ними територія Росії (Кавказ, Далекий Схід, Калінінградська область, П'ятигорськ і т.д) і Європи (Чехія, Румунія, Україна, Австрія, Болгарія, Німеччина, Франція, Литва, Сербія і т.д.).

Видобуток мінеральної води в промислових масштабах здійснюється, найчастіше, за допомогою каптажів - споруд, що дозволяють витягати корисні копалини з надр землі на її поверхню. Зокрема, для видобутку вод, що пролягають глибоко в пластах землі, використовують свердловини, рідше - колодязі. Існують джерела мінеральних вод, які самі виходять на поверхню у вигляді джерел і ключів. Зазвичай, в таких місцях будуються бальнеологічні лікарні та курорти.

Новости