Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Виноробство в Іспанії

  1. Історія
  2. регіони
  3. Класифікація

Кількатисячолітня історія, більше шестисот сортів винограду, унікальні кріплені вина, різні кліматичні зони - така виноробна Іспанія. Вона різноманітна і багатогранна. Її вдається успішно конкурувати зі своїми найближчими «колегами»-Франція і Італією. За підсумками 2014 року його навіть стала лідером за обсягами виробництва і експорту вина в світі. Основне, що треба знати про виноробство Іспанії: виноробні тут називають бодег, основний виноробний регіон - Ріоха, найвідоміший червоний сорт винограду - Темпранільо, а найвідоміше кріплене вино - херес.

Основне, що треба знати про виноробство Іспанії: виноробні тут називають бодег, основний виноробний регіон - Ріоха, найвідоміший червоний сорт винограду - Темпранільо, а найвідоміше кріплене вино - херес

Історія

Археологічні розкопки свідчать, що ще в III тис. До н.е. на Піренейському півострові ріс виноград. Після визнання влади римлян в 209 році до н.е., виноробство отримало новий поштовх до розвитку - завойовники привнесли нові методи виробництва. В ті часи Кадіс, Таррагона і Малага були справжніми винними центрами Римської імперії. Після падіння імперії і приходу німецьких племен, галузь була практично знищена. Вестготи її відновили, а араби в VIII столітті нашої ери знову привели до затишшя. XV століття стало століттям відродження виноградників і виноробства. При правлінні королівського подружжя Фердинанда й Ізабелли, іспанці налагодили канал торгівлі з Англією (до речі, англійці до сих пір не змінюють свою звичку пити іспанські вина). У цей період широкого поширення набув херес або, як його називали англійці, шеррі. Він настільки припав їм до душі, що вже в XVIII столітті англійські купці міцно осіли в Іспанії.

Наступний виток трапився в ХIX столітті: на початку століття в галузі провели технічну революцію і кустарне виробництво змінилося індустріальним. У цей період червоні вина з Ріохи стали головним експортним продуктом. Але середина століття знову відкотила виноробство назад. За Іспанії, як і по всій Європі вдарила філоксера - мікроскопічна тля, нищила коріння виноградного куща. Підкосивши спочатку Францію, вона перебралася до іспанців. Підсумком міграції стало практично повне знищення виноградників. Згодом, рішення проблеми філоксери було знайдено і виноградники відновили, але деякі сорти були безповоротно знищені.

регіони

Офіційно першим виноробним регіоном Іспанії стала Ріоха. Її виділили ще в 1926 році. Крім неї, виділяються також Наварра, Каталонія, Валенсія, Андалусія і Рібера дель Дуеро.

Ріоха розкинула свої виноградники уздовж річки Ебро, яку перетинає приплив Оха. Під виноградники відведено 64 тис. Га землі. Є три Субзони: Ріоха Альта, Ріоха Альвеса і Ріоха Баха. У регіоні працює понад 1200 виробників, які виробляють понад три мільйони гектолітрів (1 гектолітрів = 100 літрів) вина в рік. Основний сорт Ріохи - Темпранільо. Він поширений по всій території Іспанії, але саме для цього регіону вважається візитною карткою.

Андалусія - південний регіон Іспанії. Тут дуже сухий і спекотний клімат, який не сприяє виробництву сухих вин (хоча зараз деякі винороби досить успішно експериментують з ними). Тому тут спеціалізується на кріплених винах - Херес і Малазі. Усередині Андалусії виділено чотири виноробні області, дають 5 вин, контрольованих за походженням: Кондадо де Уельва, Сьєрра де Малага, Монтілья-Морілес і Херес-Херес-Шеррі і Манзанілья де Санлукар де Баррамеда. Основні сорти - педро Хіменес, паломіно, Москатель (основні у виробництві хересу), Макабео, Темпранільо, совіньон блан, шардоне і ін.

Каталонія - найвідоміше вино регіону - ігристе Cava, виділене в окремий DO, тобто найменування, контрольоване за походженням. До Каталонії також відносяться: Ампурдана-Коста Брава, алей, Конка де Барбера, Каталонія (окремий DO), Костерс дель Сегре, Монсанто, Панадес, Пла де Бажес, Таррагона, пріорат і Терра Альта. Каріньян, Гарнача, Макабео, парільяда, мальвазія і шардоне і багато інших сорти вирощують в Каталонії. Тут з них, крім Кави роблять також сухі білі і червоні вина.

Наварра - довгий час знаходилася в тіні сусідки Ріохи. Вона намагалася вийти зі своїм червоними винами, але вони схожі за стилем на Ріоху, робила ставку на білі, але вони все ще маловідомі. Зате білі пізнього дозрівання стали для Наварри порятунком. Найпоширенішим сортом є Макабео. В Наваррі виділено п'ять субзон: Рібера Баха, Рібера Альта, Тьєрра Естель, Вальдісарбе і Баха Монтана.

Валенсія довгий час залишалася виробником столових вин. В останні кілька десятків років регіон перетворився - якість стрімко пішло вгору, а вина розширили географію своєї присутності. Контролюються за місцем походження тут тільки три зони: Валенсія, Аліканте і Утьель-Рекена. Валенсія більше спеціалізується на солодких винах з сортів Москато, мускат олександрійському, але в Утьель-Рекена роблять дивовижні сухі червоні та рожеві вина і Гарнача, Темпранільо, Каберне Совіньон і мерло.

Рібера дель Дуеро - цей регіон для Іспанії на кшталт Бордо для Франції. Звідси виходять найкращі червоні вина країни з сортів Темпранільо, мальбек, мерло і каберне совіньон. Однак за законом більшу частину у вині повинен займати Темпранільо. Білих вин тут не проводиться зовсім, зате зустрічаються рожеві. Найвідоміше вино Іспанії виробляють саме тут - це Vega Sicilia.

Найвідоміше вино Іспанії виробляють саме тут - це Vega Sicilia

Решта регіонів виноробної Іспанії:

• Арагон

• Балеарські острови

• Канарські острови

• Галісія

• Кастилія-Ла Манча

• Кантабрія

• Винос-де-Мадрид

• Мурсія

• Естрамадури

• Країна Басків

Класифікація

Вина в Іспанії вперше класифікували в 1970 році. У 2003-му внесли більш суворі вимоги. На даний момент іспанські вина поділяють так:

Столове вино - Vina de la mesa (VdM), місцеве вино, тобто вино з конкретного регіону - Vino de Tierra (VDIT). Далі слід Vino de Galidad con IndicationGeografica (VCIG) - це якісні вина з зазначенням походження. Свого роду перехідна категорія між місцевим вином і контрольованим за місцем походження Denomination de Origen (DO). Останні можна вважати марочними.

Останні можна вважати марочними

Denomination de Origen Calificada скорочено DOC, це більш складна схема з посиленими вимогами за кількістю винограду з гектара, терміном витримки і т.д. Іспанці нагородили DOC тільки Ріоху.

Також іноді зустрічається Vinos de Pagos. Це вина з конкретної ділянки землі, де свій мікроклімат і грунту.

текст: Анна Морозова

спеціально для Rozetka.com.ua

Новости