Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза до Праги для росіян: яка потрібна, шлях оформлення самостійно

  1. види віз
  2. дворазова віза
  3. Багаторазова віза
  4. Транзитна віза
  5. Отримання туристичної візи
  6. Подорож з дітьми
  7. вартість візи
  8. Терміни оформлення візи
  9. довгострокова віза
  10. Відмова у візі
  11. Де оформлювати Шенгенську візу?
  12. Контакти чеських консульств
  13. Відео: Прага в програмі "Орел і Решка"

Щоб відвідати Прагу або будь-який інший місто Чехії в 2019 році росіянам потрібна віза. Спланувати подорож в цю країну досить легко - потрібно оформити шенгенську візу , Забронювати готель і придбати проїзні квитки. Візу до Праги можливо отримати як самостійно, так і довіривши цю справу спеціалізованим агентствам, останні за свої послуги візьмуть додаткову плату. Детально зупинимося саме на самостійному отриманні цього документа.

види віз

Одноразова віза

Дозволяє здійснити разове перетин Шенгенського простору і перебувати в одній з його країн протягом періоду дії візи. Граничний термін, на який оформляється даний візовий документ, не перевищує 90 днів.

дворазова віза

Дозволяє своєму власникові зробити дворазовий в'їзд в зону Шенгену, де він може перебувати протягом усього терміну дії візи. Максимальний період, на який видається такий візовий документ, не перевищує 90 днів.

Багаторазова віза

Дає можливість здійснювати багаторазовий перетин кордонів одного або декількох держав Шенгену, де дозволяється знаходитися не більше 90 днів протягом півроку, починаючи з дати першого в'їзду. При цьому перебування може бути як постійним, так і являти собою кілька різних поїздок. Така віза діє від півроку до п'яти років.

Транзитна віза

Буде потрібно громадянам окремих держав при перетині транзитної зони аеропортів. Тобто в тому випадку, коли фактичного в'їзду в країну не відбувається і іноземець чекає пересадки між перельотами безпосередньо в аеропорту, не залишаючи його меж, оформляється транзитна віза. Росіянам оформляти такий документ немає необхідності, але якщо планується залишити зону аеропорту, наприклад, для прогулянки по Празі і огляду її пам'яток, то оформляється короткострокова віза.

Отримання туристичної візи

Якщо планується турпоїздка, короткострокове подорож до друзів або близьким, лікування в медичній установі, участь в конференціях, виставках або семінарах, а також в деяких інших випадках, то оформляється Шенгенська туристична віза короткострокового типу. Подати документи можна як безпосередньо в Чеське Консульство, так і звернувшись в офіс Візового центру (наприклад, www.czechvac-ru.com).

При подачі заяви в Консульство буде потрібно попередній запис. Для цього слід зателефонувати в колл-центр за телефоном 8 (495) 50-43-654. Спеціаліст запропонує найближчу дату для візиту до консула. Буде потрібно повідомити свої ПІБ та дані паспорта. Записати слід всіх членів сім'ї, включаючи неповнолітніх.

Необхідні наступні документи:

  • Заява. Заповнюється в електронному вигляді або від руки. Дані вносяться латинськими літерами, заповнюються всі графи. Заява, оформлена на комп'ютері, роздруковується і підписується. Завантажити бланк заяви можна за посиланням , Зразок заповнення - тут .
  • Закордонний паспорт, термін дії якого перевищує дату закінчення візового документа на 3 місяці. Паспорт повинен мати дві чисті сторінки.
  • Поліс медичного страхування із сумою покриття більш 30 000 євро, що діє в країнах Шенгену. Надається оригінал і копія.
  • Копія загальноросійського паспорт а. Надається усіма громадянами старше 14 років.
  • Одна стандартна фотографія. З вимогами, що пред'являються до фото, можна ознайомитися тут .
  • Підтвердження про проживання (бронь готелю, лист-запрошення від приймаючої сторони).
  • Документація, яка свідчить про мету подорожі (наприклад, письмовий опис поїздки).
  • Проїзні квитки до Чехії і назад. Якщо в планах подорож на машині, то потрібні документи на транспортний засіб і посвідчення водія. Це необхідно для підтвердження того, що заявник має намір повернутися додому до закінчення дії візи.
  • Фінансова документація, яка свідчить про наявність необхідних коштів (виписка з банківського рахунку, Довідка про зарплату або 2-ПДФО, декларація про доходи).

Отримати візу в Прагу можливо при наявності необхідної кількості грошових коштів. Їх розмір становить:

  1. 1010 чеських крон на добу, близько 42 євро (при здійсненні 30-денного візиту в країну);
  2. 34340 чеських крон, якщо подорож займе до 60 днів;
  3. 38380 чеських крон при поїздці до 90 днів.

Неповнолітні громадяни зобов'язані мати з собою половину зазначеної суми.

Документи подаються особисто заявником в Консульство. Коли це не представляється можливим, заяву передають через:

  • Близького родича (це виключно подружжя, батьки, діти, бабусі, дідусі, онуки). Буде потрібно документ, що підтверджує близьку спорідненість: свідоцтво про шлюб, народження, розлучення і так далі. Чи не є підтвердженням близької спорідненості штамп в паспорті про укладення шлюбу або запис про дітей;
  • Офіційного представника, на якого оформлена нотаріальна довіреність;
  • Колегу, який при собі повинен мати довіреність від організації і довідку з роботи.

Після подачі документів можна відслідковувати статус заяви. Наприклад, онлайн: //www.visaservices.firm.in/Czech-Russia-Track.

Подорож з дітьми

На кожну дитину готується та сама документація, що і на дорослого. Додатково прикладається свідоцтво про народження неповнолітнього. При самостійну поїздку дитини потрібна згода на виїзд з Росії від обох батьків. При відсутності одного з батьків надаються документи, що пояснюють цей факт (наприклад, свідоцтво про смерть, судове рішення і так далі).

Якщо дитина подорожує, спільне з батьками або опікуном, то надаються копії їх закордонних паспортів і візових документів. Якщо неповнолітній перетинає чеську кордон тільки з одним батьком, то від іншого також необхідно нотаріально завірений дозвіл на виїзд з Росії.

На дитину заповнюється заява, яка підписує один з батьків або законний опікун. Всі діти старше 14 років зобов'язані мати власний закордонний паспорт.

вартість візи

При подачі заяви через Візовий центр буде потрібно сплатити консульський збір у розмірі 35 євро (при звичайному виготовленні візи) і 70 євро (при терміновому оформленні). Також посередник візьме додаткову плату у вигляді сервісного збору, який буде коштувати 1000 рублів. Збори оплачуються виключно в рублях. Діти до шести років та інваліди від сплати консульського та сервісного зборів звільнені.

Терміни оформлення візи

Заява на Шенгенську візу розглядаються протягом 5 днів. В особливо складних випадках цей строк може бути збільшений до одного місяця. Подати документи можна максимально за 3 місяці до планованої поїздки, мінімально - за 15 днів.

Наявність Шенгенської візи не є гарантією в'їзду в країну: остаточне рішення приймає прикордонна служба.

довгострокова віза

Зазвичай довгострокову візу оформляють з метою навчання, возз'єднання з сім'єю, ведення трудової або наукової діяльності. Цей документ дозволяє перебувати в країні до 180 днів, при цьому за кількістю візитів обмежень не існує. Також володар даного типу візи має право здійснювати поїздки по країнах Шенгенської зони і перебувати на їх території до 90 днів на рік.

Для отримання довгострокової національної візи (категорія «Д») необхідна попередня реєстрація. Це можна зробити на сайті //visapoint.eu.

eu

Заява на візу і обов'язкові документи подаються в Консульство тільки особисто. Буде потрібно надати:

  1. Анкета - дані вносяться латинськими літерами.
  2. Документи, що підтверджують мету візиту.
  3. Закордонний паспорт з терміном дії більше 12 місяців. Документ повинен мати дві чисті сторінки.
  4. Два стандартних фото.
  5. Документи про місце проживання (наприклад, договір оренди або підтвердження про володіння нерухомим майном).
  6. Довідка про відсутність судимості в країні постійного проживання.
  7. Поліс медичного страхування.

Заява розглядається протягом трьох місяців з моменту його подачі. Іноді цей термін продовжується до півроку. Вся подається документація повинна мати нотаріально завірений переклад на чеську мову. Якщо приймається позитивне рішення, то в закордонний паспорт заявника вклеюється стікер довгострокової візи, при негативному - відправляється офіційний лист із зазначенням причин відмови.

Відмова у візі

Консульство має право відмовити у відкритті візи. Основними причинами для цього є:

  • Надання неповного переліку документів;
  • Зафіксовані раніше випадки порушення правил поведінки;
  • Невірно оформлені документи;
  • Надання неповної інформації;
  • Невідповідність між метою поїздки і видом оформлюваної візи;
  • Вже мали місце відмови у візі;
  • Фальсифікація даних, надання підробленої документації;
  • Невпевнені відповіді, невідповідне поводження на співбесіді також можуть стати причиною негативного рішення щодо видачі візи.

При відмові сплачені раніше збори не повертаються. Якщо Консульство повідомляє про негативному рішенні і у видачі візового документа відмовляє, то можлива подача апеляції, яку слід оформити відповідно до чеським законодавством.

Де оформлювати Шенгенську візу?

Часто росіяни, плануючи поїздку відразу в кілька європейських країн, не знають в консульство якої держави звертатися за відкриттям візи. Принцип для всіх країн Шенгена один: робити візу слід в представництві тієї держави, де планується провести більшу кількість часу. Іншими словами, якщо мандрівник збирається відкрити візу на 60 днів, з яких 40 днів він проведе в Празі, а 20 в Варшаві, то отримувати візовий документ слід в Чеському консульстві. Якщо поїздка в Прагу займе 30 днів і стільки ж планується провести у Варшаві, то віза відкривається в представництві тієї держави, через яке здійснюється в'їзд в зону Шенгену.

Контакти чеських консульств

Заяви та документи на Шенгенську візу в Чехію приймаються в консульських відділах Чеської Республіки, які перебувають в Санкт-Петербурзі, Москві або Єкатеринбурзі.

Консульський відділ в Москві знаходиться за адресою: вул. Юліуса Фучика, будинок 12/14, корпус 6. Записатися на здачу документів можна по телефону: +7 495 787 42 55.

Консульський відділ в Санкт-Петербурзі знаходиться за адресою вул. Тверська, д. 5. Телефон для запису на здачу документів: +7 812 27104 59.

Консульський відділ в Єкатеринбурзі знаходиться за адресою: вул. Гоголя, 15. Телефон для запису на здачу документів: +7 343 379 46 72.

Відео: Прага в програмі "Орел і Решка"

також рекомендуємо:

Де оформлювати Шенгенську візу?

Новости