Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дослідницька робота учнів 2 класу по навколишнього світу за темою "Чому морська вода солона", керівник Макаріхин М.М.

зміст

1.Актуальность дослідницького проекту ....................................... ... 1

2. Гіпотеза, цілі, завдання проекту та методи роботи ................................. 1

3. Виникнення солоних морів ................................................... ..2

4. Саме солоне море на землі ......................................................... .3

5. Цікаві факти про морській воді ................................................... .4

6.Польза і шкоду солі ........................................................................ .5

7. Практична робота ..................................................................... 6

7.1 Біологічні властивості солоної води і їх вплив на людину ......... ... 6

7.2 Результати анкетування ............................................................ .7

8. Висновки ................................................................................. ... ... .9

9. Література ................................................................................. ..9

10. Додаток ........................................................................... .. ... .10

1. Актуальність дослідницького проекту

Кожна людина хоч раз відпочивав на морі. Відпочивали і ми на Чорному морі, і звернули увагу, що в солоній воді плавати набагато легше, ніж в прісній, У морської води гірко - солоний смак. Але ж в річках вода прісна.

Нам стало цікаво, звідки в море взялася сіль, як вона туди потрапила, якими властивостями володіє морська вода і чим вона відрізняється від прісної води, як морська вода впливає на організм людини, чому ми прагнемо на відпочинок до моря. Ці питання і стали підставою для нашої дослідницької роботи.

2. Гіпотеза, цілі, завдання проекту та методи роботи

Мета дослідження: Дізнатися, як з'явилося солоне море і вивчити властивості солоної води.

Завдання: 1. Дізнатися походження солоної води;

2. Вивчити властивості солоної води;

3. Дізнатися про вплив морської води на організм людини;

4. Пропагувати загартовування як здоровий спосіб життя.

5. Проаналізувати отримані результати, сформулювати висновки.

Об'єкт дослідження: морська вода

Предмет дослідження: властивості морської води

методи:

  • вивчення літератури,
  • систематизація та узагальнення досліджуваного матеріалу,
  • аналіз статистичних даних,
  • спостереження,
  • досліди та експерименти,
  • анкетування; обробка результатів у формі таблиць і графіків;

гіпотеза:

  • Солоний смак морської води пов'язаний з походженням морів на Землі. Морська вода володіє оздоровлюючим ефектом.

Опис структури роботи

Ми дізналися різні наукові версії про походження морів. За допомогою дослідів і експерементів вивчили властивості солоної води, виростили кристали, провели анкету про вплив морської води на здоров'я людей і зробили висновки. Розповіли однокласникам про виникнення морів і користь морської води.

3. Виникнення солоних морів

Звідки ж береться сіль в море? Справа в тому, що річки вимивають з грунту містяться в ній мінеральні солі і по крупинках несуть їх в море. За довгі роки і тисячоліття солі в море стає все більше і більше. Вона нікуди з моря не йде. У той час як вода, випаровуючись, перетворюється в хмари. Потім вона знову проливається на землю у вигляді дощу, наповнюючи річки і знову повертаючись в море, додаючи в нього ще трішки солі.

Всі річки прагнуть до моря. Вони вливаються в озера з одного боку і випливають з іншого, щоб продовжити свій біг до моря. Це відбувається тому що рівень морів і океанів завжди нижче рівня суші. І шлях води завжди йде під ухил. Тому-то все річки і течуть до моря. Навіть під землею підземні струмки і ріки пробивають собі дорогу серед гірських порід, розчиняють деякі породи і забирають з собою частинки різних солей. Підземний струмок шукає лазівки, щоб вирватися на поверхню землі і потрапити в річку, а звідти - в море.

Виходить, що вода в Світовому океані спочатку була прісна, а поступово річки "посолити" її. Прісна ж вода в океані могла з'явиться з ... комет. На самому початку свого існування наша Земля піддавалася справжньою бомбардуванню кометами. А, як відомо, більшість комет мають крижане ядро. В результаті масового танення цього льоду міг виникнути перший океан. Це одна з гіпотез.

Але багато вчених вважають, що вода в морях і океанах спочатку була солона. Перший океан наповнювався кислотними дощами, які лилися на землю в результаті масового виверження вулканів на самому початку життя нашої планети. Ці кислоти роз'їдали гірські породи, вступаючи в хімічні сполуки зі складовими їх речовинами. В результаті цих хімічних реакцій і утворилася та солона вода, яка наповнює сучасний Світовий океан.

Таким чином, існує дві версії пояснення того, чому вода в морі солона: річки приносять сіль в море і там вона накопичується; морська вода стала солоною багато мільйонів років тому завдяки виверження вулканів.

Найдивовижніше, це те, що частинка солоного океану живе в кожній живій істоті на планеті! Наша кров солона, наші сльози солоні. Адже ми складаємося з клітин, які походять від найпростіших організмів, що зародилися в первісному океані. Вони утворювалися, захоплюючи в себе частину оточувала їх середовища. Тобто воду того самого первинного океану. Тому навіть жителі пустель, які ніколи не бачили моря, носять це море в собі, по маленькій крапельці в кожній клітинці свого тіла.

4. Саме солоне море на землі

Червоне море - дуже солоне (44 гр. Солі на 1 літр води). Це пов'язано з тим. Що воно оточене пустелями, річки його майже не мають, до того ж тут дуже жарко, вода випаровується швидко, тому і солей у воді накопичується багато. Головна особливість Червоного моря - що в нього не впадають ніякі річки. Тому вода цього моря завжди кристально чиста. Адже прозорість морської води завжди зменшується за рахунок мулу і піску, які приносить річкова вода.

Ще одна особливість Червоного моря - дуже тепла вода. Це найтепліше море на планеті. навіть взимку температура води - близько 18-19 градусів. Якщо температура води стає нижче +18, то починають гинути корали, і це явище прирівнюється до стихійного лиха. Влітку температура води досягає +27 - 280С.

Червоне море відрізняється сильним випаровуванням теплої води, тому солоність води тут також найвища в світі. Але Червоне море вражає великою і різноманітною кількістю морських мешканців. Навіть при тому, що солоність води сягає до 40- 60 грам солей на літр води.

В якості порівняння можна навести Чорне море, де міститься всього 18 грам солей на літр води.

Треба сказати, що згідно з дослідженнями вчених, що Червоне море досить часто втрачала «зв'язок» зі Світовим океаном, а його узбережжі висихало, і було вкрите сіллю. Тому на берегах Червоного моря не зустрінеш буйної рослинності, а з джерела, що б'є ключем, не вийде втамувати спрагу. Вода під землею теж солона на смак. Дивно, але навіть дощі в районі Червоного моря солоні.

Азовське море, навпаки, майже прісне - всього 11,5 гр. солі на 1 літр води. А в деяких місцях, де в нього впадають лимани і річка Кубань - всього 4 гр. на 1 літр води.

У Чорному морі вода в 2 рази менше солона, ніж вода в Світовому океані - всього 18, 5 гр. солей на 1 літр води. У Чорне море понад 300 річок і річечок несуть свої прісні води, найбільші - Дунай, Дніпро. Дністер і ін.

Саме солоне - Мертве озеро (350 гр. Солі на 1 літр води). У Мертвому морі вода настільки солона, що людина може лежати на його поверхні і спокійно читати газету. Вода в морі дуже щільна і нагадує густий розсіл. Це море називається Мертвим, тому що через високий вміст солі в ньому не може жити ні риба, ні інші організми (за винятком деяких бактерій). Цікаво, що на єврейській мові це море називається «YamhaMaved», що означає «Море-вбивця». Така назва була дана йому тільки тому, що в цьому морі найсолоніша в світі вода, в якій не виживають ні молюски, ні риби, ні навіть водорості. Потрапивши в це море, миттєво гинуть майже всі мікроорганізми. Люди ж плавають в цьому морі немов поплавки. Потонути в такій воді, звичайно ж, неможливо.

Хімічний склад Мертвого моря унікальний. Його солоність в 8 разів перевищує солоність Атлантичного океану і в 40 разів солоність Балтійського моря. У цьому морі містяться майже всі хімічні елементи. Серед них 21 вид різних мінералів (включаючи магній, кальцій, бромід і калій), з них 12 унікальних. Мертве море живиться мінеральними джерелами, прісноводними роднікаміі гірськими потоками. Всі вони містять в своєму складі цілющі мінеральні грязі. Ця лікувальна грязь називається пелоїдного бруд.

У літературі воду Мертвого моря називають "міцним розчином солі". Щоб добитися такої концентрації солі в домашніх умовах, то доведеться засипати в ванну три мішки солі і примудритися розмішати її до повного розчинення. Навіть якщо це вийде, все одно що утворилася рідина не зможе зрівнятися з водою Мертвого моря - в точності відтворити її чудодійний склад неможливо.

5. Цікаві факти про морській воді

Досліджуючи тему солоної морської води ми дізналися цікаві факти:

1. 97,4% всіх запасів води на землі припадає на солону воду і тільки 2,6% - на прісну.

2. Якщо висушити всі океани і моря, із решти солі можна було б побудувати стіну висотою 230 км і товщиною майже 2 км. Така стіна могла б обігнути по екватору всю земну кулю.

3. Виявляється, якби ми жили під водою, нам довелося б пристосуватися до темряви, холоду і високому тиску. Вода погано пропускає сонячне світло. На глибині 200 метрів починається сутінкова зона, де сонячне світло можуть вловити лише величезні очі глибоководних мешканців. А на глибинах нижче 1800 - 2000 м панує вічна ніч.

4. На глибині зникає звичний нашому оку колір навколишніх предметів. Так, в 5 м від поверхні пропадають відтінки жовтого кольору, а на глибині 50 м всі забарвлене в синьо-зелений колір, і навіть яскраво - червона кров здається зеленою.

Мешканці глибин мають особливу чутливість до коливань, які у воді поширюються набагато швидше і далі, ніж в повітрі. Риби вловлюють найменші коливання води, розташованої на тілі бічною лінією, а дельфіни - володіють природними ехолокаторами, які вловлюють звукові хвилі, що відбиваються від перешкод.

5. Сонце не може прогріти багатокілометрову товщу води морів і океанів. У тропіках, де верхні шари води нагріваються до 30 ° С, вже на глибині 50 м вода така холодна, що аквалангісти занурюються в неї в гідрокостюмах. А на глибині нижче 4 км у всіх морях температура води трохи нижче 2 ° С.

Будь-нирець відчуває неприємні відчуття через тиск води. З зануренням на 10 м тиск води на кожен квадратний сантиметр тіла зростає на 1 км, а на глибині 10 км досягає дивовижної величини - 1 т на 1 см 2.

6.Високая електроповодность морської води. Тобто морська вода більше здатна пропускати струм, ніж прісна. Морська вода через насиченість солями має відмінну електропровідністю, яка більш ніж в чотири тисячі разів перевищує даний показник для прісної води.

7. Середня солоність морської води становить 3,5%, тобто в кожному літрі води є в розчиненому вигляді приблизно 35 грамів солей. Це визначає особливу властивість морських вод - непридатність для пиття. Хоча в екстремальних умовах, як показують експерименти, незначна кількість морської води можна пити близько тижня.

8. Солона вода вбиває мікроби, деякі бактерії і може бути корисною для здоров'я. Практично кожна людина знає, що морську воду не можна пити. Але вона може бути цілком корисною. Морська вода використовується в медицині і косметології. Солі в морській воді при дозованому впливі на людський організм володіють позитивним ефектом. Наприклад, ванни в морській воді прискорюють процес відновлення шкіри і відновлення шкірного покриву. Вміщені в такій воді кристали солі фактично зчищають стару шкіру. Також, морська вода розслабляє, тому саме з такої води зазвичай роблять так звані антистресові ванни. Також властивості солоної води дозволяють використовувати її для полоскань: якщо воду підігріти до температури людського тіла і прополоскати рот, це позитивно позначиться на здоров'ї зубів, ясен і горла.

9.Разлічія морської солі і їдальнею полягають в смаку, склад, будову кристалів солі і різному процесі виробництва. Морська сіль зберігає в своєму складі безліч корисних мікроелементів і більш корисна на відміну від їдальні.

6. Користь і шкода солі

Сіль в неконтрольованих обсягах, крім користі, несе шкоду людині і навколишньому світу.

Наприклад, людині шкідливо пити солону воду. Через солоної води відбувається руйнування організму людини. Клітини нашого тіла, як маленькі мішечки з рідиною. Тому при попаданні занадто великої кількості солі в організм, сіль починає, як губка вбирати в себе воду. Це і призводить до того, що наші клітини стискаються і зморщуються. В такому стані порушується їх нормальна робота. Особливо це небезпечно для клітин мозку. Починається запаморочення, нудота, і навіть галюцинації. В кінцевому рахунку, клітини перестають працювати, і зупиняється серце, легені перестають працювати.

У таблиці ми показали корисні і шкідливі властивості солі.

Користь і шкода солі

користь

шкода

не містить шкідливих добавок

може викликати хвороби

потрібна для приготування їжі

призводить до корозії транспорту і автомобілів

лікує хвороби горла і носа

зношує міські труби і водостоки

використовується в косметології

псує взуття і одяг людей

допомагає навчитися плавати

викликає у собак опіки лап і морди

бореться з обмерзанням трас і доріг

засоляются грунт, в результаті гинуть рослини і тварини

Вивчивши літературні джерела ми дізналися, що область застосування солі дуже широка. Потрібно її використовувати обмежено і грамотно. Тільки тоді сіль буде приносити користь, а не бути небезпекою для людини і навколишнього середовища.

7. Практична робота.

7.1. Біологічні властивості солоної води і їх вплив на людину

Щоб перевірити факт про попадання солі в воду, я виконав наступний досвід № 1.

Я налив розчин солі в каструлю і дочекався, коли він закипить. Коли вода закипіла, на скляній кришці каструлі почали збиратися крапельки води. Значить, вода стала перетворюватися в пар. Через деякий час вода википіла, а сіль залишилася на дні.

Я прийшов до наступних висновків.

При випаровуванні води з моря або озера, випаровується тільки вода, а сіль залишається в водоймі. За допомогою цього дослідження можна пояснити, чому вода в деяких морях і озерах така солона - в місцях з сухим кліматом озера швидко втрачають воду від випаровування. Велика кількість води, яке надійшло в озеро з річок та підземних джерел, випаровується, а мінеральні солі залишаються в ньому. Згодом ці озера стають солоними, вміст солі в них постійно збільшується.

Досвід № 2. Для досвіду нам знадобилися: вода, 2 банки, 2 сирих яйця, сіль.

В одну банку з водою додали солі стільки, скільки могло розчинитися. Розмішали. Вийшов концентрований розчин. В першу банку з прісною водою опустили сире яйце. Друге сире яйце опустила в банку з концентрованим сольовим розчином.

Коли ми опустили сире яйце в банку з прісною водою, воно відразу опустилося на дно і не спливало. У банку з концентрованим сольовим розчином сире яйце плаває на поверхні. Його як би виштовхує з розчину, і невелика частина яйця визирає з води. Яйце не тоне навіть через час.

Наші висновки: в солоній воді яйце плаває на поверхні, на відміну від яйця в прісній воді, яке відразу опустилося на дно банки. Виходить, що яйце легше, ніж концентрований розчин солі. Розчин «виштовхує» яйце, тому воно спливає. Але цього не відбувається в прісній воді, значить розчин солі важче прісної води.

Щільність океанічної води трохи вище ніж, у прісній. Найвища щільність у вод Мертвого моря, чия солоність становить близько 30%. Через таку щільності людина може спокійно «лежати» на водній поверхні.

Досвід №3 Капілярність

Виявляється, вода може підніматися вгору. Наприклад, вода в дуже тоненьких трубочках сама піднімається вгору. Це явище називається капиллярностью (від латинського слова капіляр - волосок). Чим тонше трубочка або посудину, тим вище піднімається вода. Вода може піднятися вгору по серветці або мотузці. Там вона знаходить в волокнистої структурі шлях для руху вгору.

Ми переконалися в цьому самі, провівши досліди з мотузкою, серветкою і водою.

У склянку з підфарбованою водою ми опустили мотузку. Вода тут же почала підніматися по ній вгору, фарбуючи мотузочку в зелений колір.

Опустивши паперову серветку в стакан з водою, ми побачили, як вода теж почала швидко підніматися по ній вгору. Висновок: солона вода має властивість капілярності.

Дослід 4. Розчин солі важче прісної води. Тому в солоній воді легше плавати.

Ми взяли дві банки: одну з водопровідною водою і іншу з розчином солі. У водопровідну воду додали синю гуаш. Потім в банку з солоною водою акуратно влили кілька столових ложок підфарбованою прісної води. Пофарбована вода залишилася на поверхні, так як солона вода щільніша і важка, тому вона знаходиться внизу банки. А водопровідна вода легша - тому вона на поверхні.

Досвід 5. З концентрованого розчин можна виростити намисто. Це відбувається в результате взаємного тяжіння молекул: пилинки, нитки, Ринва - будь-яке Тіло. Тому коли опускаємо в сольовий розчин якесь тіло, на ньому відразу починають рости кристали солі.

У банку насипали сіль, додали гарячу воду. Розмішували, поки сіль не розчинилася. До олівця прив'язали мотузку і опустили її в соляний розчин так, щоб мотузка не торкалася стінок і дна банки. Через день підняли мотузку і побачили нанизані кристали солі на нитку.

Досвід 6. Сіль ускладнює процес замерзання. Залежно від кількості солі в морській воді, може знадобитися температура на 25 градусів холодніше, ніж для заморозки прісної води! Це одна з причин, чому сіль використовується, щоб розплавити лід на тротуарах і вулицях. Це також одна з причин, чому океан не замерзає повністю, коли погода стає холодною.

Щоб перевірити даний факт, ми взяли дві банки з прісною водою і 2 кубики льоду. Додали в одну банку чайну ложку солі, і ретельно розмішати. Помістили в банки однакові кубики льоду.
Лід в банку з солоною водою тане набагато швидше, ніж в несолоної воді.

Виходить, що сіль у воді ускладнює процес замерзання.

Досвід 7. акварельними фарбами треба нанести фон картини. І поки фарба ще не висохла, посипати по фону сольову "доріжку". Крупинки солі зберуть навколо себе воду і стануть схожі на зірки. Ось так сіль з моря перетворилася в "небесну" сіль. У тих місцях, куди впали крупинки солі, вода "стяглася" до них. Сіль як би вбирає в себе воду. На цій властивості солі засноване ще одне її корисне застосування - для консервації продуктів. Ще древні люди помітили, що щоб зберегти свіжим м'ясо або рибу, їх треба гарненько Просолов.

7.2 Результати анкетування.

Ми провели анкету з батьками 2 класу. В опитуванні брали участь 45 осіб. Були запропоновані наступні питання.

Відпочивали ви з дитиною на море?

Так, щороку

рідко

ніколи

21 чол. 46%

9 чол. 20%

15 чол. 33%

Чи часто хворіє ваша дитина простудними захворюваннями?

З тих батьків, які щорічно намагаються відпочивати з дітьми на море, 93% відповіли, що діти практично не хворіють на простудні захворювання.

Як ви вважаєте, морська вода зміцнює імунітет дитини?

да

немає

Важко відповісти

34 чол 75%

3 чол. 7%

8 чол. 17%

17%

На сьогоднішній день найнадійнішим способом захисту дитячого організму від простудних захворювань є загартовування. Влітку лікарі рекомендують відвезти дітей подалі від міста: на море, на дачу, в село до бабусі. Для зміцнення захисних здібностей носової порожнини і горла педіатри радять промивати ніс і полоскати горло. Для цього краще використовувати розчин морської солі, тому що в морській воді міститься велика кількість мікроелементів і речовин, здатних нормалізувати роботу слизових оболонок.

Вода морів і океанів нормалізує терморегуляцію, підвищує життєвий тонус, має закаливающим дією, зміцнює захисні сили організму. А ще - покращує циркуляцію крові, збільшує кількість червоних кров'яних тілець і нормалізує серцевий ритм.

9. Висновки.

Наша гіпотеза в результаті дослідження підтвердилася. Солоний смак морської води пов'язаний з походженням морів на Землі. Морська вода володіє оздоровлюючим ефектом.

Ми наочно переконалися, що моря солоні завдяки походженню і кругообігу води в природі. Сіль потрапляє в моря з річок та підземних джерел. Там накопичується і під впливом сонця осідає в морях. Адже моря і річки нижче рівня суші.

Найсолонішим морем є Червоне море, але при цьому воно саме барвисте і мальовниче. Мертве море прийнято вважати самим солоним озером, там немає життя.

Солона вода, яка міститься в морях, відрізняється за своїми властивостями від прісної води. Ми довели це за допомогою серії дослідів. Так, солона вода:

- більш щільна, тому вона здатна «тримати» на своїй поверхні предмети і навіть людини, і швидше проводить через себе струм;

- ускладнює замерзання води, тому сіль використовують взимку на дорогах;

- має медичні властивості, тому застосовується в лікуванні хвороб горла і носа, в косметології;

- має хорошу силу тяжіння, тому в морській воді можуть вирости кристали і корали різної форми;

- може призвести до ураження в необмежених кількостях, так як «сушить» організм людини.

Досліди, які ми провели, допомогли нам отримати навички дослідника, наочно побачити те, про що прочитали в книгах.

Дана робота зацікавила нас, і ми продовжимо вивчення цієї теми, отриманими відомостями поділимося з однолітками.

10. Література

1. Домашня лабораторія. [Електронний ресурс] / http://www.minibanda.ru/article/domashnyaya-laboratoriya-5-fizicheskix-opytov-dlya-detej

2. Загадки солоних морів. [Електронний ресурс]/ http://allforchildren.ru/why/which35.php .

3. Які моря самі солоні [Електронний ресурс] / http://samiye.ru/post/kakie-morya-samye-solenye.html .

4.Курланскі М. Загальна історія солі. М .: Колібрі, 2007.

5. Лазье К. «Таємниці природи» - М: Дитяча література, 2001.

6. Море і океани. Цікавий атлас. - М .: Атлас, 2007.

7. рабіз Ф. «Прості досліди» - М: Дитяча література, 2002

8..Травіна І.В. «Географія в питаннях і відповідях» М: ВО «Дитяча книга», 1996.

9. Хайнс М. Моря і океани. Дитяча енциклопедія. - М .: РОСМЕН, 2013.

додаток

Анкета для батьків 2 класу

1.Отдихалі ви з дитиною на море? (Вибрати і підкреслити відповідь)

а) так, щороку б) рідко в) ніколи

2.Часть чи хворіє ваша дитина простудними захворюваннями?

а) часто (6-8 разів на рік) б) рідко в) практично не хворіє

3. Як ви вважаєте, морська вода зміцнює імунітет дитини?

а) так б) немає в) важко відповісти

Застосування солі в народній медицині

При лікуванні нежиті. Давно відомо, що при нежиті (особливо у маленьких дітей) краще не капати в ніс судинозвужувальні краплі, бо вони при частому використанні негативно впливають на організм. А ось промивати ніс сольовим розчином рекомендують все педіатри, бо він заспокоює «перетруженние» слизову носа і наближає одужання. Розчин морської солі (або «фізіологічний розчин», як називають його лікарі) показаний і здоровій людині при занадто сухому повітрі в приміщенні.

При рясної втрати рідини (блювання, пронос, висока температура). Під час втрати рідини в організмі порушується водно-сольовий баланс, щоб його відновити, можна скористатися спеціальними порошками з аптеки або наступним рецептом: морська сіль (4 г) змішується з глюкозою (20 г), хлористий калій (20 г) і содою (3 г), вся ця суміш заливається одним літром води і випивається протягом дня. Для дітей більше підійде інший напій: в один стакан наливається сік або компот, в нього додається однакова кількість (одна чайна ложка) натурального меду і морської солі, в другій склянку наливається вода і сода (одна чайна ложка). Хворий повинен протягом дня пити по черзі по кілька ковтків із однієї склянки, то з іншого.

При ангіні та інших захворюваннях горла. В цьому випадку готується теплий розчин морської солі для полоскання горла.

При бронхіті. Залежно від стану пацієнта можуть бути рекомендовані інгаляції з морською сіллю.

При остеохондрозі народна медицина рекомендує прогрівати хворі місця сіллю (1 кг солі необхідно змішати з сухою гірчицею (дві столові ложки) і водою (100-110 мл), потім нагріти до 50-60 С). Узгодження з лікуючим лікарем обов'язково.

При лікуванні вугрів (робляться маски з морської солі або шкіра змочується соляним розчином).

Для зміцнення волосся, нігтів, поліпшення стану шкіри (ванни, маски, скраби на основі морської солі).

Використання солі в побуті

  • Замочіть вицвілі скло в розчині з додаванням солі та оцту - і жовтих плям на ньому не залишиться.
  • Використовуйте сіль для очищення кофейника і кавового сервізу.
  • За допомогою паперового рушника і солі можна швидко очистити жирні каструлі.
  • При готуванні перш ніж викладати продукти в масло на розпечену сковороду, киньте на неї сіль. Вона вбере зайву рідину, і масло після контакту з продуктами не почне розбризкується по всій кухні.
  • Суміш солі і харчової соди можна використовувати, щоб позбутися від неприємного запаху в холодильнику.
  • Кухонні губки для миття посуду можна освіжити, ненадовго замочивши їх в солоній воді.
  • Неприємний запах в мікрохвильовці чи духовці можна видалити за допомогою солі, змішаної з корицею
  • Використання солі при пранні (і сушці) білизни Ця рада буде актуальний для суворих зим. Якщо ви сушіть білизну на вулиці на натягнутих мотузках, то їх перед використанням замочіть в солоній воді. В цьому випадку завантажені речі ще не до них примерзати.
  • Речі будуть менше фарбуватися при пранні, якщо ви додасте в воду сіль.
  • За допомогою підсоленої води можна очистити поверхню праски - просто протріть її змоченою ганчіркою.
  • На свежепоставленное пляма насипте солі, трохи почекайте, а потім промийте в холодній воді.
  • Якщо ваша дитина поставив на килимі чорнильна пляма - сіль виручить вас і в цьому випадку. Просто насипте її на пляму, і вона вбере чорнило.
  • Для очищення клавіш піаніно візьміть пів-лимона, умочіть його в сіль і протріть поверхні. Дайте клавішах висохнути і завершите процес поліруванням за допомогою сухої, чистої ганчірочки.

Прислів'я та приказки про сіль

Без солі не солодко, без хліба не ситно.

Без солі стіл кривої.

Недосол на столі, а пересіл на спині.

Солі не шкодуй - так є веселіше.

Хліб за сіллю не ходить.

Без солі і хліб не їсться.

З прісного зробиш солоне, а солоного НЕ опріснити.

За хлібом-сіллю всяка жарт хороша.

І стара кінь до солі лаком.

Спіймавши сьорбати, що нелюбого цілувати.

Солона риба на своєму блюді.

Сіль варимо, а самі в нужді сидимо.

Сіллю ситий не будеш сльозами горя не ізбудешь.

Без солі несмачно, а без хліба неситно.

Без солі сьорбати, що нелюбого цілувати.

Без солі що без волі: життя не проживеш.

Без солі, без хліба - половина обіду.

Без солі, без хліба - худа бесіда.

Без солі, без хліба за стіл не сідають.

Без солі, без хліба плювати на обід.

Відпочивали ви з дитиною на море?
Чи часто хворіє ваша дитина простудними захворюваннями?
Як ви вважаєте, морська вода зміцнює імунітет дитини?
1.Отдихалі ви з дитиною на море?
2.Часть чи хворіє ваша дитина простудними захворюваннями?

Новости