Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вина Долини Луари

  1. Чотири лапи Луарского лева
  2. Околиці Нанта і Мюськаде
  3. Анжу
  4. Турень
  5. Центральна і верхня Луара
  6. Трішки історії

Луара - річка французьких королів ...

... в тіні палаців Середньовіччя
струмує тиха Луара,
і виноград країни безмовність -
як на картинах Ренуара ...

Луару історично називають річкою французьких королів через особливу любов високопоставлених осіб зводити тут свої резиденції.

Луара проробляє шлях в тисячу кілометрів, несучи свої води з півдня Франції. Вона бере початок високо в гірському масиві і, протікаючи через всю країну, впадає в Атлантичний океан.

Долина Луари вважається душею країни. Її берега прикрашають близько 300 старовинних замків, які представляють шедеври архітектури та історії Франції. Ніде в світі немає такої величезної кількості розкішних будівель, як в Долині Луари. Багато з цих шато занесені в список ЮНЕСКО «Світова спадщина».

Вина Долини Луари відрізняються різноманітністю: від шикарних до повсякденних. Тут виробляють понад сотні різних вин, але по стилям їх можна об'єднати в 5 груп: білі, рожеві, червоні, ігристі і солодкі.

Категорія Vin de Pays ( «місцеве вино») існує трьох рівнів: 6 регіональних, які в свою чергу діляться на відомчі (їх налічується понад 50) і місцеві, в назві яких звучать історія і географія Франції. Серед шести регіональних друга за значимістю після Vin de Pays d'ОС займають вина долини Луари (Vin de Pays de la Loire). Цю місцевість через велику кількість виноградників називають Садом Франції (Vin de Pays du Jardin de la France).

Цю місцевість через велику кількість виноградників називають Садом Франції (Vin de Pays du Jardin de la France)

Чотири лапи Луарского лева

Всю Долину Луари можна розділити по сортовому типу виноградників на чотири регіони:

  • Околиці Нанта і Мюськаде
  • Анжу
  • Турень
  • Центральна і верхня Луара

Ці чотири регіони створюють образ чотирьох лап, на які спирається Лев Луарского виноробства. Окремо стоять великі довгоживучі солодкі білі вина. Ігристі вина Луари чудові, це найбагатші ігристі вина з сорту Шенен Блан.

Серед білих сортів тут лідирують Шенен Блан і Совіньон Блан, серед червоних - Каберне Фран і Піно Нуар. Крім всесвітньо відомих і популярних сортів, деякі рідкісні сорти Долини Луари не вирощуються більше ніде в світі.

Шенен Блан іноді називають Піно Луари. Саме його оспівував у своїх творах великий французький письменник Франсуа Рабле. З Шенен Блан роблять чудові солодкі вина, здатні зберігати свою цінність досить тривалий час. Ці десертні вина мають широку палітру смаків: від елегантної строгості до декадентської екзотичності. Шенен Блан гордо стоїть в ряду рівних собі за статусом: німецького Ріслінга, угорського Токаю і бордоского Сотерну.

Совіньон Блан стався з Бордо, але на грунтах Луари він проявив всі свої найкращі якості. Совіньон Блан має місцеву привабливим горіховим присмаком, який годі й шукати в інших регіонах. А витриманий в дубових бочках, Совіньон Блан набуває характерного трав'яний присмак з нотками кропиви і спаржі, за що деякі білі вина називають зеленими. Вони захоплюють нотками агрусу і грейпфрута, вони просяться в компанію зі знаменитими козячими сирами і морепродуктами. Луар-Совіньон має гострий свіжий відтінок, розкриваючи класичні властивості сорту з незвичного боку.

Шардоне вирощується в Долині Луари і використовується в кількості не більше 20% при змішуванні інших сортів.

Роморантін унікальний сорт білого винограду, рідний брат Шардоне, яка мешкає тільки на землі Долини Луари. Цей рідкісний місцевий сорт виробляє інтенсивні мінеральні вина, що нагадують Шаблі.

Мелон де Бургонь (В дослівному перекладі з французької «бургундська диня») ще називають сортом Мюськаде по імені однойменного вина і регіону поблизу портового міста Нант. Тут, на батьківщині славетного Жюля Верна, цей уродженець Бургундії відчуває себе повноправним господарем. Цей сорт відомий також під ім'ям Верде. Вино з цього чудового сорту, що вирощується недалеко від океану, визнається кращим вином, яке підходить до дарів моря.

Каберне Фран є близьким родичем Каберне Совіньон, але дозріває набагато раніше. Цим сортом були засаджені виноградники Долини Луари за наказом самого Його Високопреосвященства Кардинала Рішельє. З тих давніх пір сорту Каберне Фран супроводжує удача. За Луарськая Каберне Фран звіряють міжнародні стандарти все виноробні регіони світу. За словами одного місцевого винороба, цей сорт привносити в будь-яке вино аромат лісу після дощу.

Піно Нуар з Долини Луари, як і багато основні сорти - виходець з Бургундії, який чудово прижився на місцевих землях. Додаючи в вино вишуканість і романтичність, Піно Нуар задає ароматного червоному букету єдиний фруктовий тон.

гаморі незамінний для виготовлення рожевих анжуйських вин. Його використовують як добавку в червоні вина, а також беруть за основу моносортового вина. Сорт Гамі надає смаку вина шовковистість і витонченість, а своїми фруктовими нотами прикрашає будь-який букет.

Грослот (Grolleau або Groslot) є тим рідкісним сортом, який вирощують тільки в Долині Луари і більше ніде. Він дуже кислий, і використовується для змішування ігристих і сухих рожевих вин. Рідше він використовується самостійно.

Мальбек має в Долині Луари місцева назва Кот (Côt). З цього сорту виходять червоні вина темних відтінків. Мальбек добре переносить вологі піщані ґрунти Долини Луари, вносячи в чарівність червоних вин щільність, повноту кольори, велика кількість танінів.

Мальбек добре переносить вологі піщані ґрунти Долини Луари, вносячи в чарівність червоних вин щільність, повноту кольори, велика кількість танінів

Околиці Нанта і Мюськаде

Чотири апелласьона Мюськаде вирощують однойменний сорт винограду, званий також Мелон де Бургонь (Melon de Bourgogne). Практично засунутий в дальній кут в Бургундії, тут же, на Луарской землі, Мюськаде розкриває свої кращі якості. З нього виходять легкі свіжі сухі вина, які мають тон від горіхового до персикового і навіть медового.

Місцеві жителі прозвали Мюськаде «біле бістро». Воно нейтральне, не має певного яскравого аромату, воно вміє вигідно підкреслити смак екзотичних морепродуктів, їм можна втамувати спрагу. Якщо розглядати апелласьона більш детально, то можна виділити:

  • Muscadet основний апелласьон, що випускає приємне нейтральне вино. Кращі виробники: Chereau-Carre, Donatien-Bahuaud, Preuille і Sauvion.
  • Muscadet des Coteaux de la Loire зовсім невеликий за площею, але випускає відмінне рідкісне вино. Кращі виробники: Guindon і Luneau-Papin.
  • Muscadet de Sevre-et-Main найбільша центральна область, на землях якої виробляється найбільша кількість якісних вин. Кращі виробники Michel Bahuaud, Bossard, Chasseloir, Luneau, Louis Metaireau, Touche і Domaine La Haute Fevrie.
  • Muscadet Cotes de Grand Lieu найновіший апелласьон, розташований на південному заході Нанта, який захопив половину області виноградниками Мюськаде. Кращі виробники: Bel-Air і Herbauges.

Анжу

рожеве анжуйська - класика жанру і половина всієї продукції цього регіону, що нараховує понад 25 апелласьон. Червоне і біле з Анжу можна вважати найкращими недооціненими серед солодких французьких вин.

У білих винах Анжу переважає Шенен Блан, а в червоних - Гамі. Совіньон і Шардоне доповнюють смак Шенен Блан, а з Гамі сусідить рідкісний Грослот.

Серед лідерів - вина невеликого апелласьона Savennières від виробників Nicolas Joly's (Clos de Coulée-de-Serrant, Closel, d'Épiré, Yves Soulez, Clos du Papillon) і Jean Beaumard ( Domaine des Baumard , Bizolière і Domaine aux Moines).

Рожевими винами найвищої якості вважаються Cabernet d'Anjou або Rosé de Loire виробників Baranger, Hardières, Richou і Valliennes.

Кращі з кращий анжуйських виробників пишуть на етикетках «Anjou-Villages», і серед них гідно виглядають Saumur-Champigny - краще каберне цих апелласьон від виробників Chaintres, Cordeliers, Drouineau, Duveau, Filliatreau, Foucault, Germain , Neau, Val Brun, Vatan і Villeneuve.

Відмінні ігристі вина з Шенена, пом'якшеного Шардоне і Каберне Франом, випускають Ackerman Laurence, Bouvet-Ladubay, Gratien et Meyer, Grenelle, Langlois-Château і St-Cyr-en-Bourg. Найцікавіші називаються «Crémant de Loire».

Найцікавіші називаються «Crémant de Loire»

Турень

В Турени знаходяться основні палаци і замки, що приваблюють туристів з усього світу. Але не тільки жива історія королів і пишність ландшафтів заслуговують захоплення і вивчення, туреньскіе вина прославляють ці землі не менше.

Місцеві вина мають характерну фруктову складову, вони більш насичені, ніж анжуйська. В Анжу частіше використовують Шенен Блан, а в Турени з ним ділить першість Совіньон Блан, крім того, Каберне Фран тут все більш наполегливо витісняє Гамі.

Серед кращих виробників білих вин апелласьона Vouvray - Daniel Allias, Domaine des Aubuisières, Bourillon-Dorléans, Marc Brédif, Deialeu, Foreau, Château Gaudrelle, Huet , Pierre Mabille, Château Moncontour, Poniatowski і Domaine de Vaugoudy.

У не менш знаменитому апелласьоні Montlois лідерами можна назвати Berger, Delétang, Moyer, Domaine des Liards, Taille aux Loups і Jean-Pierre Trouvé.
Так чи інакше, всі білі туреньскіе вина намагаються дотягнутися до знаменитого Sancerre, яке вважається ідеальним за якістю і винним характеристикам.

Кращі червоні вина Турени виробляються біля кордону з Анжу в апелласьона Chinon (лідери: В Baudry, J & С Baudry, Domaine du Colombier, Couly-Dutheil, Joguet, Noblaie, Jean-Maurice Raffault, Olga Raffault і Raifault) і Bourgueil (кращі: Audebert, Caslot-Cïalbrun, Demont, Pierre-Jacques Druet, Domaine des Forges, Lamé-Delille-Boucard і des Raguenières;). Легкі, смородинові, гострі, вони схожі на бордо.

Центральна і верхня Луара

Цей маленький Луарськая регіон виробляє саме чудово в світі вино, ім'я якому - Сансер (за однойменною місцевості Sancerre на пагорбі на південь від Орлеана). На виноградниках Clos du Chene Marchand, Monts Damnes і Pouilly's Les Loges і Les Bertheirs росте виноград, з якого виходять зразкові вина. Будь-винороб щасливий, коли найкраще з його вин починають порівнювати з Сансер. Це вино можна визначити навіть на вигляд по характерному золотистому відтінку.

На землях центральної і верхньої Луари сорт Піно Нуар веде нескінченну боротьбу за виживання, а Совіньон повністю витісняє Шенен. Місцева назва Совіньон Блан - Блан Фюме (Fume - в перекладі «димний»). Звідси назва другого за значимістю провину цього регіону - Пуйї-Фюме (Pouilly-Fume) або Пуйї.

За збігом обставин вина Пуйї (Pouilly) і Сансер (Sancerre) здобули славу в 60х роках і ніяк не хочуть з нею розлучатися.

Кращі виробники: Archambault, Laporte, Bailly-Reverdy, Balland- Chapuis, Henry Bourgeois , Cotat, Lucien Crochet, Alain і Pierre Dezat, Gitton, Alphonse Mellot, Mil lerioux, Natter, V Pinard, Pascal et Nicolas Reverdy, Pierre Riffault, Jean-Max Roger, Vacheron і Andre Vatan.

У Sancerre і Pouilly-Fume вина традиційно високої якості (кращі виробники: Bailly, Didier Dagueneau, de Ladoucette, Masson-Blondelet, Redde, Saguin і Tracy), але вельми гідні вина можна знайти і в інших виробників, таких як Michel Thomas & Fils .

Трішки історії

Під час 100-літньої війни між Англією і Францією Король Карл Сьомий (якого в наслідок на престол привела сама Орлеанська діва) втік з Лувра на береги Луари. Він був перший, хто відкрив це райське містечко.

До початку 17 століття тут, в Долині Королів, знаходилися резиденції французьких монархів. Саме вони наказали перебудувати колишні захисні бастіони в елегантні замки. Юний французький король Франц Перший запросив сюди Леонардо Да Вінчі, зробивши його радником короля з перебудови замків і палаців. Ці замки увійшли в історію як уособлення французького мистецтва епохи Ренесансу. Ось кращі з трьох сотень чудових шедеврів історії та архітектури:

Замок Лавут-Полиньяк в 18 столітті був оборонної фортецею. Це потужна споруда з сірого вулканічного каменю з чотирма вежами і подвійний лінією валів, з дзвіницею і підземеллям, в якому зберігаються дорогоцінні вина. Відомі особистості пов'язані з цим замком - герцогиня де Полиньяк, принц Жюль де Полиньяк (1780-1847 рр.), Граф Мельхіор де Полиньяк і граф П'єр де Полиньяк.

Шато Басті де Юрфе відкрито для туристів. Це місце традиційних літніх вистав «Бастійскіе ночі». У замку колись жив французький письменник Оноре д'юрфе.

Шато Ла Рош було споруджено 1000 років тому за розпорядженням лендлорда Монпасье. У період столітньої війни тут господарювали як французькі, так і англійські найманці. Історія зберігає пам'ять не тільки про військові тріумфи. Сім англійських офіцерів в 1346 році було повішено на головних воротах замку. Втративши після закінчення війни своє стратегічне значення, замок прихистив у своїх стінах великі шедеври французького мистецтва.

Шато Веррері бере свою назву від знаходився тут в 15 столітті скляного заводу (verre - скло франц.). Землі Веррері входили до складу шотландських володінь, які Карл Сьомий подарував Джону Стюарту, своєму союзнику в Столітній війні. Замки перейшли Франції тільки в 19 столітті. З 1840 року по сьогоднішній день замки належать родині Вогюе. Замок не тільки елегантний зовні, але і красиво оформлений всередині. Навколо замку просторі луки і багатий дичиною ліс, башточки замку відображаються в озері. Немає ні укріплень, ні оборонних ровів. Тут проходять театралізовані вистави.

Шато Сюллі-сюр-Луар є середньовічним Луарськая шато, до 1962 року належало знатному сімейству Бетюн. Спочатку замок мав оборонне значення. Він був притулком Анни Австрійської і кардинала Мазаріні. На початку 18 століття гнаний за сатиричні вірші Вольтер знайшов в замку притулок. Для нього господар замку побудував театральний зал, в якому філософ ставив свої трагедії і комедії. Цей замок в числі кращих включений в 2000 році в список ЮНЕСКО Світова спадщина.

Шато Менар - Луарськая шато маркізи де Помпадур, придбане нею в 1760 році за астрономічну суму в мільйон ліврів у спадкоємців багатого відкупника Гійома Шаррона, який побудував його в 1646 році.

Блуаський палац-замок є королівським замком Блуа. Це найбільший за розмірами замок Луари, який був улюбленою резиденцією французьких королів Людовика 12 і Франциска 1. Замок знаходиться в центрі міста Блуа, на правому березі Луари, і поряд з іншими Луарськая замками складається під охороною ЮНЕСКО як пам'ятник Всесвітньої спадщини. Основна частина палацу була побудована в 15 столітті герцог Орлеанський. Коли один з них вступив на французький престол під ім'ям Людовіка XII (1498), він залишився жити в Блуа. Кінець XVI століття ознаменувався в Блуа кривавими подіями. Генріх III заманив до палацу свого недруга, Генріха Гіза з братом-кардиналом, де вони обидва були вбиті королівськими охоронцями, а ще через два тижні тут померла Катерина Медічі. При Бурбонів резиденція в Блуа втратила політичне значення. Людовик XIII видалив туди зі столиці свою матір, Марію Медічі.

Замок Дюнуа є середньовічним замком в місті Божансі, в центральній Франції, в 20 км від Орлеана. Він являє собою типову феодальну резиденцію XV-XVI століть з розділеними вікнами і бійницями, сторожовою вежею XIV-XV століть, а також вежею, обнесеній аркадою. Сьогодні в залах замку розташувався «Регіональний музей мистецтв і традицій Орлеана».

Сьогодні в залах замку розташувався «Регіональний музей мистецтв і традицій Орлеана»

Не тільки своїми замками і фортецями раннього Середньовіччя знаменита Луара. Сакральні будови, такі як Абатство Сан-Бенуа, стали обителлю духовенства. Романські стіни монастиря ховають від цікавих очей таємниче життя ченців.

Вам може сподобатися

Новости