Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Данія

  1. Столичний регіон (Столичний регіон)
  2. Зеландія
  3. Південна Данія
  4. Центральна Ютландія
  5. Північна Ютландія

Я проїхала всю Данію на автомобілі - від протоки Ересунн, що відокремлює країну від Швеції і Скандинавського півострова, до сухопутного кордону з Німеччиною, і можу сказати, що це унікальна країна, подорожувати по якій надзвичайно цікаво. Данія розташована більш ніж на 400 островах, найбільшими з яких є Зеландія і Фюн, а також на великому півострові Ютландія , Який з'єднує її з континентальною Європою. Країна розділена на 5 основних областей, що включають, в тому числі, всі дрібні острівці Датського архіпелагу. Про островах ми поговоримо окремо, а зараз я розповім про головних регіонах, і ви переконаєтеся, що в кожному з них знайдеться, що подивитися.

Ютландія

Столичний регіон (Столичний регіон)

З чого починається Данія? Зрозуміло, з Копенгагена! Причому не тільки в тому сенсі, що це столиця і культурний серце країни, але і в географічному плані. Як тільки я покинула Швецію і в'їхала в Данію, то відразу ж виявилася в Копенгагені. І це дійсно те місто, яке варто побачити в найпершу чергу. Але Столичний регіон включає не тільки Копенгаген. Він займає всю північно-східну частину острова Зеландія, найбільшого в Данії і в усьому Балтійському морі, і, відпочиваючи в столиці, обов'язково приділіть час дослідження цих місць.

У Північній Зеландії є дві речі, які заслуговують на особливу увагу - це розкішні замки і знамениті датські пляжі. Найцінніше, що і те, і інше знаходиться всього лише в межах години їзди від Копенгагена на електричці або на машині. Але найкращим варіантом буде взяти напрокат велосипед або відправитися гуляти по острову пішки, якщо ви любите довгі прогулянки - тут безліч велосипедних доріжок та пішохідних стежок, як, втім, і скрізь у Данії. Так ви зможете насолодитися не тільки пам'ятками в містах, а й зеленими пагорбами і численними прекрасними озерами, яких так багато в Столичному регіоні.

Так ви зможете насолодитися не тільки пам'ятками в містах, а й зеленими пагорбами і численними прекрасними озерами, яких так багато в Столичному регіоні

У Ховедстадене знаходяться два найзнаменитіших датських замку, які варто відвідати в першу чергу - замок-фортеця Кронборг в місті Хельсингер і красивий замок епохи Датського відродження Фредериксборг в місті Хіллеред.

У Ховедстадене знаходяться два найзнаменитіших датських замку, які варто відвідати в першу чергу - замок-фортеця Кронборг в місті Хельсингер і красивий замок епохи Датського відродження Фредериксборг в місті Хіллеред

Окремий день, а може навіть і кілька, варто витратити на прогулянку по Північному узбережжю Зеландії, яке називають Датської рів'єра. Найчистіші білі піщані пляжі, дюни і рибальські села, маленькі датські будиночки і морські пейзажі - узбережжі Зеландії не поступається за красою всесвітньо відомим курортам. Звичайно, приємніше їхати сюди влітку, коли можна позасмагати і викупатися, якщо дозволить примхлива датська погода, а також покуштувати лангустів і свіжозловленої риби, яку чудово коптять на всіх пляжах Датської Рів'єри. Але і в більш прохолодну пору року прогулянка по мальовничих прибережних містечках напевно принесе вам тільки задоволення.

Але і в більш прохолодну пору року прогулянка по мальовничих прибережних містечках напевно принесе вам тільки задоволення

Столичний регіон Столичний регіон також включає в себе острів Борнхольм, але це окреме подорож, про який я розповім в розділі Острови .

Зеландія

А тепер давайте підемо на південь від столиці і оглянемо всю іншу частину найбільшого данського острова Зеландія. Ця область так і називається - Зеландія, і включає в себе також кілька південних островів Датського архіпелагу.

У Зеландію варто приїхати, якщо вас цікавить історія та пам'ятки архітектури. Обов'язково відвідайте столицю регіону Роскилле, а також подивіться Старе місто в Нестведі і дуже цікаву церкву-фортецю в Калуннборг.

Обов'язково відвідайте столицю регіону Роскилле, а також подивіться Старе місто в Нестведі і дуже цікаву церкву-фортецю в Калуннборг

Якщо ви їдете в Данію в кінці червня, то обов'язково вирівняйте подорож з відвідуванням всесвітньо відомого рок-фестивалю в Роскілле, який проводиться тут з 1971 року і в різний час приймав таких гостей, як Nirvana, Radiohead і багатьох інших. Це головна музична подія Данії, та й усієї Північної Європи. Тільки майте на увазі, що в період проведення фестивалю місць в готелях Роскилле годі й шукати, так що ночувати варто або в сусідніх містах, або можна розбити намет на самому фестивалі (це включено у вартість квитка на концерт).

Тільки майте на увазі, що в період проведення фестивалю місць в готелях Роскилле годі й шукати, так що ночувати варто або в сусідніх містах, або можна розбити намет на самому фестивалі (це включено у вартість квитка на концерт)

Але, мабуть, найкрасивішим місцем Зеландії є південні острови Мен і Фальстер - про них докладніше читайте в розділі Острови .

Південна Данія

На мій погляд, це найцікавіша частина Данії. Південна Данія займає частину півострова Ютландія , Що з'єднує країну з континентом, а також острів Фюн і безліч островів південно-Фюнской архіпелагу.

Під час моєї подорожі по Данії мені особливо припав до душі чарівний зелений острів Фюн, який розділяє Зеландію і Ютландію, через що його прозвали «середнім дитиною Данії». Потрапити на острів можна по висячому мосту Великий Бельт через однойменний протоку. Поїздка по цьому мосту вже пригода: цілих 7 кілометрів посеред безкрайнього водного простору і стирчать з води вітряних млинів! Майте на увазі, що проїзд платний і коштує близько 35 EUR. Якщо ви подорожуєте по залізниці, то плата за міст включена у вартість квитка на поїзд.

Якщо ви подорожуєте по залізниці, то плата за міст включена у вартість квитка на поїзд

Ідеальним варіантом для огляду острова Фюн, а також сусідніх острівців, буде велосипед. Відстані тут невеликі, а по всьому острову прокладено веломаршрути - існує навіть спеціальний путівник по Фюну для велосипедистів «Cykelguide Fyn», який можна придбати в будь-якому туристичному центрі.

Відстані тут невеликі, а по всьому острову прокладено веломаршрути - існує навіть спеціальний путівник по Фюну для велосипедистів «Cykelguide Fyn», який можна придбати в будь-якому туристичному центрі

Ганс Християн Андерсен називав Фюн «садом Данії» і ландшафти тут дійсно надзвичайно мальовничі - квітучі поля і зелені луки з пасуться на них сонечками, зовсім як на картинці в дитячій книжці!

Ганс Християн Андерсен називав Фюн «садом Данії» і ландшафти тут дійсно надзвичайно мальовничі - квітучі поля і зелені луки з пасуться на них сонечками, зовсім як на картинці в дитячій книжці

Андерсена я згадала не випадково, тому що знаменитий письменник народився саме тут - на острові Фюн, в місті Оденсе , Куди варто відправитися в першу чергу, подорожуючи по Південній Данії. Тут всюди пам'ятники датському казкаря і персонажам його казок, а також відкритий будинок-музей Андерсена.

Тут всюди пам'ятники датському казкаря і персонажам його казок, а також відкритий будинок-музей Андерсена

У 40 кілометрах на південь від Оденсе розташоване найкрасивіше місце на острові - казковий замок Егесков і розбитий навколо нього приголомшливий парк, де знаходиться найбільший в Європі сад фуксій. Тут необхідно побувати в обов'язковому порядку!

Тут необхідно побувати в обов'язковому порядку

Також на Фюне варто відвідати дуже мальовничі портові міста Нюборг, Фоборг і Свенборг з неймовірно атмосферними брукованими вуличками зі старовинними будиночками і безліччю затишних ресторанів.

Також на Фюне варто відвідати дуже мальовничі портові міста Нюборг, Фоборг і Свенборг з неймовірно атмосферними брукованими вуличками зі старовинними будиночками і безліччю затишних ресторанів

Про найцікавіше острові південно-Фюнской архіпелагу Ерё докладніше читайте в розділі Острови, а зараз перемістимося на південь півострова Ютландія, в ту частину країни, яка межує з Німеччиною і континентальною Європою. Острів Фюн з Ютландією з'єднує ще один висячий міст (ви дуже швидко звикнете, що в Данії вони всюди) через протоку Малий Бельт. За розмірами він значно скромніше свого «Великого брата» - трохи менше двох кілометрів, а головне, що проїзд по ньому безкоштовний.

За розмірами він значно скромніше свого «Великого брата» - трохи менше двох кілометрів, а головне, що проїзд по ньому безкоштовний

Найголовнішим туристичним місцем Південної Ютландії, без сумнівів, є нічим на перший погляд не примітний містечко Біллунд. Вся справа в тому, що саме тут з'явився на світ знаменитий на весь світ конструктор «Lego», а в 1968 році був побудований найперший в світі парк розваг «Legoland». Величезний казковий світ, побудований більш ніж з 50 мільйонів кубиків. «Lego» - це справжнє диво!

«Lego» - це справжнє диво

В околицях Біллунд варто звернути увагу на столицю регіону місто Вайле, що стоїть на березі широкого фіорду і є популярною курортною зоною. Любителям теми вікінгів обов'язково слід заїхати в портове Хорсенс, де щоліта проводиться фестиваль Середньовіччя, а шанувальникам датського дизайну заглянути в музей сучасного мистецтва «Trapholt» в Колдінг.

Любителям теми вікінгів обов'язково слід заїхати в портове Хорсенс, де щоліта проводиться фестиваль Середньовіччя, а шанувальникам датського дизайну заглянути в музей сучасного мистецтва «Trapholt» в Колдінг

Якщо ви прямуєте до Німеччини, то недалеко від південного кордону Данії вас чекають одні з найкрасивіших, на мій погляд, містечок у всій Данії - Тённер і Рибе, дуже нагадують бельгійський Брюгге , Завдяки забудованим маленькими старовинними будиночками чарівним вуличках.

Якщо ви прямуєте до Німеччини, то недалеко від південного кордону Данії вас чекають одні з найкрасивіших, на мій погляд, містечок у всій Данії - Тённер і Рибе, дуже нагадують бельгійський   Брюгге   , Завдяки забудованим маленькими старовинними будиночками чарівним вуличках

У Південній Данії можна знайти і пляжний відпочинок - пороми на куротний острів датського Мілководдя Фанё (дивіться розділ Острови ) Відправляються з міста Есбьерг. Не пропустіть тут вражаючі величезні скульптури, які сидять на березі моря - таких ви більше ніде не побачите!

Не пропустіть тут вражаючі величезні скульптури, які сидять на березі моря - таких ви більше ніде не побачите

Центральна Ютландія

Центральна частина півострова Ютландія в першу чергу приваблива своїми природними пейзажами - фіордами та піщаними дюнами на морському узбережжі і пагорбами і озерами в глибині півострова.

З міст в Центральній Ютландії варто відвідати Орхус, другий за величиною в Данії, примітний відмінними музеями, модними ресторанами, магазинами і бурхливим нічним життям, а також Віборг, розташований в дуже красивому місці - між двома озерами, в яких водиться безліч лебедів.

З міст в Центральній Ютландії варто відвідати Орхус, другий за величиною в Данії, примітний відмінними музеями, модними ресторанами, магазинами і бурхливим нічним життям, а також Віборг, розташований в дуже красивому місці - між двома озерами, в яких водиться безліч лебедів

Але головне, навіщо варто їхати в центр Ютландії, це прогулянки і пікніки на природі, катання на велосипеді і плавання на каное. Між Орхусом і Віборг розташовується так званий Озерний край - зелений горбистий регіон, де знаходиться найбільше озеро Ютландії і протікає найдовша в Данії річка. Це місце просто ідеально для активного відпочинку на воді, ну і тут просто дуже красиво!

Це місце просто ідеально для активного відпочинку на воді, ну і тут просто дуже красиво

Найцікавішим, на мій погляд, варіантом прогулянки по озерних краю буде екскурсія на колісному пароплаві Hjejlen (розклад, карту маршруту і ціни на квитки можна подивитися тут ) - подорож на такому чарівному плавзасобі вже саме по собі приносить задоволення.

Найцікавішим, на мій погляд, варіантом прогулянки по озерних краю буде екскурсія на колісному пароплаві Hjejlen (розклад, карту маршруту і ціни на квитки можна подивитися   тут   ) - подорож на такому чарівному плавзасобі вже саме по собі приносить задоволення

Даний пароплав возить туристів в найбільш відвідуване місце Озерного краю - до Небесної горе. Під цією гучною назвою ховається всього-на-всього 147-метровий пагорб, увінчаний високою вежею, з якої можна помилуватися чудовими краєвидами, але для повністю рівнинній Данії це дуже навіть «гора», одна з найвищих в країні.

Під цією гучною назвою ховається всього-на-всього 147-метровий пагорб, увінчаний високою вежею, з якої можна помилуватися чудовими краєвидами, але для повністю рівнинній Данії це дуже навіть «гора», одна з найвищих в країні

Любителям пляжного відпочинку і віндсерфінгу варто звернути увагу на східне узбережжя Центральної Ютландії і великий фіорд Рінгкёбінг, відокремлений від моря вузькою 40-кілометрової піщаної дюною. Тут прекрасні пейзажі і відмінні пляжі.

Тут прекрасні пейзажі і відмінні пляжі

Північна Ютландія

Північ Данії - це край фіордів, лугів, дюн і, звичайно ж, нескінченних водних просторів. Біля північного узбережжя Ютландії зустрічаються відразу два моря, Північне і Балтійське. Сюди варто їхати в першу чергу за пейзажами, а також за неповторним відчуттям «краю землі», адже тут Данія в буквальному сенсі закінчується.

Головним достоїнством півночі країни є незаймана первозданна природа. Ці місця найкраще досліджувати на автомобілі, тому що не скрізь тут регулярно ходить транспорт. Можливо, після барвистого півдня пейзажі Північної Ютландії здадуться вам невиразними і злегка смутними, але це лише до тих пір, поки ви не досягнете узбережжя.

Можливо, після барвистого півдня пейзажі Північної Ютландії здадуться вам невиразними і злегка смутними, але це лише до тих пір, поки ви не досягнете узбережжя

З міст в цьому регіоні варто відвідати «північну столицю» Ютландії Ольборг, самий «п'є» і веселий місто Данії, а також дві найбільші поромних гавані в Данії, звідки по воді можна відправити до Швеції, Норвегії або Ісландії - Хіртсхальс і Фредериксхавн, відомі своїми морськими делікатесами і рибними ласощами.

З міст в цьому регіоні варто відвідати «північну столицю» Ютландії Ольборг, самий «п'є» і веселий місто Данії, а також дві найбільші поромних гавані в Данії, звідки по воді можна відправити до Швеції, Норвегії або Ісландії - Хіртсхальс і Фредериксхавн, відомі своїми морськими делікатесами і рибними ласощами

Але самим цікавим і красивим місцем у всій Північній Ютландії, який я вважаю самим обов'язковим до відвідування, є найпівнічніша точка країни: місто Скаген і мис Гренен - тонка смужка піску, яку з одного боку омивають води Північного моря, а з іншого - Балтійського, так що тут можна в прямому сенсі постояти відразу в двох морях. Це надзвичайно популярне у туристів місце, так що в літній період подбайте про бронювання житла завчасно.

Це надзвичайно популярне у туристів місце, так що в літній період подбайте про бронювання житла завчасно

Новости