Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

країни

опис країни

ІСПАНІЯ Сонячна, романтична і прекрасна Іспанія - вічний магніт, що притягує з року в рік мільйони туристів
ІСПАНІЯ Сонячна, романтична і прекрасна Іспанія - вічний магніт, що притягує з року в рік мільйони туристів. Багату історичну спадщину, різноманітність культурних традицій, запальні танці і одна з кращих в світі кухонь, нескінченні піщані пляжі і затишні бухти, блакитні води Середземного моря і хвилі Атлантичного океану, гори і квітучі долини, апельсинові і оливкові гаї - все це Іспанія. Багатолика і нескінченно різноманітна, вона завжди цікава і несподівано, гостинно розкриває свої обійми всім, хто не байдужий до її пам'яток, культури і мистецтва. Після знайомства з містами-музеями Толедо, Севільєю і Кордової, величною столицею Мадридом і містом-космополітом Барселоною так чудово поніжитися на золотистих пляжах Коста Дорада і зануритися в прозорі води у мальовничих містечок Коста Брава. Родина великих Сервантеса і Сальвадора Далі, Гарсіа Лорки і Пікассо, Веласкеса і Гойї продовжує викликати захоплення і непереборне бажання приїхати сюди знову і знову.
Столиця Мадрид.
Географічне положення
Іспанія розташована на південному заході Європи і займає приблизно 85% території Піренейського півострова, а також Балеарські і Пітіузскіе острова в Середземному морі, Канарські - в Атлантичному океані. Два прибережних міста в Північній Африці, Сеута і Мелілья, також входять до складу Іспанії. Материкова Іспанія межує на заході з Португалією, а на півночі з Францією і Андоррою. На півночі Іспанія омивається затокою Біськайським, на крайньому північному заході і південному заході - Атлантичним океаном, а на сході і південному сході - Середземним морем. На сході і півдні країна омивається Середземним морем, на заході - водами Атлантичного океану. Загальна площа: 504,750 кв.км. земля - ​​499,400 кв.км. вода - 5,350 кв.км. Іспаніяпредставляет собою масивне підняте плоскогір'я Месета. Воно знаходиться на висоті близько 610 м над рівнем моря і має загальний ухил з північного сходу на південний захід. Саме тому такі великі річки, як Дуеро, Тахо і Гвадіана, течуть в даному напрямку через територію Месети до Атлантичного океану. Месета займає бл. 2/3 території Іспанії і облямована високими горами. Крім того, в її центральних районах височать великі хребти Центральної Кордильєри (в тому числі Сьєрра-де-Гвадаррама з вершиною Пеньялара, 2430 м, і Сьєрра-де-Гредос з вершиною Альмансор, 2592 м). На південь від Нової Кастилії піднімаються Толедські гори (найвища точка - гора Корочо-де-Росігальдо, 1447 м). Південніше знаходяться плато Естремадури і Ла-Манчі, що входять до складу Месети. Найпівденніший край Месети Сьєрра-Морена піднятий до висот близько 900 м (найвища точка - гора Естрелья, 1299 м). Сьєрра-Морена круто обривається до великої Андалусськой низовини. Річка Гвадалквівір впадає в Кадісскій затоку, недалеко від її гирла знаходиться велика заболочена територія Національного парку Доньяна. На південному сході Іспанії простягаються гори Кордильєра-Пенібетика з найвищою вершиною країни - горою Муласен (3482 м), увінчаною сніжниками і льодовиками, які займають саме південне положення в Західній Європі. Іберійські гори відокремлюють Месету від Арагонського плато. Місцями вони перевищують 2100 м (до 2313 м в Сьєрра-дель-Монкайо). Річка Ебро бере початок в Кантабрийских горах, тече на південний схід і прорізає ланцюг Каталонських гір перед впаданням в Середземне море. Невисокі Каталонські гори (середні висоти 900-1200 м, вершина - гора Каро, 1447 м) слідують впродовж 400 км майже паралельно березі Середземного моря і фактично відокремлюють від нього Арагонское плато. З півночі Арагонское плато облямовують Піренеї. Вони тягнуться майже на 400 км від Середземного моря до Біскайської затоки й утворюють потужний нездоланний бар'єр між Піренейським полуостовом і іншою частиною Європи. Найвища вершина - пік Ането (3404 м). Західним продовженням Піренеїв є Кантабрійські гори, теж мають субширотное простягання. Найвища точка - гора Пенья-Прієта (2536 м).

Клімат і погода
Клімат Іспанії типово середземноморський, субтропічний. Для середземноморського узбережжя, включаючи Балеарські острови, характерна м'яка зима і спекотне сухе літо. Внутрішні райони країни дуже сухі, з холодною зимою і жарким літом. Найкращий клімат на Канарських островах. Там всього дві пори року: весна і тепле південне літо. Температура води в Атлантичному океані поблизу островів влітку + 22ºС - + 24ºС, а взимку не опускається нижче + 17ºС - + 18ºС.

час


Державна мова
Державною мовою визнано іспанського (кастильського варіант). Каталонська мова, що належить до романської групи і тісно пов'язаний з французьким, визнана другою державною мовою, що використовується в засобах масової інформації, на ньому ведуться всі ділові переговори і діловодство. В окремих регіонах використовуються галісійська, баскська мови, місцеві діалекти. Також використовуються німецька, французька, італійська.
Візовий режим
Віза оформляється в Посольстві Іспанії в Україні. Подробиці в розділі ВІЗОВИЙ РЕЖИМ.
Державна мова   Державною мовою визнано іспанського (кастильського варіант)
Валюта, обмін валют, банк
Валюта - Євро, номіналом в 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро. Розмінні ж монети представлені вісьмома номіналами: 1, 2, 5, 10, 20, 50 центів і 1 і 2 євро. Колишня іспанська національна грошова одиниця - песета (ESP). У 2002 році вона виведена з обігу, хоча на чеках в магазинах ціни, як в євро, так і в песетах. Долари везти в Іспанію невигідно, курс набагато нижче офіційного, і далеко не всі банки візьмуть 100-доларові купюри. Банки працюють в будні дні з 8:30 до 14:00. У суботу з 8:30 до 13:00. Гроші можна обміняти в аеропорту, обмінних пунктах, відділеннях банків і в готелях. Дорожні чеки можна перевести в готівку в мережі універмагів ElCorte Ingles. У більшості готелів, ресторанів, магазинів приймаються також тревел-чеки і найбільш відомі кредитні картки.
Митні правила
Митні правила громадянам країн, що не входять до Європейського Співтовариства (EU), які досягли 15 років, дозволяють ввозити в Іспанію предмети особистого користування, не більше 200 сигарет або 50 сигар, до 1 літра алкогольних напоїв міцністю понад 22 градусів і до 2 літрів вина, продуктів харчування, предметів і речей домашнього ужитку - в межах особистих потреб. Дозволяється ввезення собак і кішок, якщо їх господарі можуть уявити не застарілі свідоцтва про щеплення. Заборонено ввезення наркотиків, деяких медикаментів, зброї, боєприпасів і вибухових речовин. Заборонено вивезення історичних цінностей, антикваріату, коштовностей, зброї і боєприпасів без спеціального дозволу. Ввезення іноземної валюти не обмежене (декларація необхідна, якщо сума перевищує 500 євро). Дозволено вивіз ввезеної іноземної валюти за декларацією. Ввезення іноземної валюти в Іспанію не обмежений (декларація необхідна, якщо сума перевищує 500 Євро). Дозволений вивіз ввезеної іноземної валюти за декларацією.

Електрика
Напруга в мережі 220В, 50Гц.
зв'язок
Тарифи на роумінг - уточнюйте у Вашого оператора мобільного зв'язку. Міжнародні дзвінки з Іспанії в Росію можна здійснювати з телефонних будок, які розташовані на вулицях всюди, з телефонів, які є майже у всіх барах, з переговорних пунктів, які існують на території всіх туристичних фірм і де можна оплатити дзвінок вже після розмови, а також з номера готелю (в останньому випадку розмова буде коштувати значно дорожче). Взагалі вартість міжнародного дзвінка з Іспанії залежить від того, до якої з чотирьох груп належить країна абонента: 1) країни ЄС, 2) інші європейські країни і Північна Африка (сюди входить і Росія), 3) Північна і Південна Америка, 4) інші країни . Телефонні номери в великих іспанських містах зазвичай семизначні, а в маленьких містах і селищах - шестизначні. Телефонні коди деяких міст: Аліканте - 96, Барселона - 93, Валенсія - 96, Мадрид - 91, Малага - 95, Гранада - 958.
Магазини, покупки, сувеніри
Більшість магазинів працюють з понеділка по суботу з 9:00 до 13:00 і з 16:00 до 20:00. Великі універмаги (наприклад, "El Corte Ingles") і супермаркети, з 10:00 до 21:00 без перерви, іноді вони відкриті навіть по неділях. Під час курортного сезону деякі магазини в прибережних містах не закриваються після 21: 00.Распродажі (Rebajas) в Іспанії бувають два рази на рік: взимку з 7 січня до кінця лютого і влітку з 1 липня до кінця серпня.

транспорт
Автобусний транспорт. Для поїздок по місту або між містами слід скористатися автобусом. Квитки продаються у водія або на зупинках. У всіх великих і курортних містах є автобусні станції. У високий сезон (липень-серпень) можливі збої в розкладі. На Канарських островах також існує широка мережа автобусних маршрутів. Автобуси тут називаються guaguas, вони відрізняються комфортабельністю, більшість з них обладнані кондиціонерами. Автобусні станції дуже зручні, тут є служба інформації, кафе, магазини. Залізничний транспорт. З курортів Коста Брава і Коста Дорада до Барселони зручно добиратися електричкою. Водний транспорт. Порт Санта-Крус (Тенеріфе) приймає велику кількість кораблів, багато з яких виконують морські круїзи. З цього порту можна відправитися на інші острови або в континентальну Іспанію на поромах або швидкохідних судах. Уздовж середземноморського узбережжя ходять прогулянкові катери. На них Ви можете здійснити захоплюючу подорож. Таксі. Служба таксі зручна і оплачується по лічильнику відповідно до діючого тарифу. Усередині маленьких міст тверді тарифи. У нічний час, у вихідні та святкові дні вартість таксі зростає. Оренда автомобілів. Для оренди автомобіля в Іспанії необхідно мати паспорт, водійські права, кредитну картку або залишити заставу, обов'язково оплатити страховку (якщо Ви збираєтеся поїхати до Франції або Андорру, це буде трохи дорожче). Досвід водіння - не менше 2 років.
Національні особливості та особливості перебування в ІСПАНІЇ
Одна з яскравих національних рис іспанців - палкий темперамент. Іспанці дуже криклива, що особливо помітно на багатолюдних пляжах і в нічному місті, і дуже експресивні. З туристами вони зазвичай вкрай привітні і привітні. Іспанці - азартний народ, вони обожнюють лото та лотереї. Але найбільш повно темперамент іспанців проявляється в їх любові до кориди і футболу. Під час футбольних матчів міста Іспанії ніби вимирають. Зате після закінчення футбольного бою на тихі вулиці вихлюпується справжній океан футбольних фанатів. Зовсім особливе і унікальне явище в Іспанії - бій биків, знаменита корида. Це традиційне видовище, що сягає корінням в глибини історії Середземномор'я. Вона була відома ще на Кріті в період розквіту мінойської культури (2000-1450 роки до нашої ери), про що свідчать фрески, що зображують танцівниць і биків. Корида в Іспанії проводиться практично повсюдно, але найбільший її центр - Севілья. Головна дійова особа кориди - матадор, що вбиває бика. Найбільш відомі матадори, наприклад, Хуан Антоніо Руїс, стали національними героями Іспанії. В Іспанії святкуються і численні карнавали, і веселі ярмарки. Найгучніший і веселий з карнавалів - фальяс - проводиться в Валенсії в день Св. Йосипа (Сан-Хосе), покровителя теслярів і червонодеревників. У цей день по вулицях носять великі картонні і ганчіркові ляльки - фальяс, а вночі під звуки музики, при спалахах бенгальських вогнів і петард їх спалюють. Глибокі почуття відчувають іспанці до того, що його оточує. "Mi terra" - моя земля - це може бути і міський квартал, і провінція, і невелике рибальське селище. Держава є чимось дуже абстрактним і відступає на другий план. До широко поширеній місцевому патріотизму відноситься і прагнення посміятися над жителями інших областей, провінцій і міст, коли в примітивно римованих грубуватих віршика, де рима важливіша за зміст, висміюються дійсні або уявні особливості в складі характеру або темпераменту. Так, каталонців вважають до байдужості холоднокровними і надто діловитими, галісійців - старомодними і туго міркує, андалусцев - поверхневими, басків - впертими і обмеженими, але гостинними. В Іспанії медицина платна. Якщо є медична страховка, то екстрена медична допомога буде надана безкоштовно. Для цього потрібно зателефонувати в страхову компанію за телефоном, вказаним в індивідуальній страховій картці (картку слід завжди мати при собі) і повідомити номер страхового поліса і причину дзвінка. Знайти аптеку легко по зеленому хреста з написом "FARMACIA". Години роботи всіх аптек з 9.00 до 13.00 і з 16.00 до 20.00 з понеділка по п'ятницю. В суботу аптеки відкриті тільки в першій половині дня. По неділях і в нічний час можна скористатися послугами чергових аптек "FARMACIA DE GUARDIA". В Іспанії має місце дрібне злодійство, як і в багатьох великих містах, тому під час пргулок і екскурсій краще мати з собою ксерокопію паспорта, а сам паспорт разом з іншими документами і грошима зберігати в сейфі при готелі. З 13.00 до 16.00 на всій території Іспанії настає сієста. В цей час на обід закриваються більшість банків, магазинів і державних установ. Недалеко від міста Маспаломас є пляжі для нудистів. Так курорт Гран - Канарія - курорт без зайвих забобонів. Тут прагнуть наблизитися до природи не тільки молоді люди, а все більше англійські і німецькі пенсіонери старше 70 років. При придбанні путівки це треба мати на увазі.

екстрені телефони
- Швидка допомога - 061;
- Поліція: 091 - Policia Nacional (національна поліція) займається питаннями внутрішньої безпеки в Іспанії, підтримує порядок у міських зонах (форма блакитного кольору);
- Місцева поліція - 092, займається питаннями транспортного руху і захистом громадян (форма блакитного кольору); Цивільна гвардія - в кожному місті свій номер телефону, підтримує порядок у прибережних зонах, у віддалених селищах, містах і сільській місцевості (форма зеленуватого кольору);
- Пожежна охорона - 080;
- Служба порятунку - 122;
- Загальна довідкова - 095;
- Червоний Хрест - .22-22-22, як правило;

Новости