Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Японію

  1. Короткострокові візи
  2. Туристична віза
  3. Ділова і гостьова віза
  4. Дитяча віза
  5. Транзитна віза
  6. Подаємо документи
  7. Оформлення через агенство
  8. Самостійне звернення в консульство
  9. Співбесіда в консульстві
  10. довгострокові візи
  11. Що робити, якщо вам відмовили в візі в Японію
  12. Чого очікувати після прибуття в Японію
  13. ***

З ким би мені не доводилося розмовляти про подорожі, щоразу чую: «Хочу ще обов'язково з'їздити в Японію!» Країна як магніт притягує мандрівників, і не тільки російських, а й з усього світу. Дивовижна історія і традиції, особливий уклад життя, унікальна структура суспільства, проривні сучасні технології - це і багато іншого перетворило Японію в країну-загадку. Багатьом хочеться доторкнутися до цієї загадки, спробувати її розгадати. З ким би мені не доводилося розмовляти про подорожі, щоразу чую: «Хочу ще обов'язково з'їздити в Японію

Мені доводилося бувати в Японії багато разів, і я добре пам'ятаю, що час від часу стикався з різними проблемами, займаючись оформленням японських віз. Тому сьогодні в цих нотатках хочу трохи допомогти тим, хто планує поїздку в Японію і розповісти, як отримують японські візи і що для цього потрібно робити.

Я почну з головного питання. За японської візою можна звернутися в консульський відділ посольства Японії в Москві, а також в генеральні консульства Японії в Санкт-Петербурзі, Хабаровську і Владивостоці. У посольство Москви із заявою про видачу візи може прийти будь-який громадянин Росії незалежно від місця його проживання.

Для консульств існують округу: Камчатка, Примор'я, Магаданська область, Коряцький АТ для генконсульства у Владивостоці, всі інші території Далекого Сходу - для консульства в м Хабаровську, Ленінградська область - для представництва в м Санкт-Петербурзі.

Видані консульськими установами візи діляться на дві великі категорії - довгострокові і короткострокові. Перша категорія передбачає можливість перебування в країні більше трьох місяців, відповідно, друга - менш цього терміну. У категорію довгострокових потрапляють такі візи, як робоча і навчальна, медична, а також віза чоловіка / дружини.

До короткострокових віз відносять:

  • Туристичну.
  • Ділову.
  • Гостьову візу для відвідування родичів.
  • Гостьову візу для відвідування знайомих.

Мабуть, основними критеріями, які визначають процедуру отримання японської візи, а значить, і такі важливі обставини, як набір документів, терміни їх підготовки, можливі ускладнення, є:

  • тип візи, який ви маєте намір оформити,
  • обраний вами спосіб подачі документів.

Способів трохи, власне, їх два - ви можете діяти самостійно або звернутися до відповідного агентство. Оскільки кожен з наведених вище типів віз має свою специфіку з точки зору оформлення документів і процедур отримання, розглянемо їх окремо, один за іншим, і спробуємо зробити це так, щоб в кожному з пунктів внести якомога більше ясності.

Короткострокові візи

Я почну розповідь з короткострокових віз, вони найбільш затребувані. І почнемо його з декількох важливих загальних правил, що стосуються всіх типів віз цієї категорії:

  1. Термін дії будь-якої короткострокової візи становить 3 місяці, будь-яка короткострокова віза дає право одноразового відвідування Японії терміном не більше 15 днів, але в даний час деякі агентства надають послугу з отримання туристичної візи на 30 днів. Продовження короткострокової візи не розглядається.
  2. При оформленні будь-якої поїздки в Японії передбачається обов'язкова наявність ГАРАНТА, що виконує функцію приймаючої сторони. Як Гаранта може виступати як юридична, так і будь-яка фізична особа, в тому числі громадянин, який не є підданим Японії, але проживає в країні на легальних підставах.
  3. З метою організації туристичних та деяких інших короткострокових поїздок функції гаранта уповноважені виконувати агенства або туркомпанії.
  4. Пам'ятайте, що прийом заяв на оформлення здійснюється не раніше ніж за 3 місяці перед майбутньою поїздкою.
  5. Крайній термін подачі заяв - за два тижні до передбачуваного в'їзду.

Туристична віза

Найчастіше мені доводиться розповідати про те, як отримати туристичну візу, зрозуміло, що саме цей тип представляє для більшості інтерес. Втім, навряд чи в цьому сенсі Японія відрізняється від інших країн.

Що потрібно пам'ятати в першу чергу? Який би шлях отримання туристичної візи ви не обрали - маю на увазі, будете ви отримувати її самостійно або через агентство - вам буде потрібно обов'язковий набір документів. Його можна розділити на дві частини: документи, які надаються безпосередньо вами, і документи, які повинна надати японська сторона.

Від вас буде потрібно:

  • Закордонний паспорт, додатково до цього - копія його першої сторінки.
  • Копії першої сторінки та сторінки з реєстрацією внутрігражданского паспорта.
  • Візова анкета (2 екз.).
  • Дві фотокартки розміром 45х45 мм (фото може бути як кольоровим, так і чорно-білим).
  • Довідка з місця роботи на фірмовому бланку, де должн бути вказані стаж, посада, оклад. *
  • Виписка з банківського рахунку, бажано на момент виписки мати на рахунку суму від 80 тис. Рублів.

* Не мають роботи повинні надати заяву від спонсора з набором відповідних документів, що підтверджують статус його працевлаштування і доходи.

Ділова і гостьова віза

Останнім часом мені найчастіше доводилося оформляти ділову візу. Для неї, а також для гостьових віз з метою відвідання родичів або знайомих, потрібно дотримати всі ті ж вимоги і процедури, що і для туристичної візи. Може бути, з дуже невеликими поправками. Зрозуміло, що в даному випадку для кожної з перерахованих віз повинні будуть застосовуватися відповідні цілі і причини, але процеси, переліки необхідних документів, вимоги до них і послідовність дій залишаться незмінними.

Перш ніж перейти до довгострокових віз, хочу зупинитися ще на двох категоріях короткострокових віз -на дитячої та транзитної візи.

Дитяча віза

На власному досвіді можу сказати, що оформляти виїзд дітей до Японії не складніше, ніж в будь-яку одному країну. Дітям старше 14 років для в'їзду потрібна закордонний паспорт, для них віза оформляється звичайним порядком. Загальне правило для дітей старше 6 років: їх фото повинно бути вклеєна в паспорт батьків.

До заяви на дитячі візи додатково докладаємо:

  • Довідку з місця навчання.
  • Свідоцтво про народження.

Інформацію про дітей молодше 14 років батьки вписують у відповідні розділи своїх візових анкет. При плануванні виїзду дітей необхідно також враховувати, що в разі, якщо дитина буде перетинати кордон з одним з батьків або у супроводі дорослих, які не є батьками, необхідно буде забезпечити їх нотаріально завіреним згодою відсутньої сторони.

Транзитна віза

Формально така категорія існує, але я знаю, що на практиці в даний час консульства ці візи не видають. Тому рекомендація для подорожуючих до країн Тихого океану або Південно-Східної Азії - щоб уникнути проблем не розглядати японські аеропорти в якості місць для пересадок. Технічно це зовсім не складно - поруч знаходиться Сеул , Величезний транспортний хаб.

Подаємо документи

Документи, що надаються японською стороною, залежать від статусу вашого гаранта, для кожної категорії гарантів передбачений відповідний набір таких документів. У загальному плані до них відносяться: документи про статус гаранта, різні гарантійні листи, інформаційні листи про цілі вашого перебування в Японії, програма перебування, підтвердження зроблених замовлень та ін. В деяких випадках, наприклад, коли ви дієте через туристичну компанію, вам особисто майже не доведеться зіткнутися з цією стороною процедури. Якщо ж ви обираєте шлях самостійного оформлення японської візи, то вам, природно, необхідно знати всі її деталі.

У чому різниця на практиці? Чому при очевидному зручності залучення акредитованого туроператора люди вибирають можливість діяти самостійно? Власне, тут різниця тільки в вартості процесу. Справа в тому, що при оформленні японських віз відсутня звичний нам консульський збір - тобто, діючи самостійно, ви маєте можливість отримати будь-яку японську візу абсолютно безкоштовно. За послуги ж туристичних агентств доведеться платити. Суми тут різні, на момент написання матеріалу вони варіюються від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за візу.

Оформлення через агенство

Перейдемо, однак, до деталей. Розповім спочатку про оптимальний з точки зору затрат праці та часу, але не безоплатному шляху - оформлення візи за допомогою турагентства.

Розповім спочатку про оптимальний з точки зору затрат праці та часу, але не безоплатному шляху - оформлення візи за допомогою турагентства

По суті справи, ваша участь в оформленні візи може закінчитися на стадії надання набору перерахованих вище документів і узгодження деталей програми. Всі подальші документальні питання вирішуються турфірмами самостійно. Сьогоднішня практика показує, що на японському напрямку туроператори працюю професійно, не створюючи клієнтам незручностей або несподіваних проблем. Природно, що в частині, що стосується вибору авіаперевізника, готелів і інших деталей програми, ви вільні брати участь повною мірою - маю на увазі, що ви можете не перекладати програму на турфірму, а зробити все бронювання самостійно, на ваш смак і бюджету.

За фактом готовності програми і наявності підтверджених замовлень документи будуть відправлені обраним вами агентством до відповідної консульської установи. Ваша особиста присутність при цьому не обов'язково - на підставі довіреності ваші інтереси будуть представлені турфірмою. Залишиться тільки отримати паспорт з довгоочікуваною візою.

Як бути тим, хто живе в регіонах, далеко від японських консульських установ? Якщо не хочете або не можете їхати самостійно - скористайтеся послугами турагентства. Звичайно, на додаток до стандартної вартості послуги вам потрібно буде оплатити технічні витрати з пересилання документів, але в більшості випадків такі витрати будуть незрівнянно менше витрат на самостійну поїздку в консульство. Наприклад, доставка документів сервісом EMS обійдеться в 1 000 рублів (займає 5-6 днів), а послуги експрес пошти DHL - в районі 3 тисяч рублів (документи доставлять за 2-3 дня).

Самостійне звернення в консульство

Другий шлях, яким ви можете піти при оформленні візи, - це самостійне звернення до консульської установи. Розповідаючи про цей варіант, я зазвичай намагаюся налаштувати співрозмовників на те, що процедура буде трохи складніше. З іншого боку, якщо особисте звернення не складає для вас незручностей і якщо ви в змозі підготувати всі необхідні документи, то немає ніякого сенсу йти на зайві витрати. Зрештою, витратите їх потім в Кіото на скіякі в якомусь старовинному ресторані.

У цьому випадку набір перерахованих вище документів, які потрібно від вас, залишається незмінним. Однак, до нього вам доведеться додати досить значний перелік паперів, який повинен бути представлений приймаючою стороною.

Я вже згадував про те, що є кілька категорій гарантів. Залежно від статусу гаранта необхідні документи можуть істотно відрізнятися, тому ми і будемо розглядати питання через призму того, хто ваш гарант.Еслі ваш гарант юридична особа, від нього буде потрібно:

  • Свідоцтво про реєстрацію.
  • Довідка про податкову звітність.
  • Інформаційний лист про мету відвідування.
  • Детальна програма відвідин.
  • Гарантійний лист.
  • Підтвердження усіх здійснених замовлень і повної оплати відвідування.

Якщо ваш гарант є фізичною особою, він повинен буде підготувати:

  • Інформаційний лист про мету відвідування.
  • Програму поїздки.
  • Гарантійний лист.
  • Документи, що підтверджують родинні чи інші відносини між гарантом і запрошеним особою.

Крім цього, гарант, який є підданим Японії, надає:

  • Інформацію про реєстрацію.
  • Довідку з місця роботи.
  • Довідку-підтвердження про відсутність податкових заборгованостей.

Якщо ваш гарант постійно проживає в країні, але не є японським підданим, то від нього буде потрібно:

  • Міграційна картка з відміткою про реєстрацію.
  • Копія паспорта.
  • Довідка з місця роботи.
  • Довідка-підтвердження про відсутність податкових заборгованостей.

Окремо - самостійно або спільно з гарантом - вам потрібно буде зробити всі необхідні броні: авіапереліт, проживання, екскурсії.

Окремо - самостійно або спільно з гарантом - вам потрібно буде зробити всі необхідні броні: авіапереліт, проживання, екскурсії

Як бачите, для легальної компанії, як і для законослухняного громадянина, зібрати ці документи не складе особливих труднощів. Особисто мені здається, що деякі вимоги здаються надмірними, навіть зайвими, але вони такі, і підкреслю ще раз - нічого особливо складного в тому, щоб підготувати цей перелік, немає.

По готовності всі папери приймаючої сторони пересилаються вам. Ви ж, доповнивши їх своєю частиною по наведеним вище списку, прямуєте до консульської установи і подаєте відповідну заяву.

Співбесіда в консульстві

Ще недавно, три-чотири роки тому, дуже відповідальною частиною процедури, особливо при самостійній подачі документів на японську візу, була співбесіда з працівниками консульства. Мені доводилося проходити багато таких в консульствах різних країн, з досвіду можу сказати, що японський варіант я назвав би одним з найжорсткіших.

Зараз ситуація трохи змінилася, співбесіди проводяться співробітниками консульств вибірково. Швидше, слід очікувати телефонного дзвінка. Вам можуть задати питання про вашу програму, місцях відвідування, проживання, уточнити анкетні дані. Нічого складного, проте буде краще, якщо ви будете готові впевнено відповідати на питання такого роду.

Разом з тим варіант того, що офіцер консульства захоче побачитися з вами особисто, не виключений. Про співбесіді вас повідомлять, узгодять дату та час. Якщо таке сталося, я б рекомендував добре підготуватися до бесіди - орієнтуватися в програмі поїздки, бути готовим ясно відповідати на питання про її цілі, про місця відвідувань, проживання, про гаранта, інші деталі. Питань може бути багато, а сама співбесіда може тривати досить тривалий час. Налаштуйтеся на такий варіант, поставтеся до цього спокійно і з розумінням. Співбесіда - етап дуже важливий, від нього може залежати, не пропаде чи даром весь ваш підготовчий працю.

Остаточне рішення про видачу візи, як правило, приймається протягом 5 днів після співбесіди.

довгострокові візи

На початку ми вже говорили про те, що таке довгострокові візи - вони дозволяють знаходиться в Японії більше трьох місяців. Підставами для видачі довгострокових віз є:

  • Для робочої візи - факт працевлаштування на японському підприємстві / компанії.
  • Для студентської візи - факт навчання в навчальному закладі, розташованому на території Японії.
  • Для медичної візи - наявність домовленості про проходження лікування в одному з японських медустанов.
  • Для візи дружини / чоловіка - підтверджений факт вступу в шлюб.

Хочу зазначити, що вище наведені лише підстави, за якими можна буде звернутися за отриманням того чи іншого виду довгострокової візи. Кожна категорія таких віз розглядається в рамках строго встановленої процедури і вимагає надання численних документів від обох сторін - від заявника і від приймаючої сторони.

Формат цих заміток не дозволяє детально зупинитися на кожній з довгострокових віз. Загальна рекомендація в даному випадку така - при виникненні необхідності в довгостроковій візі зверніться за детальною консультацією. Як ви вже, ймовірно, зрозуміли, процес оформлення такої візи не буде простим.

Що робити, якщо вам відмовили в візі в Японію

По-перше, звичайно, не метушитися і не впадати в паніку. І для початку спробувати спокійно розібратися в ситуації. Хоча б тому, що більшість відмов - а їх в загальній масі чимало - відбувається по чисто технічних причин. Це можуть бути помилки при заповненні, наявність відсутніх документів і т.п.

Я хочу також відзначити, що на відміну від більшості країн, японські консульські інстанції інформують заявника про причини відмови у візі. Однак цей позитивний момент компенсується тим, що при прийомі документів співробітники консульства не виробляють їх попередньої перевірки, тому факт прийому ще не означає, що документи відповідають вимогам, що пред'являються.

Отже, причинами відмови в японській візі можуть бути:

  • Надання невірних даних.
  • Неповний пакет документів.
  • Некоректне заповнення анкети.
  • Наявність порушень в періоди перебування в Японії.
  • Спроби обдурити співробітників консульства.

Повторна подача заяви в разі відмови з технічних причин можлива після закінчення шести місяців. У тих випадках, коли співробітниками консульства встановлені факти спроб обману або порушень закону, термін повторної подачі буде значно збільшений.

Чого очікувати після прибуття в Японію

З власного досвіду можу сказати: слід очікувати суворого прикордонного контролю, іноді митного огляду. Важливого, коректного, але безжального виконання всіма чиновниками своїх обов'язків.

Важливого, коректного, але безжального виконання всіма чиновниками своїх обов'язків

Саме наступного: в Японії встановлений режим обов'язкового отримання біометричних даних в'їжджають в країну. Звільнено від цієї процедури діти до 16 років, деякі категорії інвалідів, дипломати. Всі інші здають відбитки пальців. Крім цього, як іноземця вас обов'язково сфотографують.

Вам також можуть задати питання, що стосуються програми вашого перебування, термінів, готелів, в яких збираєтеся зупинитися. Моя порада - до останньої частини поставтеся серйозно. Відповідайте чітко і ясно, цим ви можете серйозно прискорити процедуру і полегшити собі життя.

За візамі вінікає безліч вопросам, думаю, что деякі з них ви знайдете ВІДПОВІДІ в ціх нотатки. Крім цього, нижче наводжу відповіді на ті питання, які виникають найчастіше.

Як отримати візу, якщо немає довідки з роботи про доходи?

Якщо ви не працевлаштовані офіційно або з якихось інших причин не можете уявити довідку про доходи, ви можете оформити заяву від спонсора за його згодою оплатити ваші витрати. На додаток до такого листа від спонсора буде потрібно довідка про доходи, а також підтвердження факту його працевлаштування.

Як отримати візу, якщо в моєму місті немає візового центру або посольства цієї країни?

Звернутися в турагентство. Гарне агентство в змозі зробити за вас всю роботу.

Як отримати візу, якщо я індивідуальний підприємець і у мене немає стандартного набору документів, як довідка ПДФО?

Індивідуальні підприємці замість довідки подають такі документи:

  • Копію реєстрації ВП.
  • Копію довідки про взяття на податковий облік.
  • Виписку з банку.

Чи потрібно бронювати авіаквиток і підтверджувати його наявність перед здачею документів?

В обов'язковому порядку.

Що якщо я подав неоплачену бронь перельоту? Чи можуть її перевірити?

У консульстві ви можете уявити оплачений авіаквиток або підтвердження броні на авіапереліт.

Чи потрібно бронювати готелі та підтверджувати це перед здачею документів?

Обов'язково. Крім того, якщо будете подавати документи самостійно, обов'язково запам'ятайте, в яких готелях ви плануєте зупинитися і яким транспортом пересуватися. Почнете плутатися на співбесіді або в телефонній розмові - дасте привід для зайвих питань.

Що якщо у мене заброньована квартира через AirBnb?

Прямої заборони ніколи не існувало, але на практиці ще недавно консульські працівники не вітали використання туристами приватного житла. При цьому різні консульства дивилися на питання по-різному. Наприклад, консульський відділ посольства в Москві бронь AirBNb приймав, в регіональних консульствах переважно відмовляли.

Однак, на момент написання цих нотаток ситуація змінилася в кращу сторону, і, за статистикою деяких компаній, бронювання проживання через можливості AirBnb вже не стикається з проблемами.

Однак, на момент написання цих нотаток ситуація змінилася в кращу сторону, і, за статистикою деяких компаній, бронювання проживання через можливості AirBnb вже не стикається з проблемами

Чи встигнуть зробити візу за більш швидкий термін, ніж зазначено в офіційній інформації на сайті?

Не варто на це розраховувати.

Подавати самим або скористатися послугами агентства?

Узагальнюючи сказане на початку цих нотаток - для отримання туристичної візи в усіх сенсах зручніше скористатися послугами турагентства.

Скільки повинен діяти закордонний паспорт на момент в'їзду в країну?

Окремі вимоги відсутні, закордонний паспорт повинен бути чинним на весь термін поїздки. Однак паспорт, термін якого закінчується найближчим часом, може викликати питання, тому краще мати це на увазі.

***

Сподіваюся, що інформація, якою я тут поділився, допоможе розібратися з тим, як правильно спланувати непростий процес, пов'язаний з отриманням японської візи. Хочу в ув'язненні побажати всім цікавих поїздок і нових вражень.

Успіхів!

Що потрібно пам'ятати в першу чергу?
У чому різниця на практиці?
Чому при очевидному зручності залучення акредитованого туроператора люди вибирають можливість діяти самостійно?
Як бути тим, хто живе в регіонах, далеко від японських консульських установ?
Як отримати візу, якщо немає довідки з роботи про доходи?
Як отримати візу, якщо в моєму місті немає візового центру або посольства цієї країни?
Як отримати візу, якщо я індивідуальний підприємець і у мене немає стандартного набору документів, як довідка ПДФО?
Чи потрібно бронювати авіаквиток і підтверджувати його наявність перед здачею документів?
Що якщо я подав неоплачену бронь перельоту?
Чи можуть її перевірити?

Новости