Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

прикордонне стан

  1. режимні послаблення
  2. Москва нервує
  3. У пошуках компромісу

Фото: vladtime

Фото: vladtime.ru

режимні послаблення

1 січня 2018 року набрав чинності указ президента Білорусії Олександра Лукашенко № 462 «Про встановлення безвізового порядку в'їзду і виїзду іноземних громадян»: тепер громадяни ЄС і США можуть без візи перебувати в Білорусі не п'ять днів, як раніше, а десять. Втім, вже зараз іноземні туристи, охочі відвідати туристично-рекреаційний парк «Серпневий канал», що в Гродненській області, неподалік від кордону з Польщею і Литвою, можуть зробити це без в'їзної візи. З 1 січня статус безвізової отримала і туристично-рекреаційна зона «Брест».

А вже в наступному місяці вступить в силу угода про скасування віз між Білоруссю і Гонконгом, заявив на брифінгу в Мінську прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мірончік. Чиновники обіцяють, що скасування віз між Білоруссю і Гонконгом «дозволить суттєво активізувати контакти двох країн на рівні бізнесу і туризму».

Тим часом білоруський МЗС готується підписати з ЄС угоди про лібералізацію візового режиму та реадмісію, за якими шенгенські візи стануть для білорусів дешевше (€ 30 замість нинішніх € 60). Та й отримати їх стане значно легше, хоча вже сьогодні Білорусія лідирує в світі за кількістю виданих шенгенських віз на душу населення.


Джерело: infourok.ru

Все це - епізоди масштабної кампанії офіційного Мінська під умовною назвою «Білорусь - відкрита країна». Кампанія стартувала рік тому: 12, лютого 2017 року Лукашенко підписав указ про безвізовий порядок в'їзду до Білорусі (на п'ять днів за умови прибуття через національний аеропорт "Мінськ") для громадян 80 держав, включаючи весь Євросоюз і США. Мета Лукашенко - зруйнувати імідж Білорусії як «останньої диктатури Європи» і довести зворотне: країна не збирається ховатися за «залізною завісою» і поступово відкривається світу, причому на односторонній основі. А диктатури, як відомо, так себе не ведуть.

Білоруський МЗС готується підписати з ЄС угоди про лібералізацію візового режиму та реадмісію, за якими шенгенські візи стануть для білорусів дешевше (€ 30 замість нинішніх € 60). Та й отримати їх стане значно легше, хоча вже сьогодні Білорусія лідирує в світі за кількістю виданих шенгенських віз на душу населення

Москва нервує

Ледве Лукашенко надав європейцям і американцям право короткострокового безвізового в'їзду в країну, в Москві занервували. Експерти на російських федеральних каналах заговорили про «чорну діру на західному кордоні Росії», силовики і дипломати - про небезпеку потрапляння через Білорусію в Росію представників міжнародного тероризму. Ось, що заявляв, наприклад, в червні минулого року російський посол в Мінську Олександр Суріков: «... Відкритість нашого кордону між Росією і Білоруссю може бути використана в тому числі і членами ІГІЛ * - я маю на увазі безвізовий режим в національному аеропорту« Мінськ » . Його безпосередній шеф, глава МЗС РФ Сергій Лавров, пішов ще далі - за його словами, «білоруський безвіз» створює загрозу для Росії, не кажучи вже про те, що Лукашенко зробив це «без попередження».

В результаті на початку травня 2017 року Росія ввела повноцінний контроль пасажирів на кордоні з Білоруссю.

Російський посол в Мінську Олександр Суріков: «... Відкритість нашого кордону між Росією і Білоруссю може бути використана в тому числі і членами ІГІЛ *»

Втім, ще грудні 2016 року, тобто до того, як Лукашенко вперше «відкрив» країну, директор ФСБ Росії Олександр Бортніков підписав наказ про встановлення прикордонна зона з особливим режимом на частини російської території, що межує з Білорусією. Очевидно, що в Москві були обізнані про бажання Лукашенка провести візову лібералізацію та зробили попереджувальні кроки. Правда, в ходу була й інша версія: ФСБ поспішила перекрити останній більш-менш надійний канал, по якому переслідувані російськими правоохоронцями представники російської опозиції безперешкодно йшли на Захід.

Ще через два місяці, в лютому 2017 го, Бортніков наказав встановити прикордонні зони в Брянській, Смоленській і Псковській областях уздовж кордону з Білоруссю. Епоха безмежної довіри двох країн один до одного (в 1995 році Лукашенко з тодішнім російським прем'єром Віктором Черномирдіним в знак того, що обидві країни взяли курс на «союзну будівництво», відкопували прикордонний стовп на українсько-білоруському кордоні) остаточно залишилася позаду.

У відповідь Лукашенко заявив, що вживаються Москвою заходи - «чисто політичний випад», попутно визнавши, що у відносинах двох країн з'явилася нова проблема. За його словами, «білорусько-російський кордон придбала негласний статус, як її часто називають в інтернеті і всюди, самої дивної кордону в Європі, оскільки російська сторона без офіційного повідомлення почала здійснювати повноцінний паспортний контроль по відношенню до всіх осіб, які прямують на автомобільному транспорті, а потім - на авіа- і залізничний ».

На думку експерта аналітичного проекту Belarus Security Blog Віктора Евмененко, нервова реакція російської влади на білоруські нововведення в області візової політики підтверджує, що Москва не розглядає Білорусь як самостійного гравця на міжнародній арені, у якого може бути позиція, відмінна від російської. «Логіка Москви така: внутрішня політика Лукашенка в принципі може бути якою завгодно, але от коли мова заходить про зовнішню - тут вже, будь ласка, ніяких різких рухів», - сказав експерт NT. За словами Евмененко, для Лукашенка головне - економічна вигода, і саме вона визначає його зовнішньополітичні кроки. «В ООН, наприклад, Мінськ з багатьох питань міжнародних відносин підтримує Москву, але коли мова заходить про країни, з якими у нього існують міцні економічні зв'язки, як, наприклад, з Україною або з країнами ЄС, - тут Лукашенко веде самостійну гру», - резюмує експерт.

«Чим більш напруженими у Москви відносини з Києвом і Заходом, тим більше Кремль дратує демонстративна незалежність Мінська в зовнішній політиці, - вважає білоруський політолог Світлана Гречуліна. - Візова лібералізація в Білорусі стала для Росії лише формальним приводом для того, щоб посилити контроль на кордоні ».

- Візова лібералізація в Білорусі стала для Росії лише формальним приводом для того, щоб посилити контроль на кордоні »

Один з ділянок кордону Росії і Білорусії

У пошуках компромісу

Переконавшись в намірі Лукашенко поступово розширювати формат безвізового режиму для громадян ЄС і США, Москва терміново зайнялася пошуком хоча б проміжних рішень. 15 січня 2018 року голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив про бажання підписати з Білоруссю угоду про введення єдиної візи Союзної держави - як вважає міністр, це зніме «все накопичилися прикордонні питання». За словами Лаврова, угода вже знаходиться «у високій стадії готовності» і найближчим часом може бути підписано. «Ми до цього готові», - сказав глава російської дипломатії. Мінськ в свою чергу устами глави білоруського МЗС Володимира Макеєва повторив свою пропозицію про взаємне визнання віз. Проте білоруський політолог Світлана Гречуліна вважає, що Москва і Мінськ виходять в своїх пропозиціях з принципово різних концепцій: «Взаємне визнання віз, виданих, відповідно, російськими і білоруськими посольствами, - просто коригування нормативно-правових актів, введення ж союзної візи - реальне обмеження білоруського суверенітету », - переконана Гречуліна.

«Інтерес до Білорусі зростає, - заявив Лукашенко. - У зв'язку з цим нами прийнятий ряд нормативних актів, що спрощують в'їзд в країну ». Результати очевидні: тільки в Мінську обсяг білоруських туристичних послуг зріс на 35%

Тим часом Лукашенко в черговий раз піддав критиці російські страхи перед білоруської візовою політикою. А посилання Москви на те, що відновлення повноцінного прикордонного контролю на кордоні з Білоруссю відбувається у «інтересах безпеки», на його думку, є надуманими. «Росія говорить - про порушення безпеки. Але про яку безпеку може бути мова, якщо у нас спільні списки іноземців, яким заборонено в'їзд на територію Союзної держави ... Тому всякі відмовки і посилання на те, що у нас нібито не те тут діється, робиться, і тому вводиться межа, - неспроможні », - заявив Лукашенко 11 січня на нараді з питань лібералізації візового режиму. А його міністр закордонних справ нагадав, що за останні чотири роки Білорусія повернула в Росію понад 230 осіб, які проникли з території РФ до Білорусі, щоб потрапити далі в країни ЄС. Росія ж повернула Білорусії тільки одного громадянина.

Білоруський лідер на нараді 11 січня також дав зрозуміти, що не зверне з обраного безвізового курсу: «Сьогодні кожен може вибрати відпочинок в нашій країні на свій смак і отримати якісні послуги. Інтерес до Білорусі зростає, - заявив Лукашенко. - У зв'язку з цим нами прийнятий ряд нормативних актів, що спрощують в'їзд в країну. Роботу в цьому напрямку нам слід продовжувати ».

Новий курс вже почав приносити країні дивіденди: у результаті заходів щодо лібералізації візового режиму, за даними МЗС Білорусії, тільки в Мінську обсяг білоруських туристичних послуг зріс на 35%.

* ІГІЛ, ІГ, «Ісламська держава» - організація, заборонена в Росії як терористична

Читайте також:

«Папаколі» і його діти »

«Дружба нарізно»

«Таємниця на ім'я« Захід-2017 »

Новости