Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Категорія якості води. Що значить питна вода найвищої якості

  1. категорії якості
  2. Категорії бутильованої води
  3. Питна вода вищої категорії якості
  4. Як не купити підробку?

Що таке категорія якості води? Що значить питна вода найвищої якості? На які категорії поділяється вся питна вода. Її особливості. Різновиди бутильованої води. Особливості виробництва та складу кожного виду. Список якісних вод вищої категорії. Як не купити підробку. Категорія якості води, яку ми регулярно п'ємо, накладає істотний відбиток на наше здоров'я. Хочете знати, що значить питна вода найвищої якості, щоб вживати максимально корисну воду? Тоді в нашій статті ви знайдете всю потрібну вам інформацію.

категорії якості

Вода з підземного і наземного джерела водопостачання, що пройшла процес очищення і водопідготовки, називається питною. При цьому в процесі очищення з рідини видаляються шкідливі домішки, токсичні бактерії і мікроорганізми.

Питна рідина ділиться на кілька категорій якості відповідно до нормативних документів, а саме СанПіН 2.1.4.1074-01 і СанПіН 2.1.4.1116-02. Перший документ регламентує норми якості по питної водопровідної води, а другий - по бутильованої води.

Так, вся питна вода ділиться на наступні категорії якості:

  • 1-я категорія - це найкраща питна вода, що використовується для дітей;
  • 2-я категорія - це вода вищої категорії якості;
  • 3-ю категорію - це найбільш поширена питна рідина, вода першого сорту;
  • 4-я категорія якості води - це водопровідна рідина з системи централізованого водопостачання. Вона проходить процес фільтрації та дезінфекції за допомогою хлору.

Як бачите, вода з наших кранів хоч і придатна для пиття, але малокорисна для здоров'я, вірніше кажучи, регулярне вживання такої води небажано. Той, хто піклується про своє здоров'я, п'є очищену бутильовану воду.

Категорії бутильованої води

І навіть найкорисніша вода, розлита по пляшках і пройшла процес ретельного очищення і фільтрації може ділитися на кілька категорій:

  • Вода першої категорії. Це очищена і профільтрована рідину, яка може регулярно використовуватися людиною для пиття без ризику завдати шкоди здоров'ю. Вона відповідає всім нормам по гранично-допустимої концентрації речовин.
  • Питна вода вищої якості. Ця категорія води забирається з найчистіших джерельних або артезіанських джерел, в яких немає ні найменших ознак хімічного або біологічного забруднення. Ця вода не тільки безпечна для нашого організму, вона ще й корисна, оскільки містить комплекс необхідних нам макро- і мікроелементів.

Такий поділ вод виконується згідно з новими правилами чинного СанПіН. При цьому вода першої категорії може виходити шляхом ретельного очищення звичайної водопровідної води. Рідина проходить кілька стадій підготовки:

  • видалення заліза за допомогою сорбирующих фільтрів;
  • воду пом'якшують;
  • з рідини прибираються найменші залишки хлору;
  • вода знезаражується за допомогою ультрафіолетових променів або шляхом її сріблення;
  • минерализуется шляхом додавання кальцію, магнію, фтору.

Хоч ця вода проходить таку ретельне очищення, вона не зможе зрівнятися з водою вищої категорії, оскільки виробникам не вдається повністю позбутися від залишків хлору, заліза та інших речовин.

Питна вода вищої категорії якості

Даний вид вод відбувається з найчистіших підземних джерел, зміст яких не повинен ніяким видам забруднень. Однак крім цього до даної рідини пред'являється ряд важливих вимог:

  1. Вода повинна відповідати нормам фізіологічної повноцінності. Це означає, що їй недостатньо бути просто чистою, вода повинна бути корисною для людини. При цьому вода може бути насичена корисними мінералами з самого початку, тобто ще в джерелі. В іншому випадку ці корисні мікроелементи повинні потрапити туди на стадії водопідготовки. Мова йде про фтор, йод, калії, кальції та інших речовинах.
  2. Нешкідливість хімічного складу.

Вода вищої категорії якості (список):

  • Липецький бювет
  • Кришталева
  • Ваше здоров'я
  • Нестле
  • БонАква
  • Архиз

Відрізнити воду вищої якості можна не тільки з написів на етикетках, але і за ціною. Так, вартість води відмінної якості, яка була набрана в альпійських джерелах, буде вище 60-80 рублів за один літр.

Ціна очищеної води від відомих перевірених світових брендів буде теж вище, адже виробники, які дорожать своїм ім'ям, роблять по-справжньому чисту і корисну воду. Ціна такої води може бути в межах від 35 до 50 рублів за п'ятилітрову пляшку. При цьому вода тієї ж категорії від вітчизняних виробників обійдеться в 25-30 рублів за таку ж бутель.

Як не купити підробку?

  1. Зверніть увагу на етикетку. Там повинна бути написана інформація про категорії води, її хімічний склад, джерелі, звідки вода набиралася і реєстраційні характеристики.
  2. Вивчіть зовнішній вигляд пляшки. Оскільки виробники підробок зазвичай не затримуються довго на ринку, їх товар має непрезентабельний вигляд. А якщо етикетка, кришка, сама пляшка красиво оформлені і прикрашені, це вказує на добросовісного виробника відмінної води.
  3. При покупці води у великій торговельній точці ризик купити підробку зведений до мінімуму.

Якщо ви сумніваєтеся в якості питної води, можете замовити аналіз і виконати її перевірку в нашій лабораторії. Для цього вам потрібно зв'язатися з нами за вказаними на сайті телефонами.

Що таке категорія якості води?
Що значить питна вода найвищої якості?
Хочете знати, що значить питна вода найвищої якості, щоб вживати максимально корисну воду?
Як не купити підробку?

Новости