Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найпопулярніші сорти винограду - австрійські вина

  1. Шардоне
  2. Совіньон Блан
  3. Каберне Совіньон
  4. Мерло
Головна

»Найпопулярніші сорти винограду - австрійські вина

Шардоне

Шардоне

Походження: Походження Шардоне вельми туманно. Довгий час він вважався білою мутацією Піно Нуар, і його часто називали «Піно Шардоне», але професор Галі привів ампелографічна (ампелографія - наука опису та ідентифікації видів виноградної лози) доказ того, що Шардоне - сорт зі своїм власним правом. Село в Маконне під назвою «Шардоне» дає грунт для різних теорій, а деякі припускають, посилаючись на довгу історію лози на виноградниках Лівану, що батьківщиною Шардоне може бути Близький Схід.

Особливості: Вино має відносно високим алкогольним рівнем, через що воно часто на смак злегка солодкуватий, а також добре взаємодіє з дубом. Шардоне є ключовим інгредієнтом більшості кращих ігристих вин світу, причому не тільки з Шампані, демонструючи хорошу здатність дозрівати в пляшці. Коли виноградник належним чином розташований, врожаї не надто високі, кислотність не надто низька, а виноробство грамотне, Шардоне може давати вина, які здатні поліпшуватися в пляшці одне, два, а у виняткових випадках і більше десятиліть. Сорт прекрасно себе почуває в районах, кліматично таких різних, як, наприклад, Шаблі на північному сході Франції і жаркий австралійський Ріверленд.

Аромат і смак: В Австрійському Винному Науково-Дослідному Інституті, проаналізувавши смакові компоненти основних сортів, зробили висновок, що смак Шардоне самий невизначений, і його формують речовини, які присутні також, крім іншого, в малині, ванілі, тропічних фруктах, персиках, томатах, тютюні, чаї та пелюстках троянд. Найбільш часто зустрічаються аромати - лимон, персик, ананас, диня, ваніль, тости і вершкове масло (два останніх привносяться витримкою в дубі).

Вина: Найкращі результати Шардоне, як правило, дає в Шаблі, Шампані і Бургундії, хоча присутній майже в кожному виноробному регіоні світу.

Совіньон Блан

Совіньон Блан

Походження: Совіньон Блан має в Бордо дуже довгу історію і, можливо, звідси і бере свій початок.

Особливості: Переважна більшість Совіньон Блан проводиться без використання дуба і призначене для раннього споживання, проте кращі, як витримані в дубі, так і немає, здатні розвиватися досить довго. Без належного контролю врожайності лоза може давати вина з надмірно агресивним трав'янистих характером.

Аромат і смак: Совіньон Блан має різкий, впізнаваний аромат. У його описах зазвичай присутні слова «трав'яний», «мускусний», «зелені фрукти» (особливо часто «агрус»), «кропив'яний» і навіть «котячий».

Вина: Вважається, що Совіньон Блан якнайкраще відображає свій характер на виноградниках Сансер і Пуйі Фюме французької Долини Луари, а також новозеландського Мальборо. У Бордо, як правило, в суміші з Семійон і витриманий в дубі, він дає одні з кращих (і найдорожчих) сухих білих вин в світі. Крім того, він є другорядним (по відношенню до Семійон), але важливим інгредієнтом в знаменитих солодких винах бордоского району Сотерн.

Каберне Совіньон

Каберне Совіньон

Походження: У 1997-му було встановлено, що батьками Каберне Совіньона є Совіньон Блан і Каберне Фран - результат спонтанного схрещування, ймовірно, в XVIII столітті на одному з багатьох виноградників Бордо, де ці сорти тоді росли упереміш. Це пояснює, чому Каберне Совіньон має деякі однакові з ними ароматичні складові, і чому Каберне Фран згадувався в літературі задовго до Каберне Совіньона. Каберне Совіньон почав завойовувати позиції в Бордо лише в кінці XVIII століття, а головними його популяризаторами в Медок були барон Ектор де Бран, свого часу власник Шато Мутон, і його сусід Арман д'Армайак.

Особливості: Каберне Совіньон знаменитий своїми структурою, фенольной концентрацією і здатністю ідеально висловлювати особливості врожаю, виноробства і виноградника. Крім того, він відмінно взаємодіє з французьким дубом. Каберне Совіньон дозріває відносно пізно і вимагає досить теплого клімату, тому в окремі роки не досягає повної зрілості навіть в такому кліматично м'якому районі, як Медок, де є головним сортом.

Аромат і смак: Каберне Совіньон має впізнавані ароматом і смаком, головними відмітними рисами яких вважаються тони чорної смородини і зеленого перцю. Витримка у французькому дубі може привносити «палені», ванільні і квіткові ноти.

Вина: Найкращі прояви Каберне Совіньона - це великі вина Медока і Грава, в яких він є головним компонентом і може бути присутнім в супроводі Мерло, Каберне Франа і Пті Вердо. З інших вин на його основі найзнаменитіші - італійські Сассікайя, Орнеллайя і Солайя (Тоскана), а також культові каліфорнійські, наприклад, від Harlan Estate, Screaming Eagle і інших так званих «батькових» виноробства. Дуже багато хороших Каберне Совіньон проводиться в Чилі, Аргентині, ПАР і Австралії.

Мерло

Мерло

Походження: Відповідно до істориком Анжальбером, Мерло був офіційно визнаний високоякісним сортом в Бордоском районі Лібурні ще в 1784 році.

Особливості: Головна відмінна риса Мерло, з чим погодиться практично кожен винороб - м'якість. У південно-західній Франції і в інших виноробних регіонах світу він часто є супутником Каберне Совіньона, що врівноважує його строгість своєю пишною фруктові. Мерло цвіте і дозріває як мінімум на тиждень раніше Каберне Совіньона, і на відміну від нього дуже чутливий до часу збору врожаю: зібраний занадто пізно він може мати надмірно низькі рівні кислот.

Аромат і смак: На відміну від Каберне Совіньона, Мерло не має чіткого ароматичного профілю, і варіації в цьому плані у нього більш значні. Проте, серед його ароматів як найбільш часто зустрічаються можна виділити тони сливи, вишні та ожини. Як і у випадку з Каберне, витримка у французькому дубі може привносити «палені», ванільні і квіткові ноти.

Вина: Найкращі прояви Мерло - це великі вина бордоских районів Сент-емільон і Помроль, де йому часто супроводжує Каберне Фран. Багато хорошого Мерло проводиться також в Італії, в основному в Тоскані і Умбрії.



МОЗ соцрозвитку попереджає: Надмірне вживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я, вся пропонована на сайті продукція носить ознайомчий характер, угода купівлі-продажу здійснюється на території винного магазину.
саб-зеро вольф

Новости