Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вантажний портвейн: декларація 2012 року, не надто переконлива

  1. Найпростіший питання: а що означає слово "вінтаж"?
  2. А який рік називають «вінтажним»?
  3. А якщо не більшість?
  4. Тобто виходить, що і вінтажний портвейн є "трохи краще" і "гірше"?
  5. Значить, варто купувати тільки "великі" роки?
  6. А коли декларуються портвейни категорії Single Quinta Vintage? Адже це теж вінтажний портвейн? На...

А час то йде! Не встигли відгриміти фанфари з приводу вінтажу 2011 року, який увійде в число великих вінтажів ХХI століття, прийшла пора 2012 році явити себе світові. Від вантажного портвейну 2012 роки ніхто особливо нічого не чекав. Статистика - вперта річ, і за минулі століття практично не було випадків двох великих врожаїв поспіль. Та й ринку це не потрібно: підвали практично всіх виробників заповнені великим портвейном 2011 року, ціни стабільні ... Навіщо підривати ринок? Комерційно це - самогубство. Але дива і не сталося - це було ясно ще в 2012 році за сукупністю погодних умов і аналізу якості молодого вина. Погодка не пестила! Зима 2011-12 була суха, а весна холодна ... за мірками долини Дору, звичайно. Останній раз такий сухий сезон був в 1967!

Ягоди так і не набрали цукрів, зате кислотність була на рівні. Більш-менш якісний урожай дали тільки виноградники з південною експозицією, які отримали максимум сонячних променів, і деякі господарства Верхньої Дору - там кліматичні умови більш жаркі.

У день Св. Георгія (23 квітня), слідуючи давній традиції, Адріан Бридж оголосив про декларації вантажного портвейну однієї з КІНТО будинку Taylor's - Quinta de Vargellas 2012, і портвейну Quinta da Roêda 2012 - а це будинок Croft. Все це вантажні портвейни категорії "Single Quinta Vintage». Плюс будинок Fonseca декларував вантажу бренду Guimaraens. Це вантажу "другого ешелону", купаж вин з різних господарств. Виходить так: в не дуже вдалий рік збирається все найкраще з власних КІНТО, з виноградників постачальників - ось і виходить трохи, але добре.

Буквально на днях стало відомо, що з господарств Сімінгтон декларується портвейн «Dow» КІНТО Senhora da Ribeira 2012 (450 ящиків по 12 пляшок Буквально на днях стало відомо, що з господарств Сімінгтон декларується портвейн «Dow» КІНТО Senhora da Ribeira 2012 (450 ящиків по 12 пляшок.) І Quinta do Vesuvio 2012 (750 ящиків по 12 пляшок.). А ось Graham's Quinta dos Malvedos 2012 буде розлитий в здоровенні бутлі - подвійні магнуми: 60 трилітрових бульбашок. Бульбашки здорові, а загальні обсяги вінтажів - крихітні. Можливо, хтось ще ризикне декларувати 2012 рік. Але вже зрозуміло, що нічого особливо доброго цей рік не дав.

Якщо хтось регулярно читає мою писанину на блозі або цікавиться портвейном і виноробством в ширшому сенсі, то цей хтось міг помітити, що вантажні роки бувають краще і гірше, "традиційні" і "великі". Нічого не зрозуміло, вінегрет якийсь! Як Шариков в "Собачому серці" говорив: "А то пишуть, пишуть ... конгрес, німці якісь ... Голова пухне". Спробую скласти докладний, але зрозумілий FAQ. Відразу попереджаю: навіть у відомих фахівців-портвейноведов 20 століття є плутанина в термінології з цього питання. Тому Андрій Портвейнич не претендує на істину в останній інстанції. Але ... спробую!

спробую

Найпростіший питання: а що означає слово "вінтаж"?

У слова Vintage (англ.) Кілька значень. Найсуворіший і простий переклад: «збір або урожай винограду» - як процес. Інше значення - «вино врожаю певного року». Вантажний портвейн - це портвейн урожаю тільки одного року, що володіє видатними характеристиками, вироблений і декларований виробником по регламентам, встановленим Інститутом вин і портвейну . В останні десятиліття слівце «вінтажний» зробило крок в маси і прилипло до всякої старої, добротної або просто старомодною речі - від комода до елементів дизайну. Це добре.

А який рік називають «вінтажним»?

Так і хочеться відповісти: це рік, в який робиться вінтажний портвейн. Але це буде неправда, тому що насправді вінтажний портвейн чудової якості робиться щороку. Регіон Дору не так уже й малий, і навіть в найжахливіший через погодні умови рік у кого-то з сотень виробників щось та вийде. Сенсу декларувати це вино немає ніякого - обсяги невеликі, маркетинг слабкий, білою вороною бути не хочеться. Тобто це неофіційний, незадекларірований вінтажний портвейн. Так що, строго кажучи, щороку - вінтажний. Але це неправильне тлумачення.

Так що ж означає "вінтажний рік"? Це рік, коли зійшлися всі зірки винороба, але перш за все погодні умови, що призвели до врожаю незвичайного, видатного якості. "Вінтажний роком" в побуті позначають вдалий рік, коли більшість виробників декларують вінтажний портвейн. Як правило, частіше 3 разів на десятиліття такого не відбувається.

А якщо не більшість?

Колективний експертний розум, розумієте ... Як середня температура по лікарні. Якщо з 100 виробників 99 декларували в 20 ** року вантажу - значить, рік просто великий. Великий вантажу, іншими словами. А якщо декларували 70 з 100? ось тут вже починається класифікація років. Ось приблизно так (мені подобатися зірочками):

***** видатний, великий рік. Це вже зовсім неймовірне якість. З початку ХХ століття такими були 1908 році, 1912 році, 1927 році, 1945 році, 1963 1977, 1994. Можливо +1948 або 1955. Різні фахівці по різному ранжирують. До речі, вінтаж 2011 року - кандидат у вищу лігу;
**** дуже хороший рік, а у частини виробників вийшло видатне вино;
*** хороший, але лише для небагатьох вдалий рік;
** ніякої, бідний рік. Тільки у одиничних виробників щось вийшло; Іноді, в довідкових виданнях, такий рік і зовсім забувають назвати «вінтажним».
* Рік, в якому вантажу не декларувалося.

Але, до речі, це зовсім не означає, що якщо у декількох виробників, які декларують вантажу в рік, коли більшість цього не робить, портвейн буде гіршої якості за визначенням! Ні звичайно. Але є тонкий момент: старіння вантажного портвейну в пляшці. Через 25 років після врожаю стає ясно, який рік великий, а який ні, хоча і тут не все так просто ...

І з іншого боку: абсолютно ідеальні погодні умови року зовсім не означають, що у всіх без винятку виробників долини народився видатний вінтажний портвейн. Навіть в цьому випадку декларують не всі з них.

Тобто виходить, що і вінтажний портвейн є "трохи краще" і "гірше"?

Ну так. Хоча я б так не говорив. Вантажний портвейн ВЕСЬ хороший. Але якість і від виробника до виробника, і від року врожаю відрізняється, і від "стажу" пляшкової витримки до моменту пиття ...

Значить, варто купувати тільки "великі" роки?

Якщо ви інвестор - то так, напевно. Якщо ви звичайний любитель портвейну, то напевно, не варто. Великі роки дуже дороги, але чи здатні ви відрізнити якість вантажного портвейну з 95, 98 і 100 балами WS? Я ні.

А коли декларуються портвейни категорії Single Quinta Vintage? Адже це теж вінтажний портвейн? На етикетці рік друкують ...

Так, це теж вінтажний портвейн, але робиться тільки з врожаю, вирощеного в межах одного маєтку - Кінто. Ось ще одна класифікація приспіла, географічна:

  • Класичний вантажу - завжди купажірованний, вино з різних господарств і навіть з різних субрегіонів долини Дору;
  • Single Quinta - Вінтаж з одного КІНТО.

Якщо класичний вантажу займає лише пару відсотків від усього виробленого портвейну, то обсяги вантажного портвейну Single Quinta зовсім крихітні. Це портвейн з яскраво вираженими терруарнимі властивостями, тому поняття вдалий рік - невдалий рік для цих портвейнов сенсу не мають. Як правило, декларуються в роки, коли класичний вантажу не декларується, але з багатьма винятками. Варто зауважити, що систематизувати вінтажний портвейн цієї категорії від сотень виробників за критерієм якості - майже безнадійна справа. У цій категорії, до речі, знаходяться шедеври виноробів.

Так що ж з 2012 роком? З точки зору класифікації року класичного винтажа - напевно, зовсім без «зірки», поки ніхто не декларував ... Поки зовсім "не-вінтажний» рік. А вінтажі Single Quinta? Ну, подивимося, спробуємо ...

Найпростіший питання: а що означає слово "вінтаж"?
А який рік називають «вінтажним»?
А якщо не більшість?
Тобто виходить, що і вінтажний портвейн є "трохи краще" і "гірше"?
Значить, варто купувати тільки "великі" роки?
А коли декларуються портвейни категорії Single Quinta Vintage?
Адже це теж вінтажний портвейн?
Навіщо підривати ринок?
Найпростіший питання: а що означає слово "вінтаж"?
А який рік називають «вінтажним»?

Новости