Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мінеральні води Кисловодська

  1. сульфатний нарзан
  2. Ванни з нарзану
  3. Желябовскій Нарзан джерело № 23
  4. Години роботи бюветів

Для замовлення туру в Кисловодськ, телефонуйте: по тел: +7 (343) 227-96-77 +7 (343) 379-25-16

Мінеральні води Кисловодська - кисловодські нарзани - в цілому дуже схожі за своїм лікувальним ефектом. Води прийнято розрізняти за складом, який змінюється в залежності від ступеня насичення газами і мінералізації. Головна вода курорту надходить з знаменитого джерела Нарзан, за своїм складом вона гідрокарбонатно-сульфатна кальцієво-магнієва. Такий Нарзан надходить на поверхню з температурою близько 12 градусів і застосовується в основному для зовнішніх процедур. З абазінський селища Червоний Схід до Кисловодська прокладений найбільший в світі транспортер мінеральної води. Довжина цього нарзанопровода становить 45 км. По ньому на курорт надходить нарзан Кумского родовища. У нерозведеному вигляді він використовується для питного лікування, а коли змішується з водою Центрального Кисловодського і Березовського джерел - застосовується для процедурного бальнеолікування.

Вода доломітний нарзану має підвищену концентрацію іонів натрію і хлору, а також високу ступінь вмісту вуглекислого газу. Завдяки своїм властивостям, цей тип нарзану підходить для питного лікування, він покращує обмін речовин, виводить з організму шлаки, покращує роботу видільної системи. Води доломітний джерела підведені до питним бюветів Нарзан галереї, до Круглого бювету і користуються великою популярністю у курортників.

сульфатний нарзан

Сульфатний нарзан відрізняється високим вмістом сульфатів натрію і магнію Сульфатний нарзан відрізняється високим вмістом сульфатів натрію і магнію. У ньому багато заліза і мікроелементів, таких як цинк, марганець, стронцій, бор. У воді цього нарзану навіть міститься невелика кількість миш'яку, що також надає лікувальний ефект при певних захворюваннях. Сульфатний нарзан покращує роботу кишечника, підвищує секрецію шлунка, сприяє поліпшенню жовчовивідної функції печінки і роботу системи травлення. При правильному вживанні, цей тип нарзану знижує здуття живота.

Питне лікування нарзанами полегшує стан при хворобах системи кровообігу, особливо після перенесеного ревматичного ендоміокардіта. Лікування в Кисловодську прописують при відсутності процесів міокардиту (через 6-8 місяців після загострення захворювання), в ситуаціях з пороком серця - недостатністю мітрального клапана, при ішемічній хворобі серця з рідкими нападами стенокардії. Також питна терапія і нарзан ванни показана при гіпертонічній хворобі 1-11 стадій і гіпотонічна хвороби. Ванни з використанням нарзанов уповільнюють роботу серцевого м'яза, нормалізують артеріальний тиск, тренують серцево-судинну систему. Під впливом потрапляє в кров через шкіру вуглекислоти, у хворих розширюються периферичні судини, покращується дихання, нормалізується газообмін і, навіть, збільшується ємність легенів.

Поїздка до Кисловодська може бути корисна і тим, хто страждає хворобами нервової системи, неврозами з порушенням функції серцево-судинної системи, при атеросклерозах судин головного мозку без порушень мозкового кровообігу Поїздка до Кисловодська може бути корисна і тим, хто страждає хворобами нервової системи, неврозами з порушенням функції серцево-судинної системи, при атеросклерозах судин головного мозку без порушень мозкового кровообігу. Крім того, лікування можливо при неспецифічних захворюваннях дихальних органів (поза періодом загострення), при легеневій недостатності. Познайомитися з чудодійною силою нарзанов можна в Нарзан галереї, побудованої ще в 1848 році.

Один з найсмачніших нарзанов, що видобувається з глибини 308 м, розливається в питному бюветі Желябовскій, а доломітний і Сульфатний нарзани можна спробувати в новому питне бюветі на Курортному бульварі. Також в Кисловодську санаторіях обладнані власні питні бювети, куди надходить вода з інших джерел Кавказьких Мінеральних Вод, наприклад, «Славяновская» і Єсентуки № 4. Нарзан галерея в Кисловодську, Мабуть, кожен, хто з середини позаминулого століття і до наших днів бував в Кисловодську , відвідав Нарзан галереї. Цілюще нарзан подарував здоров'я мільйонам відпочиваючих. У південному фасаді нарзан галереї знаходиться вхід. Це своєрідний пам'ятник старому джерела Аче-су, якому Кисловодськ зобов'язаний своїм народженням.

У природному вигляді богатирський ключ являє собою воронкоподібний величезний джерело. Знизу з розломів в породі декількома струменями бив ключем нарзан. Дерев'яний зруб, споруджений архітектором М'ясникова в 1820 році і замінений в 1851 році восьмикутним басейном з ковпаком, після побудови Нарзан галереї опинився всередині її. У 1884 році над джерелом був споруджений каптаж у вигляді круглого колодязя, глибиною 6,5 та діаметром більше 4 метрів. Зсередини він він облицьований кахлем, зовні - мармуром. Зверху поставлений скляний ковпак, що дозволяє бачити джерело.

Ковпак так само оберігає джерело від забруднення, а приміщення галереї - від зайвого надходження вуглекислоти, бурхливо виділяється з нарзану. У галереї за каптажів і по боках від нього встановлені напівавтоматичні бювети для відпустки нарзану.

Ванни з нарзану

Нарзан для прийому ванн подається у багато санаторіїв, а п'ють його в питних бюветах, і при цьому перевага віддається найголовнішого, що знаходиться в Нарзан галереї і Желябовскому Нарзан джерела, також на Курортному бульварі функціонує Новий бювет № 5 Нарзан для прийому ванн подається у багато санаторіїв, а п'ють його в питних бюветах, і при цьому перевага віддається найголовнішого, що знаходиться в Нарзан галереї і Желябовскому Нарзан джерела, також на Курортному бульварі функціонує Новий бювет № 5. Для лікувальних цілей використовується вода 10 джерел , велика частина яких відкрита геологічним способом радянських вчених. У 1926-1927 роках в товщі доломітізірованних вапняків на глибині 65 метрів було отримано бурінням доломітний нарзан. Він відрізняється від інших нарзанов вмістом двовуглекислого кальцію - слабкою лугу, має мінералізацію 3,9 грама на літр.

За своїм фізико-хімічним складом нарзан відноситься до холодних гідрокарбонатно-сульфатно-калієвих водам. Загальна мінералізація становить 2 грами на літр, зміст вільної вуглекислоти - 2,1 грама. Дебіт цього джерела найвищий на курорті - понад мільйон літрів на добу.

Каптаж варто своєю основою на тому самому твердому вапняку-ракушняку, з розломів якого, самовиливом, надходить мінеральна вода.

У 1933-1934 роках на глибині 178 метрів був відкритий сульфатний нарзан, який містить іони сульфатів, у нарзану висока мінералізація - 4,1 грама на літр. Свердловини доломітного і сульфатного нарзану були закладені поблизу Нарзан галереї. Від них по трубах вода подається в питні напівавтомати галереї як з власної температурою 16 градусів, так і підігрітою до 38-40 градусів.

Желябовскій Нарзан джерело № 23

Розташований на вул. Кірова № 3 - навпроти входу в санаторій «Вікторія», «Долина нарзанов», «Цілюще нарзан». Це один з найстаріших джерел Кисловодська і на думку багатьох найсмачніше. Тут можливий прийом як теплого, так і холодного загального, сульфатного і доломітного нарзану.

Години роботи бюветів

  • з 7:00 - 9:00
  • з 11:00 - 14:00
  • з 16:00 - 18:00

Нарзан відпускається:

У питні склянки або гуртки, які Ви зможете придбати при вході (пласт. Стаканчики по 2 руб.) Або в принесені з собою стаканчики в пляшки ін. Ємкості тільки з високих кранів. Який вид нарзану, холодний або теплий, при яких захворюваннях і за скільки приймати до їжі повинен призначити лікар, а згадати можна переглянувши укріплені на стінах таблички.

Новости