Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сіра (Syrah) або Шираз. Вино з цього сорту.

  1. Характеристики сорту Шираз (Сіра)
  2. Вино з сорту Шираз (Сіра)

і вино з нього і вино з нього   Сіра (в Новому Світі - шираз Shiraz, Syrah) - червоний виноробний сорт винограду, - основний, а часом і єдиний сорт, що входить в знамениті французькі вина   долини Рони   - Кот Роті (Côte Rôtie) і Ермітаж (Hermitage), а також основа, що надає структуру більшості блендів регіону, включаючи   Шатонеф-дю-Пап   (Châteauneuf du Pape)

Сіра (в Новому Світі - шираз Shiraz, Syrah) - червоний виноробний сорт винограду, - основний, а часом і єдиний сорт, що входить в знамениті французькі вина долини Рони - Кот Роті (Côte Rôtie) і Ермітаж (Hermitage), а також основа, що надає структуру більшості блендів регіону, включаючи Шатонеф-дю-Пап (Châteauneuf du Pape).

Історія сорти йде ще з античності. Але щодо його походження існують різні версії. Одна з них - що він родом з Персії, з околиць однойменного міста Шираз. Друга - що сира є автохтонним (місцевим) французьким сортом.

Розпочаті в 1998 році спільні дослідження Каліфорнійського Університету в Девісі та Французького Національного Агрономічного Архіву в Монпельє довели, що сира дійсно місцевий французький сорт. Профілювання ДНК довело, що сира - результат генетичного схрещування маловідомих сортів: білого мондез блан (Mondeuse blanc) і чорного дюреза (Dureza).

Більше половини всіх світових посадок сира доводиться на Францію. Однак сорт виявився дуже успішним у Австралії, де його називають «шираз» або «Ермітаж», а також в ПАР, Каліфорнії і, останнім часом, в штаті Вашингтон.


У Каліфорнії шираз вперше був завезений в 1978-му. Після пари десятків років, протягом яких кілька виробників робили з нього вино з лейблом «Ермітаж», до 1900-го року майже всі посадки загинули від навали філоксери . Подальших згадок про Ширазі в Каліфорнії не було аж до середини 20 століття. З кінця 1950х все більше виноробів стали додавати його в свій асортимент, і до 2010 року більше 7500 гектарів виноробних земель були зайняті посадками шираза.

Характеристики сорту Шираз (Сіра)

Лоза сира щодо продуктивна, але не дуже сильна. як і мерло , Він вразливий до такого явища, як « кулюр »(Порушення метаболізму рослини у відповідь на погодні умови, в результаті якого частина квітів не розвивається нормально в зав'язь і плід), і хоча сира утворює зав'язі досить пізно, урожай він дає в середині сезону. Для повного дозрівання сира потрібно багато тепла, але варто йому хоч трохи перезреть, він може втратити характеристики сорту. Ягоди товстошкірі і темні, майже чорні.

Вино з сорту Шираз (Сіра)

З сира виходить інтенсивне вино, темно-фіолетового кольору, щільної текстури, насичене, часто високоалкогольное.

Аромати: ближче до спецій, ніж до фруктів, з вираженими нотами шоколаду і чорного перцю.

Відомий винний експерт Дженсіс Робінсон в зведеній таблиці винних ароматів на своєму сайті навіть приписала Шираз аромати паленої гуми. Що ж, пробуйте, судіть самі)

Незважаючи на сильну залежність від температури на винограднику, стиль сира - навіть в холодному кліматі - зазвичай характеризується як розкішний і навіть почуттєвий (один відомий виробник навіть нагородив його епітетом «непристойний»).

Хоча багато виробників Нового Світу випускають шираз в сепажном (моносортовом) варіанті, він прекрасний як доповнення, що привносить насиченість, колір і таніни в бленди стилю «Кот-дю-Рон», тобто в поєднанні з сортами Гренаш і Мурведр , А також, в міру доступності - з кунуаз (Counoise) і сенсо (Cinsault)

За матеріалами порталу "Professional Friends of Wine"

Новости